de Radu Moraru
Am cunoscut-o in 1996, cind lucram la Evenimentul zilei si colaboram cu emisiunea de duminica a lui Cristian Topescu. Atunci am ajuns prima oara in Tara Oasului, o parte a tarii pe care, ca sa o intelegi, ai nevoie de multi ani. Oasul si Maramuresul, de multe ori confundate, sint doua destinatii obligatorii pentru toti romanii. Urmarindu-i pe acesti oameni ai locului, timp de mai multi ani, am ajuns la radacinile noastre. Dar despre acestea, alta data.
Maria este o taranca get beget, adevarata, fara ifose de cucoana care se viseaza la oras. Cred ca daca o muti din Bixadul in care s-a nascut dupa 3 saptamini se-ntoarce si pe jos! Locuieste in casa construita de tatal ei, o casuta cu fundatia din pietre mari, facuta din lemn si captusita cu pamint. E vopsita cu acel albastru clasic, de culoarea cerului. Mariei i se mai spune „taurul comunal”, fiindca este tehnician zootehnist si se ocupa de insamintarea vacilor, cistigind citeva milioane de lei pe luna. Restul banilor si-i face din vinzarea de palinca de prune, unica la gust.
Maria merge rar la cumparaturi fiindca, imi spune, „nu prea ai ce sa cumperi”. Practic, banii si-i cheltuieste pe curent, cablu tv, telefonie mobila, de-ale casei si mici diverse. Mincarea o produce singura si va dau meniul pe care mi-l serveste de cite ori o vizitez.
Micul dejun. Oua din curte, unt si smintina de casa, lapte gras sau batut, cascaval si cas afumat dupa reteta proprie, rosii, ceapa, ardei si castraveti din gradinuta.
Prinzul. In fiecare an taie un vitel, un porc, rate sau pui din aceia care abia dupa 1 an depasesc un kilogram.
Cina. Seara poti minca la Maria tot felul de placinte, gogosi sau prajituri din foietaje si tot felul de dulceturi, fructe uscate sau zacusti.
In gospodaria asta gasesti de toate, ca pe vremea bunicii mele, inclusiv piine si cozonaci de casa. Ce nu creste in zona se aduce la schimb cu palinca sau prune bistritene, adica un barter natural 100%, fiindca oamenii de acolo sint foarte pretentiosi, poate nu toti, si refuza produsele de slaba calitate. Animalele din gospodarie primesc cel mai bun malai si au un gust „strain” de carnea de la macelariile din oras. Iar peste iarna, in uriasul congelator al Mariei gasesti aproape toate legumele si fructele de care iti e pofta.
Toate aceste minuni se fac cu bani foarte putini dar cu munca multa, nu exagerata, Maria avind timp suficient sa isi viziteze rudele si prietenii din zona, sa ii ajute la diverse treburi sau sa joace, in serile mai friguroase, o „cruce” cu apropiatii. Daca statul ar „nationaliza-o” pe Maria, toate aceste bunataturi s-ar transforma in fum! Din fericire, acest lucru e imposibil!
Sa fiti iubiti!
P.S. Raspund si prietenilor, in frunte cu Cristian 777, preocupati de o solutie viitoare pentru a ne procura hrana sanatoasa, din tara sau de peste hotare, si nu numai, ci de a avea, noi, membrii comunitatii „Nasul” solutii eficiente la orice ora. Da, e posibil! Dupa ce pornim televiziunea, vom avea multe alte proiecte comune. N-am spus oare ca lucram mai ales pentru viitorul copiiilor nostri?!
Mesajul Presedintelui catre toti romanii:
Dragi români,
Întâmpinăm împreună un An Nou şi vă adresez, cu acest prilej de bucurie şi speranţă, gândurile mele bune de sănătate şi încredere în viitor.
Acum, la cumpăna dintre ani, putem fi mândri că printr-un amplu efort naţional am depăşit împreună dificultăţile anului 2011.
Îmi doresc ca anul 2012 să reînvie în sufletele noastre optimismul şi credinţa că putem reuşi rămânând solidari cu destinul naţiunii din care facem parte.
Cea mai importantă valoare a României sunt oamenii, iar românii au nevoie, mai mult ca oricând, să ştie şi să creadă că prin propriile forţe pot crea o Românie modernă şi performantă, aşa cum şi-o doresc.
Fie ca Noul An să reînnoiască în inimile tuturor românilor, care sunt în ţară sau în comunităţile diasporei, bucuria, speranţa şi curajul de a ne asuma şi împlini destinul unui popor menit să prospere şi să reuşească prin muncă în tot ceea ce îşi propune.
Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu !!
LA MULTI ANI!
Sanatate sa va aduca anul 2012!
Unde este sanatate…problemele,stresul si greutatile sunt uitate toate!
Eu imi petrec sarbatorile undeva la sat impreuna cu familia unde au inceput plugusoarele si sorcovele sa cante.
Este ceva feeric,intre deal si munte unde mirosul bucatelor este ales aparte si totul este ca din povestile cu suflete neprihanite parca toate!
Este minunat,de NASUL TV sa avem parte si nimeni sa nu poata a ne desparte!
Va doresc din suflet frate,sa fiti iubiti in toate!
Iar tie NASULE iti doresc sa ai parte de implinirile toate!
LA MULTI ANI SI LA MULTI BANI!
La Multi Ani extrem de buni – si de asta sa nu mai aveti parte!
http://sareinochi.files.wordpress.com/2011/12/ion-iliescu-mos-cumatrocratila.jpg
Trebuie să ne întoarcem la rădăcini şi să regăsim puterea extraordinară a înaintaşilor noştri în a iubi, a ierta şi a sluji aceasta ţară a cărei anagramare nu este întâmplător OM ÎN RAI.
„Atunci când urmaşii voştri vor şti să reînvie adevărata credinţă şi se vor întoarce la cele sfinte, doar atunci durerea şi nesiguranţa vor fi pe veci stârpite. Acele vremuri vor veni cândva, poate într-o mie de ani, poate în două mii de ani, dar vor veni cu siguranţă…,” le spunea Zalmoxis strămoşilor noştri din aceste locuri.
laryarmy ,imi place tot ce ai scris eu sint mai optimista 🙂
La multi ani de iubire de acum incolo !!!!
BREAKING NEWS !
Un bărbat, în vârstă de 37 de ani, din provincia Shenzhen, China, diagnosticat cu gripă aviară, a murit sâmbătă 31.12.2011, au anunțat oficialii chinezi, citați de BBC.
Bărbatul, îmbracat in mos craciun, a fost internat într-un spital din Shenzhen, după ce a prezentat simptome de pneumonie. În urma testelor efectuate, medicii au constatat că bărbatul a fost infectat cu virusul H5N1.
Potrivit sursei precizate, bărbatul nu a avut contact direct cu păsări de curte și nu a părăsit localitatea Cornu, în luna anterioară îmbolnăvirii.Se presupune ca a fost hranit cu oua.
Virsul se găsește, în mod normal, în păsări, însă poate infecta anumite persoane. Cercetătorii de la Grivco sunt îngrijorați că virsul ar putea suferi mutații ce i-ar permite să se răspândească si la pisici , gushteri sau alte taratoare. Virusul se transmite mai greu de la o persoană la alta.
PS:
Cred ca am scapat de pe-chinezu aka mos craciun , dar sa fim la fel de vigilenti in continuare. Nu de alta dar se apropie Pastele si nu m-as mira sa apara chinezoiu asta din nou reancarnat in Bugs Bunny!
Vestea buna ar fi ca trece pe morcovi , vestea proasta pe-chinezule …… morcovii pentru tine nu cresc la CAP ci la USL. Pana la primavara or sa fie lungi si maronii. Pentru tine nu e o problema , se vede ce mananci .
De cind au scazut in sondaje cred ca au morcovii undeva la spate…
excelent
Intrebare: se vad diacriticile ăîșțâ pe toate calculatoarele?
nu
Voiculescu a fost refuzat de Ion TIRIAC in asocierea cumpararii avioanelor, de altfel nici cei din GRECIA nu apreciaza asocierea cu acest individ.
Si antenele vor fi de vanzare,nu stiu ce technologie utilizeaza.
Echipa nu valoreaza absolut nimic !!!
OK, nu le voi folosi
intrebarea ta este nitel cam vaga, ce intelegi tu prin „se vad” ?
– este in functie de sistemul de operare care include sau nu grafii cu diacritice. in general, mai toate sistemele de operare din 2000 incoace cel putin, includ grafii cu diacritice, microsoft, linux si aple, in toate variantele lor de OS.(Operating System- sistem de operare)
motivul este unul pur comercial. exceptiile reprezinta scapari ale programatorilor. oricum, exista add-on-uri si biblioteci de texte care pot veni si servi ulterior ca remediere plus ca au aparut OS-uri in variante noi cu adaugirile respective, unele chiar gratis, ca un update.
poti seta computerul sa foloseasca dictionarul romanesc pt OS, dar pe alocuri vei constata mici obstacole care se pot dovedi majore ca efect.
Deocamdata nu romanii sunt cei care produc sisteme de operare si componente hard, la scara industriala si cu patent original.
daca te referi insa la editarea de texte in grafie romneasca, aici tine de fontul folosit, si practic ea poate fi realizata pe orice platforma care are un microprocesor adecvat si o minima locatie de memorie, gen card, fie el si Flash card. De la computer sau tableta la un banal telefon mobil.
adaugire: „poti seta computerul sa foloseasca dictionarul romanesc pt OS” + si asta doar partial, doar pentru anumite servicii ale OS-ului. serviciile esentiale sunt in engleza si nu pot fi schimbate de catre utilizator.
Fluturele-Kukri@
M-am referit doar la faptul ca in diverse situatii, in loc de diacritice romanesti apar niste coduri de nu poti citi decit cu un effort de imaginatie textul. Eu folosesc un Apple care are si limba romana dar textul transmis altuia prin mail nu poate fi citit ca atare. Desi mi-ar placea sa scriem romaneste, evit asta pentru ca nu sint sigur ca cel care deschide textul va putea sa vada asa cum am scris. Am vazut multe indemnuri la scrierea romaneasca pe calculator si as vrea sa putem toti sa o facem.
in situatia unui text scris cu diacritice, trebuie sa folosesti un font romanesc, fie ca trimiti / fie ca primesti textul.
pentru texte bloc si care nu necesita paginare deosebita, foloseste NotePad pe Windows sau Text Edit ori Plain Text Edit pe Apple (Mac)
poti scrie linistit pe blog cu diacritice, ele se vad, blogul are inclus un mod de covertire a fontului cu diacritice, prin contur sau prin inlocuire automata.
ai facut o proba si se vede foarte bine.
ş ă î â ţ
Mulțumesc,
Eu am setat de la început mac-ul meu pe limba română și scriu direct cu fonturile afișate de blog.
la mine se vad ale tale Daniel, voi le vedeti pe ale mele?
şŞ ţŢ ăĂ îÎ âÂ
Da, Eu acum 2 ani puteam sa scriu cu diacritice. De cand mi-am facut upgrade la Windows, nu mai gasesc de unde sa setez in PC.
Control Panel-Regional and Language Options
sau search pe Google
sau alt+shift daca ai xp si ai setat romana ca limba optionala (tot din C.Panel….)
Am XP. Multumesc. La multi ani cu tot ce iti doresti in 2012, Kukri!
Eu le vad , da pe a mea o vedeti ? Ţâţă ! 🙂
… de mâţă 🙂
LOOOOL
lool la LOOOOL ! hi, hi
Eu le văd pe ale tale
Cristian, le vad
Danie, daca sunt multi care nu le vad ar trebui intrebati ce vad, ca daca vad dreptunghiuri, mai bine nu le folosim
Scuza-ma, Daniel, graba ….
De asta am intrebat, sa nu-i pun in dificultate pe cei care vor sa-mi citeasca postarile
daca ajungeti sa vedeti si altceva in afara de dreptunghiulete sau diacritice, inseamna ca nu mai sunteti la calculator, ci fata in fata
🙂
Kukri@
Dacă am fi față în față ce nevoie am mai avea de setări prin sisteme de operare? :))
Ion TIRIAC s-a lansat pentru 2012 :
– In aviatie, cumpara avioanele din GRECIA
„La Grèce vend des Airbus pour renflouer ses caisses”
– In rafinarii
„Petroplus ferme provisoirement la raffinerie de Cressier
Le groupe zougois Pétroplus a confirmé la rumeur: trois raffineries seront suspendues dès janvier en France, en Belgique et en Suisse (Petit-Couronne, Anvers et Cressier. à Neuchâtel).”
Se intrevede un mare viitor pentru rafinariile din zona PLOIESTI.
Deci ROMANIA salveaza GRECIA si zona EURO.
Celalant mai dubios, NICOLAE inca nu crede ca mai are vreo scapare in ROMANIA si prefera sa plece in AFRICA.
Zona CONGO si ANGOLA sunt tarille cu cea mai mare crestere economica, depasesc CHINA si INDIA.
„A la Bourse suisse, l’action Petroplus s’appréciait de 4,3% à 1,71 franc vendredi peu avant la clôture. Elle avait plongé de plus de 46% mardi et de 10,8% mercredi.”
Asa se fac afacerile, BRAVO a Ion TIRIAC senior et junior !!!
Probabil in curand afacerea IRTV se va vinde pe o Bagadela de valoare.
Sa fiti iubiti si nu trebuie sa confundam miscarea cu actiunea.
LA MULTI ANI 2012 !!!
Nb
Si inca o noutate de sfarsit de an moneda elvetiana CHF i s-a lasat libertatea sa se coteze in functie de piata si nu de decizia de juca 1 Euro = 1,20 CHF, deci vom avea si din acest punct de vedere posbilitatea sa gasim pe piata 1 Euro = 1 CHF si dece nu 1$ = 1,2 CHF.
Roata mori se invarteste si in finante la fel ca moda.
Nu uitati sa aveti rezervele in cele trei monede si in banci diferite, cele elvetiene sunt si cele mai sigure.
Se pare ca ROMANIA va gazdui cateva bancii elvetiene si nu camatariile de care dispune la ora actuala.
Sa fim iubiti.
Incet,cu pasi marunti pentru inceput iar apoi cu pasi
tot mai mari sustinandu-ne unii pe altii,condusi de d-l Radu Moraru vom restabili baza natiunii,valorile morale,
ratiune si onestitate,transparenta si corectitudine,libertate de gandire si exprimare.
Vom construi continuu,cu cap si fara risipa,asa cum am construit si construim fiecare dintre noi pentru familiile noastre.
ACUM,SCOPUL NOSTRU ESTE DE A DEMONSTRA PE 4 IAN.CINE SUNTEM.
SA NE UNIM CA LA ALBA IULIA SI SA-L SUSTINEM PE NASUL.
ACUM SAU NICIODATA!
„La Grèce devrait organiser des soirées pour oligarques russes… ça rapporte !!!”
!!! ROMANIA
Oligarhia rusa actioneaza peste tot in Europa prin cumpararea de societati, actiunii, televeziunii etc.
O noua forma de implementarea a capitalului rus si de rusificare, o noua forma de dominatie.
Tarile neutre accepta capitalul rus in proportie de 40 %.
Putei viziona si exemplul de gospodarie cu pomi, legume, flori etc
– piracantă, gutui japonez, brăduleţ argintiu
– merişor chinezesc, tărtăcuţe
– nectarinul
– smochin, curmalul chinezesc, bananierul nordului
– gutui ce produce 50 kg de fructe pe pom – cultivat pe tot Banatul, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova de Sud.
– dovleac comestibil
– gutui bereczki de jumătate de kilogram fructul
http://nemuritor.blogspot.com/1999/01/30102011-dnfap-01.html
Concluzie : „Este mult mai rentabil să cultivi pomi, arbuşti fructiferi şi viţă de masă decât cereale.”
P.S. va rog sa faceti abstractie de faptul ca filmarea a fost facuta de OTV.
de asemenea, cei care nu impartasesc punctul de vedere al lui Eminescu :” Religia o fraza de dansii inventata…” vor putea ignora episoadele referitoare la aceasta tema
Asa e Radule,dar,mie imi plac strugurii cu piine si nu vreau sa slabesc.La Multi ani!
Si cum nu mai pot sta cu voi va doresc un an bun cu multa sanatate fericire si noroc.Iar politicienilor nostrii sa le vina mintea la cap si sa-si aminteasca ,ca aceasta tara nu este alor ci a noastra ,a tuturor romanilor,oriunde ar fi ei.D-stra d_le Radu Moraru va doresc un an dupa chipul si sufletul frumos pe care il aveti,iar visul sa vi se transforme in realitate.La multi ani.
Dragi prieteni, aceasta este solutia pentru imbunatatirea vietii noastre.E timpul ca tinerii sa se indrepte catre sate. Nu sunt lupul moralist si va marturisesc ca am inceput sa construiesc o gospodarie (nu doar casa) la tara.Reteta trebuie aplicata si de catre pensionari si de cei care datorita varstei nu-si mai gasesc de lucru la oras (sa nu uitam ca dupa 40 de ani te angajezi din ce in ce mai greu). Teren este destul nelucrat si dupa cum stiti strainii s-au prins ca avem un teren excelent pentru agricultura si foarte ieftin, asa ca ne cotropesc, precum hoardele de odinioara…Problema se pune cat de rapid ne desteptam…
Mai jos, va prezint actiunea ” Un milion de hectare de livezi și vii cu struguri de masă , în 10 ani”, asa cum este descrisa de domnul Pavel Corut pe forumul http://forum.drumulinvingatorilor.ro
„Dragi amici creatori,timpul discuțiilor sterile a expirat.Vă propun să inițiem și să desfășurăm mai multe acțiuni concrete,cu scopuri economice folositoare nouă și întregii națiuni.
Acțiunea Un milion de hectare de livezi și vii cu struguri de masă se bazează pe următoarele informații concrete;
1]O suprafață de 4,5 milioane de hectare din teritoriul național cultivabil zace nelucrată,deși dispunem de forță de muncă necesară,din randul celor circa 500.000 de șomeri,celor asistați social,celor 4,5 milioane de pensionari[cel puțin jumătate sunt apți de muncă] și celor două milioane de bugetari.Dacă vom acționa inteligent,mai ales prin exemplu personal,vom atrage la această acțiune cel puțin 500.000de creatori,în următorii zece ani.
2]Cultivarea unui milion de hectare cu pomi,arbuști fructiferi și viță de vie de masă poate aduce un venit minim de circa 10 miliarde de euro pe an.Am ajuns la această cifră prin luarea în calcul a celei mai scăzute rentabilități posibile la acest tip de culturi,de 10.000 euro/hectar/an.Din experiență proprie,vă asigur că rentabilitatea este mai mare,chiar și în condiții climatice defavorabile.
3]Intreaga producție de pe acest milion de hectare are și va avea desfacere asigurată, pe piața internă și la export,în stare proaspătă și prelucrata[compoturi,gemuri,sucuri,rachiuri,fructe uscate etc.].Romanii cer cu insistență fructe romanești iar națiunile vest-europene sunt gata să ne importe întreaga producție ecologică.
4]Producția de pe milionul de hectare din acțiunea noastră va reduce importuri de circa două miliarde de euro,ajutand economic națiunea romană.
5]Dispunem de suficienți specialiști în horticultură și de materiale de autoinstruire adecvate,în special de la editurile MAST și CERES,pe care le veți găsi în magazinul virtual al sitului nostru.Orice persoană interesată poate deveni horticultor,așa cum am devenit eu și alte persoane din anturajul meu.
In spiritul celor prezentate mai sus,vă propun ca,începand din toamna acestui an ,să începem acțiunea noastră și s-o desfășurăm în mod planificat,pe o periodă de 10 ani,pană la atingere scopului final-un milion de hectare cultivate cu pomi,arbuști fructiferi și viță de vie de masă [strugurii de masă sunt mai rentabili decat cei destinați vinificației].
