Este fiul cel mic al lui Ion Raţiu, gentlemanul cu papion, revenit acasă, în România, imediat după revoluţie.

S-a născut în Elveţia, dintr-o mamă engle­zoai­că. A crescut în Marea Britanie, a studiat în America şi s-a căsătorit cu o ucraineancă. To­tuşi, chemarea sângelui a fost mai puternică decât tentaţiile unui destin cosmo­polit. După ’89, Nicolae Raţiu a prins drag de ţara pe care, vreme de patru decenii, o cunoscuse doar din ilus­tratele trimise de bunicul de la Turda şi din dis­cuţiile aprinse ale diasporei româneşti, animate de tatăl său, Ion Raţiu. Moştenitor al afacerilor aces­tuia, dar şi al principiilor stră­moşilor săi ardeleni, Nicolae Ra­ţiu e, azi, nu doar un in­ves­­titor de top, ci şi unul dintre cei mai vocali apărători ai Româ­niei, atât împo­triva abu­zu­ri­lor guvernanţilor din ţară, cât şi împotriva câr­cota­şilor din presa străină.

Un gentleman la Turda

A studiat româna abia pe la 16 ani, când tatăl său, binecu­nos­cutul om politic Ion Raţiu, i-a condiţionat o vacanţă la schi de învăţarea limbii iluştrilor săi străbuni din familia Raţiu. În România, la Bucureşti şi la Turda, a ajuns pentru prima oară la 40 de ani
Acestui gentleman şarmant şi cosmopolit, cu edu­caţie americană şi tabieturi englezeşti, viaţa i s-a schim­bat atunci, în 1989, la fel de tare cum avea să ni se schim­be şi nouă. De în­dată ce a decis să se implice în bătălia prezi­den­ţială din 1990, alături de colegii din Parti­dul Naţional Ţărănesc, ma­rele lider al exilului românesc Ion Raţiu a părăsit reşedinţa londo­neză şi i-a pasat fiului său mai mic, Nicolae, responsabilitatea aface­rilor din Occident şi buna administrare a unei averi însem­nate. Aşa a devenit Nicolae Raţiu, peste noapte, din băia­tul rebel, care avusese nu o dată conflicte dure cu tatăl său, tânărul echilibrat, pus să gestio­neze bugetele campaniei prezidenţiale a lui Ion Raţiu, începutul afacerilor în România ale fa­miliei şi lansarea ziarului independent „Coti­dia­nul” şi a tipografiei aferente.

Bani şi responsabilitate

La aproape 25 de ani de la prima sa vizită în Ro­mâ­nia, Nicolae Raţiu e una dintre conştiinţele si­len­­ţioa­se ale ţării noastre. Un mare om de afa­ceri şi un filantrop pe măsură, un ecologist avântat şi un avo­cat neînduplecat al României, pretutindeni unde, în lume, ţara pentru care strămoşii săi Răţeşti şi-au dat viaţa e luată în derâdere. La averea cu care e creditat de Top 300 „Capital” (peste 50 de milioane de euro), la inves­tiţiile pe care le derulează în România, la cone­xiunile înalte pe care şi le-a făcut şi la numele pe care îl poartă, Nico­lae Raţiu îşi putea re­ven­dica o notorietate la care puţini puteau spera. Dar Nicolae Raţiu a ales calea faptelor, asemenea înaintaşilor săi ardeleni. A lăsat prin­­cipiilor locul peroraţiilor. Asta îl face deo­sebit pe Ni­colae Raţiu pe scena publică româ­nească a lui 2014. Un om care a înţeles că testamentul lui Ion Ra­ţiu, la care câţi nu ar fi râvnit, înseamnă nu doar avere, ci şi res­pon­sabilitate. Respon­sabilitatea unui nume major în istoria Ardea­lului, numele memo­ran­distului Dr. Ion Raţiu şi a generaţii în­tregi de lup­tători avântaţi pentru drep­turilor româ­nilor, res­ponsabilitatea misiu­nii tatălui său, respon­sa­bilitatea susţinerii, din prosperitatea unor afa­ceri, a unei mari opere filantropice.

