Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, s-a prezentat miercuri în cadrul comisiei speciale pentru Roșia Montană, pentru a explica motivele care l-au determinat sa voteze proiectul. Dragnea a ținut să precizeze că atât el cât și ministerul spun DA proiectului minier de la Roșia Montană cu condiția ca RMGC să respecte prevederile de mediu. In plus, vicepremierul a subliniat ca proiectul de lege a fost avizat de el, că nu are personalitate dublă și îl va vota și în Parlament.
”Eu am avizat acest proiect de lege. Nu am personalitate dublă. Să vizez acest proiect şi să vin în Parlament să spun alt lucru. Pe datele actuale am vizat proiectul de lege şi pe datele actuale vin în Parlament să votez proiectul”, a declarat Dragnea
În cadrul audierilor, vicepremierul Liviu Dragnea a mai declarat că Ministerul pe care il conduce nu va aviza planul urbanistic zonal, dacă nu sunt îndeplinite toate condițiile, și că procedura legală de consultare este cea cu structurile reprezentative.
”Eliberarea autorizaţiei de construire, în sarcina autorităţilor locale. Consiliul Judeţean sau Primăria va elibera autorizaţia. (…) Verificările Inspectoratului de Stat în Construcţii. Avem în plan construirea unei echipe serioase, pentru că e o lucrare de mare anvergură. Sunt foarte multe norme, reglementări, proceduri care trebuie respectate şi rolul Inspectoratului de Stat în Construcţii este esenţial.”
Vicepremierul admite că banii primiți de statul român de pe urma proiectului sunt prea puțini, însă a precizat că nivelul redevențelor este similar cu cel din alte țări membre UE.
”Nicio redevenţă nu este suficientă. Privind la nivelul acesteia din Europa, 6% este cea mai mare redevenţă. Nivelul care revine ţării noastre este cel mai mare din Europa, mai e în Italia un nivel similar. Din punct de vedere economic, cred că există un echilibru relativ corect. (…) Condiţiile actuale sunt mai bune decât cele iniţiale, astfel că redevenţa este cea mai mare din Europa. Evident, îmi doresc ca statul să câştige 100%. (…) Dacă statul român câştigă mai mult decât este prevăzut iniţiat, dacă statul român câştigă mai mult decât cel care investeşte. În al doilea rând, din punct de vedere al protecţiei mediului, sunt foarte preocupat de această chestiune. Dacă toate procedurile şi angajamentele sunt respectate, acolo nu poate fi o problemă de protecţie a mediului – mediul nu poate fi pus în pericol. În al treilea rând, din punct de vedere al dezvoltării acestei ţări, România este dezvoltată destul de dezechilibrat în interiorul ţării, pe zone; o investiţie de acest gen poate să contribuie esenţial la dezvoltarea zonei, regiunii respective. Va aduce dezvoltare şi locuri de muncă. În al patrulea rând, trebuie să ne hotărâm ce facem cu această ţară. Sunt oameni care protestează şi e dreptul lor. Trebuie să ne hotărâm dacă – şi repet, susţin toate investiţiile cu respectarea normelor de protecţie a mediului – această ţară să se dezvolte prin investiţii sau vrem să facem din această ţară o grădină botanică”, a declarat Dragnea in fata Comisiei.
În continuarea discursului, Liviu Dragnea și-a reiterat sustinerea pentru proiectul RMGC.
”Nu avem putere financiară. Sunt nişte constrângeri financiare, legate de acel deficit maxim de 3%, plus nişte acorduri internaţionale. Trebuie să ne gândim la ceea ce ar trebui să cheltuim noi în plus. (…) Din punct de vedere al protecţiei mediului sunt nişte acţiuni care trebuie întreprinse imediat acolo, de vreo 400-500 milioane de euro. Nu suntem într-o situtaţie care să ne permită să ne jucăm cu banii. (…) În ceea ce priveşte prelungirea perioadei de la 5 la 20 de ani. Cred că rolul şi scopul acestei Comisii este să stabilească ce este mai bine. (…) Înţeleg şi susţin poziţia primarilor locali şi a preşedintelui Consiliului Judeţean. Orice primar şi preşedinte de Consiliu Judeţean au misiunea de a le oferi localnicilor o viaţă mai bună. Din păcate, încă, în România, zona rurală este binişor departe de zona urbană ca dezvoltare. Nu am auzit niciun primar să nu-l interezese protecţia mediului. Toşi ne dorim ca protecţia mediului să fie bine gestionată şi avem şi pârghiile să verificăm că acest lucru se face. Pârghii de dezvoltare locale, momentan, nu există. În următoarea programare financiară, încercăm să finanţăm o strategie integrată de dezvoltare”, a mai spus Liviu Dragnea
Puscaria te va manca.
CREZI ca ne puteam astepta la alta solutie, vezi de treaba, ca tradatorii sint la fel, mai alest tu napirca.SICTIR.
Este clar ca buna ziua MESAJUL trebuia auzit de ” cineva” si s-a auzit , sunt niste ticalosi , noi cetatenii suntem pentru ei prostimea , dar si cand se trezeste prostimea este vai si amar.
maria,eu cred ca prostimea a inceput sa se dizmeticeasca,mai e uin pic si se trezeste.
Comentariile sunt închise.