Ce trebuie să facem?
1]Recuperați și cumpărați toate terenurile cultivabile posibile!In acest scop,folosiți moștenirile,donațiile,fonduri europene,economii proprii și ,în cazuri excepționale,împrumuturi bancare!In perioada acestei acțiuni,eu voi cumpăra și planta minim 5 hectare de livadă și vie de masă.
2]Documentați-vă urgent cu toate informațiile necesare despre soiurile pe care intenționați să le cultivați în zona dumneavoastră!In acest scop,puteți folosi literatura de specialitate,internetul și sfaturile specialiștilor de la fermele de material săditor.
3]In toamnă,începeți plantările pe suprafețele pentru care aveți investiții asigurate!Puteți porni de la cațiva ari,extinzand plantația pe măsură ce vă întăriți economic.
4]Convingeți-vă rudele,amicii și cunoștințele cu posibilități să se alăture acțiunii noastre,prin exemplu personal și argumente economice serioase!In primii trei ani,pană ce veți obține primele roade,veți avea greutăți.Mulți romani vor argumenta împotriva acestei acțiuni,pe motiv că sunt prea bătrani[pensionarii],că li se vor fura puieții sau recolta,că nu vor avea desfacere asigurată etc..Dumneavoastră le puteți schimba opiniile,cu argumente solide și exemplul personal,ca de exemplu;
a]Pană la varsta de 90 de ani,nimeni nu este bătran pentru a crea o plantație de pomi,arbuști fructiferi și viță de vie de masă.Cine muncește își prelungește viața și caștigă cele necesare unui trai cu adevărat omenesc.
b]Dacă toți am abandona creația de frica hoților,națiunea romană s-ar prăbuși.Nu trebuie să ne temem de hoți,ci să-i combatem,cu forța comunității și a Legii.
c]Intreaga producție are desfacere asigurată pe piața internă și la export.Romanii cer insistent fructe romanești iar vest-europenii ne cumpără orice cantitate de fructe.Creatorii din Frăție se vor asocia pe zone,cu scopul de a vinde în comun producția,pe plan intern sau la export ori de a-și crea fabrici de prelucrare și conservare a acesteia.
In perioada acțiunii,eu voi convinge persoane din sfera mea de influență să cultive minim 2oo de hectare.
5]Prezentați pe forum succesele și experiențele dumneavoastră,să ne bucurăm și să învățăm toți!
6]Nu dezarmați în fața greutăților inerente începutului și nu sugestionați negativ pe nimeni,nici pe formum,nici în particular!
Contez că,în următorii zece ani,cel puțin 10.000 de creatori serioși,din domenii concrete,vor adera la acțiunea noastră.Nu ne interesează persoanele care fac demonstrații sterile de inteligență și cultură prost înțelese.Inteligența constă în capacitatea omului de a-și rezolva problemele concrete de viață,pentru a trăi mai bine iar cultura enciclopedică,nematerializată în fapte creatoare concrete,nu face doi bani.Corect?
Avem un plan grandios,posibil de îndeplinit în zece ani.Incepem treaba?Da?Vă urez mari succese în această acțiune!”
P.S. Sper ca Nasul sa aiba atat inspiratia, cat si intelepciunea de a-i propune dlui Corut colaborarea la emisiuni cu caracter mobilizator, tinand cont si de cuprinsul cartii ” Cartea creatorilor” din care amintesc doar un capitol, legat de subiectul de azi:”Gospodaria rurala de trai si creatie”.
Nu-i rea ideea!
O initiativa laudabila!
Habar n-aveam ca Pavel Corut se ocupa si de asa ceva.
Foarte interesant!
va recomand „Cartea creatorilor”!
aici,http://www.scribd.com/doc/29559335/Pavel-Corut-Cartea-Creatorilor-Sute-de-Retete-Concrete-Pentru-Facut-Bani-Pavel-Corut in format electronic
cuprinsul cartii:
Cartea creatorilor
Autor: Pavel Coruţ
În categoria: Seria SUCCESUL
Anul apariţiei: 2007
Numãr de pagini: 448
Incepeti o viata noua!, pag. 3
Cum procuram capitalul de incepere a unei afaceri?, pag. 31
Gospodaria rurala de trai si creatie, pag. 49
Culegeti banii din natura!, pag. 62
Legumicultura-izvor rapid si puternic de bani, pag. 85
Florile miros a bani, pag. 125
Plante medicinale, izvor de sanatate, dar si de bani, pag. 149
Bani mai cresc si in pomi, pag. 160
Viticultura 211 Puneti albinele la munca!, pag. 214
Sericicultura 219 Cresterea pasarilor, pag. 221
Cresterea animalelor de blana, piele, carne si lapte, pag. 228
Crescatoria de peste, pag. 235
Mica industrie alimentara, pag. 239
Bani din artizanat, pag. 258
Jucariile sunt foarte rentabile, pag. 271
Confectii si tricotaje, pag. 278
Serviciile aduc si vor aduce bani multi, pag. 286
Meseria e bratara de aur, pag. 323
Produse farmaceutice, cosmetice si alte chimicale, pag. 361
Comertul-sursa rapida de bani, pag. 375
Cu ochii deschisi si mintea activa, pag. 399
Succesele noastre depind si de lideri, pag. 416
Cum se foloseste aceasta carte?, pag. 428
Bibliografie, pag. 434
Dragul meu, ai perfecta dreptate. Hai sa-ti dezvalui un secret, despre mine, aparent rusinos dar adevarat. De doi ani ma chinui sa suprevietuiesc, am peste 40 si din motive independente de vointa mea inca nu mi-am gasit de lucru. Am avut marele noroc insa sa am o gradina.Mica. Tot anul am muncit la ea, cu sapa si e adevarat, Dumnezeu m-a rasplatit. A fost un an bun si mi-am umplut congelatorul (zece sertare) cu de toate si pivnita la fel. O sa mai trec si iarna asta, ce-o fi la anul o sa mai vad. Deocamdata, vorba americanilor, baby step. Apropo, ai observat reactia asociatiilor din domeniu la observatia ministrului agriculturii cum ca anul asta a fost supraproductie? I-au sarit toti in cap sa nu mai spuna asta ca scad preturile, sau cam asa ceva, adicatelea pierdem frate daca se stie asta. Pierd ei, ca pierde taranul care nu are unde sa-si vanda marfa nu are nici o importanta, principalul este sa nu piarda ei! Te-ai intrebat vreodata de ce legile privind agricultura sunt asa de stranbe sau lipsesc cu desavarsire? De ce arendasul castaga mai mult decat proprietarul, adica totul si nu-ti da tie, proprietarului, nici cat ia subventie si ramane cu toata recolta? De ce in an de supraproductie, asa cum a fost anul asta, arenda n-a suferit nici o modificare, primesti la fel ca in orice alt an? Proprietarul plateste impozite si arenda nu acopera nici macar valoarea impozitului! Aci s-a ajuns pentru ca asa e la noi, nimeni nu sta sa gandeasca pana la capat efectul imcompetentei legiutorilor nostri care n-au pus mana pe sapa in viata lor. Ei nu au cum sa faca legi drepte. S-a ajuns la ineptia ca legea sa fie pentru cei putini, profitori, si nu pentru cei multi. Ca si cum legea ar fi nu pentru om ci impotriva lui. Orice lege nedreapta poate fi indreptata. Dar de competenti si bine intentionati nu de incompetenti si rau intentionati. A vinde azi pamantul e o crima. Dar multi, cei mai multi, o fac pentru ca au ajuns la fundul sacului si se multumesc, nu se bucura, ca mai iau ceva, cat de putin, sa mai supraviatuiasca macar un pic. Crezi ca ei nu sunt constienti ca pretul e de nimic? Stiu foarte bine. In perioada interbelica, pentru un iugar de pamant puteai sa-ti cumperi o casa la oras. Azi pentru aceeasi suprafata nu mai poti sa-ti iei nici un loc de veci!
Cita dreptate ai,BRAVO!Sa nu uitam insa ca tara asta are si multi puturosi.Asa cum se schimba anul asa ti se va schimba si norocul,Nu-ti pierde nici speranta nu-ti ucide visele si bucura-te de tot ce ai.La multi ani!
Iti multumesc, esti o dulce. Asa sper si eu, de-asta nu deznadasduiesc ci continui sa sper si las timpul si pe Dumenezeu sa le rezolve pe toate
Trist dar adevarat .
Rena ,felicitari! 🙂
Rena,Monica,Dana ma alatur voua cu gandurile, am sosit de la munca si trebuie sa mai fac cate ceva ….oricum va imbratisez si LA MULTI ANI 2012!
Mereu alaturi de Nasul si in 2012! si deja mi-am aranjat concediul pentru 4 ianuarie…am fost la seful….. . 🙂
La Multi Ani, Rodica! te imbratisez si eu cu drag.
La Multi Ani, Dana! felicitari si si pentru postarile tale
Rena, eu am renuntat la serviciu, deoarece nu-mi mai asigura necesitatile financiare. Lucram intr-o multinationala ca teh. electronist cu un venit de aprox. 170 mil/an. Mi-am facut o sera, este adevarat ca destul de maricica si cultiv de 3 ori pe sezon…rosii, vinete, ardei gras, ce imi aduce inafara hrana naturala, un venit de cel putin 3-4 ori mai mare decat cel oferit de multinationala! In plus am terminat cu programul si sefii cretini!
Pozele le am intr-o postare mai sus!
FELICITARI, asta-i unul din motivele pentu care si eu am ramas pe dinafara, salariul era atat de mic incat nu-mi asigura nici naveta, mai mic decat o pensie, dupa 22 de ani de munca. A primit ajutor de somaj 1 an la aceeasi valoare dupa ce cotizasem vreo 20 de ani, restul se duce pe „solidaritate sociala” cu puturosii, revolutionarii contrafacuti….in rest zero. Nu am ce vinde din ce produc, dar am ce manca. Pana la altceva, ma multumesc cu atat. Nu am nici un altfel de venit, nici cel asa zis minim garantat, nu am ajutoare de incalzire etc. Toata iarna stau langa soba, bag pe foc si citesc. E o desfatare dupa 20 de ani de stres in care nu mai stiam nici cum ma cheama, ma culcam seara cu planul in cap pentru a doua zi, ce si cum sa fac, am trecut si de faza construirii carierei, care la noi este o utopie. Ce va mai fi voi vedea, deocamdata multumesc lui Dumnezeu ca ma motiveaza zilnic sa merg inainte. Abia astept primavara sa-mi cultiv gradina si sa vad cum creste firul de iarba…ceapa…usturoi etc.Sa ai un an bun.La multi ani!
corect RENA ,fara comentariu!
sper sa imi vad si eu visul realizat… sa ma reantorc acasa,sa fac la fel!.
x
La Mulți Ani! … Lua-ți aminte la ce spune …„mos craciun”,…când vreți șă faceți ce vă zice… Nașu…și apoi faceți …dacă sunteți convinși că 2012 va fi mai bun și pentru români…Fluturi altruiști…mai rar…Nu uitați că românii suferă în țară …și nu e din cauza Europei și a televiziunilor private…chiar dacă nu au la origini subscripții publice…2011 a fost anul de apogeu al incompetenței în funcții publice…Sper că în 2012 să înceapă curățenia …țara e sufocată de impostori…lacomi și lipsiți de elementare repere morale…cu studii de cea mai joasă calitate…dacă totuși le au…
bine avramuţ, s-a notat. pa!
bine tatutu!!!…tu poti sa-l iei pe mos craciun de mana si sa plecati in Laponia sa traiti anul 2012 acolo.
In comparatie cu tine maimutele sint mai frumoase si gainile mele mai…destepte.
Bravooooo pu(sh)tulica , vad ca te crezi mai breaz dacat „mos craciun” si-mi vine in minte o singura intrebare : DE CE ? Avraimoț ?
Intradevar,interesant,Pavel CORUT este un om interesant,patriot,are multe de spus.Sustin ideea de a fructifica lucrurile bune din orice om,nelegand anumite aspecte negative care nu merita aduse in discutie daca ele se afla intr-un plan paralel ce nu va interactiona niciodata cu lucrurile bune,constructive ce se pot fructifica.
Buna idee!
Are umor acest asa zis craciun mos,spune si adevaruri,dar parca razbate si o optiune simpatie politica care desigur trebuie respectatata.Dar trebuie spus ca in toata acesta perioada a existat un partid asa zis istoric care nu a fost la nivelul vremurilor.A coabitat cu patrulaterul rosu,a propus pe ex Regele Mihai pentru functia de presedinte,a avut cel mai slab Ministru de Finante,la Justitie,la Invatamant.Intr-o perioada de bum economic a risipit tot fara sa construiasca ceva:autostrazi,spitale…Acum are in frunte o floare ,un fost repetent care sacrifica tot pentru visul sau pueril „vreau sa fiu presedinte”Dar el poate visa frumos inca trei ani cu atat se va alege.Vorba aceea ” dormiti linistiti Basescu lucreaza pentru voi”.
Si lucreaza bine
sper
daca nu-mi aduceam legumele din romania,sigur aceasta supa nu avea nici-un gust.
bravo! in legumele alea sunt si gandurile noastre!
sa le mananci sanatos!
Multam fain!
asa este gabio,eu am avut congelate…si tot miros un pic a romaneste! 🙂
Servus la toata lumea.Tocmai am terminat supa a;la grec,cu pui,crescut probabil intr-o saptamana,cam asa ceva gasesti acum in supermarketuri.
eu am o ciorba de perisoare facuta din porcul meu, cu patrunjelul, leusteanul, ouale de la ai mei, rosii la fel … ok sarea e din comert, din aia 66 potasiu 33% sodiu … si orezul … la anul studiez sa vorbesc cu ai mei si pentru orez ca graul l-au pus pentru faina si malai nu mai cumpar de mult
Daca ai chema un prieten de la oras sa te ajute la culesul porumbului ,crezi ca ar veni? Poate doar la culesul prunelor.Poate…
vin ei Monica, daca faci sezatoare seara cu vin si foc de tabara si numaratoarea stelelor sa vedem daca ies la inventar 🙂 vin ei
ideea este ca vesnicia de la sat cu buda in fundul curtii si fara apa curenta si cu barzauni si paianjeni … e buna doar ca o experienta scurta
a, cu toate facilitatile, adica cu tarani instariti si curati – atine-te vesnicie!
intai sa ai ce oferi si dupa aia vin toti
noi sa avem grija sa avem ce oferi si vor veni toti langa noi
Esti norocos.ai mei vin doar la placinte …si dupa ce maninca bine imi recomanda sa nu ma mai obosesc atit.
foarte frumos,cristi,te invidiez!
cert este Gabio, ca un proiect initial pornit sa fie rezerva, proiect in care investeam doar, a devenit brusc esential, am inceput sa depind de el si de produsele locului
ceea ce initial parea risipa a devenit nu numai rentabil dar de neinlocuit
Asa DA!Bravos! 🙂
da cam o saptamana si juma .pai altfel cum sa vanda la 2 eur kg?si o pulpa e mare cat un miel.hormonii astia de crstere ,fac minuni in buzunarul lor si dezastru la noi in burta.
Asta-i asa castiga dar cu ce ”pret”!?
Ce or face cu banii,banci ?? Dezgustator!
de obicei banii astia se duc la doctori, avocati, cazinouri sau se duc sa finanteze alte afaceri de acest fel, usor de facut, eficiente si omoratoare de oameni
eu ciorba de perisoare cu zeama de varza, special pentru un prieten,care iese din’garda’ :)…..si alte mirodenii ca pe aici…specialitati de branzeturi,ratze,hi! asta este! abia astept la anul sa fac un revelion LA MARIA ..
LA MULTI ANI OAMENI BUNI!
Buna dimineata si La Multi Ani!
Frumos….foarte frumos zugravita povestea Mariei. Chiar si la ses se poate cu munca si bunavointa! Cu toate ca locuiesc la oras, nu am neglijat niciodata producerea hranei sanatoase, avand si la tara o proprietate!
Poze cu „mica fabrica” de naturaleturi… 🙂
http://i39.tinypic.com/1tnart.jpg
http://i44.tinypic.com/2i9sg34.jpg
Un An Nou Fericit pentru toti de aici!
Felicitari Doru, ai o „fabrica” pe cinste!
Sa-ti mearga foarte bine cu ea!
An Nou Fericit si tie!
Mersi frumos @Dora,
Merge bine, este multa munca dar nu ma vait.
Un An Nou cu Multe Impliniri!
Doru, superb! stiu ce inseamna sa pui pe picioare o astfel de „fabricuta”, cred ca ai investit f.multa munca, dar mai cred ca satisfactii sunt mult mai mari ca in multinationala! Din start ai eliminat stresul, iar dimineata cand dai o tura printr-un asa colt de rai si vezi cum toate lucreaza pentru tine si numai pentru tine esti alt om. Felicitari, tine-o tot asa. Sa ai un an bun si rodnic si in 2012.
Felicitari, e mare si vad ca e deschisa prin unele parti, probabil e cald si afara; si noi am facut o sera, mult mai mica si am facut-o din arcuri de metal ( proasta decizie!) si am acoperit-o cu folie dar am avut si probleme cu rosiile si ardeii. Nu stiu daca am ales folia potrivita ( roz), daca nu le-am inghesuit prea mult, in fine, am avut multe pierderi. Suntem la inceput si acceptam orice sfat. Noi am vrut sa nu bagam nimic pesticide sau orice chimicale si asta vrem in continuare.
Dupa ce am citit postarea si comentariile am cazut putin pe ginduri la ce a fost si ce este ruralul romanesc. L-am auzit si pe Valeriu Tabara indemnind taranii romani sa nu-si vinda paminturile. L-am apreciat pentru asta. Ca si industria, lasata in paragina tocmai pentru a fi distrusa, terenurile agricole,la fel, au fost lasate pirlog pentru a fi cumparate de cine trebuie pe preturi de nimic. Ca om care a trait 31 de ani in comunism si 22 in democratia originala, cu informatia recenta ca peste 100 000 de oraseni s-au retras la tara, ma gindesc daca chiar avem nevoie de agricultura intensiva de tip american. Probabil ca in Baragan, da, s-ar potrivi. Dar in rest, agricultura „de subzistenta” este cea care ne-a salvat de la foame si inainte de 89 si dupa. Nu mai spun ca aceasta agricultura de subzistenta produce ecologic. Nu vreau sa maninc „plasticurile” frumoase venite din afara dar nici cele produse mai nou la noi. De exemplu: rosiile. De citiva ani, legumicultorii din zona Galati care aprovizionaeaza cu rosii toata Moldova, au schimbat soiurile traditionale romanesti cu soiuri importate de rosii frumoase si fara gust. I-am intrebat la piata de ce au stricat ceva bun? Mi-au raspuns ca sint mult mai productive, timpurii si frumoase. De unde cu ani in urma afisau „rosii de Galati”, acum legumicultorii afiseaza pe tarabe „rosii de gradina” . Majoritatea cumparatorilor cumpara „rosii urite”. Eu am ajuns sa cumpar rosii „pe sub mina”, la comanda, de la niste lipoveni sau cind ma duc la Botosani, de la o batrina de linga Frumusica, o comuna vecina cu „orasul” Flaminzi. Sa nu uitam ca „activistii de partid” care s-au dus in Maramures (Oas in special) si Bucovina sa-i colectivizeze prin anii ’60 nu s-au mai intors. Vorba unui fost coleg, maramuresean, „pe astia n-au reusit nici romanii lui Traian, nici ungurii, nici comunistii sa-i ingenunchieze”. Cred ca osenii sint cea mai veche ramura a stramosilor nostri traci (daci) si cumani. Toate traditiile „pagine” de anul nou sint vechi de peste 2000 de ani. Iata cum si unde s-a pastrat filonul rumînesc (nu românesc) nealterat, chiar daca niste academicieni „romani”, in mod ilegal, nestiintific, au stricat limba rumîna cu î din a si nu din i, doar pentru bani , sa schimbe ei toate dictionarele si manualele,documentele oficiale, indicatoarele rutiere, etc. Poate ar trebui o emisiune Nasul si pe tema atacurilor la limba noastra fonetica.
