digi24UPDATE: În urmă cu câteva minute, jurnalistul Cristi Citre nu și-a mai putut accesa contul personal de Facebook. Acesta a fost șters în această dimineață de persoane necunoscute. „E ireal. Nu-mi vine să cred că se poate întâmpla așa ceva! Eram chiar pe Facebook în momentul în care mi-a fost șters contul. Nu-mi vine să cred””, a declarat Citre pentru ReporterVirtual.ro

Jurnalistul Cristi Citre a fost concediat de postul de televiziune Digi 24 după ce a publicat pe contul său de Facebook un comentariu în care îl critica pe premierul Victor Ponta. Citre a povestit, pentrru ReporterVirtual.ro, că după ce luni a postat pe Facebook comentariul în care se întreba cu referire la Ponta dacă „mai are cineva vreo îndoială că omul e bolnav, nesimțit și fără discernământ”, marți a fost chemat de redactorul șef Cosmin Prelipceanu, care i-a transmis că „a sărit calul pe Facebook”.

„Fără să-mi indice postarea respectivă, mi-a spus că am sărit calul pe Facebook, am citat. Și mi-a spus că noi, jurnaliștii, n-avem dreptul la opinii. N-a fost o discuție mai lungă deoarece nu aveam ce discuta mai mult”, a relatat Citre.

Jurnalistul a adăugat că redactorul șef i-a transmis că din acel moment colaborarea s-a încheiat.

Mai are cineva vreun dubiu ca omul e bolnav, nesimtit si fara discernamant? Ca isi bate joc, ca iti rade in fata, ca te minte fara sa clipeasca? Dupa ce azi la Cotroceni isi curata scamele de pe sacou si isi dadea ochii peste cap de plictiseala, dupa ce ca a dovedit ca este un habarnist total in materie de economie, iata ce declara Victor Ponta (la RTV, of course):
„L-am văzut nervos, transpirat, roşu la faţă. La așa zisele consultări de la Cotroceni, Traian Băsescu a dovedit că nu stăpânește termenii economici. E o catastrofă”
Eu il cunosc foarte bine pe domnul Basescu si stiam ca astazi ma va evita si ca va incerca sa isi canalizeze atentia spre doamna Petrescu. I-am spus si inainte ca nu are curaj sa vorbeasca cu mine (…) Dar a facut fata foarte bine si a raspuns argumentat”
, a scris Cristi Citre pe pagina sa de Facebook.

Citre spune că i se pare aberant ca unui jurnalist să i se interzică exprimarea opiniilor, mai ales când acestea sunt argumentate.

„Mie mi se pare o limitare a dreptului la liberă de exprimare, care este prezent Constituție la articolul 30 și despre care se spune că este inviolabil. Îmi pare rău, dar eu unul nu pot să accept o asemenea limitare. Și nu vorbesc despre talibanism, ci despre presă. Presa ar trebui să fie exact expresia libertății de exprimare”, a mai spus jurnalistul.

Într-o declarație pentru Pagina de Media, jurnalistul a precizat că jurnaliștilor de la Digi 24 li s-a atras atenția, într-o ședință, că nu au voie emită opini.

„Nu avem voie să ne exprimăm opiniile nici pe Facebook, d`apăi în altă parte. (…) Faza cu noi jurnaliștii nu avem voie să avem o opinie a fost o altă explicație care mi s-a părut aberată și care ni s-a mai spus mai demult”, a mai spus Cristi Citre.

Deocamdată, reprezentanții postului Digi24 nu au răspuns solicitărilor Reporter Virtual pentru exprimarea unei poziții oficiale cu privire la “cazul Citre”.

În luna decembrie a anului trecut, Reporter Virtual relata despre plecarea de la Digi24 a jurnalistului Dan Suciu, care la acea vreme punea plecarea sa pe seama influenței tot mai mari a premierului Ponta în piața media.

