Ministrul Sănătății, liberalul Eugen Nicolăescu, adoptă măsuri care nu periclitează doar economia sistemului sanitar din România ci mai ales viața cetățenilor, refuzându-le servicii medicale de bază la care au dreptul în baza Constituției. De când ocupă funcție de ministru, Nicolăescu taie din bugetul unităților medicale și refuză o serie de servicii pacienților, ultima măsură adoptată de acesta fiind reducerea bugetului serviciilor de Ambulanță, atingând recordul de cel mai sărac buget din ultimii cinci ani!
Nicolăescu și-a trecut Serviciile de Ambulanță în subordine și odată cu această măsură a modificat și planul bugetar pentru această ramură, esențială pentru salvarea vieților românilor. Astfel, conform dorinței lui Nicolăescu, Serviciile de Ambulanță din țară au bugete cu un sfert mai mici față de anul trecut și nu vor mai primi finanțare de la casele de asigurări de sănătate. Dacă în 2012, bugetul Serviciului de Ambulanță a fost de 640 de milioane de lei, pentru acest an suma nu ajunge la 500 de milioane de lei, bani suficienți doar pentru nouă luni. De altfel, suma primită în acest an este cea mai mică din ultimii cinci ani. Deși s-a spus constant că guvernul Boc a îngropat sănătatea românilor, trebuie precizat că cei mai mulți bani pentru Ambulanță, în ultimii 5 ani, au fost dați în 2010. Este vorba de 653 milioane de lei . Singurii care vor avea de suferit de pe urma acestei măsuri drastice a ministrului Sănătății vor fi cetățenii, deoarece Ambulanța nu va mai avea resursele de a răspunde nevoilor fiecărui apel. Liderii de sindicat susțin că ministrul Eugen Nicolăescu le-a promis bani în plus la rectificare, dar deocamdată nu există nicio certitudine. Nu doar banii sunt problema de la Salvare, ci și lipsa personalului. Ambulanța are cu 40 la sută mai puțini angajați decât ar fi nevoie, tot din motive de buget redus, iar consecințele vor fi majore având în vedere importanța acestei ramuri a sistemului sanitar românesc. Președintele Federației Ambulanța din România, Gheorghe Chiș, a explicat care sunt consecințele acestei măsuri.„Efectele sunt clare. Pacientul va avea de suferit, pentru că noi suntem legați de buget. În mod direct, pacientul va suferi pentru că avem probleme cu întreținerea ambulanțelor, care sunt scumpe. Ne confruntăm și cu lipsa de personal și nu vom putea angaja. Neavând echipaje suficiente și medicamente legate de finanțare se ajunge la întârzieri operative și la pierderi de vieți omenești. Trimestrul patru al anului 2013 este total descoperit”, a spus Gheorghe Chiș la un post de televiziune. Acesta a precizat că se va ajunge la blocarea unităților de primiri urgențe, la un blocaj la nivel sanitar și o nemulțumire a pacienților, precum și la cheltuieli mai mari pentru a trata pacientul corespunzător.
Sănătatea, băgată în comă
Pentru că zilele acestea se face o retrospectivă de guvernare și USL-ul încearcă să iasă ”basma curată” din primul an de control executiv, să ne îndreptăm atenția și asupra măsurilor luate de ministrul sănătății de când acesta conduce haotic și periculos de inconștient pentru cetățeni, un domeniu care ar trebui să primească poate cele mai semnificative resurse bugetare.
Medicii câștigă cu 25 la sută mai puțin
Nicolăescu a redus substanțial veniturile medicilor. Conform unei măsuri a ministrului, aceștia vor avea ture de câte 12 ore, cu 24 de ore libere, fără să li se plătească orele de gardă, iar astfel veniturile le vor scădea cu 20-25%. Medicii de la urgențe au solicitat Colegiului Medicilor să le fie modificat programul impus de minister. „După calculele noastre, veniturile se diminuează cu 22-25%. Nu asta e problema. Contează însă că solicitarea fizică și psihică e mare în specialitatea noastră, iar acest program va duce la o accentuare a efortului . Presiunea pe camerele de gardă e foarte mare. Noi de vineri de la ora 14 până luni dimineață suntem singuri. Numai spitalele de urgență funcționează“, a arătat Andrei Georgescu, șef UPU la Spitalul Universitar. În scrisoarea lor, medicii atrag atenția că sunt privați de timp alături de familie și, în același timp, de dreptul de a primi bani pentru întreaga muncă. „Înseamnă un efort mult mai mare pentru noi, care avem familie și copii acasă. Înseamnă privare în ceea ce privește familia de timp și energie și, nu în ultimul rând, înseamnă venituri mult mai puține. Salariul brut e în jur de 2000-2200 lei, la care se adaugă orele de gardă și sporul de 75% de urgență“, spune Silvia Nica, medic primar medicină de urgență. Măsura ar putea determina și mai mulți medici români să aleagă să plece să lucreze în străinătate, mai spun reprezentanții acestora. Anual, aproximativ 2.800 de medici români pleacă să muncească în spitalele din străinătate. Primele trei țări alese de aceștia sunt Germania, Marea Britanie și Franța, potrivit Colegiului Medicilor din România.