Aflat în prima linie a luptei pentru salvarea Roşiei Montane şi pentru apărarea, alături de ami­cul său, Prinţul Charles, a unei imagini po­zitive a ţării noastre în presa oc­cidentală, Ni­co­lae Raţiu e unul dintre acei oameni care, prin viziunea şi proiectele lor, schimbă Ro­mâ­nia altfel decât o schimbă cei care măsoa­ră asta în audienţele TV. La 10 ani de la înfiinţa­rea, la Turda, în fieful familiei sale, a Centrului Raţiu pentru De­mocraţie, l-am provocat pe Nicolae Raţiu la un dialog despre identitatea sa românească, la amintiri despre simpaticul afacerist şi politician Ion Raţiu, l-am provocat la o analiză rece a fenomenului Ro­şia Mon­tană şi, nu se putea altfel, la câteva destăinuiri despre întâlnirile şi corespondenţa sa cu Prinţul Charles al Marii Britanii şi la lupta lor comună – ca rude ce se află în descendenţa lui Vlad Ţepeş – pentru ridicarea numelui Transilvaniei şi României în Marea Britanie şi în Occident.

Ilustrate din Turda

– V-aţi născut în Elveţia, trăiţi în Ma­rea Brita­nie, iar în România aţi venit abia du­pă 1989. Ce vă trage, de atunci, spre Tur­da?

– La Turda e, practic, reşedinţa familiei mele. Pe când eram copil, bunicul meu, Au­gustin Raţiu, îmi trimitea mereu cărţi poş­tale de ziua mea de naş­tere, şi de fiecare dată car­tea poştală era cu o imagine din Turda, cel mai adesea cu părculeţul unde este amplasată statuia lui Dr. Ion Raţiu, memoran­distul. De aceea, în 1990, când am ajuns prima oară la Turda, alături de tatăl meu, Ion Raţiu, aveam senti­mentul că mă întorc aca­să, deşi nu mai fuse­sem niciodată aici. Istoria fa­miliei Raţiu se confundă cu istoria Ardealului. Aici e casa noas­tră, aici e biserica pe care au ridicat-o stră­­mo­şii noştri, aici e cimitirul în care se află înaintaşii noştri, aici sunt pământurile noas­tre, e liceul care poartă numele lui Dr. Ion Raţiu. Mai lipseşte doar o stradă cu nu­mele tatălui meu… Am revenit şi continuu să revin la Tur­da, pentru că aici e jumătate din mine. Vin aici ca să recuperez acea jumătate pe care, câtă vreme mă aflam în Marea Bri­tanie, nu o cunoşteam, de fapt.

– Care au fost, în copilărie, primele amin­tiri legate de România, primele expe­rienţe care v-au făcut să înţelegeţi că există, undeva, departe, o ţară de care sunteţi le­gat?

– Multă vreme, pentru mine România a însemnat o masă din biroul tatălui meu, în­con­jurată de bărbaţi care fumau în neştire şi dezbăteau cu patos într-o lim­bă care îmi era complet necunoscută. Asta era, de fapt, lu­mea românească din diaspora, o lume în care tatăl meu era foarte implicat. Apoi, pe când aveam 4-5 ani­şori, în casa „unchiului” Viorel Tilea, fost ambasador al României în Marea Britanie înainte de venirea co­mu­niştilor la putere, un apropiat al tatălui meu, era, la fel, plin de români care dezbă­teau intens starea ţării şi a diasporei. Acolo erau adevărate fes­ti­­nuri culinare, fiecare dintre oaspeţii casei Tilea avea pretenţia de a cunoaşte cele mai bune reţete româneşti. Atunci am aflat despre sarmale, despre ardeii umpluţi şi despre alte mâncăruri deosebite.

– Era ceva în casa din Londra care vă amintea în mod special de România?

