Un miting care a adunat cateva sute de persoane a avut loc duminica in fata Cartierului Latin din Prelungirea Ghencea, oamenii protestand fata de incapacitatea autoritatilor de a construi un pasaj rutier peste Soseaua de Centura sau de a largi soseaua care iese din Bucuresti. Protestatarii ii invinuiesc pe primarul Sorin Oprescu si premierul Victor Ponta ca nu si-au respectat promisiunile de modernizare a infrastructurii rutiere, scrie romaniacurata.ro.
În jur de 700 de locuitori din Prelungirea Ghencea au ieşit în stradă duminică în semn de protest faţă de situaţia jalnică a infrastructurii în zona în care locuiesc. Bucureştenilor li s-au alăturat cetăţeni din Clinceni şi Domneşti, revoltaţi şi ei că pierd zilnic ore în şir în trafic pentru a intra şi ieşi din Capitală.
Atât cetăţenii din Ghencea cât şi cei din localităţile limitrofe cer Primăriei Bucureşti, CJ Ilfvov şi CNADNR să realizeze investiţiile pe care le promit de ani de zile, respectiv modernizarea infrastructurii – construirea unui pasaj rutier peste centură la intrarea în Domneşti, lărgirea şoselei, trotuare, piste pentru biciclişti şi staţii RATB.
Niciunul din oficialii invitaţi la protest, respectiv premierul Victor Ponta, ministrul Transporturilor Ioan Rus, directorul CNADNR Narcis Neaga, Primarul General al Capitalei Sorin Oprescu şi preşedintele CJ Ilfov Marian Petrache, nu s-au prezentat să discute cu cetăţenii, care de fapt plătesc taxe la buget.
„Avem drumuri ca la ţară dar noi stăm în Capitală! Dăm impozite grămadă ca să stăm cu toţii-n coadă! Ai luat acciza grămadă şi-ai băgat-o în desagă! Ponta candidează, Ghencea nu-l votează! Ne-aţi promis infrastructură dar a fost o făcătură! Nu veniţi voi azi la noi? Vom veni noi peste voi!”, au fost versurile scrise de protestatari pentru autorităţile chemate să dialogheze cu ei, care, „surprinzător” nu au venit.
Au fost însă alături de cetăţeni Nicusor Dan, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiu, liderul sindical Bogdan Hossu,Silviu Văduva, conslier ACL în Consiliul General al Primăriei Capitalei precum şi consilieri consilieri locali primaria sector 6. Cu ocazia protestului, a fost semnată şi o petiţie ce va fi trimisă Primariei Capitalei, Consiliul Judeţean Ilfov, CNADNR etc.
Acesta a fost cel de al doilea protest organizat în zonă. În urmă cu două săptămâni, locuitorii din Prelungirea Ghencea au ieşit de asemenea în stradă. Deşi autorităţile nu au dat încă niciun semnal că ar intenţiona să ţină cont de doleanţele lor, oamenii sunt totuşi încrezători: „acum două săptămâni am fost 80 de persoane, acum suntem în jur de 400 şi nu ne vom opri aici. Nepăsarea autorităţilor naşte cetăţeni responsabili!”, a declarat Delia, organizatoarea protestului.
sursa video: Epoch Times Romania
„Avem drumuri ca la tara, dar noi stam in Capitala!”
Printre mesaje protestatarilor s-au numarat:
„Nu vii cu noi, ramai in noroi!”
„Avem drumuri ca la tara, dar noi stam in Capitala!”
„Dam impozite gramada ca sa stam cu totii-n coada!”
„Ai luat acciza gramada si-ai bagat-o in desaga!”
„Ponta candideaza, Ghencea nu-l voteaza!”
„Ne-ati promis infrastructura dar a fost o facatura!”
„Nu veniti voi azi la noi? Vom veni noi peste voi!”
„Omul a ajuns pe Luna, Bucurestii n-au centura!”
Cum isi bat autoritatile joc de cetatenii din Prelungirea Ghencea
Situatia din Prelungirea Ghencea e povestea a mii de bucuresteni, platitori de taxe si impozite, ignorati de primarie si lasati sa piarda sute de ore anual intr-un trafic ucigator. Care e motivul? In 2007, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat circa 400 milioane de lei pentru largirea bulevardului Prelungirea Ghencea la 3 benzi pe sens plus trotuare de cinci metri, pana la limita administrativa a orasului. In 2013, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, promitea ca lucrarile vor incepe in 2014 si se vor finaliza pana in 2016. Desi au trecut aproape 8 ani de cand a inceput sa se discute despre acest proiect, pana acum nu s-a facut nimic.
In prezent, pe Prelungirea Ghencea, circulatia rutiera se desfasoara pe cate o banda pe sens, blocajele se intind pe zeci de metri, nu exista trotuare, nu sunt amenajate statii RATB, iar cand ploua nu ai pe unde sa pasesti din cauza noroaielor. Nemultumiti ca Primaria ii ignora de atatia ani, locuitorii din zona au facut o pagina de Facebook – Initiativa Prelungirea Ghencea – in care cer institutiei sa rezolve problema.
Primii bani pentru largirea bulevardului Prelungirea Ghencea la doua benzi pe sens au fost alocati de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in 2006 – respectiv suma de 73 milioane de lei. Tot in 2006 aceasta suma a fost majorata de alesii locali la 343 milioane de lei, iar in 2007 la 393 milioane de lei, intrucat era nevoie 3 benzi pe sens, de exproprieri, iar pe noul bulevard va circula si trafic greu cu viteza de pana la 100 km/ora.
Pe 8 noiembrie 2007, Primaria Capitalei a semnat cu asocierea de firme Alpine Bau – Search Corporation un contract de 135 milioane de lei pentru construirea drumului, potrivit informatiilor de pe site-ul municipalitatii.
Din 2007 insa nu s-a mai intamplat nimic. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Primariei Capitalei au declarat ca firma care trebuia sa faca drumul a intrat in faliment si ca nu se cunoaste o data certa la care vor incepe lucrarile.
„Din cauza faptului ca firma contractanta a intrat in faliment, contractul a fost reziliat, urmand a se desfasura o noua procedura de achizitie publica pentru zona situata in interiorul Municipiului Bucuresti. In ceea ce priveste nodul de la Domnesti, acesta va fi realizat de catre CNADNR, segmentul situandu-se in afara zonei administrate de Municipalitate. Avand in vedere ca acest proiect este situat pe teritoriul mai multor unitati administrativ-teritoriale, Municipiul Bucuresti nu a putut investi bani si nu a putut face exproprieri in afara limitelor teritoriale ale orasului. De asemenea, celelalte entitati nu au dispus de finantare pentru zonele lor de responsabilitate”, se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei.
Pentru a relicita proiectul este insa nevoie de bani, iar in bugetul pentru anul 2014 municipalitatea a alocat pentru acest proiect doar 5 milioane de lei. Mai mult, in bugetul municipalitatii se arata ca pana la sfarsitul anului 2013 s-au cheltuit pentru acest proiect circa 141 milioane lei. HotNews.ro a cerut lamuriri daca s-au facut exproprieri in zona, insa nu ni s-a raspuns. Valoarea actualizata a proiectului depaseste in prezent 500 milioane lei.
Tot legat de acest proiect, si premierul Victor Ponta a promis in 2013 ca va realiza un pasaj peste Centura, in continuarea Prelungirii Ghencea, iar Dan Sova, fostul Ministru al Transporturilor, promitea ca lucrarea va fi gata in 2014. Din nefericire, nici Guvernul nu s-a tinut de promisiune.
Comentariile sunt închise.