 
Consmin Prelipceanu se acunde în spatele „imparțialității și onestității”

UPDATE: Redactorul-șef al Digi24, Cosmin Prelipceanu, consideră că măsura pe care a luat-o este îndreptățită.

„Digi24 rămâne consecvent principiilor jurnalismului echidistant şi se bazează pe toţi membrii echipei pentru respectarea acestor standarde. Ne vom despărţi de oricine nu împărtăşeşte valorile în care noi credem – echilibru, echidistanţă, imparţialitate. Credem si in civilitate. In numele ei si al aerului respirabil pe care ar trebui sa-l emane media din Romania, Digi24 se delimiteaza de jignirile aduse in spatiul public oricaror persoane, fie ca este vorba despre politicieni sau nu. Consideram ca libertatea de exprimare include intotdeauna si respectul”, a declarat Cosmin Prelipceanu pentru Pagina de Media.

 
Reacțiile jurnaliștilor nu au întârziat să apară

„Dacă pe Citre l-a dat Digi afară pentru o postare pe Facebook critică despre Ponta, atunci Digi este o mizerie”, scrie Cătălin Prisecariu, realizator B1 TV, pe pagina sa de Facebook.

„Diferenta fata de 2004 este ca, in momentul de fata, in presa sunt mult mai multe slugi dispuse sa ia pozitia ghiocelului in fata lui Victoras. Incet-incet s-ar putea ca presa sa moara pe mana acestor insi servili. Presa este incalecata in momentul de fata si pentru ca ziaristii accepta prea usor sa fie calcati in picioare. Nu sunt solidari in fata abuzurilor. Jurnalistii sunt executati, in timp ce cei din jurul lor nu ridica ochii din pamant. In 2004 era la fel de greu, dar exista un nucleu dur de ziaristi cu principii care ii tineau piept cu brio Atotputernicului. Ma declar solidar cu Cristi Citre!”, scrie Silviu Sergiu, senior editor Evenimentul zilei, pe Facebok.

„Mă intrigă însă cum e posibil, în anul de graţie 2014, ca un punct de vedere exprimat pe un cont personal să ducă la desfacerea unui contract de muncă. S-a abolit din Constituţie articolul 30, care subliniază dreptul inviolabil la liberă exprimare? Un drept pentru care s-a vărsat sânge, pentru care s-a murit. (…) Sunteţi într-o gravă eroare, domnule Prelipceanu. Nu mimarea „respectului”, „echilibrului” şi „imparţialităţii” trebuie să vă preocupe. Ci soarta naţiunii române. Iar când naţiunea a ajuns în mâinile unor incompetenţi dovediţi, care aduc prejudicii imense ţării, trebuia să fiţi printre primii care să le ceară demisia. Rolul dvs. nu este acela de a repeta banalităţi şi a nu supăra pe nimeni. În loc de asta, aţi ales să daţi afară un jurnalist care şi-a exprimat opinia pe Facebook, cu prietenii”, scrie Manuel Stănescu, jurnalist Adevărul, într-un editorial.

„Textul este într-adevăr ceva mai dur decât peisajul limbajului colocvial-anost folosit de Digi 24 TV, deci din acest punct de vedere iese din tiparele companiei media. Cu toate acestea, felul în care s-a produs despărţirea arată că nu mesajul în sine era problema de fond; în fond şi la urma urmei, Cristi Citre merita eventual o muştruluială colegială, nicidecum să fie scuipat în stradă ca un molar puturos şi inutil. Cosmin Prelipceanu, redactor-şef la Digi, a explicat că poziţia publică a fostului său coleg nu cadrează cu “echilibrul” postului TV. Atunci, ce echilibru e să-ţi arunci un coleg în stradă pentru cel mult o imprudenţă verbală? Chiar nu merita o a doua şansă? Nu cumva e mai mult decât atât?”, scrie jurnalistul Laurențiu Ciocăzanu, jurnalist ReporterVitual.ro

