miron mitreaIntr-un interviu acordat Ziare.com, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Miron Mitrea admite ca in PSD exista un curent puternic al celor care doresc ca partidul sa aiba candidat propriu la presedintie si ca, in pozitia pe care o are acum partidul in politica romaneasca, singurul argument in favoarea candidaturii lui Crin Antonescu este onoarea.

„Rana care exista, ca nu avem candidat la presedintie, va fi alimentata si de europalamentare. Dar prezidentialele sunt repede. Daca ar fi in 2015, as spune – Au!”.

Acesta a mai afirmat ca Partidul Social Democrat era mult mai puternic in vremea lui Adrian Nastase si nu exclude o viitoare candidatura prezidentiala a fostului premier.

Vezi mai jos interviul realizat de Ziare.com

Ati fost unul dintre liderii marcanti ai PSD foarte multa vreme. In ultimul timp, sunteti mai retras, n-ati candidat pentru nicio functie la congres. De ce?

Este alta epoca in PSD si in politica romaneasca. S-au schimbat echipe, modul de a privi politica, m-am gandit ca e bine sa-i las pe cei veniti acum in fata sa isi faca echipe cum vor ei. Incerc sa-mi gasesc locul in alt tip de a face politica, cu mult mai putine discutii, cu decizii luate repede, fara dezbateri.

Poate e bun, pare eficient. Nu ma regasesc, nu as putea lucra intr-un asemenea mod. Sigur, deciziile trebuiesc luate repede, dar mie imi place sa stau mai mult de vorba, sa inteleg fenomenul.

Nu va prea gasiti locul in echipa Ponta?

Imi gasesc foarte bine locul. E un loc mai comod decat ma asteptam. Si comoditatea face parte din viata. Sunt vicepresedinte la Camera, fac ce am facut cu multi ani in urma, meseria mea imi place. Lumea crede ca daca esti politician, esti toata ziua fericit. Nu, nu esti. Dar cine merge la serviciu numai pentru a face ce-i place? Face ce trebuie.

Se vorbeste mult despre ruperea USL. Cam cat credeti ca va mai rezista aceasta alianta?

Eu am sa va spun cat cred ca tine cel mai mult. Pana dupa alegerile prezidentiale. Nici nu are rost sa tina mai mult. Daca te duci cu o formatiune care are peste 60% din Parlament pana la alegerile celelalte, ai sa umfli Opozitia. Din fericire, democratia se bazeaza pe o memorie nu foarte lunga a populatiei.

Care are asteptari, ele se indeplinesc mai mult sau mai putin, incepe sa se supere. Victoria sau infrangerea tine foarte mult de populatia nehotarata si la noi sunt foarte multi, nu majoritatea. Ce se intampla azi? Guverneaza un guvern de coalitie. El se va uza, este natural.

O parte din promisiuni nu le va putea pune in practica. I se vor pune in spate si promisiuni nefacute. Oamenii isi pierd increderea. Va mai dura pana, sa zicem, in 2015, dar dupa aceea sa mergi cu alianta mai departe inseamna sa intaresti partidele de opozitie. Atunci trebuie sa spargi, sa joci cu cele doua elemente in piata si sa opresti cresterea Opozitiei.

De ce un partid ca PSD, cel mai mare din tara, care are premierul, cei mai multi parlamentari, presedinti de consilii judetene, primari, conduce in sondaje, ar sustine candidatul altui partid la prezidentiale?

Sa stiti ca asta trebuie sa o explicam si colegilor nostri mereu. Atunci cand faci o alianta, partidul cel mai mare pierde, dar e obligat sa-si caute aliati si trebuie sa cedeze ceva. Cand am format USL, a fost o discutie aspra de ce acceptam jumatate-jumatate cu PNL functii, pentru ca ei sunt mai mici. Motivul era pragmatic, pentru ca altfel nu puteam face USL.

Dar acum aveti sacii in caruta.

E adevarat. Dar eu cred ca, daca ai batut palma pe ceva, trebuie sa duci pana la capat. Am senzatia ca si Victor gandeste la fel.

Adrian Nastase spunea recent ca in partid exista un curent al celor care vor ca PSD sa aiba propriul prezidentiabil

Sigur ca exista. Singurul argument serios pe care il avem in discutia cu colegii nostri care ridica aceasta problema este ca trebuie sa ne tinem de cuvant, ca avem o intelegere, ca ne-am luat partea din intelegere, nu putem, cu sacii in caruta, sa spunem: Asta e, Crinule, ai tras la caruta, dar acum nu mai avem nevoie de tine. Eu sper ca si alti politicieni sa creada asa ceva.

Aveti o mare experienta a alegerilor. Dupa ce doua partide vor candida ca adversare, la europarlamentare, vor mai putea face jonctiunea pentru prezidentiale?

Sunt doua curente, unii zic ca nu conteaza, altii ca e o tragedie. E la mijloc. Avem norocul ca europalamentarele nu sunt cu o miza in populatie foarte mare si atunci poti sa nu injuri, adica sa nu ataci.

Nefiind obligat sa ataci prea tare, nefiind miza foarte mare, sper sa avem imaginatia si intelepciunea sa trecem ca doua forte oponente, dar nu dusmane, se poate, dar nu e simplu. Nu bag mana in foc ca nu se va intampla nimic. Se va intampla.

Rana care exista, ca nu avem candidat la presedintie, va fi alimentata si de europalamentare. Dar prezidentialele sunt repede. Daca ar fi in 2015, as spune „Au!”. Pentru ca nu numai europalamentarele sunt problemele. Sunt si in teritoriu probleme, si la Bucuresti. Viziuni diferite, unii sunt mai de stanga, altii mai de dreapta chiar in interiorul aceluiasi partid.

