Deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, urmarit penal pentru constituirea unui grup infractional sitrafic de influenta, i s-ar fi promis 12.000 de hectare de teren, in cazul zecilor de mii de hectare de pamanat retrocedate ilegal.

In plus, se arata in rechizitoriul procurorilor DNA, Viorel Hrebenciuc, sustinut de colegul sau de partid, deputatul Ioan Adam, l-ar fi convins si pe liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, sa intervina in aceasta afacere.

Acum, procurorii DNA cer aviz pentru arestarea lui Hrebenciuc si lui Adam.

Mita si trafic de influenta

In anul 2012, deputatul Adam Ioan le-a solicitat judecatorilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel (de la Tribunalul Covasna) sa admita o cale extraordinara de atac, pronuntand o hotarare judecatoreasca in favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza, care era chiar nasul de cununie al social-democratului.

Magistratii au dispus, astfel, reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 ha teren forestier si 50 ha de teren agricol pe raza judetului Bacau, creand un prejudiciu in sarcina RNP Romsilva de303.888.615 euro, se arata in rechizitoriu.

Dupa hotararea judecatorilor, Ioan Adam a constituit, impreuna cu Paltin Gheorghe Sturdza, Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, un grup ce urmarea „sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca mentionata”. De altfel, mentioneaza procurorii anticoruptie, Adam era si cel care coordona acest grup.

Adam i-a promis bani lui Hrebenciuc

Pentru a reusi punerea in aplicare a deciziei, Adam si Paltin Gheorghe Sturdza le-a promis lui Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase. Acestia din urma au promis, la randul lor, ca vor determina functionarii publici cu atributii in acest sens (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava etc.) sa urgenteze eliberarea actelor.

In aprilie 2013, la initiativa lui Adam Ioan, a fost incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a intregii suprafete de teren forestier, dar si un contract de mandat, prin care cumparatorul (Bengescu) se angaja sa faca toate demersurile necesare in vederea punerii in posesie si obtinerii titlului de proprietate. Pretul tranzactiei a fost de 2.500 euro/hectar, de aproximativ 3 ori mai mic decat valoarea de piata, intrucat contractul masca in cuprinsul sau si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau.

Lui Hrebenciuc i s-au promis 12.000 de hectare

Pentru obtinerea titlului de proprietate, Bengescu a apelat la deputatul Viorel Hrebenciuc, care avea rolul de „a-si folosi influenta politica la nivelul institutiilor si autoritatilor publice din judetul Bacau si a celor de la nivel central” in schimbul a 12.000 de hectare din suprafata reconstituita.

Din aprilie 2013, arata procurorii, Hrebenciuc, impreuna cu Adam, a constituit si coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior si alte persoane), ce urmarea sa obtina venituri prin „oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier”.

Hrebenciuc a apelat la Ilie Sarbu

In cursul anului 2013, se mai arata in rechizitoriu, Hrebenciuc l-a contactat repetat la telefon pe Adam Craciunescu, director general al RNP Romsilva, si s-a deplasat la biroul acestuia, reprosandu-i opozitia la punerea in posesia terenurilor a lui Sturdza Paltin.

Directorul Romsilva a refuzat sa dea curs acestei solicitari, motiv pentru care Hrebeciuc i-a cerut lui Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD, sa isi foloseasca influenta fata de Craciunescu, membru in cadrul aceluiasi partid politic.

In cursul lunii septembrie 2013, Hrebenciuc a intervenit pe langa membrii comisiilor locale Darmanesti si Dofteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, astfel incat acestia sa accepte predarea directa a suprafetelor de padure, fara avizul Comisiei Judetene de Fond Funciar.

De asemenea, in perioada septembrie – octombrie 2013, Hrebenciuc si-a folosit influenta asupra directorului Directiei Silvice Bacau, caruia i-a reprosat „blocajele” institutionale aparute, realizand totodata demersuri pentru ca acesta sa fie chemat la Bucuresti, pentru a fi „instruit” cum sa procedeze in privinta demersurilor efectuate pentru restituirea celor 43.277 ha padure.

Aceste demersuri, se mai arata in rechizitoriu, au avut ca efect convocarea acestuia din urma de catre directorul general al Romsilva.

Procurorii mentioneaza ca dupa ce Romsilva a depus o cerere de stramutare si a obtinut suspendarea judecatii litigiului care privea aceasta suprafata, Hrebenciuc i-a cerut din nou lui Ilie Sarbu sa isi foloseasca influenta fata de Craciunescu si sa il determine sa inlocuiasca persoana care reprezenta regia in cauzele ce priveau acest domeniu.

Adam, pacalit. Hrebenciuc si-a dat cuvantul

Totodata, dupa admiterea cererii de stramutare, Ioan Adam i-a cerut lui Bengescu sa ii transmita lui Hrebenciuc ca functionarii publici cu care a discutat despre terenurile revendicate l-au pacalit, subliniind ca deputatul Hrebenciuc si-a „dat cuvantul” ca va rezolva problema.

Totodata, mentioneaza procurorii, Hrebenciuc i-a promis lui Bengescu ca isi va folosi influenta pentru a-l determina pe directorul Romsilva sa nu mai formuleze contestatii impotriva actiunilor judiciare initiate de acesta.