Refuzul Guvernului polonez de a accepta cotele de refugiați a devenit principala problemă a oficialilor de la Bruxelles. Sub acuzația de comportament antidemocratic, autoritarii de la Varșovia au fost chemați în Parlamentul European pentru a da explicații pentru refuzul lor de a se supune regulilor lui Merkel și Junker, scrie b1.ro.
Europarlamentarul Traian Ungureanu susține că “privit de la Bruxelles și de la Berlin, noul guvern de dreapta al Poloniei e vrăjmașul legii și ucigașul presei libere”.
Nici presa de pro-UE nu se lasă mai prejos. Aceasta “susţine că Polonia geme sub jugul unei regim de apucaţi, ales cu o majoritate largă de alţi apucaţi”, scrie Traian Ungureanu într-un editorial pentru Adevărul.
Sesizările sfîşietoare ale presei sînt salutare. În lipsa lor, multă lume putea rămîne cu impresia că marea problemă a Europei e Ucraina sau islamizarea socială şi, de la Koln citire, sexuală. Ei bine, nu! Marea problemă a democraţiei europene se numeşte Polonia!”, precizează oficialul român.
Ororile la care se referă Bruxelles-ul au început acum trei luni, când alegerile au fost câștigate de dreapta politică.Mai mult, noul Guvern de la Varșovia a modificat legea prin care 14 din cei 15 judecători ai Curții Constituționale fuseseră selectați de vechiul Executiv dintre “oamenii lor de casă”.
În ceea ce priveste presa liberă din această țară, Traian Ungureanu explică de ce consideră liderii UE că jurnaliștii erau “liberi sub vechea guvernare”: “În primul rînd să stea la picior, în aşteptarea subvenţiilor controlate prin binecunoscuta tehnică a reclamei cumpărate de agenţiile de stat. În mod cu totul democratic, presa organiza, recunoscătoare, orgii proguvernamentale şi înfiera din rărunchi opoziţia. După alegeri, guvernul de dreapta a preluat mediile publice de informare şi a scos din funcţii oamenii fostului guvern. Asta e tot”
Prin urmare, câtă vreme “guvernul iubit de Berlin şi Bruxelles îşi făcea de cap la Varşovia, dînd de pereţi cu Constituţia şi cumpărînd în viu ziarişti, nu s-a auzit nicio şoaptă. Pe bună dreptate! E ştiut că UE e o organizaţie tînără, înfiinţată la puţin timp după alegerile din Polonia”.
Ungureanu ajunge astfel la concluzia că „aşa-zisa crimă poloneză e un basm ieftin”.
“Nu starea democraţiei poloneze a pus în mişcarea brigada antideviaţionism. Nervii, ulcerul şi măgăria vin din altă parte”, spune eurodeputatul.
“Mai întîi, din simplul fapt că anihilarea stîngii poloneze e insuportabilă pentru consensul european
În al doilea rînd, refuzul vehement al noului guvern polonez de a accepta cote de refugiaţi i-a făcut pe nemţi să vadă Orban în faţa ochilor şi să îşi aducă aminte că democraţia poloneză e în pericol.
În sfîrşit, dedesubtul argumentelor care ceartă democraţia poloneză se află ciocnirea pe tema bazelor permanente americane cerute de Polonia. Germania şi Franţa nu le vor, pentru că se consideră datoare să garanteze confortul strategic al Rusiei”, adaugă acesta.
Conform lui Ungureanu, peste un timp, când va fi prea tîrziu, luminile franco-germane vor înelege că “au muşcat din momeală şi că au acceptat să fie mîna cu care Rusia loveşte în nervura slabă a Europei”. Cu alte cuvinte, în punctul de sudură est-vest pe care Rusia l-a dorit mereu slab şi pe care Europa l-a mai abandonat o dată, cu preţul unei catastrofe, în 1939, amintește eurodeputatul.
“Defăimatrea stupidă a Poloniei nu e o insultă aruncată la nervi. Miza e Estul, de la Baltica la Marea Neagră. Cu o Polonie demonizată pe motiv de uneltiri antidemocratice, Europa de Vest îşi îndepărtează aliaţii şi îşi apropie duşmanii. Nu e o noutate, ci o filă în plus smulsă din manualul de sinucidere. În fond, cine a deschis uşa valului musulman n-o va închide în faţa Rusiei. Sub privirile absente ale UE, Rusia desface şuruburile pe linia Varşovia, Kiev, Chişinău”, concluzionează Traian Ungureanu.