167482128-doctor-stethoscope-628x363Coruptia din Sanatate ucide, la propriu, iar cei „de neinlocuit” din sistem se cramponeaza de scaune si sunt sustinuti de un cor intreg de chibiti. Poate mai multi medici romani s-ar intoarce in tara, poate altii straini ar veni sa profeseze aici, daca li s-ar face viata cat de cat suportabila, spune medicul Alina Beyer.

La fel ca multi altii, a plecat din Romania si si-a facut un rost peste hotare. Pana in 2003 a lucrat in SUA, apoi s-a mutat in Cape Town, Africa de Sud, unde a continuat sa profeseze ca medic si asistent universitar, scrie ziare.com.

Prin comparatie, puncteaza ea, „lista mizeriei din sistemul sanitar romanesc e interminabila”. Pe cei „de neinlocuit” din fruntea sistemului ii acuza de crima cu premeditare, iar dovada este statistica Eurostat, unde Romania este pe primul loc la numarul de decese evitabile.

O comparatie cu sistemul sanitar din Africa de Sud

In Africa de Sud, povesteste Alina Beyer pentru Ziare.com, sistemul de sanatate este divizat intr-un sector privat si unul public.

„Cel privat este supradezvoltat si de o calitate la nivelul celor mai bune sisteme internationale. In sectorul public, insa, calitatea serviciilor depinde foarte mult de administratori. In provinciile conduse pe baza de clientelism politic (Eastern Cape, Kwa-Zulu Natal), se moare cu zile, medicii nu sunt platiti la timp si sunt cozi imense la policlinici.

Ministrul Sanatatii este medic, un medic excelent, dar ii este greu sa se impuna peste tot, pentru ca este la urma urmei membru de partid si are si el loialitatile lui. Eu, lucrand in Cape Town, am avut parte de o educatie medicala la nivel international si am avut privilegiul de a profesa la cele mai bune spitale din tara – Groote Schuur si Red Cross Memorial Children’s Hospital. Asta se datoreaza in primul rand faptului ca provincia Western Cape e condusa de o echipa excelenta, care promoveaza meritocratia si etica profesionala – si nu numai in sanatate”, ne-a declarat romanca.

De un an, lucreaza pentru o universitate americana din Caraibe, pentru a fi mai aproape de copii. Nu stie daca s-a auzit despre scandalul cu dezinfectantii acolo, dar sigur s-a auzit in Statele Unite. Criza uriasa care a zguduit sistemul sanitar din Romania a fost la stiri – si pe Net, si la TV, inclusiv la ABC News.

„Prefer sa nu discut despre mizeriile din Romania cu colegii de serviciu, deci nu stiu daca au auzit despre dezinfectanti sau nu. La universitate am un coleg roman, dar preferam sa discutam despre alte subiecte, mai putin dezamagitoare”, puncteaza Alina Beyer.

Considera ca, in afara de Western Cape si cateva orase mari din celelalte provincii, a inceput o degradare progresiva a sistemului de sanatate publica din Africa de Sud. „Reteta e cunoscuta – aceeasi ca in Romania: coruptie si maladministratie. Licitatiile contrafacute sunt o mare cauza de revolta, dar lumea se plange si apoi alege aceiasi corupti care fura cu nerusinare”.

Pe de alta parte, sistemul privat progreseaza foarte rapid, tratamentul e clar superior clinicilor unde a fost in Statele Unite de exemplu, din toate punctele de vedere.

„La fel, spitalele mari universitare, datorita carora Africa de Sud ramane la varful cercetarii si practicii medicale, mai ales in chirurgie, transplant, oncologie, terapie intensiva, medicina de urgenta. Serviciile de ambulanta sunt net deasupra SMURD, cel putin in Western Cape, iar serviciile de urgenta private functioneaza in cooperare cu sistemul public. Constitutia sud-africana are un articol special care prevede ca niciunui cetatean nu i se poate refuza accesul gratuit la tratament de urgenta.

Nu poti functiona in sistemul de urgenta fara cursuri avansate de resuscitare, care sunt organizate de asociatii de reputatie internationala, ca AHA (American Heart Association), si mentin un standard foarte inalt de profesionalism. Infectiile intra-spitalicesti sunt mult mai rare decat in Romania, si cand apar sunt tratate eficient cu antibiotice specifice germenilor respectivi, indiferent de costuri.

Iar pacientii sunt protejati mult mai bine. Medicii corupti sau incompetenti ajung sigur sa isi plateasca greselile, pentru ca Justitia functioneaza eficient si impartial. Consiliul medical are doar o functie, care este strict respectata: protejeaza pacientii, prin mentinerea standardelor profesionale si etice ale medicilor”, subliniaza romanca.

Nu se ia spaga de la pacientii „de stat”

In Africa de Sud exista, totusi, spitalele din marile orase, Cape Town, Johannesburg, Durban, unde oameni din toata tara pot veni sa se trateze, chiar daca nu au bani.

„Romanii nu au in tara spitale mari de stat unde pot fi tratati civilizat la nivel international, trebuie sa gaseasca tratament in Uniunea Europeana. Stiu asta din proprie experienta, cu parintii mei.