@daniel.ro
Ortografia s-a schimbat dupa regulile „Sextil Pușcariu” dinainte de 1953. As prefera sa nu vorbiti, daca nu cercetati inainte.
Iata un fragment din ce ce am citait eu:
„Nu e ştiinţifică din punct de vedere: 1.fonetic, 2.lingvistic şi 3.istoric.
Am lăsat la sfîrşit componenta ştiinţifică deoarece e şi cea mai importantă pentru că se referă doar la aspectul obiectiv al limbii şi istoriei neamului românesc, care sînt cele mai importante valori, fiind averea de nepreţuit şi care trebuie apărate cu orice preţ, atunci cînd e vorba de identitatea poporolui nostru în lume.
1. Fonetic e incorect pentru că sunetul „î” e un sunet specific limbii române care nu se întîlneşte în limba latină, deci noi trebuia să-l marcăm diferit de oricare alt semn sau literă a alfabetului latin pe care limba română îl foloseşte, ca să nu creăm confuzie. Acest sunet este o moştenire de la strămoşii noştri traci, care de fapt nu sînt doar strămoşii noştri, ci ei sînt în general strămoşii tuturor popoarelor latine, aşa cum în lumina noilor descoperiri această teorie capătă tot mai mult contur ca fiind adevărată, mai ales că după 1989 lumea în general nu numai noi românii, e tot mai mult preocupată de istoria adevărată şi nu mistificată sau falsificată, datorită unor scopuri politice sau financiare. În această conjunctură, în care metoda studierii istorice a originii din punct de vedere genetic este folosită tot mai mult ca metodă de investigare în acest proces obiectiv de stabilire a originii exacte a popoarelor. Binenţeles împreună cu celelalte metode clasice de lucru ale studiului istoric cum ar fi: istoriografia, cronologia, etnologia, arheologia, fizica, chimia (care acum dispun de tehnici şi tehnologii mult mai avansate şi mai sofisticate), li se alătură şi biologia cu metodele ei ştiinţifice prin stabilirea grupei biologice din care face parte orice popor. Deci o istorie biologică a formării acestora, prin metoda aşa numitelor grupe haplogen, adică a acelor gene care sînt specifice unui popor sau unui grup de popoare. Mai mult această metodă poate arăta dacă poporul respectiv s-a dezvoltat continuu în aceeaşi arie geografică sau dacă a migrat spre teritorii străine zonei de origine şi mai ales cînd a făcut-o. Astfel există mai multe teorii protocroniste de natură genetică, adică se încearcă să se găsească de unde a început civilizarea omului şi care a fost drumul migraţiei, al răspîndirii tradiţiilor şi culturii, deci şi a limbilor vorbite, cu ajutorul biologiei folosindu-se genetica. Acest instrument de cercetare ştiinţifică a devenit în ultima vreme unul din cele mai importante în studiul istoric cînd e vorba de a stabilii vechimea, aria geografică sau traseul migraţional al popoarelor. Aceasta împreună cu antropologia şi fonologia au ajuns cele mai importante în ce priveşte studiul fonetic şi istoric al limbilor vorbite. Corelarea acestor ştiinţe a demonstrat că: cutia vocală la om e diferită şi că e specializată în pronunţarea anumitor sunete specifice, şi mai mult e înscrisă în codul genetic care se transmite din generaţie în generaţie, iar în plus trece continuu printr-un proces de dezvoltare şi evoluţie. Acest proces conduce la diferenţierea între limbile vorbite, datorită odiceiurilor, tradiţiilor şi activităţilor întreprinse de popoare, care le diferenţiază şi le conferă un grad de specificitate sau chiar unicitate, toate reflectîndu-se prin limbă. Astfel sunetul „î” în limba română deşi nu e unic el întîlnindu-se şi la alte popoare, dar combinaţiile cît şi cuvintele în care apare determină specificul vorbirii la români. De exemplu cuvîntul: „drîmbă”, acel instrument muzical inedit, specific nouă românilor pe care romanii se pare că nu-l cunoşteau, deci cuvîntul nu putea provenii de la ei din limba latină şi nici de la alţii pentru că nu există similarităţi la alte popoare. Ca şi expresia: „a cînta din drîmbă”. Alte situaţii în care apare sunetul „î” în vorbire e în cuvintele împrumutate de la slavi pe care îi avem vecini de vreo mie patru sute de ani. Şi nu avem ce face trebuie să-i acceptăm că pe ăştia ni i-a dat Dumnezeu şi aşa cum fac vecinii între ei mai împrumută peste gard unii de la alţi, că şi ei au luat de la noi nu numai noi de la ei. Şi ar mai fi o provenienţă străină din limba latină, zic unii adică de la romani în timpul dominaţiei romane a Daciei. Aici eu am rezervele mele, deoarece eu consider că atît dacii cît şi romanii au avut un fond comun de cuvinte moştenite de la traci, deci nimeni nu le-a împrumutat de la nimeni, cu diferenţa că fiecare le pronunţă aşa cum cutia vocală îi permite. Acestea constituind majoritatea cuvintelor care etimologic sînt clasate ca fiind de provenienţă latină. Aici apare buclucul pentru că datorită cutiei vocale dezvoltate diferit şi capabilă să pronunţe anumite sunete sau anumite combinaţii încep să apară diferenţe între limbi. În termeni ştiinţifici ai foneticii se numeşte rotacism, fenomen prin care anumite sunete se înmoaie, se accentuează sau se substitue pur şi simplu cu alte sunete pentru a se acorda fonetic şi a putea fi pronunţate de cutia vocală. Astfel că vocalele şi chiar consoanele din limba latină, sînt înlocuite de alte vocale sau respectiv alte consoane în limba română. Fonologii au stabilit şi reguli deoarece acest fenomen al rotacismului sunetelor nu se petrece întîmplător şi oricum, ci după reguli precise care pot fi studiate. A scrie cu mai multe caractere acelaşi sunet e un procedeu non-fonetic, care nu a constituit obiectul de interes şi preocupare al oamenilor de cultură români, care s-au ocupat de această problemă. Cîteva exemple: pentru vocala „a”- latină: cantare, română: cînt, cîntare, pentru vocala „e” – latină: ventum, română: vînt, pentru vocala „i” – latină: rivus, română: rîu (în cazul acesta e bine de remarcat că limba română chiar a păstrat „i”-ul din latină la cuvintele derivate: rivieră şi riveran, deci nu văd deloc motivul de a scrie râu, chiar dacă poziţia e la mijloc în silabă aşa cum pretinde hotărîrea), vocala „o” – latină: vortex, română: vîrtej şi vocala „u” – latină: quando, română: cînd. Conform studiilor de fonologie a sunetelor vorbirii rezultă că sunetul „î” este o vocală anterioară ca poziţie (unde se formează sunetul în gură), fiind apropiată de sunetul „i” care şi el este o vocală anterioară, deci nici aşa nu se justifică în nici-un caz marcarea lui cu litera „â” din „a”, deoarece sunetul „a” e o vocală posterioară, fapt pentru care simplificarea scrierii sunetului „î” a condus la scrierea lui din litera „i” cu semn diacritic adică „î” şi nu „â”. Fonologic sunetul „î” e apropiat de „i” şi nu de „a”, iar scrierea lui cu „â” din „a” nu se justifică fonetic.
2. Lingvistic e nevoie să stabilim şi cantităţi adică cît la sută aparţin fondului lexical trac moştenit, cît la sută celui de origine slavă împrumutat şi cît la sută datorat celui latin prin transmitere în timpul ocupaţiei. Un studiu ştiinţific arată că doar 11-12% din cuvintele din limba română care conţin sunetul „î”, sînt să zicem de provenienţă latină, deci oricum în minoritate, restul de 88-89% fiind de origine tracă sau slavă. Binenţeles că cele mai multe sînt de origine tracă. Minoritatea nu poate genera o regulă generală, ba din contră trebuie să se supună majorităţii. Mai mult din cele 11-12% din fondul lexical, să-i zicem de provenienţă latină, doar la aproximativ 2-3% se întîlneşte rotacismul vocalei „a” din latină în vocala „î” din română, restul de cca 9-10% sînt cazurile în care celelalte vocale din latină, respectiv „e”, „i”, „o” şi „u” se transformă în sunetul „î” din limba română, şi binenţeles majoritatea e reprezentată de vocalele „i” şi „e”, cum era şi normal, acestea fiind anterioare. Deci am putea spune nu numai că sînt în minoritate (2-3%) cuvintele cu pricina care au condus la acea hotărîre greşită de a scrie cu „â” din „a” , chiar mai mult sînt o excepţie se poate spune. Toată lumea ştie că excepţiile nu pot crea reguli generale şi nici nu trebuie logic, deoarece noi oamenii căutăm ordinea şi nu haosul şi vrem claritate şi simplitate şi nicidecum ambiguitate şi confuzie. Foarte interesant e că acest procent reflectă şi faptul că suprafaţa ocupată de romani din Dacia Mare s-o numim adică Dacia de atunci nu România de satăzi a fost doar de cca 14%, deci se poate spune că impactul latin asupra limbii române a avut loc doar în zona ocupată atîta timp cît şi-n ziua de astăzi el se reflectă doar în cca 12% din lexicul românesc în general. Un alt aspect foarte importan, care e de fapt şi de natură lingvistică cît şi istorică, e faptul că în limba română avem cuvinte care au aceiaşi semnificaţie dar sînt de provenienţă diferita, şi care sînt folosite diferit de diferitele graiuri româneşti. De exemplu familia de cuvinte: cuget şi a cugeta, folosită în Ardeal şi care desigur provine din latinescul „cogito”, dar care nu e folosită în Muntenia şi Moldova unde în circulaţie se află familia: gînd şi a gîndi, care a creat şi un curent literar numit gîndirism. Deci doar partea ocupată a Daciei, respectiv Ardealul a împrumutat din latină „cogito”, restul ţării neinfluenţată deoarece nu a fost sub ocupaţie romană, a conservat forma tracă pînă-n zilele noastre, respectiv geţii şi dacii liberi. În concluzie pentru cele 2-3% din cuvintele care conţin sunetul „î” în limba română prin rotacismul lui „a” din latină şi de provenienţă mediană în cuvînt, nu se justifică în nici-un caz să creăm din această situaţie de excepţie o regulă generală, mai ales cînd majoritatea cazurilor în care sunetul „î” din limba română se formează prin rotacismul vocalelor „i” şi „e” (şi nu din „a”) de care şi fonologic e apropiat, nu numai grafologic. Mai mult se poate observa că lexicul limbii române conţine în general cuvinte de provenienţă tracă sau slavă care dublează ca înţeles cuvintele provenite din latină. De exemplu ca şi a cugeta din Ardeal care provine din latină cogito, iar în restul ţării avem a gîndi, tot aşa se întîmplă cu cuvine în care apare sunetul „î” prin rotacismul lui „a” din latină, cîne din latină cano, dar cîine aşa cum îl întîlnim în Muntenia şi Moldova. La fel şi cu pîne din latină pano, şi pîine în restul ţării. În astfel de cazuri se pare că Muntenia şi Moldova au conservat formele din limba tracă nefiind sub ocupaţie romană în timp ce în Ardeal (Dacia ocupată de romani) au fost asimilate unele cuvinte din latină. La fel, mîne şi mîine. Totodată circulă şi o formă foarte veche pentru cuvîntul pîine – pită şi cuvîntul pitar – brutar, care se pare că au originea în limba proto tracă, luvian, care s-a vorbit cu mult înaintea latinei în Anatolia, şi care se pare că ar fi adevărata mamă a tuturor limbilor de aşa zisă origine latină.
3. Istoric, scrierea sau mai bine zis grafemul pentru sunetul sau fonemul „î”, în termeni fonetici consacraţi, a avut o istorie foarte zbuciumată. Cînd românii au început să refuze să mai folosească alfabetul chirilic şi au început să folosească alfabetul latin, sunetul „î” s-a scris la început folosind toate cele cinci vocale din latină prin rotacismul lor în sunetul „î”, adică „a”, „e”, „o” şi „u”, nu numai „i” cu semn diacritic „î”, dar şi respectiv „â”, „ê”, „ô” şi „û”, aşa cum era cazul de la cuvînt la cuvînt provenit din latină. Greu şi complicat deoarece trebuia ca românii să stăpînească şi limba latină nu numai limba română, iar în plus scrierea conţinea zece vocale în loc de şapte. Pentru acest fapt s-a făcut simţită nevoia simplificării, care a fost de fapt un fenomen natural şi firesc. A urmat o muncă de aproximativ 250 de ani care a avut menirea de a realiza această simplificare, pînă cînd în 1932 s-a hotărît ca sunetul „î” să se scrie cu „î” din „i” peste tot unde se întîlneşte, excepţie făcînd familia de cuvinte român şi România, care să ateste faptul că ne „tragem din romani”. Acest fapt istoric în lumina noilor descoperiri arheologice din a doua jumătate a secolului al XX-lea şi-n continuare în secolul prezent, s-a demonstrat a fi tot mai fals, s-a încercat suprimarea excepţiei adică chiar scrierea familiei de cuvinte român şi România cu „î” din „i” în loc de „â” din „a”. S-a început şi tipărirea unui Dicţionar Enciclopedic Român în patru volume în 1964, la care primele două volume de început, conţineau modificările respective şi tipărit chiar pe copertă: Dicţionar Enciclopedic Romîn. Pentru următoarele două volume „cineva” a avut grijă să oprească procesul de tipărire aşa că volumul III şi IV s-au întors la regula cu excepţie. Consider că oricine îşi dă seama la cine mă refer cînd spun „cineva”. Ce e mai grav e că mulţi din cei care au încercat această aventură au avut de suferit, fiind împiedicaţi şi marginalizaţi să mai publice astfel de lucrări considerate subversive şi staliniste la adresa istoriei României şi a românilor, ca şi cînd vezi Doamne aceşti oameni minunaţi ar fi fost rusofili şi cîte şi mai cîte, cînd în realitate ei se străduiau săracii să descifreze adevărata istorie a neamului nostru, încercînd să arate că noi ne tragem din traci şi nu din romani, chiar mai mult, că cel mai mare procent de cuvinte din limba română ar fi de provenienţă tracă şi nicidecum latină, sau şi mai rău al limbilor slave, aşa cum erau acuzaţi fals că ar încerca să facă. Părintele acestei mişcări a fost istoricul Densuşianu, care a fost urmat de istoricul V. Pîrvan ale cărui descoperiri ne-au fost ascunse nouă românilor tot de către oculta masonică sau mai bine zis de Marele Manipulator aşa cum îi plăcea lui I. Culianu să numească această organizaţie. Mai tîrziu a continuat şi-n afara graniţelor prin I.C. Drăgan (Noi tracii), sau şi mai recent de către N. Săvescu (Noi nu sîntem urmaşii Romei). Aici doresc să fac o precizare pe care mulţi dintre români n-o cunosc sau nu au avut de fapt voie s-o cunoască, şi anume că, în fazele incipiente Imperiul Bizantin respectiv Roman de Răsărit, a fost numit chiar de către romani „Romania” şi nu Imperiul Roman de Apus, care îngloba Roma, aşa cum era de aşteptat. Oare de ce chiar romanii au numit teritoriul care reprezenta Imperiul Roman de Răsărit, Romania, şi care în cea mai mare parte era locuit de lumea tracă mult mai numeroasă decît grecii şi macedonienii vecinii lor (sau însuşi coloniştii romani din zonă) şi care au rămas tot cei mai numeroşi, chiar după venirea popoarelor slave în balcani. Dar se vede clar că cineva nu vrea ca noi românii să ne demonstrăm originea tracă, ea fiind cea adevărată şi face toate eforturile să demonstreze că ne „tragem din romani”, asta numai cu scopul de a ne reduce vechimea în istorie, considerîndu-ne mai tineri decît civilizaţia greacă sau cea romană, cînd de fapt este exact invers. Adică aşa cum am menţionat mai sus se pare că noi am fi urmaşii pelasgilor, strămoşii tracilor din care descindem direct, primii oameni civilizaţi aşa cum afirmă şi egiptenii în antichitate. În plus chiar romanii denumesc corect aria geografică Tracia şi Mezo Tracia partea din Anatolia, în care trăiau strămoşii noştri tracii şi nu văd nici un motiv să ne fie ruşine cu asta, în loc să fim mîndri că sîntem urmaşii celei mai vachi civilizaţii. Chiar şi grecii au un judeţ care se cheamă aşa şi-n zilele noastre. Aici ar fi de precizat că; războiul Troiei dintre greci şi traci a avut loc cînd romanii nu erau decît nişte triburi locale care se băteau între ele, în timp ce tracii aveau colonii în Sicilia şi Italia, respectiv Etruria, şi ce e la fel de important, e că Eneas regele trac s-a refugiat în Etruria, iar după moartea soţiei s-a căsătorit cu fica regelui Romei. Din această căsătorie după 16 generaţii se nasc Remus şi Romulus, mai mult se pare că şi mama lor a fost o femeie tracă, aşa cum Virgiliu ne spune în Eneida. Dar se pare că, această organizaţie ocultă, nici măcar pe istoricii antichităţii nu-i ascultă considerîndu-i în general poeţi sau scriitori şi nu istorici. Cel mai clasic exemplu e Homer, marele istoric al antichităţii, care spune că geţii erau un trib de traci şi nu de greci sau macedonieni. Cea mai mare minciună este faptul că tracii nu au avut o scriere şi nici dacii sau geţii. Este revoltător de-a dreptul cînd te gîndeşti că, în alte ţări precum Franţa, Germania, Spania, Anglia sau Statele Unite, aceste scrieri care desigur au existat sînt studiate şi analizate pentru a înţelege limba sau mai bine zis dialectele diferitelor triburi de traci, în timp ce nouă ni se spune că atît tracii cît şi geţii sau dacii nu scriau. Şi cînd stai să te gîndeşti că multe din aceste scrieri precum: Frigiană, Lidiană, Cariană, Feniciană, Punică, Etruscă etc., sînt foarte bătrîne şi s-au născut toate din aşa numita scriere liniară de tip A în insula Creta, care şi astăzi se consideră nedescifrată, dar care e diferită şi mai veche decît scrierea veche grecească numită lineară de tip B. Mai mult toate avînd asemănări uluitoare cu alfabetul latin. Se pune întrebarea atunci dacă nu cumva şi romanii s-au inspirat tot de acolo? Eu voi muri un optimist şi sper că într-o bună zi toate aceste minciuni vor ieşi la iveală, aşa cum s-a întîmplat şi cu tăbliţele de plumb de la Sinaia. Mai mult ar trebui să-i contactăm pe vecinii noştri bulgari, turci, greci, sîrbi şi binenţeles ucrainieni, pentru că sînt convins că ne pot ajuta să ne gasim istoria pierdută şi să învingem minciuna. Am încredere în generaţia tînără că va urma exemplul celor din alte ţări, aşa cum se întîmplă în ultimul timp, şi va devenii tot mai interesată de istoria adevărată a poporului nostru şi mai puţin de minciunile Marelui Manipulator. Limba şi istoria neamului nu sînt instrumente de control şi nici mijloace de îmbogăţire, ele sînt avuţia de nepreţuit a neamului de care nu are voie nimeni să se atingă, nici chiar sau mai ales oculta masonerie.”
mai vrei????
1. E ilegală pentru că nu respectă: legislaţia în vigoare şi reglementările normative din România cît şi însuşi Statutul şi Regulamentul Intern de Funcţionare al acestei instituţii zis de prestigiu şi care se numeşte Academia Română, legile şi normele de exercitare a puterii senatoriale precum şi cadrul legal de executare a deciziilor date de Guvernul României.
