Puțini ar fi bănuit că Donald Trump – un personaj secular, cosmopolit, crescut în valorile new-yorkeze ale veacului trecut – va vizita, într-o primă deplasare externă, asumată ca președinte al Statelor Unite, trei destinații importante pentru tradițiile abrahamice ale lumii: Israelul, Arabia Saudită și cetatea Vatican.
În pofida smogului apăsător și lipicios al propagandei anti-americane, merită să descifrăm semnificația reală a întâlnirii celui mai important lider al planetei cu geografia sacră a religiilor monoteiste: iudaismul, creștinismul și islamul.
Sabie, supunere sau pace?
În 2009, Barack Obama își anunța la Cairo proiectul de reconciliere a lumii occidentale cu țările arabe. Din păcate, laureatul Premiului Nobel pentru pace a asistat pasiv la genocidul și criza umanitară din Orientul Mijlociu, declanșate prin războiul civil sirian și resurgența terorismului jihadist (ISIS). Îmbrățișând noțiunea oximoronică a unei „conduceri din spate (leading from behind)”, Barack Obama a detronat hegemonia blândă a Americii, lăsând ca alte puteri regionale să se manifeste între vechea Mesopotamie și actualul Levant: Rusia țarului Putin, Turcia neo-otomană a sultanului Erdogan, dar și Republica Islamică Iran.
Primit în Arabia Saudită cu onoruri de însuși regele Salman bin Abdulaziz al Saud, Donald Trump a ținut la Riyadh un discurs sobru despre războiul lumii civilizate cu barbaria. Președintele american a denunțat echivalența între cultul morții și calea către izbăvire.
Infestarea lumii arabe cu morbul urii și al violenței trebuie să înceteze. Pe o notă realistă și pragmatică, președintele SUA a vorbit liderilor islamici despre dreptul la auto-determinare al creștinilor și al evreilor din Orientul Mijlociu, dar și despre erorile Departamentului de Stat care, decenii la rândul, a exportat proiecte ideologice incongruente cu tradițiile spirituale și culturile locale ale țărilor creștine sau musulmane. În locul susținerii sectare a retoricii transgender, mai importantă pentru popoarele lumii este pacea, securitatea și prosperitatea.
Donald Trump a cerut liderilor religiei mohamedane să izoleze facțiunile extremiste și să învețe din lecția moderației aplicată de țări precum Iordania sau Egiptul.
Turneul lui Donald Trump a fost marcat de șocul atentatului terorist din Manchester, Marea Britanie – un carnagiu soldat cu peste douăzeci de morți (între care și copii de opt sau 12 ani). Atacul sinucigaș îndreptat asupra adolescenților a amintit lumii întregi gravitatea confruntării între lumea liberă și islamo-fasciștii ISIS, care gândesc binar: te supun ori te distrug! Tertium non datur. În fața acestei enorme simplificări operată de teologia politică a jihadiștilor, liderii lumii occidentale trebuie să-și pună întrebarea: noi cine suntem? În ce credem, cu adevărat, și pentru ce ne luptăm? E posibilă, oare, integrarea unei populații care caută țapi ispășitori, nu înmulțirea talanților; superstiția ritualistă, nu știința; asistența socială, nu munca; scurtătura, nu abnegația? Iată dilemele ignorate de avocații multiculturalismului tout court.
Citiți mai mult pe qmagazine.ro