„Oare cine o fi persoana de la Digi 24, un post de stiri ce se pretinde a fi onest si echidistant, care se ocupa de cenzura opiniilor jurnalistilor? Cum sa dai afara un jurnalist ca are o opinie, chiar si mai contondenta pe un anumit subiect, pe o retea de socializare? Din pacate Digi 24 nu e la prima concediere in acest mod si de aceea ca secretar al Asociatiei Ziaristilor Independenti din Romania (AZIR) membra a Association of European Journalists (AEJ) solicit conducerii manageriale si editoriale a postului Digi 24 sa ofere public explicatii fata de concedierea jurnalistului Cristi Citre. Cosmin Prelipceanu te rog ofera o explicatie publica pentru ca esti acuzat ca ai dat afara un jurnalist pentru ca a avut o opinie. E decizia ta singulara sau patronatul iti impune strict o anumita linie editoriala?”, scrie Stelian Negrea, jurnalist Realitatea TV.

„Cristi Citre, un jurnalist onest cu care am lucrat, a fost dat afară de conducerea unui trust privat- Digi- pe motiv că l-a boscorodit pe Ponta pe facebook. Jurnalistul n-a exprimat nimic pe post, și-a făcut meseria, doar a scris niște gânduri pe facebook după ce a constatat ce a văzut o întreagă țară: că premierul României minte în cantități uluitoare de a ajuns să fie analizat de psihiatrii. Șeful jurnalistului, fost salariat al lui Vîntu, a făcut exact atât cât l-a dus mintea: l-a executat sumar pe motiv de Ponta. Nu a purtat o discuție cu el, nu a discutat/ explicat, i-a spus doar că nu are voie să exprime opinii- adică să gândească- și l-a dat afară. Stil sovietic. (…) Sper ca Zoltan Teszari, Alexandru Oprea și Ioan Bendei sunt mândri de execuțiile PSD din propria televiziune. Să le mulțumim totuși că nu l-au împușcat în cap pe Citre, prin executanții lui Ponta și Ghiță, ci doar l-au dat afară. În Rusia, așa se face. Dar afacerile cu PSD, licențe și alte porcării nu așa se rezolvă”, scrie Sorina Matei, realizator B1 TV.

„Jurnalistul Cristi Citre a fost dat afara de la digi 24 pentru ca a scris, pe contul sau de Facebook, ca Ponta este “nesimtit si fara discernamant”. citre este un jurnalist cinstit, corect si echilibrat. In plus, atat cat l-am cunoscut eu, era un om bun si rar ma vedeti ca folosesc astfel de cuvinte. PSD l-a lichidat in cea mai stalinista maniera, pentru a se razbuna si pentru a raspandi teroarea intre jurnalisti. Un numar cat mai mare de oameni trebuie sa stie ce face PSD si sa se gandeasca ce va urma in 2015, daca preia intreaga putere in Romania”, susține Mircea Marian, senior editor Evenimentul zilei.

„Era doar parerea unui cetatean, unui jurnalist, exprimata direct, asa cum orice om ce fiinteaza sub soarele democratiei si, implicit, al libertatii de exprimare, ar trebui sa poata avea. Iar deontologia profesionala – invocata, pare-se, in acest context – e totusi ceva ce tine de propria constiinta, mai mult decat de niste reguli asumate colectiv. Si cred sincer ca jurnalistul Cristi Citre s-a manifestat in acord cu propria constiinta. In fata politicului, in fata abuzurilor masinariei politice formate din institutii, partide si oameni politici, cetateanul are doar doua arme cu care se poate apara: votul, o data la patru sau cinci ani, si presa, jurnalistul, in fiecare zi. Asta-i logica, perfect justa, in care functioneaza adevaratele modele democratice. Printre care, e evident pentru toata lumea, inca nu ne regasim”, susține Răzvan Zamfir, jurnalist Antena 3.