2. E nulă deoarece hotărîrea a fost luată în absenţa unui studiu aprofundat şi elaborat printr-un proiect (aşa cum cere Statutul Academiei), care trebuia susţinut de Secţia de specialitate implicată, în cazul de faţă cea de Filologie şi Literatură, ea fiind aprobată direct de către persoane neautorizate de la celelalte Secţii, care nefiind de specializate, nu aveau nici-un drept de hotărîre în lipsa proiectului de specialicate. Acest proiect trebuia aprobat prin vot de către membrii academicieni ai secţiei de specialitate, înainte de a fi supus aprobării generale.
3. E neavenită pentru că nu e susţinută de nici-o notă explicativă, aşa cum cere legea, prin care să justifice în mod ştiinţific de ce e necesară această hotărîre, adică în cazul de faţă care sînt motivele acestor modificări ortografice în scrierea limbii române din punct de vedere ştiinţific: fonetic, lingvistic şi istoric. Pentru a substitui această notă explicativă s-au folosit de monitorul oficial în mod fraudulos şi mincinos unde au publicat aşa zisa Anexă cu regulile numite Sextil Puşcariu, prin care i-au defăimat numele şi denaturat intenţiile, acuzîndu-l exact de contrariu pe marele gînditor şi om de cultură, care toată viaţa lui a luptat exact pentru a simplifica scrierea şi nu a o complica, aşa cum fac dînşii cu această hotărîre.
Cind s-a fabricat mirsavia, sectia de lingvistica a Academiei Romane n-a fost consultata. Filiala Iasi a Academiei Romane s-a impotrivit. Oare de ce?
în 1931-1932, a primit din partea Academiei Române sarcina de a revizui normele ortografice ale limbii române, nu a ezitat de a aplica preceptele transilvane latinizante: între acestea, scrierea fonemului /î/ cu â, dar şi cu î (în anumite poziţii în cuvînt) şi bineînţeles, recomandarea generală a formelor sunt(em, eţi) (alături de alte concesii etimologizante). Ortografia preconizată de „îndreptarul” lui Sextil Puşcariu şi T. A. Naum (1932) (cel dintîi „îndreptar ortografic”) a fost oficializată prin şcoli ani şi ani de-a rîndul, intrînd bine în conştiinţa publică. În spiritul şi legea ei au învăţat carte generaţii de elevi şi adeseori s-a spus că ar fi modificat chiar pronunţarea limbii române! Erau, adică, unii (bineînţeles, trecuţi prin şcoală îndelungată) care pronunţau suntem.
Această nevinovată ortografie – contestată, nerespectată integral nici regional – era în vigoare în momentul invaziei sovietice comuniste din 1944. Şi – de ce să nu recunoaştem – Al. Rosetti – „boierul roşu”! -, Al. Graur, J. Byck, Iorgu Iordan (om de stînga, antifascist, din Universitatea din Iaşi), alături de Emil Petrovici (colaboratorul lui Sextil Puşcariu!, dar şi cel care votase deschis împotriva lui Ion Antonescu1)) – erau „în graţiile” puterii comuniste; universitari, academicieni, directori de institute, conducători de reviste şi de colective de cercetători – într-un cuvînt, conducători de şcoli lingvistice. Meritele lor în crearea unei lingvistici moderne, actuale, sînt foarte importante. O bună parte a celor ce astăzi au un nume în lingvistica românească îşi datorează încurajarea şi formaţia unuia sau altuia dintre aceşti maeştri.
Cu toate acestea, aceiaşi eminenţi lingvişti s-au precipitat cu o ciudată – dacă nu cumva comandată – sîrguinţă asupra ortografiei din 1932. Fiecare dintre aceştia avuseseră, în trecut, prilejul să nu accepte ortografia lui Sextil Puşcariu, dar argumentaţia – furibundă – cu care se preconiza atunci o ortografie care să reflecte fonetismul curent (tip noiembrie, filozofie, ba chiar statuie) apare astăzi a fi avut intenţii mult mai perfide: a elimina etimologismul, a suprima ideea latinităţii şi a pregăti – se pare – scrierea românească fonetică pentru o trecere fără dureri… la alfabetul chirilic! În culise (sau deasupra), un mare „păpuşar”, închipuit istoric, Mihail Roller, polemiza, în paginile revistei Contemporanul, cu un biet tînăr asistent universitar numit Boris Cazacu, care îşi permitea să afirme că româna nu e o limbă slavă căreia să i se potrivească alfabetul chirilic! Incultura şi ideologia pro-sovietică ascunsă sub numele de „comunism” considera de multă vreme – este drept, cu concursul unor valoroşi lingvişti români – ortografia din 1932 „naţionalistă”, latinizantă, deci, opus igne dignum! „Reforma” ortografică este decretată în 1953 şi declarată obligatorie prin ucazuri politice! Şi de această dată cei care avem astăzi o vîrstă înaintată ne putem aduce aminte cum încercam – sub ordine universitare superioare – a explica elevilor şi studenţilor de ce este inutilă scrierea cu două litere a lui /î/ – un singur „î” ajungea, şi în Romîn, şi în mînă sau pîine! -, de ce sînt este preferabil lui sunt şi de ce trebuie să scriem… „Cum vorbim” (revista lui Al. Graur). Da, am făcut-o (chiar cu interes filologic), fără să ne gîndim prea mult la intenţiile subterane, nici la consecinţe. În definitiv, sînt era o formă verbală ereditară, cea care apărea în vorbirea ţăranilor etc. Cît despre Romîn, Romînia… (Am avut atunci ocazia să auzim pe Emil Petrovici regretînd că pe firme stătea scris „piine” şi nu „paine” – cu un argument apropiat de cel folosit de apărătorii lui „â” după 1989: fonetic, a este mai aproape de î decît i – să scriem deci â !). Pare-se că valorosul slavist care a fost Emil Petrovici nu era atît de convins că „reforma” ortografiei din 1953 – pe care, probabil, o aprobase – putea anula anterioare, transilvănene convingeri etimologizante!
„Reforma” ortografică a Academiei „RPR” a avut nevoie de modificări… Dacă sînt începuse a fi acceptat, scrierea Romînia, romîn(esc) a fost, unanim, considerată un „atac” împotriva originilor latine ale limbii noastre. În 1965, o hotărîre academică nouă reinstaurează pe „â” în termenii (naţionali) mai sus-citaţi: de atunci, drept este a se scrie Român, român(esc)/ (eşte), ca o „excepţie”. Cealaltă notaţie, „î”, rămînea în vigoare.
Iată, deci, intrată în domeniul politic problema ortografiei româneşti! De aici înainte apar exagerările „patriotice”. Academia Română post-decembristă, care s-a vrut a fi legată de străvechea instituţie desfiinţată în 1948, a luat iniţiativa schimbării ortografiei (considerate „comuniste”, „slavofile” etc.). Printre cele dintîi măsuri, generalizarea scrierii cu „â” (ca şi cum „î” era semnul duşmanilor latinităţii noastre!) şi, bineînţeles, reintroducerea formelor sunt(em) etc. (ca şi cum sînt era grafie comunistă!). „Ortografia trebuie schimbată!” – se cerea în primele timpuri ale libertăţii noastre democratice, recîştigate. Cei ce încercau să reziste interpretării super-politizate a ortografiei deveneau de îndată pro-comunişti (de l’ancien régime!). Printre aceştia din urmă se găseau lingvişti de valoare (unii dintre ei participanţi la binevenitele „rectificări” ulterioare ale regulilor ortografice), dar se găsea şi un mare (poate ultimul dintre cei mari) românist, Alf Lombard. Într-un articol-studiu publicat în revista Limba română (1992, p. 531-540), acesta scria: „hotărîrea din 1965, în vigoare acum, îmi pare bine făcută şi acceptabilă; nu merită a fi schimbată” (p. 539). Tot pe atunci interveneam şi noi, în paginile acestei reviste. Bineînţeles, în zadar!
În acelaşi timp, începeau infatuări latino-patriotice! Intelectuali – de la care s-ar fi putut cere mai multă cunoaştere a istoriei culturii noastre – declarau a fi „romani”, ba chiar „latini” fiindcă scriu „cu â din a” şi folosesc grafia sunt (altfel scriind, ar fi fost… filo-Ruşi!), mai ales fiindcă Francezii scriau în sec. XIX că România este „o insulă latină într-un ocean slav” (uitînd pe Maghiari şi Peninsula Balcanică). În orice caz, reforma din 1953 şi corecţiunile aduse ei în 1965 deveneau opera diavolească a slavofiliei şi a comunismului… Cum, printre aceştia, îndrăznim, şi azi, să ne prenumărăm (poate că şi alţi oameni de cultură fac la fel), cum, de asemenea, şi revista România literară nu s-a precipitat a urma indicaţiile academice post-decembriste – ne găsim, inobedienţi, sub incidenţa legilor parlamentare.
Iată de ce, în concluzie, revenim la editorialul Cum scriem al directorului României literare. Într-adevăr, „toată chestiunea latinităţii e oţioasă” – aşa cum afirmă D-sa. Mai mult, conform celor scrise de regretatul Alf Lombard, nu (prea) era nevoie de schimbare în ortografia românească. Ortografia fiind o convenţie, originile şi structura latino-romanică a limbii române nu pot fi puse în discuţie prin aceasta. Există limbi slave scrise cu alfabet şi norme grafice latineşti, tot astfel cum româna fusese scrisă cu alfabet slavon: în toate aceste cazuri realitatea şi funcţionalitatea sistemului (şi a structurilor) limbii nu sînt atinse. Un alfabet, o ortografie pot „da strălucire” – vorba lui Heliade – unei limbi, dar nu o pot determina sau schimba.
Pe de altă parte, nu trebuie negate – nici demonizate – injoncţiunile slave în spaţiul cultural-lingvistic românesc. Elementele slave au îmbogăţit limba română: ele alcătuiesc „clar-obscurul” limbii noastre, specificul nostru romanic, aşa cum scria, cu dreptate, Bazil Munteanu. Şi oricît de anti-slavi am fi, nu trebuie să uităm că în istoria culturii noastre a existat ceea ce N. Cartojan numea „suflet românesc în limbă slavă”! Contactele noastre cu slavitatea (şi „slavonia” culturală) au durat secole de-a rîndul. Fără ca limba română să-şi piardă locul ce i se cuvine între limbile romanice ale Europei.
Iată în sfîrşit de ce subscriem la ideile expuse în editorialul mai sus-citat al d-lui N. Manolescu. A scrie pâine sau rîu, a folosi pe sunt sau pe sînt nu ne îndreptăţesc a ne considera mai mult sau mai puţin latini, în „patriotică misiune”. Cunoaşterea aprofundată a istoriei limbii şi culturii româneşti ne-ar putea fi, în schimb, de real folos.
De aceea credem că discuţiile (repetate cu emfază, demonstrativ enunţate, politizate) privind ortografia limbii române – care rămîne o serioasă problemă de cultură ) – sînt zadarnice.
Am uitat sursa: Romania literara
Bun! Si atunci intreb eu de ce pentru acelasi sunet trebuie sa folosesc doua litere. Nu era mai simplu ca doar român România sa ramîna exceptia? Mi se pare mie sau si altii considera ca neavenita modificare din 1993?
Alexa@
Am învățat în ăștia 22 de an că ce pare a fi o lege proastă, ascunde o mîrșavie inteligentă în spate. Iată opinia unui român, aflat la mii de km de țara sa
„There are two ways to
Conquer and enslave a nation:
One is by the sword;
The other is by word.”
Adică diferenţa e că:
Una este cu sabia
Şi cealaltă cu cuvîntul. (sau vorba)
De atunci încoace „cuvîntul” a fost înlocuit de „datorie”, sau pe româneşte, „vorba” de „datorie”. Desigur veţi spune ce legătură are asta cu manipularea limbii şi a scrierii unei naţii, în cazul nostru a românilor cu bietul sunet „î” care brusc trebuia scris cu „â” din „a” la mijlocul cuvintelor şi cu „î” din „i” la începutul şi sfîrşitul cuvintelor. Dintr-o dat㠄Δ a devenit cameleonic.
Cam tot de atunci (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea) şi la noi românii începe un fel de revoluţie industrială la sfîrşitul erei baroce, cînd revoluţionarii noştri au de luptat nu numai cu boierii, dar şi cu limba şi originea în istorie în acelaşi timp. Au luptat să scriem cu caractere latine, apoi au luptat să simplifice scrierea deoarece era destul de complicată şi folosea toate vocalele cu diacritice nu numai „a” şi „i” dar şi „e”, „o” şi „u”. Şi uite aşa au trecut vreo 200 de ani de revoluţii istorice şi revoluţii culturale pînă cînd scrierea s-a simplificat la maximum în 1932, cînd bietul şi nevinovatul sunet „î” trebuia scris doar cu „î” din „i” peste tot, excepţie făcînd doar familia de cuvinte român – România, care se vor scrie cu „â” din „a”.
A avut linişte săracul doar 61 de ani pînă-n 1993. După cca 250 de ani de zbucium se-ntîlneşte cu o altă revoluţie, care din nou avea ceva cu el şi din nou trebuia scris cu două semne diferite, pentru că anumitor academicieni nu le convenea unde stătea nenorocitul în cuvînt. Poziţia lui în cuvînt îi schimonosea forma îngrăşîndu-l la mijlocul cuvîntului şi făcîndul „â” din „a” şi nu din „i”.
Şi bietul e nevinovat complet pentru că săracul nu are de a face cu nimic cu „a”-ul din limba latină şi în general cu limba latină, deoarece „el nu se trage din romani”, aşa cum vor unii academicieni care se vor români dar se pare că nu sînt români, şi-l acuză ca bastard roman adoptat de noi dacii. Şi plînge săracul că el e român ca şi noi, şi se trage din traci şi nu din romani, dar nimeni nu-l ascultă.
Şi uite-aşa trec anii şi săracul se perpeleşte şi se usucă de tristeţe că nimeni nu-l vrea aşa cum e.
Să lăsăm glumele şi să ne întoarcem la oile noastre. Spuneam cum sau ce legătură e între cuvînt, vorbă sau limbă şi datorie (deoarece aceeaşi zicală o avem şi noi şi suna cam aşa: …„Cu ascuţişul sabiei sau cu ascuţişul limbii”). Şi tot nu am explicat. Deci; cum putea Hotărîrea Academiei Române din 17 feb 1993, îndatora România? E greu de înţeles dar vă asigur că e posibil, ba mai mult, banii respectivi să se scurgă în buzunare personale şi nu buzunarele oricui, ci a unora care sînt membrii unei organizaţii deosebit de „serioase” şi „binefăcătoare” cum e masoneria.
Măi să fie, vor zice unii. Alţii vor spune că bat cîmpii şi aşa mai departe. Cine are ochi să vadă şi ureichi s-audă să citească mai departe, cine nu e liber să-şi găsească de lucru în altă parte şi să nu mai piardă timpul cu mine. Şi aşa nu ajută că mai mult încurcă. Mulţi vor spune că e absurd, dar aşa am avut eu o atracţie spre lucruri absurde, toată viaţa mea.
Pe scurt: pentru că Academia Română sau altcineva de acolo sau din spatele ei vroia urgent bani şi nu ştia cum să facă, s-a gîndit că ar fi bine să rescrie dicţionarele editate sub egida academiei şi să colecteze din nou bani prin retipărirea lor (şi ţin să vă spun că sînt multe şi asta înseamnă mulţi bani). Problema era cum şi de unde să facă rost de bani ca să înceapă, pentru că după aceea vin ei banii însutiţi şi înmiiţi înapoi. Simplu: 1.schimbînd ortografia sunetului „î” deoarece cu sunt în loc de sînt nu făcea nimic; şi 2.banii vor venii de la guvern. Dar aici e aici că săracul guvern care deja era din nou dator după revoluţie, nu are bani şi atunci trebuie să se împrumute. Unde se poate împrumuta? La Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional. Indiferent de unde nu contează, pentru că România sau românii vor plăti oricum dobîndă. Şi vor plăti dobîndă pe retipărirea dicţionarelor în vecii vecilor, amin! pentru că oricum nu mai sînt în stare să plătească datoria care se înmulţeşte şi dobînda care creşte, încît aşa cum s-a întîmplat deja, plătesc numai dobîndă.
Zis şi făcut, repede cu propunerea la vot fără să fie consultaţi academicienii de la secţia de specialitate respectiv filologie şi literatură, repede cu ea la senat la aprobat şi pe 8 martie, de ziua femeii cînd lumea petrecea deci era distrasă şi ocupată cu alte probleme decît legi, reguli normative şi monitoare oficiale, repede s-o tipărească în monitor, şi nu oricum ci însoţită de anexa numită sau supranumită: „regulile lui Sextil Puşcariu”. Şi uite aşa a început o afacere de miliarde de euro, pe sărăcia românilor şi a României. Ruşine! Ruşine! Şi iar Ruşine! O mîrşăvie, mojicie şi mitocănie. Numai asta nu-i lipsea României atunci.
Veţi spune: cum miliarde dom-le? Ce nu eşti normal? Da domnilor e vorba de miliarde, sau de o mojicie de miliarde de euro pe seama limbii şi a istorie noastre de care îşi bat joc în continuare. Miliardele vin din toate dicţionarele nu numai de la cel explicativ al limbii române, dar şi de pe urma celorlalte dicţionare: tehnice, inginereşti şi de construcţii, artă, limbi şi cultură, medicină, biologie şi ştiinţe şi cîte şi mai cîte publicaţii editate sub egida prestigioasei instituţii româneşti. Mai întîi de la organizaţiile oficiale care trebuiau să înlocuiască vechile dicţionare din biblioteci, secretariate, parlament, partide, senat, guvern, biblioteci particulare, firme şi individuale, pentru copii că de: ce nu face românul să-şi vadă copilul c-o treaptă mai sus?… Revoltător, de-a dreptul, greţos şi dezgustător. E trist, amar şi dureros, dar e adevărat.
Asta eu numesc marea artă de a face bani din minciună deci cu vorba şi nu cu sabia, bătîndu-şi joc de ce-i mai scump pe lume: limba şi istoria neamului. Dar uite aşa am ajuns să tăcem din gură, să înghiţim durerea-n piept şi să ne smerim tot mai mult în faţa ocultei şi finanţei mondiale, care ne fac tot mai datori prin tot felul de metode murdare şi înjositoare, aruncîndu-ne într-o sclavie umilitoare în faţa banului. Aşa ne pierdem demnitatea, limba şi istoria.
Veţi spune: de ce şi demnitatea? Simplu pentru că încă de atunci filologi şi lingvişti din alte ţări din Europa de vest şi chiar ţări slave, deci nu români, au sesizat că e o mare greşeală. Profesori doctori în limbi romanice sau „romance” cum sînt numite limbile latine au spus de la început că e incorect să se introducă o astfel de regulă ortografică pentru limba română.
Romanii n-au reusit sa colonizeze toata Dacia, intradevar, iar peste muntii Oasului nu s-au incumetat sa treaca, asa ca acolo se pare ca a ramas adevaratul spirit autohton intangibil. E o minune si un mister asta-i da frumusete. De-asta nici colectivizarea n-a avut succes. Pe acolo, mai abitir ca-n orice parte din Ardeal, omu’ nu pleaca nicaieri fara brisca, brisca pentru clisa ce nu lipseste din desaga nici unui osan si ardelean…Exemple de acest fel sunt multe, de pilda in campia ardeleana din zona Muresului, taranii s-au opus colectivizarii cu deviza: pana aici e comunismul, de-aici incolo-i Ibanesti si Hodac. Vicitmele lui 15 martie ’90 au fost, inca o data, taranii din Hodac si Ibanesti, manipularea le-a reusit dar ei au ramas aceeasi…niste tarani, demni si curati la suflet!
