Liderii Uniunii Europene au stabilit, vineri dimineata, un buget de 960 de miliarde de euro pentru 2014-2020, dupa aproximativ 16 ore de negocieri. Conducatorii statelor membre UE au incercat sa gasesaca un echilibru intre interesele tarilor nordice, precum Marea Britanie si Olanda, care urmaresc reducerea bugetului si tarile sud-estice, precum Franta si Polonia, care sunt interesate de mentinerea unui plafon de alocare cat mai ridicat pentru proiectele din agricultura si infrastructura.
Surse din randul oficialilor, citate de Reuters, au confirmat ca s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste Cadrul Financiar Multianual. Actuala intelegere presupune o reducere a bugetului cu 12 miliarde de euro, fata de propunerea Comsiei Europene, dintre care 11 miliarde taiate din fondurile pentru transportul intre granite, energie si telecomunicatii, iar 1 miliard de euro din foundurile alocate pentru salariile oficialilor europeni.
In ceea ce priveste fondurile alocate pentru agricultura, plafonul nu a fost micsorat, ci a fost ridicat cu 1,5 miliarde de euro alocate pentru dezvoltare rurala, astfel satisfacand intersele tarilor precum Franta sau Italia.
Chiar daca sefii de stat si prim-ministrii vor semna intelegerea vineri, proiectul de buget trebuie sa treaca de votul Parlamentului European, obstacol ce s-ar putea dovedi dificil. Presedintele Parlamentului European a precizat ca nu va accepta taieri drastice din buget.
desi Romania este mai degraba avantajata, pontosul este nemultumit …
Comentariile sunt închise.