– Îmi amintesc, întâi de toate, portretele imense ale lui Dr. Ion Raţiu şi al soţiei sale, Emilia, apoi discurile cu Dinu Lipatti şi Ma­ria Tănase, pe care tatăl meu le asculta me­reu, era biblioteca tatălui meu, cu cărţi în lim­ba română, era colecţia sa impresionantă de ta­blouri ale unor pictori români… Când a venit în Anglia, tata era foarte tânăr, avea 23 de ani. Nu luase nimic cu el din România. Cu timpul, după ce ajunsese să se îmbogă­ţească şi, fiind foarte implicat în activitatea diasporei româneşti, era solicitat pentru aju­tor de mulţi dintre românii care reuşeau să fugă din ţară. Tata îi întreba pe cei care ve­neau să-i ceară bani dacă nu aduseseră cu ei ceva din România – cărţi, tablouri, obiecte de antica­riat, orice putea să evoce o legătură cu ţara în care el nu se mai putea întoarce. Şi, de fiecare dată, găsea câte ceva care să-l intereseze. Îi oferea celui cu care discuta un preţ bun în schimb. Era o afacere din care toată lumea ieşea câştigată: omul care venise la el după aju­tor pleca de la noi din casă cu banii de care avea ne­voie, dar nu ca un dator­nic, ci ca un partener egal de afaceri al tatei. Aşa s-a umplut casa noastră de picturi româ­neşti, de ceramică veche, de broderii superbe, de ii şi alte şi alte lucruri care aminteau de România. Şi nu doar casa în care locuiam în Marea Britanie, ci şi cea din America, unde începuse tata nişte afaceri, şi casa de vacanţă din Elveţia, toate erau pline de amintiri le­gate de Româ­nia. Am crescut înconjurat de România, de când mă ştiu…

„Rusoaica” şi supa de peşte

– Cum era Ion Raţiu ca tată?

– Era destul de distant. Viaţa lui era plină de acti­vi­tăţi sociale, de afaceri, de preocupările sale româ­neşti… Nu era foarte prezent în viaţa noastră. Nu-mi aduc aminte, de exem­plu, să mă fi dus sau să mă fi luat de la şcoală vreo­dată. Prin adolescenţă, am avut câteva războaie cu el, mă considera nedisciplinat şi rebel. Dar apoi, cu anii, am devenit foarte apropiaţi, mai cu sea­mă după ce el s-a mutat în România. Atunci, trebuia să delege conducerea afacerilor sale din străi­nă­tate şi a înţeles că eram singura persoană în care pu­tea avea în­credere, mai cu seamă când era vorba de bani.

– Cum a reacţionat tatăl dumneavoastră, mare luptător anticomunist, când a aflat că vă veţi căsători cu o tânără care venea de la Moscova?

– Soţia mea e de loc din Odessa, dar, într-ade­văr, venea după un doctorat în jurnalism la Uni­versitatea din Moscova. Era foarte frumoasă, ceea ce pentru tata era din start o notă bună. Apoi, l-a ademenit cu o supă de peşte extraordinară, iar asta a iertat totul. Pentru supa aceea, tata a iubit-o pentru totdeauna.

Bărbatul unei misiuni

– Aţi trăit alături de tatăl dumneavoastră expe­rienţa exilului său. Cum era Ion Raţiu în acei ani? Cât de greu i-a fost să stea departe de România?

– Tatăl meu era bărbatul unei misiuni. Mama îmi povestea că asta îl deosebea de toţi ceilalţi bărbaţi pe care îi cunoscuse. Încă de tânăr, încă de la început, el avea o misiune foarte clară. Ştia că într-o zi va vedea din nou România democratică şi trăia fiecare zi pre­gătindu-se pentru ziua cea mare. Şi nu s-a dezis de această credinţă a lui niciodată, nici o zi! De îndată ce a început să câştige bani buni din afacerile sale, a început să publice un ziar românesc, un ziar în care cred că scria singur mai bine de jumătate dintre arti­cole. Ţin minte că sâm­betele mă lua cu el la tipografie ca să-l ajut să imprime ziarele… Apoi, a pus bazele Academiei Culturale a Ro­mânilor din Anglia, prin care organiza întâlniri, banchete, cine româneşti, la care se discutau proble­mele României. Era foarte bine conectat la tot ce se în­tâmpla în ţară, avea informatori, afla cam tot ce mişcă. Asta era ceea ce ziceam înainte, par­te din misiunea lui: aceea de a deschide ochii lide­rilor din Occident asupra realităţilor din România. Trimi­tea, pe propriile speze, secţiunea englezească a ziaru­lui său celor mai influenţi oameni din întreaga lume, informându-i dacă era cineva arestat pe motive politi­ce, dacă erau mitinguri, despre lipsa de elec­tri­citate, despre foametea din România. De multe ori, informaţiile sale au fost citate de presa străină.

