Ministrul desemnat pentru Finanţe, Ionuţ Mişa, a susţinut, joi, în audierile din comisiile de specialitate, că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor. În plus, aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat. Mişa a ținut să precizeze că această măsură nu este o naţionalizare a pensiilor private. El a mai anunțat că se va introduce și ”taxa de solidaritate”, care îi va viza pe cei cu ”venituri excepționale”. Pe de altă parte, tot el a declarat, în Parlament, că Pilonul II de pensii nu se va desființa, după ce Liviu Dragnea și premierul desemnat Mihai Tudose au spus că așa ceva nu se va întâmpla, scrie libertatea.ro
UPDATE 17:40. Ministurl Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, joi, la Parlament, că Pilonul II de pensii nu se va desființa și nici nu va fi naționalizat.
„S-a produs o eroare pentru care îmi cer scuze”, a spus Mişa, la Parlament, după votul dat de plenul reunit pentru învestirea Guvernului.
În comisiile de specialitate, însă, Ionuț Mișa a declarat că Pilonul II va fi desființat.
“Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”, a declarat Ionuţ Mişa.
Mișa a mai spus că taxa de solidaritate va fi introdusă cel mai probabil din 2018 şi îi vizează pe cei cu venituri excepţionale. “Taxa de solidaritate încercăm să o implementăm în 2017. Probabil ea va fi în 2018. După ce primesc datele centralizate vom stabili procentul. Numărul persoanelor este destul de mic. Se situează până în zece procente, cei care au venituri de peste zece salarii minime pe economie. Luăm în calcul un singur procent şi nu mai multe trepte de impozitare”, a declarat Mişa.
Acesta a spus că această taxă îi vizează pe cei cu venituri excepţionale, care depăşesc 14.500 de lei net şi că ”se încearcă să nu fie afectată clasa de mijloc”. Măsura ar urma să intre în vigoare spre sfârşitul anului, potrivit ministrului de Finanțe desemnat.
În luna aprilie, Compania NN a fost sancționată cu amendă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după ce a avertizat că există discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. Amenda este de 1% din capitalul social al companiei, adică 750.000 de lei. Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.
ASF a anunțat atunci că reprezentanții companiei au transmis informații de natură să destabilizeze sistemul de pensii din România. ”Au transmis informații de natură să destabilizeze sistemul de pensii din România. Și-au recunoscut greșeala care este evidentă”, a precizat vicepreședintele ASF, Ion Giurescu.
”Noţiunea de naţionalizare a fondurilor private de pensii, intens discutată în ultimele zile, este o „fumigenă aruncată” care nu are niciun sens şi nicio dimensiune politică, în condiţiile în care pensiile nu pot fi „confiscate sau naţionalizate”,spunea preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, care între timp a și fost revocat din funcție, prin votul Parlamentului.
Fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei. Reacția acestora a venit după ce Cătălin Predoiu (PNL) anunțase că Guvernul pregătește naționalizarea Pilonului II de pensii private.