Dvs sunteti mai spre stanga sau mai spre dreapta?

Noi nu definim electoratul romanesc de multa vreme, nu vrem sa-l recunoastem asa cum e. Am ramas cu stanga aia, „muncitorii sunt cu noi”, si daca spui asta, nu esti de dreapta. Lucrurile sunt mai complexe. Eu sunt un tip de centru stanga, dar mult mai de dreapta decat multi dintre cei care zic ca sunt de dreapta. Mie imi place sa ma plimb, sa vorbesc cu oamenii si in tara, si in restul lumii.

Raportul dintre cat produce un om si cat ii iei ca sa ii tii pe altii care nu produc este un echilibru care defineste societatea. Toata lumea se intreaba de ce SUA are cea mai mare productivitate pe cap de muncitor. Si totusi au masini vechi, nu au cele mai bune tractoare, drumurile nu-s perfecte. Insa constati ca daca nu muncesti ai o problema foarte mare. Statul ii ajuta pe someri foarte putin. Si de aceea somajul de 2,5-3%.

Poate ca acolo sprijinul social e un pic cam jos. Dar Europa sociala a sarit calul.

Romania a inceput sa sara calul in anii 90, apoi s-a oprit, a facut un pas inapoi. Si eu tipam ca sindicalist, dupa aia m-am lamurit, cu varsta … cand esti tanar esti de stanga, cand mai prinzi ani te duci catre centru, chiar catre dreapta. Romania este intr-un moment in care isi poate defini mai bine aceste raporturi.

Cat iei de la cel care munceste si cat ii dai celui care nu produce, pentru ca nu poate sau pentru ca nu vrea? Care e limita in care ajutoarele sociale descurajeaza munca? Acest raport trebuie sa-l definim foarte bine.

Eu nu sunt de acord cu nicio majorare a cotelor sociale. Trebuie sa redefinim modelele sociale si de crestere economica.

Sunteti unul dintre politicienii care si-au dat demisia din Parlament pentru a fi anchetat penal. Credeti ca dl. Fenechiu ar trebui sa faca un pas inapoi?

Eu in locul lui nu acceptam in ruptul capului numirea intr-o functie de ministru. Mie dosarul mi-a fost facut in 2005, iar la inceputul lui 2009 m-au chemat Geoana si Basescu sa ma numeasca vicepremier in guvernul PSD-PNL. Am refuzat.

Am avut discutii cu Mircea, nu eram prieteni foarte buni, dar el incerca sa-si faca un guvern care sa functioneze. I-am spus ca nu pot sa ma duc acolo avand in spate aceasta chestiune, imi creeaza o dificultate imensa. I-am spus lui Relu ca s-a expus la o chestie pe care nu o inteleg. E decizia lui si a celor doi lideri USL. Nu le face bine ca au de dat explicatii, indiferent ce e in dosarul acela.

Credeti ca Adrian Nastase mai are un viitor in politica romaneasca?

Cred ca depinde numai de el. Si, cunoscandu-l pe Adrian, cred ca va sta o vreme. Am vorbit cu el dupa ce a iesit. L-am gasit foarte bine. Dupa momentul de umilinta peste care a reusit sa treaca, a iesit foarte puternic, echilibrat.

Si dornic de razbunare?

Nu mi s-a parut. Dar e barbat. Nu cred ca se scoala dimineata cu gandul sa se razbune pe cineva, dar eu cred ca daca il va prinde la inghesuiala pe cel care i-a facut-o n-o sa fie simpatic cu el.

Sunt foarte multi cei care spun ca nu i-a facut-o Traian Basescu. Ca cel sau cei care i-au facut-o sunt din PSD. Sugera asta chiar domnia sa in recenta postare despre Iuda de pe blog.

Ce sa zic eu? Sa-l contrazic pe Adrian? Noi tot timpul exageram cu ce a facut Traian Basescu, dar nici sa nu trecem in partea cealalta. N-a facut el totul, tot ce a insemnat fugarirea noastra, dar nici sa nu spunem ca a fost doar spectator. Sa nu cadem in greseala asta.

Unde n-a facut, a aplaudat ce au facut altii. Si e posibil. Dar unele informatii pe care le-a dat, cunoscandu-le, nu sunt adevarate. Unele dintre plangerile invocate de el nu au existat. Plangerile impotriva lui Adrian Nastase au fost facute de o femeie, pe care au arestat-o si cand au arestat-o a devenit martor. Mai are un hop de trecut, sper sa-l treaca.

Vedeti o candidatura prezidentiala in perspectiva?

Nu as spune ca nu-i posibil. Adrian Nastase nu poate trai fara politica. Eu pot sa ma duc la schi, el nu poate trai fara. Asta e pasiunea si hobby-ul lui. Dar nu l-as trece la istorie. Si n-ar fi rau pentru Romania.

PSD era mai puternic pe vremea lui Adrian Nastase?

Era mult mai puternic pe vremea lui Adrian Nastase. Si a lui Ion Iliescu. Era alt tip de partid, s-a modernizat. E altfel. Era mai oaste de lupta. E mai putin falaga din 2005 incoace.

4 COMENTARII

  1. Cand CEDO pedepseste Romania ,este o sentinta definitiva data , este din vina judecatorilor romani ,de ce ar mai trebui judecatorii vinovati sa mai primeasca salariul sau pensia , statul plateste pentru ca sa incalcat legea ?

  2. cine crede ca psd nu va avea candidat propriu la prezidentziale,este prost rau de tot,cum va-nchipuiti ca un partid de anvergura psd-ului,va merge cu candidat comun,si ce candidat,Antonescu?!?!?! E la mintea cocosului

Comentariile sunt închise.