Principalul scop ascuns al distrugerii Astra Asigurări a fost preluarea controlului asupra trustului de presă din care face parte și „România liberă“. Acest scop obscur a ieșit definitiv la lumină.
Lichidatorul KPMG, care mai este implicat și în insolvențele grupului Mediafax (ce deține agenția de presă, dar și Ziarul Financiar și Gândul) și Realitatea TV, a reușit să impună ca administrator al Medien Holding, trustul de presă din care face parte „România liberă“, pe nimeni altul decât Remus Borza, prieten apropiat al lui Victor Ponta, care l-a plătit cu peste 2 milioane de euro din banii statului român în perioada în care a administrat Hidroelectrica.
KPMG a intrat luna aceasta în ultima fază a planului început în 2014, după punerea sub administrare specială a companiei Astra Asigurări, în acel moment lider al pieței de profil.
Folosind același pretext utilizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în frunte cu Mișu Negrițoiu, omul lui Victor Ponta, KPMG a reușit, cel puțin temporar, să își impună pe 6 noiembrie anul acesta un administrator la compania Medien Holding.
Acest administrator, acceptat pe fond de Tribunalul București, este nimeni altul decât Remus Borza, fost angajat al KPMG și prieten apropiat al lui Victor Ponta, probabil singurul premier din lume care și-a arătat bucuria pentru distrugerea unei mari companii locale, adică tocmai Astra Asigurări. Societatea de practicieni a lui Borza se numește Euroinsol.
Pretextul pentru preluarea „României libere“ este un împrumut pe care Astra Asigurări (lichidată și administrată de KPMG) l-a acordat în condiții transparente și legale grupului Medien Holding.
Asumat din start de acționarii companiilor, împrumutul a fost folosit inițial de către ASF pentru a motiva punerea sub administrare specială, peste noapte, a societății Astra Asigurări, liderul pieței de profil. Același împrumut a fost adus ca argument și atunci când, fără să bage în seamă propunerile acționarului majoritar, aceeași ASF împreună cu același KPMG au decis să trimită în faliment compania Astra Asigurări.
Și tot împrumutul de 21 milioane de euro este indicat de KPMG drept unul dintre motivele pentru care Astra a ajuns în faliment, într-o încercare abuzivă de a arunca vina distrugerii programate a celei mai mari companii de asigurări din România asupra propriilor săi acționari.
Ce „uită“ KPMG să spună de fiecare dată este că, dacă împrumutul chiar a afectat compania Astra, acest lucru s-a întâmplat în primul rând din cauza administratorului special, devenit ulterior lichidator, adică însuși KPMG.
KPMG a privat Astra și privează acum creditorii Astra de 21 milioane de euro
Aceasta pentru că ei, urmând indicațiile ASF și, până la un punct, ale lui Victor Ponta, au refuzat constant absolut toate ofertele făcute de acționarul Medien Holding în sensul returnării împrumutului luat de la Astra.
Înțelegând importanța împrumutului dat către Medien Holding în economia administrării Astra Asigurări, acționarul celor două companii a încercat, de bună-credință, să returneze datoria chiar din primele luni de după punerea Astra în administrare specială. În acest sens și în baza punctului 8 din planul de redresare agreat cu ASF, acționarul a trecut la evaluarea activelor Medien Holding pentru a formula, ulterior, o ofertă de plată în natură a împrumutului.
Informațiile „României libere“ sunt că, jucând un rol care acum este evident, KPMG-ul reprezentat, și atunci, și acum, de către Speranța Munteanu, care a fost și administrator, și lichidator, s-a arătat interesat de ofertă, dar a motivat că trebuie să primească un aviz de la ASF.
Ulterior, în ciuda eforturilor Medien Holding, care a contractat un evaluator cunoscut, KPMG a refuzat oferta, invocând motive de natură tehnică, de pildă diferențe de câteva procente între evaluarea independentă plătită de Medien Holding și evaluările interne ale administratorului.
Deși a existat și o înțelegere parafată de reprezentanții celor două firme, în baza căreia împrumutul ar fi putut fi restituit nu în natură, ci cash, la opoziția KPMG, nici această înțelegere nu a funcționat.
„România liberă“ a consultat documentul care demonstrează, negru pe alb, că Astra Asigurări urma să își recupereze integral suma împrumutată, plus dobânzile aferente. Pentru KPMG, care dorește să preia astfel controlul „României libere“, nu au contat considerentele financiare și nici faptul că încasează milioane de euro tocmai pentru a maximiza deținerile Astra Asigurări, așa cum trebuie să facă orice lichidator.
Potrivit documentului citat, Medien Holding se angaja să achite, în rate, aproape 110 milioane de lei către Astra Asigurări. Documentul parafat de cele două entități este datat 9 septembrie 2015, adică la circa două săptămâni de la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe atunci cel mai mare susținător al KPMG, a decis să ceară falimentul asigurătorului.
