Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, aflat în prezent în spatele gratiilor, se întreabă, într-un editorial postat pe blogul personal, cine va răspunde, din rândul SRI, pentru că fostul șef al ANI, Horia Georgescu, a fost instalat în această funcție cheie deși asupra acestuia planau numeroase suspiciuni legate de presupuse ilegalități comise înainte să intre în administrația publică.
SRS precizează că marea provocare pentru actualul șef al SRI, Eduard Hellvig, este să gestioneze posibilele reverberații ce ar putea urma în urma arestării lui Horia Georgescu și care ar putea afecta acest serviciu secret.
Fostul senator al PNL amintește că, potrivit spuselor lui Sorin Georgescu, fostul președinte al ANI și-ar fi falsificat diploma de facultate, de care s-a folosit ulterior pentru a intra și a absolvi Academia Națională de Informații, instituție care aparține SRI.
”Uriasul scandal generat de toate dezvaluirile legate de Horia Georgescu, ex presedinte al Agentiei Nationale de Integritate, reverbereaza tocmai unde te astepti mai putin. In interiorul Serviciului Roman de Informatii. Este prima provocare majora cu care se confrunta Eduard Hellvig, de la instalarea sa in fruntea celui mai important serviciu secret al Romania.
Este sau nu, a fost sau nu Horia Georgescu ofiter acoperit SRI? Si daca da, si daca nu, cum de si-a permis Serviciul Roman de Informatii sa acopere o frauda de mari proportii, cum este falsificarea de catre fostul presedinte al Agentiei Nationale de Integritate al propriei diplome de facultate?
Fratele lui de Horia Georgescu, frate de tata, nu si de mama, l-a reclamat, public, pe acesta. In sensul ca are o diploma falsa de absolvire a Facultatii de Drept. Intrebat de reporterii Antena 3 cum de a ajuns in situatia de a-si denunta, public, propriu frate, acesta a dat o explicatie plauzibila. Si anume ca, Horia Georgescu, fratele mai mic, o apucase pe drumuri gresite. Petrecea prea mult timp in baruri si discoteci, cazuse in darul betiei si „tragea iarba pe nas”. In calitate de frate, a hotarat sa incerce sa-l recupereze astfel incat, timp de patru ani l-a tinut lipit de el, in societatea comerciala pe care a fondat-o la Brasov. Sunt exact cei patru ani in care, daca ar fi avut o diploma autentica a Facultatii de Drept, Horia Georgescu ar fi trebuit sa se afle in alta parte. In amfiteatre, in sali de seminar, la examene si in biblioteci. Dar, timp de patru ani, cum afirma, insistent, fratele sau, Horia Georgescu nu a facut nimic din toate astea. El spune, raspicat, ca diploma este falsa. In ciuda faptului ca acest „detaliu” ar putea sa-l implice pe tatal sau, fost securist, fost director al Penitenciarului Codlea si, in perioada respectiva, cadru didactic universitar, la Stiinte Juridice.
De ce isi denunta fratele acest membru al familiei Georgescu? O explica tot el. Cu subiect si predicat. In cei patru ani, lucrand impreuna cu Horia Georgescu pe post de colaborator si individ aflat intr-o perioada de recuperare, firma a inregistrat un castig de trei sute de mii de euro. Horia Georgescu, cum-necum, a subtilizat acesti bani, sub pretextul ca aranjeaza in asa fel lucrurile incat sa nu se plateasca impozite si suma respectiva sa nu apara in vreo declaratie a sa de avere.
Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca de la diploma falsa de absolvire a Facultatii de Drept, s-a ajuns si la sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, si la o operatiune de spalare de bani, si la fals in declaratii si la altele.
Care altele? Horia Georgescu a absolvit, in baza diplomei reclamate drept false, Academia Nationala de Informatii, apartinand Serviciului Roman de Informatii. Dupa care, si-a inceput strania cariera, in care a santajat si a furat, inclusiv din postura de angajat al Parchetului National Anticoruptie. Pe care si-a cumparat-o, conform denuntului fratelui sau, cu suma de 30.000 de euro, livrata in prezenta fratelui sau, intr-un autoturism, banii fiind scosi din torpedo. Cel care a luat mita, un nume inca necunoscut, era, la acea data, un inalt functionar al Parchetului National Anticoruptie.
Toate acestea au fost posibile. Ceea ce inseamna ca exista responsabili ai Serviciului Roman de Informatii care, de dragul de a-si plasa un om in fruntea Agentiei Nationale de Integritate, au acoperit mai multe fapte ilegale. De care, SRI nu ar fi avut cum sa nu aiba cunostinta.
Asadar, cine raspunde? Cine sunt vinovatii din SRI? Cine sunt cei care, complici ai unui infractor, l-au favorizat si, mai mult, au facut, in favoarea lui, trafic de influenta, pentru a-l plasa in fruntea unei institutii, de unde, santajat fiind, sa poata executa, la comanda, sute de oameni politici?”, precizează Sorin Roșca Stănescu pe blogul personal.
sursa: psnews.ro
Comentariile sunt închise.