„Cristi Citre a scris pe pag lui de FB o opinie, n-a publicat pe Digi 24 o stire cu limbaj mai colorat. FB e spatiu public, adevarat, dar Cristi n-a publicat acolo ceva cu titlu de informatie, nici nu-i putem pretinde sa respecte normele gazetariei intr-un spatiu al dialogului colocvial prin definitie. Si da, jurnalistii au dreptul la opinii, nu sunt robotei pe plantatie. Au dreptul sa-si exprime public gandurile si parerile.. apoi, jurisprudenta CEDO e mult mai permisiva cand e vorba de limbajul jurnalistic in raport cu politicienii. Jurnalistii pot recurge la exagerari, asperitati de limbaj. Jurisprudenta CEDO „permite recurgerea la o anumita doza de exagerare, chiar provocare” (vezi cazul Petre Mihai Bacanu vs Vacaroiu). Sa concediezi un jurnalist ca a postat pe pag lui de FB o opinie, oricat ar fi de dura, impotriva premierului mi se pare un abuz sinistru, o decapitare exemplara, un mod perfid de a introduce autocenzura in redactie!”, susține jurnalistul Dan Tăpălagă.

„Daca ziaristii nu vor fi solidari in astfel de situatii, sa nu se mire ca vor fi eliminati sistematic, unul cate unul, din ce se cheama astazi presa”, scrie Cristina Guseth, director Freedom House România.

 
Narcisa Iorga (CNA): Cosmin Prelipceanu nu are argumente, ci pretexte pentru a-l concedia pe jurnalist

„Eu nu inteleg deloc argumentele prezentate de catre dl Cosmin Prelipceanu. Este vorba despre un contract care sa prevada interdictia exprimarii unor opinii in spatiul virtual? Exista macar un indiciu ca jurnalistul Cristi Citre este lipsit de echilibru in pozitiile sale asociate postului de stiri? Exista vreo somatie anterioara acestui act de concediere? Daca la toate aceste intrebari raspunsul este nu, eu deduc ca dl Cosmin Prelipceanu nu are argumente, ci pretexte pentru a-l concedia pe jurnalist”, scrie membrul CNA Narcisa Iorga pe pagina de Facebook a blogului său „Despre audiovizual”.

 
Epurările politice devin un obicei la Digi 24

Concedierile pe motive politice nu sunt o premieră la televiziunea de știri a RCS&RDS. În ianuarie 2014, jurnalista Valeria Dorneanu, șefa departamentului Politic și senior editor la postul de știri Digi 24, a acuzat existența unor epurări politice și schimbarea orientării editoriale a postului, în contextul anului electoral 2014. Dorneanu a fost informată prin SMS de redactorul șef că nu i s-a prelungit contractul de muncă . Jurnalista a declarat că oricum și-ar fi dat demisia și că „se schimbă orientarea politică pentru anul electoral – dovadă sunt epurările din ultima vreme” . În replică, Cosmin Prelipceanu redactorul șef al televiziunii, a declarat: „Digi24 nu a avut niciodată o orientare politică. De aceea, sunt neplăcut surprins că, după doi ani de colaborare, fostul șef al Departamentului Politic – Valeria Dorneanu consideră că aceasta se poate schimba. E clar că a început un an foarte interesant și îi invit pe telespectatori să fie ei cei care vor aprecia dacă principiile imparțialității și onestității vor fi respectate ca și până acum” .

Dan Suciu, jurnalist specializat pe zona economica, s-a despartit de Digi 24 TV la doar cateva luni dupa ce parasise televiziunea de business Money.ro pentru a se alatura concernului RCS&RDS. Potrivit ReporterVirtual.ro, plecarea lui Suciu se datora influentei tot mai mari a premierului Ponta in piata media.

1 COMENTARIU

  1. Daca pentru „nesimtit si lipsit de discernamant” sunt perfect de acord, pentru „bolnav”, nu. Pentru ca sunt sigur ca jurnalistul nu are pregatirea necesara de specialitate. Daca il facea mincinos, mitoman, lipsit de caracter, era in regula. Cu toata aceasta scapare nu trebuia concediat. Concedierea sa confirma aservirea presei de catre putere.

Comentariile sunt închise.