Britain's Home Secretary Theresa May delivers her keynote address on the second day of the Conservative party annual conference in Manchester, northern England September 30, 2013. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: POLITICS SOCIETY) - RTR3FFSM

Premierul britanic Theresa May trebuie sa supuna vointei Parlamentului pentru declansarea procedurii de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, relateaza stirileprotv.ro

Astfel, Parlamentul Marii Britanii trebuie sa autorizeze activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona care declanseaza Brexitul, procesul iesirii Regatului Unit din UE.

Asa a decis marti Curtea Suprema de Justitie, informeaza EFE, conform Agerpres.

Cu aceasta decizie, tribunalul a respins recursul prezentat de guvernul de la Londra impotriva unei decizii anterioare care il obliga sa-i consulte pe deputati inaintea invocarii articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanseaza negocierile cu privire la iesirea unei tari din blocul comunitar.

Criticii, sprijiniti mai ales de guvernul scotian, au aratat de la inceput ca principiile pe care se bazeaza constitutia nescrisa a Marii Britanii o obliga pe May sa supuna votului Parlamentului decizia de a invoca Articolul 50.

Inalta Curte de la Londra a decis ca Parlamentul este factorul decident, insa guvernul a facut apel la Curtea Suprema.

Acum, May are nevoie de sprijinul Parlamentului pentru a duce mai departe procesul de iesire din UE, ceea ce ar deschide usa si criticilor parlamentarilor.