Fără servicii stomatologice decontate și fără bani pentru spitale
O altă măsură care se ”abate” ca o pedeapsă asupra cetățenilor este stoparea decontării serviciilor stomatologice. Nicolăescu a stabilit reducerea fondurilor pentru asistența medicală stomatologică în 2013, fiind vorba despre o decizie politică, pe care ministrul Sănătății și-o asumă, susține Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a confirmat reducerea fondurilor: „Bugetul este unul limitat, vom încerca să vedem ce putem face la rectificare“, a declarat ministrul. Medicii dentiști susțin că România este țara cu cele mai multe persoane cu carii dentare și în care alocațiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4 la sută din bugetul Sănătății. În luna martie bugetul alocat a scăzut la 30 la sută, pentru ca în aprilie să devină zero. În unele județe, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, în timp ce alte județe primesc 200 de lei. Pentru copii, vârstnici sau persoane cuprinse în legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau în proporție de 40 – 60 la sută. De la 1 aprilie, toată lumea va plăti atunci când merge la stomatolog, au mai arătat medicii dentiști.
Amintim și de crizele economice de la spitalul Socola din Iași, al cărui buget a fost redus atât de mult încât unitatea a ajuns să aibă cheltuieli de peste sută la sută, situație care nu poate duce decât la închiderea spitalului și trimiterea bolnavilor psihic pe stradă. În aceeași situația dramatică este și Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara care a stopat operațiile din lipsa banilor, refuzați de ministerul Sănătății.
Reforme controversate
Ministrul Eugen Nicolăescu a anunțat mai multe planuri de reformă. De la aplicarea coplății pentru bolnavii externați, până la desființarea caselor de asigurări de sănătate, dar și reluarea planurilor din mandatul trecut, de a resuscita programul analize pentru toți, în ciuda pierderilor uriașe la buget cauzate de acest program inventat în timpul primului său mandat la Ministrul Sănătății. Pentru a reduce cât mai mult cheltuielile din sistem, ministrul a decis la jumătatea lunii martie ca numărul direcțiilor de sănătate publică să fie redus la opt și să fie păstrate numai în centrele universitare. Celelalte direcții județene vor fi simple oficii. Același plan este și pentru serviciile de ambulanță. Odată cu planurile de reformă, ministrul Eugen Nicolăescu a anunțat ce se va întâmpla și cu personalul. O parte dintre angajați vor ajunge la consiliile județene sau municipale, care habar nu au încă ce vor face cu ei, iar o altă parte, în spitale sau cabinete medicale. Totul este însă la modul general, fără o strategie concretă, capabilă să aducă ordine și liniște în sistem. Alți aproape 4.000 de angajați vor fi disponibilizați, spre disperarea acestora. Singura măsură luată de Nicolăescu menită să sporească veniturile bugetului sănătății este coplata. După luni de tergiversări coplata a intrat în vigoare de la 1 aprilie. Astfel, pacienții sunt obligați să plătească la externare între cinci și 10 lei, în funcție de decizia unității spitalicești. O sumă modică, așa cum a apreciat-o ministrul, în momentul implementării. La o lună de la introducere, coplata nu dă rezultatele preconizate, spun medicii: banii încasați sunt foarte puțini, pentru că majoritatea celor internați fac parte din categoriile scutite de la plată. Prin urmare, efectul este aproape zero în sistem, la fel ca și banii ajunși în bugetul spitalelor. Managerii spitalelor au început să se plângă de această situație, apreciind că strângeau mai mulți bani atunci când puneau taxe pe mașinile intrate în curtea unităților spitalicești. Încă o măsură ca aceasta și spitalele pot pune deja lacătul la ușă. La fel ca întreg sistemul dacă ministrul Nicolăescu va continua ”reformele” începute.
– articol publicat de Curentul.ro –
cum se face ca acum nu a mai iesit nimeni in strada sa planga pentru ambulante. Ce s-a schimbat din ianuarie anul trecut
daca altceva mai bun nu ti-a iesit macar te-ai straduit sa pui sanatatea pe butuci…”aghen”…ca la asta te pricepi cel mai bine!
cum imi spunea unul odata?..votez usl ca va face politica sociala, nu hienele capitaliste…
praf si pulbere…
CEL MAI ” TARE ” MINISTRU AL SANATATII ! NU NE SCAPA NIMENI DE EL ????
politica sociala a usl! mai votati-i si data viitoare!
Ministrul Sănătății, „liberalul” Eugen Nicolăescu…care liberal?
Corect ar fi sa inlocuiti cuvintul liberal cu INFRACTOR!
Dar „profesia” de infractor a fost mereu „liberala”! Ori ne-am „modernizat” atat de mult incat borfashii se angajeaza la furat cu carte de munca si ies cu pensie nesimtita de parlamentar??
da ce ii pasa la cei din guvern de cei necajiti? daca mai credeati,sper ca v ati lamurit
Acest arierat a mai pus pe butuci lucruri la sanatate si in trecut. El insusi are mintea pe butuci… Trist e faptul ca romanii invata greu si uita repede… Uita ca sasait-balbo-pelticul asta de contabil ratat a mai fost la sanatate, cu aceleasi rezultate!
Ca-n melodia lui Pittis:”Tineti minte/sfarsitul nu-i aici”… 🙁
DUPA EL NUMAI MOARTEA NE SALVEAZA ACEST BALBAIT A PUS SISTEMUL SANITAR PE BUTUCI IAR POPULATIA OBLIGATA SA MOARE ACASA IN CHINURI
Comentariile sunt închise.