– Cum a trăit familia Raţiu momentul decembrie 1989?

– E oarecum ciudat. Toţi cei din familie ne aflam în Elveţia, unde hotărâserăm să facem săr­bă­torile de iar­nă. Acolo nu aveam televizor, aşa că am trăit Revo­luţia la telefon, care a mers non-stop zilele acelea. Toa­tă lumea îl căuta pe Ion Raţiu şi îi transmitea infor­maţii despre ce se întâmplă în România. Era în contact cu toate organizaţiile din lume ale Uniunii Mon­diale a Românilor Li­beri şi el, practic, s-a întors în Româ­nia, în 1990, ca preşedinte al acestei uniuni, pe care o con­stru­ise în anii ’80. În ianuarie, a închiriat un avion, plin de jur­nalişti străini, de parlamentari bri­tanici şi de membri ai fami­liei şi a pornit spre Bu­cu­reşti. A fost o ma­re descătuşare de bu­curie când am ajuns în Ro­mânia.

Minciunile Gold Corporation, demontate de un mare investitor

– Sunteţi un om de afaceri de succes, cu in­vestiţii impor­tante în mai multe industrii, dar şi un militant pentru eco­­logie. Centrul Raţiu pentru De­mocraţie s-a implicat foar­te mult în lupta pentru Roşia Mon­tană. Cum se împacă afa­ceristul cu ecolo­gis­tul, în una şi aceeaşi per­soană?

– Familia mamei mele e o familie de mare tradiţie în fabricarea sti­clăriei în Marea Britanie. Încă de la sfârşitul seco­lului al XIX-lea, strămo­şii mamei mele erau preo­cupaţi de serviciile pe care le puteau aduce comu­nităţii din care făceau parte. Au fost pionieri în­tr-o vreme în care ni­meni nu se gândea, ca azi, la responsabilitatea so­cială. Apoi, să ne uităm şi dincoa­ce, la familia Raţiu. Răţeştii nu au fost mereu oameni de afa­ceri. Au fost şi avo­caţi, preoţi sau doctori. Exis­tă, deci, în trecutul meu, o mare grijă faţă de problemele comunităţii, iar asta merge mână în mână cu ecologia.

– Ce v-a motivat, totuşi, să sprijiniţi lupta pentru Roşia Mon­tană? Sunteţi unul dintre foarte puţinii in­ves­titori de top din România care s-au manifestat deschis împotri­va proiec­tului RMGC…

– Proiectul RMGC e în mod evident o catastrofă, indiferent din ce punct de vedere îl pri­veşti – eco­nomic, al mediului sau al patrimoniului. În­suşi fun­da­mentul acestei afa­ceri îl găsesc atât de murdar! E un exemplu de corupţie, în care o companie cu o mul­ţime de bani cumpără foar­te ieftin aproape toată pre­sa românească, cu câte­va notabile excepţii, printre care şi „Formula AS”, apoi cumpără, la fel de uşor, şi politicieni din toate parti­dele. Compania a susţinut, sus şi tare, că România iese câştigată economic din această afacere. Dar nu e deloc aşa: la nivel de lo­curi de muncă, e un non-sens, pentru că, în scurt timp, acolo nu vor lucra decât 300 de oa­meni! Dar praful din urma explo­ziilor, dar apa care ar putea fi infestată cu cianuri? Vor fi 30.000 de oa­meni afec­taţi direct de această ca­tastro­fă! Toată in­dustria forestieră din zonă, afa­ce­rile din turism, fermierii locali, afacerile cu fructe de pădure, toa­te vor fi dis­truse. Produ­cătorii de mo­bilă nu se vor pu­tea apăra când li se va pune în ve­dere că lemnul lor pro­vine dintr-o zonă cu cia­nuri. Chiar dacă, prin ab­surd, nu ar exista efecte reale ale cianurării în zonă, Apu­senii tot vor fi afectaţi ca imagine. Dar există ris­cul ma­jor al unor efecte devas­tatoare de mediu!