Iata ca am si aliati. Nu sint istoric si nici lingvist. Sint un nationalist roman in sensul bun al termenului, sint o capra riioasa cu coada sus.
nu stiu la ce te refri, nu citisem lunga ta postare dinainte, dar trebuie sa fim ingaduitori cu cei ce mai folosesc, de exemplu, î din i si nu din a. Majoritatea am fost formati asa si e greu sa ne rupem. Inainte de 89 faceam mare haz de tata care ramasese tributar scrierii dinainte de 45, azi imi dau seama ca el nu putea si nu voia sa se schimbe. Avea griji mai mari in viata decat sa se incurce de un î din i sau din a.
Rena@
Hotarirea academiei din 17 feb 1993 m-a contrariat, nu vedeam sensul modificarii scrierii. M-am gindit ca daca Academia a hotarit, asa o fi. In 1995, la Iasi, am observat ca ziarele din Iasi nu aplicau noile norme si l-am intrebat pe redactorul sef al unui important ziar Iesean de ce. Mi-a explicat ca filiala Iasi a Academiei Romane a fost impotriva acestei decizii si a recomandat tuturor publicatiilor moldovene sa nu aplice hotarirea. De atunci, refuz sa scriu dupa noua metoda. Acum vreo doi ani, mi-au aparut in fata ochilor si alte studii si pareri despre istoria noastra si limba romana decit cele „oficiale”. Acum sint convins ca am procedat bine. Mai ales dupa ce am vazut si alte fraude la Academia Romana, schinbindu-mi impresia despre aceasta institutie pe care o consideram mult desupra mizeriei politicii romanesti.
Stai ca inca n-am avut stimp sa-ti studiez expunerea, promit s-o fac de indata ce voi avea timp si-ti voi raspunde succint si la obiect. Intre timp ma gandesc ce sa mai pregatesc pentru masa de Revelion si ma impart intre trebuir casnice si postari pe BlogOne. Dar, ideea e simpla, revenirea la scrierea dinainte de 45 , dupa parerea mea e corecta si aici s-a avut in vedere un lucru simplu, pe care si eu l-am inteles mai tarziu: î din i e de provenienta slava si folosirea lui in scrierea romaneasca a fost un fals, o incercare de acreditare a ideii ca suntem slavi, idee ce continua si astazi sa ne tulbure mintea si sa ne falsifice istoria. Noi nu suntem slavi asa cum nu ne tragem nici din romani. Noi eram aici cand altii, de-a lungul secolelor au incercat si chiar au reusit sa ne colonizeze si sa ne transforme. Ei au crezut ca au reusit, dar se vede ca nu, din moment ce continuam sa existam si sa ne reinventam zi de zi, sa ne cautam, recunoastem si promovam radacinile. Te-ai intrebat vreodata ce e, de exemplu, cu atat de venerata si mediatizata statuie a lupoaicei din centrul Clujului? Eu cred ca lucrurile stau cam asa: lupoaiaca, lupul, era stema dacilor liberi, Remus si Romulus sunt salvati de lupoaiaca pentru ca i-am ingaduit sa suga la pieptul ei! Traducerea ar fi, dupa parerea mea: multi au sunt la sanul acestei tari si s-au salvat pentru ca am fost prea milosi, ingaduitori chiar si cu dusmanii, noi eram si suntem asa pentru ca chiar credem in cele zece porunci divine si credeam de mult, suntem crestini inaintea altora, am gasit documente care atesta crestinarea noastra dinainte de nasterea Mantuitorului. Ar fi trebuit sa fim mai retinuti si sa spunem pas celor ce veneau sa suga la sanul neamului asta, sa facem ca alte popoare, sa nu-i omoram dar sa le luam scara! Ieri, azi, n-ar mai fi avut tupeul sa ne subjuge!
Rena@
Citeste mai intii textul. Vei vedea argumentatia. Nu este a mea, nu sint specialist, este gindirea multor specialisti in limbi romanice din lume care au atras atentia asupra greselii. Oameni de stiinta din USA, UK, Franta, Italia au inceput acum sa scoata adevarul la lumina privind istoria lor si a noastra. Noi trebuie doar sa-i popularizam, pentru ca ei sustin ca tracii sunt stramosii civilizatiei europene, in special ai popoarelor latine. Galii si Celtii, tot din zona au pornit. Saminta noastra este traca.
daniel ro de multe ori e bine sa privesti si dincolo de cuvinte pentru ca de multe ori fiind mult prea rational risti sa pierzi din vedere tocmai esentialul.
Adevarul nu e aproape niciodata ceea ce pare la prima vedere.
Dora@
Mie-mi place mai mult „adevarul „ca suntem neam de traci, deci o civilizatie veche care stia sa scrie si sa citeasca decit „adevarul” ca eram niste barbari analfabeti civilizati de romani. Italienii isi cauta si ei originile prin nordul Anatoliei si actualul Liban
ok, aibi putintica rabdare, revin; desi nu am avut timp sa te citesc sunt de acord.
„am gasit documente care atesta crestinarea noastra dinainte de nasterea Mantuitorului.”
asta e tare de tot! chiar sunt curios si interesat sa cunosc documentele de care faci vorbire.
cu drag
Pe forum am sa postez ca atasament word o culegere de texte daca am timp.
vad ca nu-ti pot da reply, asa ca pentru Fluturele-Kukri says…poate ca exprimarea a fost cam fortata dar fa si tu un calcul: anii se numara de la nasterea Mantuitorului; la anul 101, primul razboi dacic cu romanii, noi eram aici, aveam un stat si o armata bine consolidate altfel cu cine s-ar m-ai fi luptat romanii! Inainte de asta, la Roma, intrebarea cheie era: Ce mai stii despre daci? Deci se temeau al naibii de daci si le-a trebuit mult sa se pregateasca de razboi cu dacii, dovada ca primul razboi dacic a fost un fiasco pentru imperiul roman! Daca dai un simplu search gasesti singur ca istoria noastra pe acest pamant e mult mai veche decat am fost invatati sa credem, cel putin 7000 de ani inainte de Christos, n-o spun eu, si daca nu ma crezi iti mai recomand cartea Doctrina de sorginte zamolxiană a lui Iisus, a dl prof. dr. Constantin Miu. Vezi tu, am fost invatati sa ne negam, intre noi si propria istorie si chiar sa ne indoim de ceea ce aflam acum despre propria istorie. Stii ca Roller, mistificatorul istorie noastre dupa instaurarea comunismului in Romania s-a sinucis, de-a binelea, dupa ce a aflat adevarul? Eu invcerc sa ma informez si, in acelasi timp sa raman lucida, asa incat incerc sa nu merg nici pe teoria „crede si nu cerceta” si nici sa cred de-anboulea tot ce aflu. Prefer sa ma situez undeva la mujoc si ca, ardeleanu’ sadea, sa sed si sa cujet. Asta-i concluzia la care-am ajuns, daca ma insel imi cez scuze.
Fenicienii erau tot traci
Stiai ca din soiurile noastre de legume nu mai gasesti nicaieri seminte ?Stiai ca daca vrei o caruta de ingrasamint natural curind va trebuii sa faci un credit la banca?Stiai ca bietul taran daca vrea sa duca un sac de legume la piata trebuie sa mai adauge si ceva bani din pensie pentru transport?Sunt convinsa ca sti.Si atunci cum facem ca sa ne protejam sanatatea?
Da, Monica. Este „politica” dusa de marii producatori agricoli. astia au seminte iradiate, ptr. culturi MEGA. Orasenii, din pacate, s-au invatat sa cumpere tot ce-i MARE si aratos. Tin minte ca mult inainte de ’89 am fost cu mama la cules de prune intr-o localitate aproape de Radna, jud. Arad. Toata cultura era ptr. export la nemti. Cand facea controlul de calitate, neamtul cauta daca fructul are gaura de vierme(nu e gluma) cu ceara specifica. Ne-au povestit localnicii ca odata n-a gasit asa ceva intr-un vagon plin cu ladite. A dat RETUR TOT trenul. Asta insemna ca prunii au fost stopiti
si cu merele Ionatan la fel. N-aveau viermi, nu erau bune.
asa si trebuie sa fie, ce vorba este asta, prietenii mei greci de la inceput radeau de noi cand cumparam mere din import si niciodata nu au acceptat cadou decat din cele cu gaura
si azi, cand vin, primul lucru cauta cireasa de vierme si dupa aia mananca
Stiam! Dar iata ca Galatenii de care vorbeam mai sus au trecut deja de la vechile ARO cu remorca la Mercedes Sprinter . Mai mult, stiu ca legumicultorii mai mici nu incap in piete de raul grupurilor de „comericanti”. Insa, in orasul meu primaria a separat tarabele: producatori autentici si comercianti. Mai trebuie rezolvata problema colectarii produselor de la gospodaria taraneasca la piata. Aici este problema. Legal, nu poate functiona.
daniel .ai spus bine treaba cu agricultura lasata de izbeliste si chiar puneau piedici sa functioneze bine ca sa cumpere toti smecherii terenurile
sunt foarte multe ternuri,de ordinul zecilor de mii de ha,ce si leau insusit fermierii actuali ce depasesc ordinul miilor de ha.
unde credeti ca au ajuns terenurile defrisate pe vremea lui eausescu?
era putin teren arabil inainte de colectivizare.
chiar si porumboiu daca ii controlat cum es cuvine,nu prea cred eu ca reuseste sa demonstreze tot pamantul ce detine.adica provenienta ,fosti propietari de unde il are cum si cati bani aplatit ptr el…
lunga urmatoare postare .esti practic in treburi de astea
ok, am reusit sa parcurg tot ce ati scris si daniel.ro si alexa; in anumita masura inclin sa va dau dreptate ambilor; din cate am reusit sa aflu pana acum treaba cu tracii mi se pare veridica, mai ales daca iei in calcul si druizii, care se pare ca-si au originea tot de pe-aci; in ce priveste fonetica alexa cred ca are dreptate, incercarea de deznationalizare inclusiv prin limba e veche si continua si astazi; mai mult nu ma pot pronunta, inca…mai am de citit! Va doresc un an bun. La Multi Ani!
Nimeni nu ma poate convinge de ce aceeasi vocala trebuie scrisa cu doua litere diferite in loc de una . De ce am complicat cind era simplu?
Pentru ca de fapt altul a fost scopul, pentru mine este clar.
am gasit ceva: RAMANIA/Pamantul inteleptilor/Gradina Maicii Domnului/laboratorul zeilor; o fi avand legatura si cu nenoroticele astea doua vocale? Oricum, nu sunt specialista in domeniu, dar am impresia ca avem una din cele mai complicate sintaxe/
Buna dimineata!
Sarutari de maini Doamnei Maria!!!
Eu m-am nascut la tara, am crescut la tara si nu prea am simtit „foamea” de pe vremea comunismului, ba din contra, aveam de toate!!! Totul produs in gospodaria noastra.
Imi doresc sa ma intorc iar la tara. E sanatate curata.
Vrem sa o vedem si sa o auzim pe Maria :))) E o minune de femeie.
Norocosule 😉
Citi dintre d-stra stiu ce gust are un pui caruia ii trebuie un an sa creasca?Stiti cumva,de cita dragoste si munca este nevoie ca sa ajunga acolo?Cind iesiti din cutiile voastre de ciment,iarba si pamintul doar va murdaresc pantofii!Am ales sa plec din infernul si mizeria fizica si morala a marelui oras si m-am mutat la tara.Aici am renascut sunt alta peroana, mai libera, mai vie.Natura iti da totul vrea in schimb doar un pic de dragoste si respect .Ieri au iesit din oua 200 de prepelite ,sint mici cit un carabus dar bucuria e mare cit o casa.Pe cine supara ca Nasul nu este un jurnalist golit de sensibilitate si frumos ?
Cine nu-si cunoaste Tara si poporul din care-i plamadit nu are radacini adinci in istoria neamului,nu poate sa prospere-traditiile obiceiurile locurilor fac istoria popoarelor,de aceea e inca un pas mare pe care-l concentrezi Radule spre unitatea si bunastarea natiei -asa sa ne ajute cel de sus-sa tinem aproape…
offf, nazdravanilor,,,
doarme mosu doua ore si voi va faceti de cap…
dar gata, vraja mosului tine doar intre craciun si anul nou, si acum e cazul sa ma duc in laponia mea…la voi miroase prea mult a vin fiert si nu e bine pt niste copii..
si cum in sac nu mai am decat o poveste, vreau sa o las danei, cel mai curat, naiv, sincer , iubitor suflet de pe aici, desi mosul va iubeste pe toti , la fel,pentru ca voi ii platiti lui pentru ce face, nu felix sau altcineva… :
dana…
a fost odata ca niciodata…
pe cand tu nu aveai decat vreo 7 anisori…
intr-o tara indepartata…
eeeeiii, fata mosului, si se porni o razmerita in acea imparatie…si slugile securiste credincioase pana atunci ale lui ceausila imparat il dadura jos si chiar il omorara prin indopare cu plumbi chiar in ziua cand eu voiam sa duc cadouri copiilor de acolo…asta era prin „89, parca…
si se uni noi conducatori in frunte cu-n fost comunist fruntas, ilici iliescu pe numele lui sa jefuiasca averile
lasate de ceausila imparat.
si se numeau ei pe atunci fsn, sau fdsn , sau pdsr, tot ca sa nu mai stie lumea de unde proveneau…
isi chema slugile credincioase ascunse de securitate, de pe la anvers, oameni sarmani cu cate un
milion de lei in casa in urma micului trafic cu elastic si isi impartira functiile …
unu’ se puse,ultimul pe lista , cu voia dumneavoastra, presedinte. altu, sa-i zicem printul traian suvita, secretar de stat pe la transporturi …
dar ciolanul era prea mare si zazania si-a bagat coada intre ei…
si se certara, si se despartira, dar toti cu nobilul scop de a saraci prostimea…
pe de o parte, era ilici cu micul nastase adrian, ginere de mare ispravnic comunist, posesor de multe case si matusi tamara sarace lipite pamantului,pe de alta parte era petrica far de gat, fiu de urias ilegalist comunist si printul traian suvita, iute ascunzatoriu de dosare securiste…
si prin 96, cand tu, fata mosului aveai vreo 13 anisori si deveneai o frumoasa domnisoara, cetele de voinici de care ti-am povestit se schimbara la conducerea regatului…
printul traian suvita, dupa ce ii puse piedica lui petrica gatlej lipsa si-l arunca pe ulita de centura a politicii, se asocie cu un tap anemic si un fanfaron cu ochelarii pus de-a curmezish si trecu ei in fruntea luptei cu averea tarii…ce, avea ea, tara, nevoie de flota ? nuuu, si le vaporiza vapoarele…avea nevoie de autostrazi? nuuu….si nu se facu…avea nevoie de guvern? nuuu…si darama si guvernu…
dar ilici nu mai putu sa rabde vazand cum altul se ingrasa din lupta lui de decenii si, prin 2000, cand tu, draga fata, te gandeai la maritis nu la dragatoriile tarii, se rotira iara…
ilici trecu la carma vanzarii fabricilor, iar printul cu suvita , ca sa nu ramana pe afara, lua si el un os mai mic, si se facu dregator sef pe capitala regatului…
si faceau mai departe ce au invatat…unu fura tara, altul capitala…casa din mihaileanu, parcu bordei si altele nici pana azi nedeslusite de cronicari…si tu in timpul asta aduceai pe lume o mica printesa…
cand mica ta printesa incepu sa mearga la gradinita,prin 2004, iar se sucira cei doi:printul suvita se lupta pana seara cu urmasul lui ilici, adrinel tamara, caci ilici cam obosise de atata imbirligat, zic , se lupta cu arme si limbi ascutite:” ce blestem sa aibe, ma adriene, poporul asta, sa aleaga intre doi comunisti?”
si se facu printul suvita presedinte peste toata suflarea romaneasca…
si lupta iar, aliindu-se cu toti dusmanii, ba pnl-isti, pa psd-isti, ba udmr-isti, ba tradator-isti,cu biletele roz, dar numai ca sa le vada pe cele doua printese ale lui, una europarlamentar,desi e necunoscatoare de limba materna, alta cu casoaie in regatul lui popoviciu…
ei fata mosului, cam asta a fost basmul cu poporul , mintit cu televizoru…
si cum tu ai spus ca vrei sa ii spui fetei tale o poveste, acum cand e destul de mare sa priceapa, poti sa i-o spui pe asta…
gata pentru tine, nu mai citi mai departe ca e pentru papagalii care au ramas cu gura cascata la o poveste pentru copii…
bai prichindei, ca sa va ierte mosu, ia sa-mi raspundeti voi mie , cinstit, cand NU a fost printul traian suvita la putere de la razmerita incoace si cand s-a luptat el cu comunistii?
si intrebari mai are mosu, dar mai intai raspunde-ti la astea…
HO HO HO…
pana la anul…
ramaneti sanatosi…
HO HO HO….
sa va faceti televiziunea dreapta si frumoasa si echilibrata, pentru tot poporul, nu numai pentru o parte…
si daca-o sa-mi iau satelit, poate o sa ma uit si eu…
si , cu voia dvs, lui nasul nu-i place cum vorbesc unii pe aici…
LA MULTI ANI !
Urite vise ai mosule.La virsta ta nu e de bine.
fiecare viseaza cum a trait, Monica …
Cred ca are nevoie de un psiholog .
Bài Mos Chinez,esti de-a dreptu’ hilar si chiar m-ai binedispus de dimineata cu „povestea ” ta de 2 parale…))))))))))
La „copii” ca noi trebuie alta poveste,ca sa mai „credem” intr-un mos craciun expirat …ai devenit gras si trantor ca sa mai poti intra pe horn…plus de asta sania e asa de ruginita si ramolita ca sta sa se dezmembreze la cea mai mica hurducatura ….eheheheh
tati ,esti pe dinafara ,daca n-ai vazut inca ce-i in casa ta din Laponia …bag sama ai lipsit mult fiind ocupat sa-ti indopi burdihanul…pana si elfii si piticii tai nu te mai asculta si fiecare si-a facut afacerea lor cu globuri si cadouri expirate ,pe care nu le primeste nimeni ,in afara de cativa „copii” tembeli si naivi ,care mai cred intr-un mos craciun de tot kkatul.
de reni ,ce sa-ti mai povestesc!! ….au devenit lenesi si plictisiti si fiecare sta pe contul lui ….au mancat prea mult „porumb fermecat” pana li s-a aplecat ,asa ca nici o sansa sa-i poti inhama la sania aia ruginita si aproape dezmembrata …
data fiind situatia asta ,mài Mos Craciun,am ajuns la concluzia ca esti ori Grinch ,ori elful ala carea vrut sa fure Craciunl si-a vrut sa inghete bocna toata Laponia…chiar reusise ceva la un moment dat ,dar a luat o mare teapa fiind invins de o fetita mica ,care cu iubirea ei a dezghetat inimile celorlalti.
asa ca Mos Tagàrtzà esti un mare Fàss ,ca si Pàrtzurile lui Felix ,trase in direct si mirosite de tine !!!….de aia ai halucinatii si te crezi Mos Craciun!!
Ho HO HO HO
p.s. incearca alta poveste ,ca pe aici sunt”copii” destepti si inteligenti ,care nu mai cred in povestile unui impostor sinici in”darurile” mucegaite si stricate.
mosule te citesc diseara!
eu la anul, ca e luuuuung, la anul prin toamna asha …
@ mos craciun
Eu cred ca esti mos gerila, fiindca mos craciun n-ar minti in poveste sa… dupa scenariul USL. Cel adevarat ar sti povestea cu flota, Vacaroiu si Katounis si nu si-ar considera copiii lipsiti de inteligenta.
Apropo, eu stiu cine esti..:D
se apropie cutit os, dimineata la oglinda isi trage cate trei palme … cum ai putut, cum ai pu-tut la-sa sa se in-tam-ple a-sa ce-va 🙂
copii…”bai prichindei, ca sa va ierte mosu” …ptiu, drace!