Apoi, in Africa de Sud, nu se ia spaga de la pacientii ‘de stat’. Am primit prajituri, flori sau bomboane de la parinti fericiti. Dar niciodata, niciodata bani. Nimeni nu ar cere si nimeni nu ar accepta, cred ca nici nu le-ar trece prin cap oamenilor ca trebuie sa dea ceva medicului. Pur si simplu, e de neconceput. Daca mergi la privat, platesti si ti se da chitanta. Daca nu primesc dovada ca au platit, pacientii au dreptul sa reclame medicul la Fisc si la organizatia care reglementeaza profesia – Health Professions Council of South Africa”, adauga Alina Beyer.

Un sistem in perfuzii – poate fi el vindecat?

Sanatatea romaneasca e pe butuci, iar ca sistemul medical sa fie resuscitat, Alina Beyer crede ca trebuie inceput cu salariile medicilor, mai ales ale celor incepatori.

Citeste si ce spun medicii romani despre criza din Sanatate

„Garzile trebuie platite mai bine decat orele normale. Iar daca un medic are un salariu de 2.000 de euro sa zicem, si inca ia spaga, trebuie sanctionat cu ridicarea licentei – temporar sau definitiv. Nu numai atat, dar si Fiscul ar trebui sa administreze sanctiune fiscala, ca pentru orice venit nedeclarat.

Cu sanctiuni profesionale si cazier fiscal, medicii aceia nu vor mai putea lucra nicaieri. Ca medici, peste tot ni se cer acte care sa dovedeasca moralitatea si etica noastra profesionala. In Statele Unite mi-a trebuit nu numai cazierul penal si fiscal, dar si dovada ca nu am fost declarata insolventa si nu am avut niciodata hotarari civile impotriva mea”, povesteste romanca.

Ea subliniaza ca nu este acceptabila scuza ca nu sunt bani. „Banii care au imbogatit patronii si administratorii spagari ar fi fost suficienti pentru a adauga un ‘mizilic’ de 1.000 de euro la salariul amarat care e aruncat cu dispret celor de la care romanii se asteapta sa primeasca ingrijire pe gratis. Condrea si cei ca el probabil lasa 1.000 de euro bacsis la hotel, dar pentru oamenii obisnuiti ca noi inseamna mult. Nu e corecta spaga, dar nici bataia de joc cu care sunt tratati medicii nu mi se pare in regula„.

Apoi, considera romanca, trebuie sa fie selectati transparent administratori competenti, strict specializati pe sanatate, si mai ales cinstiti. „Si in general, tot ce inseamna decizie administrativa care implica selectie de personal si schimb de bani nu se poate face decat respectand procedurile si in cel mai transparent mod posibil”.

Coruptia din sanatate ucide la propriu

Toti cei care si-au batut joc de sanatatea oamenilor, comitand acte de coruptie, trebuie arestati. Coruptia din sanatate ucide la propriu. Ucid nu numai dezinfectantii diluati sau chiar, culmea, infectati, dar si echipamentele bune de aruncat la gunoi, clinicile nefolosibile, angajarea unor incompetenti pe baza de concursuri trucate, liderii narcisisti „de neinlocuit”, dar altfel plafonati la nivelul maxim al competentei profesionale si administrative. Din pacate, lista mizeriei din sistemul sanitar romanesc e interminabila.

Alina Beyer

In mod normal, este de parere ea, ar fi cazul ca un administrator sa se ocupe exclusiv de organizatie.

„Dupa mine, trebuie neaparat interzisa cumularea de functii, mai ales cand un gerontozaur la varsta pensionarii ajunge sa taie si sa spanzure in universitati, spitale, clinici, minister, cu putere de Dumnezeu. Medicii trecuti de 65 de ani sa devina mentori si sa faca un pas in spate, sa ii lase in fata pe cei mai tineri sa conduca sectiile din spitale si sa avanseze in posturi academice. Si sa se lase de politica de partid – mai ales cand vine in conflict cu integritatea profesionala”, opineaza romanca.

Poate ca multi medici – romani sau straini – ar veni sa lucreze sau s-ar intoarce in Romania, daca „li s-ar face viata cat de cat suportabila si nu s-ar lovi de birocratia din Ministerul Sanatatii, inventata pur si simplu pentru a elimina orice concurenta, dar mai ales sa descurajeze medicii specializati in afara Europei”.

„‘De neinlocuitii’ se cramponeaza de scaune si sunt sustinuti de un cor intreg de chibiti – fie de pacientii care au fost facuti sa creada ca au fost salvati de ei (dar care in realitate au scapat doar pentru ca aveau zile), fie de discipolii care nu au alte resurse si cred ca daca le cara servieta pentru un timp ajung si ei sa se infrupte la masa sefului. Pe ‘de neinlocuiti’ ii acuz direct de crima cu premeditare si dovada este statistica Eurostat, unde Romania este pe primul loc la numarul de decese evitabile”, conchide Alina Beyer.