Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, şi Mihai Fifor, liderul grupului PSD din Senat, sunt la acest moment variantele PSD pentru funcţia de premier, o decizie în ce priveşte varianta finală urmând a fi luată luni, prin vot, în CExN, au precizat, vineri, pentru MEDIAFAX, surse din PSD.
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miecuri, imediat după demiterea Guvernului Grindeanu , prin moţiune de cenzură, că are patru variante de premier ”şi domni şi doamne, din partid”. Surse din PSD au precizat, însă, vineri, că Dragnea nu are, la acest moment, decât două variante: Florin Georgescu şi Mihai Fifor.
Liderul PSD a explicat, la acel moment, că va avansa mai multe variante de premier, care să fie supuse votului CExN, el adăugând: „Şi acum simt usturimea de la o singură variantă”. Astfel, sursele citate au menţionat că CExN va vota una sau alta dintre cele două variante.
Unele surse susţin, încă de vineri, că cele mai mari şanse de a fi nominalizat ca propunere de premier, în urma votului CExN, le-ar avea Florin Georgescu.
De altfel, numele prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu a fost vehiculat ca prezumtivă propunere de premier din partea coaliţiei PSD-ALDE şi în decembrie 2016, câns s-a format Guvernul Grindeanu.
Georgescu este în acest moment vicepreşedinte al CA al BNR, prim-viceguvernator BNR şi membru în Comitetul European pentru Risc Sistemic.
El a fost deputat PDSR în două legislaturi (1996-2000 şi 2000-2004), timp în are a fost vicepreşedinte şi preşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor.
La finele anului 1992, Florin Georgescu a fost numit ministru al Finanţelor Publice în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, poziţie pe care a rămas pe toată durata guvernării PSD, până la alegerile din 1996.
Georgescu a fost şi viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta (7 mai 2012 – 21 decembrie 2012).
În 2013, premierul de atunci, Victor Ponta, a declarat, public, că Georgescu i-a explicat semnificaţia unor termeni economici, ca PIB sau ESA.
„Lucrurile bune făcute într-un an şi jumătate de guvernare se datorează lui Florin Georgescu, iar cele rele sunt contribuţia prim-ministrului şi ministrului delegat pentru buget, a afirmat, Victor Ponta, la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa prim-viceguvernatorului BNR.
„Sunt astăzi aici şi vorbesc în calitate de unul dintre elevii domnului Florin Georgescu. În 2010, în martie dacă nu mă înşel, domnul Georgescu m-a luat să mă înveţe câteva lucruri absolut necesare pentru orice eventuală poziţie pe care urma sa o ocup”, a spus Ponta, la acel moment.
Georgescu s-a definit, întotdeauna, ca un om de stânga. „A fi de stânga este un anumit mod de a simţi, gândi şi trăi. Nu pot trăi ca altcineva”, a declarat tot în noiembrie 2013, la decernarea, de către SNSPA, a titlului de Doctor Honoris Causa.
El a fost apropiat, de-a lungul timpului, de Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase şi Victor Ponta.
Pe de altă parte, Mihai Fifor este unul dintre social-democraţii cei mai apropiaţi, în timp, de liderul PSD Liviu Dragnea.
Fifor a fost propulsat, ca urmare a sprijinului acordat de Dragnea, în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, în urma unei propuneri făcute de la microfon de către Dragnea. Fifor s-a declarat surprins atunci când a venit pe scenă pentru a le cere votul celor circa 400 de membri ai Consiliul National.
Tot Dragnea i-a încredinţat, recent, lui Fifor funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru ancheta alegerilor prezindenţiale din 2009, pe care ar fi trebuit să o prezideze chiar liderul PSD. Fifor a fost, în mandatul trecut, şi preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana.
O altă funcţie încredinţată de Dragnea lui Fifor a fost cea de lider al senatorilor PSD. Recent, ca urmare a sancţionării, funcţia de lider de grup deţinută de Şerban Nicolae a revenit, în cadrul unui CExN, lui Fifor.
După izbucnirea crizei guvernamentale provocate de refuzul premierului Sorin Grindeanu de a demisiona ca urmare a retragerii sprijinului politic, Fifor a rămas fidel taberei lui Dragnea, fapt asumat public. Astfel, el a fost cel care a citit moţiunea de cenzură depusă de PSD –ALDE împotriva propriului Executiv, în plenul comun al Parlamentului.
Spre deosebire de Gerogescu, Fifor nu are pregătire economică. El este licenţiat în Filosofie la Universtatea din Craiova, are un master în Literatura română şi altul în Managementul Afacerii Publice, la SNSPA, şi un doctorat în antropologie socială, la aceeaşi Universitate din Craiova.
Pe de altă parte, în 2009 Fifor a urmat la Colegiul Naţional de Apărare cursul „Securitate şi bună guvernare”, precum şi cursul Managementul afacerilor interne la Colegiul Naţional de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie Al. I. Cuza.
În iunie 2015 Fifor a fost propus ministru al Transporturilor, premierul Victor Ponta transmiţându-i preşedintelui Klaus Iohannis o propunere de nominalizare în acest sens. La acel moment, Fifor era preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi energie din Senat.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins, însă, propunerea ca Fifor să ocupe portofoliul Transporturilor, motivând că „nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.