Acum striu! Domnule Vadim Tudor, ati uitat de PRM care a fost in FSN. Dvs, care sunteti o Enciclopedie, ar trebui sa va bucurati. Nasul Tv va fi o televiziune care va promova CULTURA si BUNUL SIMT.
O buna memorie nu inseamna intotdeauna si inteligenta,cit despre bunul simt ,cu asta te nasti iar CVT duce mare lipsa.Buldogul meu e la fel de balos insa e mai destept si nici nu face pipi pe el.
A facut pipi pe el? Cand? Stirea BOMBA n-am aflat-o pana acum
O buna memorie nu inseamna intotdeauna si inteligenta,cit despre bunul simt ,cu asta te nasti iar CVT duce mare lipsa.Buldogul meu e la fel de balos insa e mai destept si nici nu face pipi pe el.
Vezi ce informatii pierzi daca nu te uiti la OTV?Totusi nu se stie cu precizie daca era pipi sau altceva.
Mosule,mosule,tare ramolit mai esti!Ori ti-au povestit spiridusii bazaconii ca sa rada di matali,ori matali nu prinzi in Laponia decat frumushatza di antena undi spiridusii motanului ling si ei la blidu’ cu lapte din care o lapait stapanu si-o lasat cativa chicaturi pe fund sa nu-si auda vorbe ca nu-i crestin si la inima mare.Apoi ma miram io,di ci di cativa anisori tot una iti cer si matali alta imi pui sub brad si nu voiem a da crezare ca ti s-o facut a pensie desi unili guri spun ca te-ar cam sabota spiridusii si ti-ar da lecitina expirata ca sa se razbune ca desi ti-au carat sacul cu devotament amar di ani,matali ti-ai batut jioc di ii si le-ai luat putzana lefusoara si tot matali zgheri in gura mare ca-s borfasi si tot noi suntem di jina ca di fapt te-am chemat acilea pentru rating si din complezantza.Amu,drept sa-ti spun,is o tzaruca ingrijorata ca la cum amesteci trebili,sa nu carecumva sa incurci si rutili aeriene si sa nimeresti in cinestiece tara bananiera undi sa nu ti mai gasasca nici cel mic,negru si care respira greu sa ti aduca inapoi.Nu ca om planji dupa matali dar tare mi-i ca le-i faci si lor o istorie cam cum ai incropit-o si pi aiasta di ne-ai spus-o noua ca parca noi eram chiori,surzi si muti si cu handicap mintal la vremea aia si n-am vazut cum s-au intamplat toate.Si…daca tot li stii matali asa ghini pi tati,n-ai vrea sa ni povestesti cum o golit motanu’ conturili celea di li zace poporu’ ca li-o strans tiranu’ ceasca?!Hai,ti rugam!Ca pana la anu e vreme lunga si desi noi iti dorim toata sanatatea din lume,nu se stie niciodata cum si pi unde ne-or prinde vremurile ce-or veni!
„sa nu carecumva sa incurci si rutili aeriene si sa nimeresti in cinestiece tara bananiera undi sa nu ti mai gasasca nici cel mic,negru si care respira greu sa ti aduca inapoi” … :-)… dar ce zic eu, ca toata postarea e mishto , bravo Adnana!
plecaciuni,boierule!acilea sa potrije un zambilicios di cela caruia i se inrosasc urechili di intimidifastaceala si-i maturau maruntzal jenili di starne tat colbu din batatura daca insista olecutza.
auzi, frumoaso, nu o da la intors, ca noi suntem cei fastaciti in fata matale si nu viceversa … acum ne vrajesti cu invartiturile tale de nu mai avem somn noaptea si mai vrei sa ne iei si mintile?
ce vrei sa faci din noi, din om-neom? 🙂
apoi nu ma provoca,boierule,ca n-oi mai stepta sa se faca di niezu noptii si ti-oi invita la o invartita moldovineasca di n-ai mai ave putere sa disfaci sampania.ca la noi sa zice cam ase:”undi jioaca moldoveni,nu cresc vara buruieni!”
Mos Craciun,
Laudabil efortul de a culege txetul de mai sus(si inca asa de dimineata !).
Pentru mine insa acest text va ramane O POVESTE, intrucat in cateva pasaje Mosul ocoleste cu abilitate cateva evenimente, mai deformeaza cateva din ele…in alte locuri le mai deplaseaza in timp si le muta in ograda altuia…
Acum, eu te inteleg, Mosule, la anii tai e normal sa mai si uiti, e normal sa mai si vezi un pic invers…
Bref
Fictiune, nu e !
Istorie, nu e !
A ce seamana Mosule povestea ta ?
Mosule, ti-ai ridicat indemnizatia de „revolutionar”?
Nu-mi place balacareala asta! Chiar daca este cieva „molie” sau „mana turnatorului”,sa-i lasam pe mai tarziu si sa ne concetram pe dezbaterea problemei publicitatii la aceasta televiziune pe care ne-o dorim libera; cum s-ar putea intretine o televiziue fara sa depinda de publicitate, adica exact de aceia care maipuleaza din umbra?
Poate multi au vazut documentarul „Jaful financiar” dar or fi si unii care nu l-au vazut si ar putea intelege mai bine ce ni se intampla acum si de unde ni se trage; poatii unii pot sa si explice mai detaliat termenii aia finantisti, sa intelelaga tot omul. Va dau linkul si apoi poate discutam pe marginea lui.
http://documentare.digitalarena.ro/jaful-financiar-crima-vremurilor-noastre-2009/
La multi ani tuturor!
Pe-chinezule ai grija ce mananci ca ai inceput sa delirezi. Da o fuga si tu la Maria din tara Oasului pentru o cura de sanatate , poate-ti revii. Nu te-ai saturat sa tot halesti peste expirat de la motanel si clocituri la Adriana din tara Ouatului?
PS:
Vezi ca ai fost filmat ratatule , s-ar putea ca data viitoare sa nu mai ploua…..
cracila, te-au tamiiat cu parfum de femeie cand te-au imbracat in zebra ca sa nu le uitzi versurile pagane cand te-au inturnat.scenariile astea sa le pui la alta carciuma!priveste-ti oglinda jos de anu’ nou ca sa-ti iei cei mai lungi clopotei drept cadou.
LIBERTATI CASTIGATE LA 22 decembrie 1989
Ne-am câștigat libertatea pe 22 decembrie 1989… și ce am făcut cu ea? Oare România de azi e cea pe care au visat-o cei care au ieșit în stradă?
Ne-am câștigat libertatea și trebuie să fim demni de ea! Libertatea înseamnă mai multă răspundere, mai multă participare, mai mult respect reciproc, dreptul de a cunoaște și a spune adevărul.
CONSTITUTIA DIN 2003 consfinteste:
Nimeni nu este mai presus de lege
Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace decomunicare in public, sunt inviolabile
ARTICOLUL 31Dreptul la informatie
DREPTUL PERSOANEI DE A AVEA ACCES LA ORICE INFORMATIE DE INTERES PUBLIC NU POATE FI INGRADIT
De acord cu tine !
Noapte buna Blogone!
este jumatate de ceas peste ora 2 si in cetate e pace!
Frumoasa seara!!!!! Noapte buna!
@mos craciun
Esti praf si umbra tati,si asa ai sa ramai!
Vorbe goale si fara inteles,te pierzi sau va pierdeti singuri(idolii tai,post-decembristi…care iti plac tie mosule) in fulgii albi ai nostalgiei socialiste sau liberaliste,pe care voi mititeilor inca sperati sa le reanviati!
Calmeaza-te…badaranismul te caracterizeaza,noi te-am inteles…dar te lasam sa visezi si de aici incolo!
Tati!!!…unii dintre noi traiesc aceste clipe chiar in acest moment(cele pe care le descrie Radu Moraru),dar tu nu ai cum sa stii pt.ca sania ta are defecta talpica dreapta,si renii tai te tot trag spre sunetele triste ale lui mos GERILA,sunetele slabe din ce in ce mai mult ale stangii,pe care voi o serviti la orice masa!
La multi ani si tie mos craciun,sigur o sa te uiti la NASUL TV oricum…si ai sa vezi cadoul tau o sa fie primit iti spun!
Lasa-l Veve sa doarma linistit si sa viseze ce viteaz a fost astazi…
Ce am citit despre Maria din tara oasului, seamana cu viata pe care o duc si eu. Aproape nu cumparam nimic din magazin. Nu locuiesc la tara ci la marginea unui oras de provincie. Crestem animale de curte (iepuri, pui, curci si cateva gaini pentru oua). Lapte cumparam de la un vecin mai tanar care are vaca. Dar ce imi place cel mai mult sunt fructele si legumele proaspete. Avem o livada de meri de unde culegem peste o tona de mere si mai avem tot felul de pomi si arbusti fructiferi. Am vrut sa tinem si albine (tata a avut peste 30 familii), dar sotul face alergie la intepaturi, iar mie mi-e frica de albine. Avem insa un prieten apicultor si ne aprovizioneaza cu miere curata. Se poate si in Romania, dar trebuie sa-ti placa agricultura. Este singurul domeniu unde se creeaza plus valoare (pui o seminta mica, mica de rosie si culegi un cos de rosii). In agricultura pune si Dumnezeu mana. In rest transformam otelul in masini, etc…
🙂
Bravo maria1!
gata, merge mosu la culcare , ca e obosit…
ne mai certam si maine…
Daca vii cu gandul asta mosule, mai bine stai acasa .Vezi ca ti-am scris mai sus.:)
mai bine zis, mosu (adica postacul de servici) si-a terminat programul.
Floos, stii ce e nashpa?
Nici macar nu postaceste serviceste, parca vad ca-i benevol incurca-lume.
asa este Cristian. Acelasi sentiment l-am avut si eu. Nici macar talent nu are…
Hmmm, cred ca ai totusi dreptate. S-ar putea sa fie un ratacit in spatiu, care este fericit ca ii raspunde din cand in cand cineva. Adica lipsa de talent nu esti, ci pur si simplu atat poate (asa cum spui si tu „pe gratis”).
Numai bine.
Asta cu interventia la nivel de scoala e o idee foarte buna, copiii sunt mai receptivi decat adultii si intr-un final si-ar educa si parintii.
Dora este o solutie f . buna observ asta la copii din America .Au f multe programe de acest fel si chiar prind f.bine ,bineinteles stiu si cum sa puna problema .
Da asta se pare ca e un lucru bun in America.
Au inceput si ei ,au vazut ca nu-i de gluma.
Desi din cate am mai vazut pe la Oprah sunt destule probleme si in invatamantul american.
Dora, eu sint multumita deocamdata iar copilul meu este a-III -a parerea mea ca daca copilul invata asta-i cel mai important,acuma nu stiu la ce probleme faci referire .
Invatamantul public, de stat e slabut, cu profesori nepregatiti sau care nu vor sa-si faca treaba.
Dora ,nu stiu cum era inainte ,dar acuma parese ca-i bine(este loc de mai bine) si depinde sint situatii si situatii conteaza am observat zona ,orasul etc .Nu imi place de obicei sa generalizez .Dar este mult de discutat .Cum spuneam daca copilul invata si mai are si bafta de profesori dedicati (aici in general asa sint deoarece salariile nu sant f mari) nu are ce sa nu te multumeasca dar cred ca sint destule lipsuri si pe aici.Eu prefer sa -mi tin copilul la stat (bine am grija de zona conteaza) decat sa platesc scoala banii respectivi pe care i-as da la privat mai bine ii salvez ptr. pregatire (daca-i cazul) si ptr. collage.Am auzit destule si despre cei de la privati asa ca nu ma intereseaza deocamdata.
O atunci e bine, se pare ca nu e chiar asa de rau pe cat se plang cei de pe acolo. Si am vazut ca pana si Bill Gates s-a alaturat unei campanii de imbunatatire a calitatii invatamantului american. Bravo lor!
Am gasit ceva de luna asta:
https://plus.google.com/108099534722792923191/posts/ULCGb3qqCpd
Ne radeau in fata unii colegi acum vreo 11 ani cand le vorbeam de E-uri si Margarina, si acum ii vad dand lectii altora dupa cate o emisiune cu Dr. Menci. Inca imi mentin parerea ca trebuie intervenit si la nivel de scoala, chiar din ciclul primar.
Ai perfecta dreptate,potentiatorul de gust E621 e aproape in toate si este un excitator de neuroni si duce la migrene si apoi schizofrenie,paralezie,etc…
atentie mare:e in toate tipurile de vegeta(numai mirodenia de la fuchs nu are),e in 95% din pateuri,in 98%din mezeluri,e mizerabil rau.
Eu chiar nu-i inteleg ,astia chiar omoara omul cu mana lor ,de aceea trebuie sa avem mare grija ce cumparam .
Draga domnule Radu Moraru,
dragi colegi,
dragi romani,
sunt bucuros sa constat si sa descopar pe zi ce trece ca d-l
Radu MORARU,liantul,scanteia acestei actiuni se ghideaza in viata dupa principii sanatoase pe care si eu le consider primordiale si constat ca majoritatea colegilor
si romanilor ce viziteaza acest blog sunt la fel.
MA BUCURA SI IMI DA FORTA,SPERANTA MI-O PIERD DOAR ATUNCI CAND IMI PIERD ULTIMA PICATURA DE SANGE.
SA FIM UNITI!
Nasule,in Maramures lucrurile sunt inghetate in timp.Asa si trebuie.Societatea oraseneasca avansata nu a demonstrat nici in comunism si nici in capitalism ca ar putea oferi ceva real,in afara de cultura(si acolo snobismul e in floare).Dupa cativa ani de Predeal,Sinaia si Poiana Brasov am descoperit Cavnicul,ma simt extraordinar la Cavnic,datorita oamenilor care vin acolo,bucatele de tara sunt sanatate curata.
CAPITALISMUL INCERCA SA DEZRADACINEZE OAMENII
FITI ECHILIBRATI,NU VA UITATI RADACINILE.
ESENTA VIETII ESTE IN ROMANIA,NICIDECUM IN EUROPA.
FACETI O CASA(INTRE OAMENI ,NU INTRE SOBOLANI UMANI PE CAMPURI AGRICOLE,SADITI UN POM,FACETI SI CRESTETI UN COPIL(NU FITI DOAR FINANTATORUL LUI)).
Cu permisiunea ta Ionut , o imbratisare de peste ocean 🙂
La multi ani!
numai pe mosu nu l-ai imbratisat…
se supara mosu…
ce sa zic,
sa te citez:
„te mananca?”
te mananca pielea…
nu e vb romaneasca?
asa da, cu „pielea” la sfarsit se schimba calimera
mosule, este vorba romaneasca dar numai inpreuna ,asa ca data viitoare ca sa nu mai lasi loc de interpretari vino mataluta cu toata fraza . Capice .
una de la Bruxelles nu vrei???!! 🙂
nu
🙂 🙂 🙂
ptr tine sint rodica in plus iti trimit si imbratisarile xxx
daca mosu isi cere scuze ca m-a suparat il imbratisez ca eu iubesc oamenii care sint frumosi. 🙂
Nu ma asteptam ca mosul sa-mi spuna sa vand jucariile fetitei mele . 🙁
si eu la fel Dana drg.dar nu vezi ca m-a refuzat??? 🙂
vrea tzuc,hi!hi! numai de peste ocean. 🙂
o zi minunata ,gata plec la munca.
xxx
Ma,tu nu esti Mos Craciun ,esti MOS GERILA.
Multumesc Dana,esti un om echilibrat ce stie sa aprecieze lucrurile curate si de calitate,La multi ani tie si familiei tale si
un an nou plin de impliniri.
Multumesc Ionut ,numai bine si voua, sigur sinteti o familie frumoasa. 🙂
un motiv in plus sa apara Televiziunea lui Radu;
de asemenea, ideea de baza din proiectul expus de Cristian777 este foarte buna.
Foarte buna,uite de unde imi iau eu legumele:
http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Cosul_cu_legume_bio_aduce_o_noutate_absoluta_in_2010-_punga_cu_taitei_de_casa_0_200979919.html
Sper sa sa promoveze asemenea asociatii in toata tara.
🙂
Cu ajutorul lui Dumnezeu pentru proiectul mare, Kukri, fiecare dintre noi va putea dezvolta propriul proiect in ce va urma.
Sunt absolut sigur ca fiecare dintre noi are un proiect personal cu „ceva” de care ceilalti au nevoie si ar fi mare pacat sa nu se afirme pe de o parte dar si sa ajute pe ceilalti, in acelasi timp.
😉
oare ce mai face Daniam, asa la sfarsit de an, pe celalalt articol, la „daca doriti sa revedeti” am ras 30 minute cu replicile lui citate dintr-o recenzie a ta …
@cristi
am vazut, au fost faze absolut fantastice;
pai daniam zice ca se trage in bucuresti, cu tot cu munca si locuitul; sa asteptam, si mie mi-e dor de umorul lui
Si mie si de toti ceilalti de altfel .Speram ca toti sint bine si sa -i rugam sa ne mai de-a cate un semn de viata . 🙂
De acord cu tine Cristian .Numai asa se construieste . 🙂
mai sunt si alte moduri de a construi, unele mai palpabile, altele mai subtile, exista chiar si mix intre cele doua
e si pacat altcumva Danuta, toti am pus inima in acest loc si toti trebuie sa fim castigatori … sa vada si altii ca se poate si sa vina cu noi
De acord ce spui dar daca tot vrem sa construim pai atunci sa construim ,nu!?
Valabil tuturor celor care doresc ”constructii solide” si de bun simt. 🙂
… cu ce spui……
ionut maramuresanul nostru reantors din NJ are o casuta de lemn acolo unde te simti tu bine,uite ca am mai gasit un prieten prin zona! :).
te imbratisam si LA MULTI ANI TIE SI FAM.TALE!
Nasule ma faci sa imi pierd increderea in tine.Au trecut 9 zile de la interviul presedintelui si nu ai scris absolut nimic despre aberatiile spuse de presedinte.Toti prietenii presedintelui se pare ca au devenit fosti prieteni.
Chiar iti place basescu care seamana f mult cu nastase@comp.
Mai nou antenele il lauda pe presedinte
FI IN CONTINUARE NASUL
A inceput campania sfidarii poporului Roman de sfertodoctii neamului colectionari de diplome universitare doctorate si studii post universitare la apelul de seara.
In primul rand va rog sa retineti ca PARLAMENTUL ROMANIEI si calitatea de parlamentar inseamna o idemnitate si nu un serviciu.In al doilea rand displac multe lucruri dar sunt parlamentar. Pentru cititori este o demnitate pe care o porti si o indeplinesti cum sti cand sti unde sti si pentru care dai socoteala atunci cand e sorocul in democratie si nu un serviciu la care cineva oricine sa faca pontajul asta-raspunsul pentru cititorii dumneavoastra
Tupeu de chiulangiu: bani da, muncă ba Personaj usor de identificat politicianul roman cu masina la scara sofer pe post de servitor platit din bani contri
Cum isi poate permite un partid sa cheltuie atatia bani in campania electorala, pe datorie? De unde vin acesti bani? Singura explicatie este ca banii urmau sa fie returnati numai si numai daca … ar fi castigat alegerile. Iar asta s-ar fi facut pe cai directe sau indirecte din bani publici. De exemplu prin acordarea unor contracte grase cu statul acelor firme care au „imprumutat” partidul. Pai nu exista nicio institutie care sa se sesizeze in aceasta privinta? Aaa, poate ca ar exista, dar toate partidele practica smecheriile astea, asa ca ciocu’ mic, prostimea plateste. Asta e democratia in care vrem sa traim?!
Eu,NU!Pentru asta de cite ori pot si am ceva de spus sunt aici si v-am trimes acolo pentru ca sa face-ti ce trebuie pentru noi si nu ce vreti pentru voi!
ialnici-iuni si mai sint si cateva zile pana pe 4 ianuarie, ne adunam ,strangem bani de o Televiziune si incepe si” NASUL” ce spui ,esti ma bine acum!?
