„Rachete cu uraniu detonate in Calarasi”, relata joi la pranz postul Romania TV, intr-un reportaj cu informatii-bomba . Reportajul, bazat pe „acuzatii” atribuite unui cadru militar si neverificate de jurnalisti pana in momentul publicarii, ii blameaza pe „americani” pentru presupusa folosire a unor rachete cu „uraniu saracit”, in timpul unor manevre desfasurate in Romania. Acelasi material imbogateste povestea cu relatari despre „ciudatenii” aparute in zona, inclusiv miei cu trei picioare si doua capete. Imaginile, insa, sunt de fapt din 2011, de la o operatiune de detonare controlata a munitiei in excess din dotarea armatei la care au participat cativa specialisti americani. La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Apararii Nationale a dezmintit informatiile si a confirmat ca imaginile sunt de la manevra din 2011.

Redactorul-sef Romania TV, Eugen Chelemen, nu a raspuns la apelurile reporterului HotNews.ro.

Reportajul a fost dat rapid uitarii pe post, dar a ramas pe site-ul Romania TV. El a fost preluat de numeroase site-uri. VIDEO-ul original realizat de Romania TV poate fi vazut aici.



Subiectul a fost tratat, cu putin timp inainte de Romania TV, si pe pagina MarinBadea.ro din Calarasi, ce prezinta, in plus, mai multe fotografii cu militari si munitie din timpul unor manevre militare. Aceeasi sursa plaseaza, temporal, evenimentele la care face referire reportajul Romania TV in luna mai a acestui an.

    Aceleasi imagini, insa, au fost publicate pe site-ul US Army in data de 7 iulie 2011 dupa o operatiune in care specialisti americani au ajutat Armata Romana sa detoneze o parte de munitia veche in exces.

    Inregistrari video de la operatiunile de atunci, inregistrari datate tot iunie 2011,  sunt disponibile aici si aici.

Dupa ce a fost contactat de HotNews.ro, articolul de pe site-ul din Calarasi a disparut.

La randul lor, inainte ca MApN sa transmita pozitia oficiala, surse din domeniul militar consultate de HotNews.ro au aratat ca in imagini se vede mai degraba o operatiune de distrugere controlata a unor munitii, caz in care aparitia unui nor in forma de ciuperca nu e ceva iesit din comun. Aceleasi surse au explicat si situatiile in care se foloseste uraniul saracit in proiectile – vezi la finalul articolului.

 

Cititi mai mult pe hotnews.ro