Lavrov

UPDATE- Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe a Romaniei, Brandusa Predescu, precizeaza, intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX, ca „MAE a luat nota cu surprindere de comentariile purtatorului de cuvant al MAE rus, Alexander Lukasevici, in legatura cu unele declaratii recente ale partii romane fata de situatia din Ucraina„.

Romania a sustinut si sustine in continuare, impreuna cu partenerii sai din UE si NATO si in termeni intru totul similari, necesitatea respectarii independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. Aceasta este pozitia principiala a Romaniei, sustinuta consecvent si in alte contexte similare, in care frontierele recunoscute international au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebarii, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului international„, precizeaza purtatorul de cuvant al Ministerului roman de Externe.

Brandusa Predescu afirma ca „tentatia MAE rus de a transfera criza grava pe care Federatia Rusa o traverseaza, in prezent, in relatia sa cu comunitatea europeana si euro-atlantica in zona relatiilor bilaterale cu Romania este nefundamentata si constituie o greseala„.

Este regretabil faptul ca acumularile pozitive inregistrate in cursul anului 2013 in dialogul bilateral romano-rus sunt relativizate de partenerii nostri de la Moscova, in contextul in care pozitia Romaniei nu urmareste altceva decat asigurarea durabila a unui climat de stabilitate si predictibilitate în Europa„, mai afirma Predescu.

Rusia a avertizat, vineri, 4 aprilie, Romania, pe tema unor declaratii „antiruse” ale presedintelui Traian Basescu in legatura cu criza din Ucraina, Moscova subliniind ca o deteriorare a relatiilor nu este in folosul niciuneia dintre cele doua parti, relateaza AFP.

Rusia a observat o serie de noi declaratii antiruse ale presedintelui Traian Băsescu”, afirma Ministerul rus de Externe, intr-un comunicat.

Liderul roman a acuzat Rusia de comiterea unei „agresiuni impotriva Ucrainei” la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea Romaniei în NATO”, precizeaza Ministerul rus de Externe, adaugand ca seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, nu a respins aceasta declaratie.

Se poate ghici in spatele acestor atacuri intentia clara a Bucurestiului de a ignora adevaratele cauze ale crizei din Ucraina”, a adaugat diplomatia rusa.

Aceasta retorica antirusa la nivelul conducerii statului roman […] nu este in interesul nimanui”, mai arata comunicatul Ministerului rus de Externe.

Romania a denuntat, in martie, „agresiunea” rusa in Crimeea si referendumul „ilegal” care a condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia. Presedintele Traian Basescu a pledat pentru „repozitionarea” fortelor NATO în Europa.

Referindu-se la anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa, presedintele Traian Basescu a declarat, marti, 1 aprilie, in Parlamentul Romaniei, la aniversarea a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO, ca Romania trebuie sa dialogheze in continuare cu Ucraina.

Trebuie sa sprijinim fortele reformiste de la Kiev si sa oferim asistenta. Romania sustine fara rezerve independenta si suveranitatea Ucrainei”, a spus presedintele Romaniei.

Condam gestul neprovocat al autoritatilor ruse si nu recunoastem anexarea ilegala a Crimeei”, a mai afirmat Basescu, precizand ca Romania este îngrijorata de evolutia situatiei dincolo de Nistru.