O si maine seara este Revelionul An Nou cu bucurii!
Si nu uitati intre orele 12 -19 ora Romaniei ,pe 4 ianuarie sintem invitati de ”Nasul ” D-l Radu Morare la marea adunare intre romanii, prietenii de pretutindeni.Sa nu lipsiti ca nici nu stiti ce pierdeti!! 🙂
erata: D-l Radu Moraru -scuzele mele
Daca populatia nu e informata, nici cererea nu corespunde unui standard de calitate, si daca e asa nici oferta nu mai poate face fata. Concluzia este pana la urma asa cum simtim cu totii informarea corecta a populatiei pentru o alimentatie sanatoasa si prioritar autohtona. Propunerea mea de ieri era sa se introduca in scoli un curs de nutritie pentru a creste copiii sanatosi si totodata indirect mai invata si parintii cate ceva.
Recunosc ca de prin anul 2000 nu mai mananc voluntar produse ce contin margarina sau alte grasimi vegetale hidrogenate si evit cat pot produsele cu E-uri si nu am murit inca, ba din contra chiar traiesc. poate e doar o pura intamplare, dar bunicul meu toata viata lui a mancat gatit doar cu unt si untura de porc fara ulei vegetal si anul asta a implinit 90 de ani. Sper sa ajung la varsta asta.
Esti un exemplu demn de urmat tracule!
Nu stiu daca ati aflat!
Bravo Ungaria!
Hai ca se poate!
http://www.hotnews.ro/stiri-international-11069707-ungaria-partidul-socialist-organizatie-criminala-calitate-mostenitor-comunistilor-este-vinovat-pentru-crimele-fostului-regim-potrivit-noii-constitutii.htm
Multumim Cataline,
cand se va intampla si la noi asa ceva????
Bravo VIKTOR ORBAN! FELICITARI!
imi pare rau daca va stric cumva entuziasmul, dar asta este o stire trista despre un eveniment periculos.
din pacate da, se poate.
KUKRI de ce HAVEL a putut face ceva in Cehia fara probleme???!!
poti sa imi raspunzi??!
Nu sunt politiciana dar mai stiu si eu cate ceva,ce se intampla prin jur.
O SEARA MINUNATA TUTUROR!
draga rodica, este mult de discutat pe aceasta tema, evient ca amandoi avem pareri multiple, dar incerc prin trimiteri sa raspund scurt fara exces de text:
1. Havel: cand o sa se stinga si Iliescu, crezi ca vor veni Familia Clinton si alte „familii” la funeralii? (scuze fata de Iliescu, dar nu am stiut cum sa fiu mai delicat, pe bune)
2. sistemul democratic de accedere la putere scartaie din toate incheieturile; fiind la Putere, sa introduci in Constitutia unei tari ca un anumit partid, in totalitate este responsabil de „crime” impotriva poporului este aberant dar posibil. PSD la putere? PRM la putere? PNG la putere?
Sa nu uitam NSDAP-ul german, PCR etc
Intram aici in discutia despre ce anume califica o persoana sau un grup de persoane sa detina Puterea.
Strict la problema ungara in cauza, o serie de mari activisti comunisti fac parte din partidul lui Orban.
as trece de impactul titlului spre o cautare mai larga a informatiei.
multumesc kukri!uite asa mai ascult si invat si eu de la altii care sunt mai documentati,si schimbul de idei constructive chiar imi fac placere.
sa auzim de bine!
Frumoasa si autentica descriere a taranului roman.mi-e dor de bucataria romaneasca.M-am saturat de semipreparatele plasticate de aici din scandinavia.
stai linistit, produse similare „plasticate” gasesti si in Romania, peste tot.
bucataria romaneasca o mai poti gasi doar in „Bucataria lui Maria”, in orice provincie a tarii.
inca.
Inca si din ce in ce mai cautata ,cu permisiunea ta am adaugat si eu ceva .Multumesc! 🙂
@kukri: M-ai facut sa-mi torn un pahar de vin stors numai din boabe,de la poalele muntilor Apuseni.O nebunie,e mai parfumat decat coco channel si e mai aromat decat un potentiatorul de gust(feriti neurotoxina:monoglutamat de sodiu aka E621).
🙂 sanatate!
@Ionut: asa da! hai noroc!
eu am un „negru de buturuga”, dintr-o vie de pe langa Tismana – daca nu stai bine cu tensiunea e periculos rau.
mai am un rosu din Gorj, sa-i spunem zaibar, si o horinca de numa’ numa’
😉
Hai noroc!
O dedicatie ptr. voi 🙂
http://youtu.be/Dkghy7KJ0OE
scuze ,nu se deschide ,Maria Tanase melodia Bun ii vinul ghiurghiuliu
Uite aici, ce vrei:
http://youtu.be/VA8Bir3kdSQ
Multumesc. alice,prietenul la nevoie se cunoaste 🙂
Ai fost tare ,cu mosul in seara asta ,asa am mai scapat si eu. loool
Dana, am o presimtire „sumbra” Zic sumbra ptr. ca eu cred ca e din tabara noastra. Doamne fereste sa fie cine cred eu! loool
P.S. Cred ca ne testeaza viteza de reactie. As vrea sa cred ca e de bine
alice ,draga mea numai noi stim ce-i in sufletele noastre,eu n-am mai trecut prin asa ceva in viata mea(acuma il inteleg pe”Nasul” prin ce a trecut cu adevarat) , dar stiu ce vreau si merg pana la capat LOOL
NASUL TV SI O ROMANIE DE AUR .
chiar daca mos craciun e radu, ceea ce nu e exclus, care e problema?
Niciuna, chiar asa am zis.
Hahahahaha Kukri ai glume bune in program.
hi hi, poate MOS CRACIUN ala cu barba sa fie, ca asta nu e cum nu sunt eu popa
kukry,eu la inceput am crezut ca tu esti D-l Radu Moraru.
LOL ,aveti chef de joaca! ?
Pai este ca D-l Radu Moraru este baiat bunnnnnnn. :)))
ok fie, daca insistati:
eu sunt de fapt cand DANA cand Cristian777
Parerea mea e ca nici vorba sa fie Nasul,e un postac platit sa faca rapoarte.
Argumentele mele:
Nasul nu scrie cu i din a
Nasul nu se culca mai repede de 2.00.
Nasul nu are atata timp fizic la dispozitie sa scrie tot ce-i trece prin neuroni.
@Ionut
orice am spune, mos craciun nu e postac, sau daca e, e unul cu talent;
mai aluneca el, dar il „sprijinim” sa se ridice; daca vrea, daca nu, il lasam acolo jos; cu forta nimic nu e bine …
spre deosebire de obs, care e gaura neagra de IQ- si nu rad de el chiar e trist
in rest, 🙂
Bravo Ionut asa este ”NASUL”,
pai doar n-ai fivrut sa faca tot pe” NASUL” glumesc lol
Cu bravo n-am glumit ,chiar am spus pe bune. 🙂
:))))) ma distrati la culme sinteti niste draguzti ,acuma sa vad care vine sa ma ajute cu pregatirile de Revelion,ala eu ,ala toti,ala nici unul,bine noapte buna!
Raman eu ca mai am cateva ore pana la nani. 🙂
Ionut, un argument distrugator – cand o sa atace Night pe Nasul deghizat mananc eu tastatura si cand o sa-l atace Nasul pe Tic, mananc laptop-ul!
… si daca?
🙂 🙂 🙂
Le mananc pe amandoua si desert – monitorul si, daca ma gandesc inca odata cum i-a raspuns lui Night – plus biroul cu tot cu acte … si covorul de sub el … placa … hi hi hi si tot asa!
Mai am un atu la pariu si interactia mea cu el deunazi … 0 chance to be Radu.
io zic sa-l intrebam si pe Finul 🙂
da’ n-am facut pariu…
singurul pariu era cu UE care inca este in derulare 😉
🙂 Finul … cald, cald … da, mult mai aproape, dar nici la el nu frige
la pariul cu UE, tu ca se va rezolva eu ca nu – cat de mult imi doresc sa il castigi tu … si uite, parca se vede o luminita, Italia s-a imprmutat la jumatate de dobanda, 3,25, poate poate in anul ce vine sa incepem sa auzim si vesti bune …
@
Radu MORARU
Marketing !!!
In aprilie la PASTI voi merge in Tara de SUS.
Probabil este RUSINOS va spun sincer nu cunosc aceasta zona.
Iata o buna idee, va multumesc.
Am rezervat deja totul la o companie de renume din ROMANIA, TRAVIS à IASI.
Va urez 2012 excelent, pentru rest puteti conta pe noi.
Echipa si unii din cei care mai sunt activi in aceste zile sunt debordati de caltabosi.
Sunt buni si gustosi, de altfel si ei la fel.
Maria trebuie sa fie in centrul unui reportaj, intr-o serie de multe, despre oamenii nestiuti ai Romaniei. Cunsoc si eu cateva persoane ca Maria si chiar merita vorbit despre ele. Despre diferenta pe care o fac in aceasta lume nebuna. Imi place mult articolul tau, Radu.
Buna Alexa,
in ziua de azi avem MARIILE noastre ‘siliconate’ a la papusa BARBI…despre astea daca scrii,nu vezi ce ‘succesuri’ au??(bineinteles la o anumita categorie) 🙂
xxx
Pentru mine, articolul lui Radu de azi este si frumos si interesant si tandru.
Pe masura ce-l citeam mi se creiona un gand… acela ca fara Maria nu ar fi putut exista o diaspora romaneasca.
Sa nu exageram!
obs, nu sunt eu acela care te impiedica sa intelegi mai multe din textul meu.
text?adica doua propozitii!
qed
vai de capul tau! si prostii pot fi milosi asa ca te rog, nu mai scrie pe BlogOne, ai mila de noi!
de fiecare data cand comentezi aici se prabuseste IQ-ul blogului
multa dreptate ai!
DEDICATIE PTR. MOS CRACIUN !
http://webtv.realitatea.net/fun_monden/cele-mai-amuzante-esecuri-ale-lui-mos-craciun
poti fi si draguta, daca vrei !
superb !
il stiu p-ala, e un var de-al meu mai bleg, asa, din america…
dar le face intentionat, ca sa amuze copii…( ! )
un like de la mine
Si de la mine un tzuc!
la mosu nu merge cu tzuc-uri…
doar cu o poezie ptriotica , ceva…
luceafarul, primele 40 de strofe, doar…
Va spun un „haiku” romanesc:
„Catzelush cu paru’ roshu
Ce-are baba, n-are moshu'”
@alice
bravo 🙂
ai „rezolvat” si haiku-ul si romanescul
🙂 🙂 🙂
nuuuu
zice mosu cand o vede pe alice:
eee, fata, ce-ti trebuie tie…imi trebuie si mie…
mosule, esti sigur-sigur ca asta ai vrut sa spui? 😉 🙂 🙂 🙂
Nu stiu la ce va ganditi dvs, da’ cred ca nu la ce m-am referit eu: Baba are BASMA si FUSTA, iar moshul are CUSHMA si CIOARECI. Vedeti ca nu are unul ce are celalalt?
era o gluma…
am adaptat-o
nu o cunosc pe alice, daca asta te sperie.
dar vad ca are simtul umorului, lucru rar pe blogone…
@mosul
nu ma sperie si nu sunt „cavalerul” nimanui; umorul imi place, te-am citit aici pe BlogOne si ti-am tras prieteneste un semnal ca derapezi si e pacat; scuzele mele, am fost trufas inchipuidu-mi ca sunt in masura s-o fac. nu se va mai repeta.
la varsta de cinci ani am fost dusa in mina de la Cavnic. imi amintesc de tatal meu si prima initiere din viata mea. am fost conceputa la Cavnic, parintii mei nu s-au respectat intre ei, dar mina de la Cavnic a recunoscut un copil atat de vechi. acolo timpul s-a oprit! santuri, apa, sobolani, vagoane, mineri care s-au dat in laturi la trecerea mea si un buget de fragi intr-un univers paralel, oprit si mi-e atat de dor de tatal meu!
Mari ,nu stiu ce sa zic scuza-ma dar nu te inteleg.Sper ca esti bine!
Se pare ca a plecat putin cu pluta pe zapada.
obs, nu mai manca bomboanele de la brad, sunt din plastic, de decor, si pot fi toxice. cate ai inghitit pana acuma?
poate mai ai sanse, dar repejor la UPU, spui doar atat la tanti in alb: ma numesc obs si in rest stiu ei ce au de facut. bafta! 😉
de decor-
IA RAMAS NISTE SOBOLANI DE MINA PRIN CREIER
john, atentie la politete te rog! Campionatul de fotbal se reia la primavara.
dedicatie pt john vs obs. rugati-va sa devin digeiul vostru
intai m-a luat durerea de cap dar dupa aia mi-am adus aminte un banc, de la Craciun, 🙂 🙂 … nu stiu daca vi l-am spus:
Uniunea Europeana vrea sa amendeze Romania pentru cruzimea cu care taie porcii de Craciun.
Pentru a rezolva problema, geneticienii romani au inventat porcul EMO, care se taie singur.
Hahahaha foarte tare bancul, Cristian!
Nasule fa totul sa nu ajungen sa taim acest viitor:
sa facem TOTU’, dragi tovarashi, sa nu apucam ziua asta :
https://lh6.googleusercontent.com/-A-k35lQuE8A/Tv4NSE8P2kI/AAAAAAAABFQ/xkgHYYRg1Uo/s640/kim%252520jong%252520pon%252520ta%252520.jpg 🙂 ))) ………………………………………………………………………………………………………………………………
La Multi Ani !
sursa blog sare`n ochi
looool!!
Kim Jong Pon Ta 1
la al XIII- lea congres al USL (UNIUNEA SPAGARILOR LIBERALIZATI)
Obiceiuri osenesti:
http://youtu.be/OdqQgOl7bZI
Frumos sau cum vrem sa-i spunem dar sigur NECESAR!
Avem nevoie de astfel de oameni, avem nevoie de exemple.
Intre disputa exemplu sau model, dupa ce ne-u manipulat toate televiziunile ca sa avem nevoie de modele, si vedem ce modele ne-au oferit, eu spun ca Maria este un EXEMPLU POZITIV care ar putea fi un MODEL pentru multi.
Nasul.TV are nevoie de astfel de EXEMPLE pentru a le transforma in MODELE.
din pacate, fara columbeanca si zavoranca nu face rating, deci nici bani.
din pacate…
Mos Craciun,
Sa inteleg ca Dvs sunteti motivat numai de bani ???
Ma dezamagiti…
Sigur nu aveti nicio legatura cu Mos Craciun!
chiar asa…cat costa sa tii in viata o televiziune?
si daca nu-ti da cineva degeaba, vezi tvr, trebuie sa ii faci tu din publicitate, care se plateste in functie de rating.
daca o sa ne uitam doar noi, sa zicem 10.000, cred ca e cam putin.
restul o sa vrea chilotei si …nu pot sa zic.
sa ne spuna cei ce stiu cam cat trebuie ca o tv sa se sustina singura.
visele nu tin, din pacate, de foame.
Marshhh !!!….tu esti Mos Satana Felix …..duceti-va pe pustii ,slugilor !!
Am sa spun opinia mea referitor la „Visele nu tin de foame”
Probabil ca daca JFK gandea ca si Dvs, programul spatial american nu mai avea nici un rost sa fie demarat
Mie, si acum, dupa mai bine de 50 de ani, discursul vizionar al lui JFK la NASA imi dai fiori „Our nation has comitted …”
bai frate, copil mai jegos ca tine n-am intalnit…pe tine te-a adus barza la 4 luni si ai ramas asa?
1, mai sus ma refeream la un copil retardat
2.pt alu, jfk avea bani pt orice voia sa viseze.
aud?
Mos Craciun
Ce rusine !
Aveti probleme si cu limbajul (nu numai cu lipsa de continut a mesajelor Dvs.)
Am indoieli serioase ca va uitati si la Discovery Channel 🙂
alu,
jegos inseamna murdar, nespalat.e o jignire?
si nu mi-ai raspuns la intrebarea cu banii lui kenedy.
il lasi pe mosul sa astepte?
bài ,Mos Gargara !!….si nici n-ai sa mai vezi !!
ce draqu te intereseaza pe tine de visele noastre si de televiziunea noastra ????
sa te intereseze televiziunea kakAntena 3 ,ca-i pe duca si nu mai are Felix de unde sa te plateasca .
ce tot vii aici si arunci soparle si varani ???
crezi ,in mintea ta imbecila ca reusesti sa strici la cuiva visul ??
sunteti exact ca si Turnatorul nr 1 di Romania ….unde vedeti ceva frumos si curat ,veniti voi si trantiti cite-o balega si va inchipuiti ca si miroase !!!
du-te bre ,pe miriste !!…n-a reusit Felix in zeci de ani sa ne convinga si iti inchipui ca tu o sluga ,reusesti ????
ALO!!!! ANUL NOU !!!si daca ne tine visul??
gata cu Mos Craciun ….acum asteptam pe ‘ANUL NOU’ si daca…
si daca …ramuri bat in geam,
si se cutremur plopii….he!he! Mosule! 🙂
mai mosule nu esti cumva maimuta ca aceia nu au vise ,ia treci inapoi in copac la indreptat banane
nicht, atata poti?
dezanagitor….
Dl Mos Craciun
Nu ma simt obligat sa va raspund la intrebare intrucat mesajul meu se referea strict la lozinca „Visele nu tin de foame”
Intre altele, vedeti ca nu va functioneaza bine tasta N (Kennedy)
:d
bine alu,
ai fentat raspunsul
D-le Craciun, sa stiti de la mine ca unora chiar le-a tinut de foame .Norocul lor ca au stiut visa.
dana, te mananca ?
mosule, umorul bun este de apreciat si la oponenti; dar replica ta de acum e cam … low!
o retractare insotita de scuze te-ar ridica la loc.
pai mos craciune,asa a fost poporul educat dupa ’90 sa vada doar ‘chilotei’ ptr.rating,si huiduieli unii impotriva altora,asa ceva nu vezi in lumea civilizata..hi!hi! si merge tv-ul.
Gresiti! Nu toti romanii sunt ahtiati dupa silicoane si tanga +mahala ordinara. Nu uitati ca domnul Moraru are fani si in diaspora
alice, nu mai injura ca nu-i frumos.
din pacate, aia „este” mai multi…
Unde vedeti dvs injuraturi in ce am postat? „Mahala ordinara” este expresie cu explicatii in DEX. Documentati-va, va rog!
n-am dex-ul la mine…si scz, am citit matahala, de, om batran…
dar sa nu ma faci sa citesc din urma, ca nu mai vezi nimic de la mosu…
am inteles, am citit cu accentul aiurea
inca o data , mosu iti cere scuze
loool! Oricum, tineti minte: NU MA ‘CACIULESC” la dvs! hi, hi
nici nu ti-am cerut asta
eu am spus doar ce vor, din pacate, romanii nostrii…
Cum spunea si rodica mai jos,o parte ,fiecare de ca-l doare scuze de ce-i place .
erata: ce-l
Asta educatie ati dat in ultimii 22 de ani la Irealitatea,Antenutele din RO.Mos Craciun,pentru ca a pus mana pe Media cine nu trebuia….MOSI CRACIUNI CA DVS….
Sa nu ne mai miram de tineretul nostru cum arata d.t.p.d.v.,asa au fost crescuti,nu de parinti….., de ce le-a oferit societatea in care s-au nascut.Pacat!
o stiu, nasule…i-am dus si ei ceva de mos craciun…
dar… inca doua articole din astea si ne transformam in cenaclu literar artistic, ceva tvr cultural…
@boservator: DD(T)D e plecat deja cu SORCOVA !
poate va luati un bilet spre alte zari si nu ne mai stricati cheful la sfarsit de an; poate chiar vrem sa visam frumos!