Sunt convins că proiec­tul de salvare a Roşiei Montane este unul viabil şi poate aduce mult mai mulţi bani şi pen­tru mult mai mult timp decât proiectul RMGC. Uitaţi-vă doar la exemplul minei de sare de la Turda, care atrage 350.000 de vizitatori anual! Cu o pro­movare bună, şi Roşia Mon­ta­nă poate aduce banii pe care îi promite RMGC, iar mediul nu va fi afectat aşa cum va fi, inevi­tabil, în cazul dema­rării proiec­tului de minerit. Toate aceste motive mă fac să fiu foarte pasio­nat în lupta pentru sal­varea Ro­şiei Montane. Am sprijinit cât am pu­tut protes­tele pro-Roşia Mon­tană. Protestele nu au fost numai împotriva unui proiect de mine­rit, ci împotriva unei atitudini sfidătoare a statului, o lipsă de respect faţă de oameni!

„Prinţul Charles a fost fericit să afle că suntem rude”

– Într-o perioadă în care ro­mâ­nii sunt denigraţi prin Marea Britanie, ne-am găsit un mare sprijinitor în persoana Prinţului Charles. Îl cunoaşteţi bine pe Al­teţa sa. Povestiţi-ne despre atitu­dinea lui legată de Tran­­silvania şi despre discuţiile pe care le-aţi avut cu el pe tema României.

– Ultima oară m-am văzut cu Prinţul Charles la Festivalul Transilvania de la Londra, pe care l-am or­ga­­­nizat în beneficiul unui ONG care promovează agricultura tradiţională, adică exact ceva pe gustul Prinţului Charles. După cum poate ştiţi, Prinţul este şi un artist, îi place să picteze, iar festivalul pe care l-am organi­zat s-a bazat pe lucrările unor artişti englezi care au venit în Transil­vania şi au pictat peisa­je de aici. Prin­ţul Charles e un mare fan al României şi al Transil­vaniei. Îi pla­ce să vină la noi, e nerăbdător să stea în co­muni­tăţi pe care el le consideră în armonie comple­tă cu natura. Asta e perfecţiunea pentru el. E atât de greu să mai găseşti aşa ceva pe glob în afara Ardealu­lui… Apoi, desigur, el are stră­moşi în zonă. Noi am gă­sit o bi­serică în Teiuş, con­strui­tă de Pe­tru şi Zam­fira Racz (Raţiu) pe la 1599. Dacă urmăreşti arbo­rele genealogic al Zamfirei, a­jungi la contesa de Rhedey, năs­cută în Sân­giorgiu de Pădure, iar de la contesă la Re­gi­na Maria de Teck, străbunica Prinţului Charles. Aşa că i-am scris Prin­ţu­lui Charles despre descendenţii noştri comuni şi des­pre biserica din Teiuş, pe care vrem să o restaurăm. Ne-a scris înapoi şi ne-a spus că e bucuros să afle că are stră­moşi comuni cu familia Raţiu şi că ar fi mai mult decât încântat să ne însoţească la Teiuş.

Prinţul a fost mereu în linia întâi, când a fost vorba despre mediu, despre salvarea patri­moniu­lui şi despre arhitectura veche. Face parte, de aseme­nea, dintre Prietenii Sfântului Munte Athos, şi chiar vorbeam cu el despre faptul că multe dintre mânăsti­rile de acolo sunt con­strui­te de valahi şi de moldo­veni. Prinţul sprijină foarte mult imaginea Româ­niei, însă sunt multe ziare în Anglia care scriu de rău despre români. Eu însumi mă zbat ca, în inter­viurile mele din presa engleză, să le spun lucruri de bine des­pre România. România e jumătatea mea şi mă doare su­fletul să o văd bă­lăcărită fără motiv…

Sursa: formula-as.ro