Medien Holding ar fi plătit și o dobândă echivalentă cu ROBOR+1,5%, exact ca în cazul unui împrumut contractat de la bancă. Înțelegerea a fost însoțită și de un grafic concret de rambursare. Practic, la fiecare șase luni, până la stingerea totală a creditului, Astra Asigurări ar fi urmat să încaseze circa 6 milioane de lei.
Această înțelegere a fost contestată în instanță de către KPMG.
Borza, condamnatul penal rămas în meserie prin prietenii interesate și chichițe legislative, crescut de KPMG și îmbogățit de Victor Ponta din banii statului
Atunci când Astra Asigurări a intrat în administrare specială, Victor Ponta își manifesta satisfacția prin postări pe Facebook. Este probabil singurul caz din lume în care un premier în funcție se bucură de moartea celei mai mari companii de asigurări din țara sa.
În exact aceeași perioadă, prietenul apropiat al premierului, Remus Borza, era condamnat penal cu supendare într-un dosar legat de Hidroelectrica, gigantul energetic ce i-a fost pus pe tavă de prietenul Victor Ponta și de unde a încasat mai bine de 2,5 milioane de euro sub formă de onorarii.
În timpul procedurii de reorganizare a Hidroelectrica, Remus Borza a încălcat mai multe dintre rigorile meseriei de practician în insolvență, atrăgându-și criticile a sute de profesioniști în domeniu.
Remus Borza, spun unele surse, și-a păstrat statutul de practician doar în baza apropierii sale de o parte a conducerii Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență (UNPIR), inclusiv de Speranța Munteanu, creierul operațiunii de distrugere a Astra și a „României libere“.
Chiar condamnarea penală în sine ar fi fost motiv de excludere din UNPIR, însă conducerea de la acea vreme – printre care persoane ale căror societăți avuseseră contracte cu Hidroelectrica administrată de Borza – a interpretat că jucătorul a suspendat nu doar efectuarea pedepsei de un an, ci și faptele în sine. Această interpretare este cel puțin forțată în condițiile în care Borza nu a fost achitat, ci a fost, totuși, condamnat pentru conflict de interese. Înainte de condamnare Borza mai încălcase codurile UNPIR, aflându-se în alte situații de conflict de interese, nici ele sancționate de prietenii și partenerii de afaceri din conducerea Uniunii. Filiera Hidroelectrica–Ponta nu este însă singura legătură a lui Borza cu dușmanii declarați ai Astra și ai „României libere“. Actualul avocat și practician în insolvență este produsul școlii KPMG, acolo unde a lucrat ani de zile și unde ajunsese chiar să conducă departamentul de audit financiar.
Așadar, Remus Borza este, pentru KPMG, lichidatorul Astra care vrea să își impună voința și la „România liberă“, un om de casă.
Faza finală: lichidatorul ajuns patron de presă
Dacă ar reuși manevra pentru preluarea ostilă a „României libere“, KPMG ar ajunge unul dintre cei mai importanți jucători din piața media românească, prin portofoliul de instituții de presă unde funcționează ca administrator judiciar sau special.
Aceeași firmă, în fapt aceleași persoane, administrează deja grupul Mediafax, care conține, pe lângă agenția de presă cu același nume, Ziarul Financiar și cotidianul Gândul. De asemenea, din 2016, KPMG a intrat pe post de consultant al administratorului și la Realitatea TV, care se află în insolvență deja de aproape șase ani.
Aproape nimic din ceea ce a făcut înainte nu ar recomanda KPMG pentru postura de administrator al unor insolvențe atât de complicate și sensibile.
Cel mai bun exemplu în acest sens este chiar situația de la Astra Asigurări, acolo unde KPMG a falimentat compania și eșuează și în demersul de a îndestula creditorii, în ciuda promisiunilor incredibile. Pentru asta, însă, KPMG se plătește singură cu milioane de euro.
KPMG s-a îndestulat cu sume importante din conturile firmei pe care a prezentat-o ca devalizată și falimentară. Când a intrat în faliment, caz unic probabil în lume, Astra Asigurări mai avea în conturi peste 10 milioane de euro, bani lichizi de care KPMG s-a putut folosi așa cum a vrut.
Doar că, mai întâi, sub denumirea de KPMG Advisory, administratorul special a încasat 1,5 milioane de euro pentru că a dus firma în faliment și, mai apoi, sub denumirea de KPMG Restructuring, s-a mai asigurat de încă 720.000 de euro, cât este onorariul fix votat de creditorii Astra, adică tocmai foștii concurenți din piață cocoțați de KPMG în fruntea comitetului creditorilor.
Și asta nu este totul, pentru că Astra are încă un portofoliu de acțiuni și de dețineri imobiliare care adună aproximativ 9-10 milioane de euro. În cazul în care KPMG va vinde aceste active, va încasa alte câteva sute de mii de euro, adică 4,3% din total.
Citiți mai mult pe romanialibera.ro