Vise ce incet incet se transforma in realitati de neimaginat pana mai ieri … incet si cu socoteala(atentie) ca drumul e bun si e pacat sa nu-l parcurgem.
O atitudine ca in acest loc nu credeam sa vad curand in Romania.
si uite Cristian ca incet,incet incepe sa se contureze visul tau!
Da, Rodica, asa este. Exista un rost in toate dar nu l-am crezut posibil, dupa cum nu am crezut posibile aceste ultime 3 luni.
Numai lucruri surprinzatoare in acest loc …
CINEVA ACOLO SUS NE IUBESTE!!
Domnule Mos Craciun,
Sa inteleg ca va repugna orice activitate care are continut cultural ?
din contra, desi sunt fan discovery…
Imi este foarte greu sa va inteleg…
Mai intai mesajul initial, in care ati sesizat ca acest blog „a luat-o razna, pe cai cultural-artistice”
Acum negati – va citez : „din contra” dar adaugati – as zice neinspirat – „DESI sunt fan Discovery”
E ceva ce imi scapa sau la Discovery se transmite material „non-cultural” ?
Repet, pe mine nu m-ati lamurit / sper sa fiti Dvs lamurit 🙂
pe acolo nu e prea multa cultura, mai multa tehnica-stiinta…
@ Mos Craciun
Termenul „tehnica” e destul de vag, dar „stiinta” e destul de precis
Si nu prea intra in contradictie cu termenul „Cultura” – as zice ca dimpotriva…
Bine, Dvs puteti avea orice opinie 🙂
Procesul prin care energia electrica ajunge la noi acasa este urmatorul:
PRODUCTIE(HIDROELECTRICA , TERMOELECTRICA, NUCLEARELECTRICA) — TRANSPORT( TRANSELECTRICA) —- DISTRIBUTIE(ENEL ,EON, CEZ,ELECTRICA)–CONSUMATOR.
Peste cele descrise mai sus vine si FURNIZORUL DE ENERGIE ELECTRICA (baietii destepti).
Atunci cand platim factura o platim unui furnizor de energie electrica (In general firmele de distributie au si serviciu de furnizare).
Ce face furnizorul:
1 Cauta clientii pe piata (consumatorii)
2. Are dreptul de cumparare direct de la producatori prien contracte bilaterale sau de pe piata de energie electrica(OPCOM)
3.Plateste o taxa de transport si distributie.
4.Contorizeaza energia vanduta la consumator.
5.Percepe o taxa de furnizare
6.Emite factura si incaseaza banii de la consumator.
Preturile de productie sunt astfel:
Hidroelectrica = 30 euro/MWh
Nuclearelectrica = 36 euro/MWh
Termoelectrica= 45 euro/MWh
Pretul de transport:
Transelectrica: 5 euro/MWh x 60.000.000 MWh/anual=300.000.000 euro
Pret mediu distributie pana la reteaua de 0,4kV (Reteaua la care e racordat romanul de rand): = 28 euro/MWh x 60.000.000 MWh/anual=
1.480.000.000 euro/an
Pret serviciu furnizare = 7euro/MW (In banii astia furnizorul trebuie sa citeasca contorul si sa emita factura asta fiind sarcina lui)
Deci 7euro/MWh x60.000.000MWh/an= 420.000.000 euro
Deci pret final fara TVA luand un pret mediu la productie de 37 euro/MWh va fi:
37 +5 + 28 + 7 = 77 euro/MWh (323 lei/MWh) — 0,323 lei/kWh fara TVA
Daca mai adaugam TVA 24% taxa de abonament si acciza ajungem ajungem astfel sa platim in jur de 0,43 lei/kWh
productia anuala de energie eelectrica luata in calcul 60.000.000.000 Kwh si cum
1MWh= 1000Kwh rerezulta o producie anuala de 60.000.000 MWh
@ mos craciun si cum te-a primit Andreea cu, cadourile ? In ceea ce privesc articolele sa o lasam ‘balta’ e mai bine ,gandesc eu.
🙂 sa fii iubit si sa ai un an la fel de bun!
EMIGREZ IN CONGO
LIDERUL ROMÂN AL AMERICANILOR CARE AU FACUT SCHIMBAREA ÎN UCRAINA TRECE DE PARTEA LUI DD.
LIDERUL DD ÎI INVITA DE REVELION PE TOTI ROMANI PE PARTIA DIN PREDEAL.
Pentru a va mentine starea de sanatate DD va recomanda sa consumati biscuiti RoStar biscuiti poporului
. Am trait s-o vad si acest paradox candidatul la presedentie face reclma la biscuiti.
DD intreaba poporul OTV : Credeti ca specialisti lui Horia Mocanu,inpreuna cu poporul roman ,vor face şi la noi marea schimbare ?
Andreea Pora i-a zis-o foarte bine lui DD: poporului ii place circul dar n-o sa-l puna niciodata presedinte pe circarul sef. Asa ca observatorule reclama la biscuiti e perfecta pentru a intregii imaginea de ansamblu a domnului DD direct. 🙂
Corect ,Dora 🙂
Nasule,
Am notat deja promisiunea pentru un subiect legat de „radacinile romanilor”. Oasul, ca si Maramuresul (si mai sunt cateva zone in tara) reprezinta puncte de contact intre etnii, culturi si civilizatii diferite ; faceti un calcul sumar : romani, maghiari, ucrainieni, polonezi, austrieci si slovaci pe o raza de cca 150 km
Lucrurile arata identic si daca le privesti nu numai din Tara Oasului ci si – de exemplu – din regiunile poloneze din sud-est, Malopolskie si Podkarpackie si explicatia simpla este ca bunele practici sunt cele care rezista si probabil devin … vesnice.
E mult de comentat in jurul acestui subiect.
Bucovina el la fel de frumoasa ca si Oasul si nu uitati mari scritori ai sec.XIX sunt din zona Moldovei.
Bucovina este tot un tinut in care sunt in contact mai multe culturi / etnii : romani, ucrainieni, polonezi, austrieci, rusi si evrei.
Daca o iei asa toata Romania e frumoasa!
Corect ! 🙂
subscriu!!
Mare si frumoasa-i tara asta, la fel si oamenii ei, autentici. Povestea-i parca desprinsa din rai daca n-ai sti ca-i adevarata. Asta-i adevarata Romanie. O tara de vis, de care chiar si noi continuam sa ne miram zi de zi. Pe mine una asta ma face s-o iubesc!
Ce m-a uimit, m-a intrigat pe mine intotdeauna a fost o constatare pur personala traita in copilarie: in astfel de locuri simturile iti sunt cu totul incitate, miroase parca altfel, chiar usor acru a balegar si nu vad ce ar fi nesanatos in asta, verdele este parca mai verde intradevar, soarele parca este mai aproape de pamant si mai cald, mai blajin, viata e altfel construita, mai in tihna, mai asezata, mai cu rost. Despre o astfel de tara si astfel de oameni ar trebui sa se vorbeasca chiar si la stirile de la 5, nu despre crime, violuri etc Frumosul atrage frumos si speranta.
Faina postare ,Rena !!!…..Felicitari !!!!
pana nu revenim la radacini si la Pamantul nostru sfant nu vom putea avea liniste .
Bunul meu avea o vorba ” ca sa primeste de la Pamant ceva ,trebuie sa-l iubesti ” ,iar pe el l-am vazut iubind pamantul lui ….era Copilul lui de suflet …iarna n-avea stare si tot timpul si-l petrecea pe camp…n-am inteles atunci nimic,doar mult mai tarziu ce inseamna radacinile de care ti-e dor cumplit .
Multa dreptate ai night,deci trebuie sa ne ‘zbatem’ sa reusim sa facem ceva frumos!
x
Night, sti ce-mi trece acum prin cap la postarea ta ,eu inteleg asa ,noi chiar avem radacini ,am luat contact cu mama natura stim ce inseamna dar generatiile acestea care sun crescute in puf daca mi se permite, ,acestea inteleg ce sint aceste radacini???
Deci intoarcerea la natura fffff. important dupa parerea mea.
@DANA..la astia de acu ,cind le vorbesti de tara ii pufnesc rasul si se uita ca la un ciudat la tine …
cred ei ,ca vrei sa frapezi si faci fitze …habar n-au ce inseamna sa-ti fie dor pana si de mirosul pamantului dupa ploaie.
Relatia cu pamantul o avem toti in noi Night. Crestem la oras si cand dam din nou de pamant si am inceput sa plantam pomi si sa pregatim pamantul de iarna, cand pui balegarul si il ari si te gandesti ca in primavara o sa fie facut malai de ger … ehei, imediat iti amintesti totul.
Chiar asa e, ca bunul tau faci – desi ai trit numai printre blocuri – iarna te duci sa vezi daca este in regula, te duci sa-ti vezi pomii daca sunt musuroiti bine.
Este informatia chiar a bunilor fiecaruia, nu tine de constiinta noastra, este ce am primit de la ei, dintr-o data re-amintita.
Cris ….imi amintesc de mainile lui batatorite si aspre cum ma mangaiau pe fata ,se uita la mine si-mi spunea ca seman cu tata si implicit cu el.” api mà copile ,tu tragi in partea nost….semeni cu tac’tu dar esti mai zpavaiat ca el”
eh…..imi e foarte dor de Bunul meu drag
n-avea stare o clipa…tot timpul mesterea ceva in sopru ,ba repara un scaun,ba o sapa sau lopata ….sau mergea in gradina si lega un pom sau imi aducea un mar sau o para .
Imi pare rau pentru cei care inca mai cred altcumva … sper pentru ei sa imi dea dreptate candva
Nimic mai adevarat decat „Vesnicia s-a nascut la sat”
Cris …oamenii de la sat ,cum e Bunul meu chiar iubesc pamantul….zicea Bunu'” anu’asta am pus grau ,dar anu’ viitor punem floare (floarea soarelui),ca trebe sa mai respire si pamantu’aista „
ce frumos Night 🙂
Ce oameni frumosi! 🙂
asa e DANA…au o anume seninatate pe fata si cind vorbesc le simti sinceritatea din glas si mai ales din ochi ….daca te uiti in ochii lor sunt clari si senini ,nu ascund nimic si te privesc patrunzator fara sa clipeasca.
Night,da-mi voie sa te strang si pe tine in brate 🙂 asa frumos povestesti ca ii si vad pe acesti oameni ,multumesc!
Pupici de la mine ne auzim si maine!
RENA drg.fara comentarii postarea ta superba!
Ai punctat aproape totul,msy!
Ma bucur Nasule ca vorbesti asa de frumos despre Oas si Maramures. Si eu sunt nascuta, crescuta aici in Maramures si n-am reusit sa stau prea mult timp departe de locurile natale asa ca am revenit de cativa ani si ma simt foarte bine printre ai mei.
Chiar daca eu nu locuiesc in zonele de basm ale Maramuresului ci chiar in Baia Mare va astept oricand pe toti si pe la mine la o tuica si ceva de-ale gurii.:)
Super femeie MARIA DIN TARA OASULUI! Sa fie cat mai multi oameni ca ea si ne va fi foarte bine!
Video Borsa de Maramures:
http://youtu.be/9XydM_zzXUo
F, frumos alice . 🙂
multumesc ,alice in ‘tinerete’ am facut un schimb cultural cu ,corul barbatesc din FINTEUSU MARE.
Ce oameni minunati! fiecare barbat a avut cate o ‘uiaga’ cu palinca sub costumatia speciala pe care o purtau,un fel de’ mantale’ nu stiu cum li se spune acolo la voi,
Atunci am cunoscut pentru prima data adevarata ospitalitate a mamuresanului,a fost ceva de vis!Nu o sa pot uita asta niciodata …cred ca mai exista si astazi corul respectiv dar sub bagheta fiilor fostului dirijor…
te imbratisez ,altfel nu imi reaminteam fara sa vad postarea ta de MARAMURESUL DE BASM… as vrea sa imi iau zborul acum imediat spre voi 🙂
Nasule,b seara ,frumoasa povestea dvs;o sa incercam sa facem tot posibilul sa luam parte la cat mai multe proiecte comune,pentru un viitor mai bun al copiilor acestei tari minunate,cu multi oameni cu un suflet curat,nepatat,si sa fim cat mai uniti si cinstiti in ceea ce vrem sa realizam!Trebuie sa invingem!
‘MINCIUNA NU ARE CE CAUTA LA MASA NOASTRA’
Asa sa ne ajute dumnezeu !
Dora sper sa ne vedem vreodata am un prieten din N.J. care s-a reantors acasa dupa aprox.20 de ani.
la voi acolo. :)ce zici?
X
Astept cu nerabdare rodica. Da un semn si s-a facut! 🙂
In 1990-1991(nu mai retin exact) am fost invitata la Borsa de Maramures. Am plecat cu trenul. In tren era o doamna care mi-a spus ca o sa am o surpriza foarte mare(era ptr. prima data cand mergeam acolo): „O sa vezi ca si verdele e mai VERDE decat oriunde in Romania.” Am stat la o familie care avea casa sus pe deal. 5 min. iti lua sa ajungi in oras. Parca m-am trezit la „muzeul satului” Gazdele munceau de dimineata pana seara si NU SIMTEAU PREA TARE oboseala. Am aflat secretul: hrana SANATOASA: oul cu miez portocalui(NU E NICI UN APROPO), marar+patrunjel din gradina, lapte de vaca NEFIERT. Aveau pana si o mini cultura de PIPER VERDE. Dupa o saptamana cat am stat acolo eram rosie in obraji si aveam cu 3kg. mai mult.
Domnule Moraru, cand veti avea televiziunea dvs, trebuie neaparat prezentati astfel de oameni (cu bunul simt, harnici samd). Si ar mai trebui aratat, toate lucrurile bune (poate prea putine acum) care se intampla in tara. Asta ca sa trecem de punctul in care gandim ca totul se prabuseste…
Numai bine si La Multi Ani.
Ideea de responsabilitate si implicare personala a proiectului mare va face posibile abordari de acelasi fel in toate directiile vietii noastre. Sa dea Dumnezeu sa aiba succes proiectul mare caci idei inspirate de aceasta cu totul noua orientare, vor avea multi oameni, cand vor vedea ca se poate.
Responsabilitate si implicare personala si „scurtarea drumului” intre sursa si destinatar, eliminarea intermediarilor, mai ales a celor care nu fac decat sa acumuleze energii fara efort, doar pentru ca exista. Culmea, de multe ori castigand mai mult decat sursa.
Sa fii sanatos Radu, sa poti duce mai departe ce ai inceput!
Da! Frumos ,nu-ti vine sa-i saruti mainile acestei Doamne.Mie DA!
D-le Radu Moraru l-am strans pe Cristian cat am put eu de tare la aflarea unei vesti dezbatute intre noi pe dvs. va strang si mai tare ca am mai crescut de atunci !! 🙂
Cum zice Cristian sa fiti sanatos impreuna cu noi toti si sa de-a Dumnezeu ca aceste dorinte ale noastre ale romanilor sa devina realitate doarece totul este posibil important este sa se vrea.
erata :putut
……l-am strans pe Cristian in brate…..
Atat de exploziva esti Danuta ca nici nu mai stiu ce sa zic. Doar ca uitasem cum sunt oamenii ca tine.
Doar ma mir, nu credeam sa vad aceasta atmosfera in Romania, cu mai putin de trei luni in urma. In alte parti poate dar aici imi pierdusem speranta.
Poate nu am fost explicit, ma scuzati, la atmosfera din acest loc ma refer, acest efort simultan al atator oameni curati.
Nu o mai speram, o mai intalnisem candva in copilarie …
Eu nu Cristian,sa fiu sincera nu m-am pierdut speranta nicio clipa (am fost doar dezamagita ) am asteptat stiam ca intr-o zi vom renaste , ne-a trebuit ceva timp este adevarat ,dar uite ca a sosit si ziua . 🙂
Acuma este momentul ca romanii din intreaga lume sa se uneasca si impreuna sa aducem lumina la ea acasa ,in Romania .
Exact Cristian ,atmosfera aceasta de pe blog sa o mutam si in jurul nostru in viata de zi cu zi ,greu a fost pana ne-am adunat vezi cati sintemsintem f multi stiu, sint foarte multi oameni de bine care impreuna cum spunea si Dora pot muta si muntii din loc. 🙂
Eu nu am decat cuvinte de lauda si respect fata de acesti oameni care au ramas oameni ai lui Dumnezeu in toata aceasta perioada de grea incercare asupra poporului roman si ptr aceasta ma inclin in fata lor.
Cristian ne aduna cineva…stii tu…
cinstit sa fiu nu prea mai stiu, Rodica, deoarece sunt naucit un pic …
nu este intamplatoare intalnirea acestor oameni si poate Radu a fost motivul de care aveau nevoie …
cert este ca asemenea desfasurare spontana de energii pozitive, inca odata, nu o credeam posibila dupa o lunga perioada in care fiecare tragea doar pentru sine si familie – si parca ne invatasem sa mergem in acel fel si renuntasem – eu, cel putin – la a mai trage pentru cei necunoscuti
Va strang in brate pe voi si pe toti cei care sunt langa noi.
Voua va transmit o interpretare de la nepotica mea(10 ani)la acest sfarsit de an
si un sincer LA MULTI ANI!
http://www.youtube.com/watch?v=ghZI1DC0BQ0
Sa fim uniti.
P.S. Pentru viitorul lor luptam.
Domnule Mahu, este nepotica dvs? SURPRIZA FOARTE PLACUTA. Felicitari si Un An Nou cu bucurii va doresc!
multumim Aurel
sa dea Dumnezeu sa nu trebuiasca sa faca si ea ce facem noi aici, aceasta regrupare
sa dea Dumnezeu sa concerteze intr-o seara de Craciun intr-un eveniment al televiziunii noastre, alaturi de multi alti copii ce vor putea spune – diseara sunt la televiziunea bunicilor si parintilor mei
Felicitari Catinca! Aurel ai o nepotica minunata si peste cativa ani si renumita sunt sigura de asta. Bravo!
Impresionant , superb ,minunat BRAVO!!! 🙂
Si eu va imbratisez pe amandoi ,cum sa nu lupti si ptr. ei sint niste ingerasi .
Sa fim uniti cum spuneti dvs.
An nou cu sanatate ca restul vin de la sine ,se vede 🙂
@pianistu ,ia uite ce valori avem in Romania !! 🙂
Oh, dar sunt mai mult decat impresionata sa va vad asa de preocupati de calitatea alimentelor, de provenienta lor, de aprecierea pe care o acordati reinvatarii traiului in armonie cu natura, nu impotriva ei! Va felicit si o felicit pe aceasta doamna! Pentru mine aceste lucruri au devenit prioritatea no 1 de multi ani, dar intre romanii pe care ii cunosc eu, si nu numai, am fost mult timp putin „extraterestra”, acum au inceput sa se convinga si ei. Visez de mult timp sa vad pe televiziunile din Romania acest tip de „propaganda”. Acestea sunt lucruri de aratat, nu tot felul de neaveniti si neavenite fara pic de cultura.
Si eu Carmen, de aproape doi ani supraveghez tot ce mananc sau beau – nu m-as mai intoarce inapoi la chimicale, sucuri si mezeluri … mai bine mananc paine goala, facuta in casa cu miere din stupii de la tara.
Am un vin bun, facut doar din struguri de ai mei – beau un pahar, nu am – apa este foarte buna pentru orice urare. Nu am mai cumparat nici un produs, de nici un fel, mai putin faina pentru paine si lapte.
Dar este pacat, odata ca efortul este prea mare, nu este sanatos a avea carente in alimentatie si duc dorul gustului si placerii mancarii sanatoase, avuta tot timpul pe masa, nu doar cand ne gasim timp sa mergem la tara si sa ne aprovizionam … si atunci singura solutie este sa ne organizam.
frumos
Comentariile sunt închise.