Afaceristul sibian care încasează de la stat o indemnizaţie de creştere a copilului de 35.000 de euro pe lună duce mai departe disputa cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Liciniu Lupu o acuză pe Olguţa Vasilescu de lipsă de profesionalism şi lipsă de deontologie, după un schimb de replici de la distanţă, scrie stiripesurse.ro

Lia Olguţa Vasilescu susţinere plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copilului, iar unul dintre argumente este tocmai existenţa unor cazuri precum cel al sibianului Liciniu Lupu, românul care încasează suma record de la stat în fiecare lună. După ce ministrul a afirmat că ar fi nevoie să se contribuie 200 de ani la buget pentru o indemnizaţie de 35.000 de euro, sibianul a afirmat că Vasilescu „nu a înţeles funcţionarea sistemului fiscal”, arătând că ar fi nevoie de doar cinci ani ca statul să recupereze indemnizaţia plătită, din impozitele sale.

În replică, Lia Olguţa Vasilescu a scris pe Facebook că „tupeul” sibianului i se pare „cam mare”. „Mi se pare cam mare tupeul sa le pretinzi altora sa accepte calculele tale care ar justifica prin contributivitate o indemnizație lunară de creștere a copilului de 35 000 euro! Ca sa fie clar, pentru concedii și indemnizații se retine din salariu doar 0,85 la suta. Alte contribuții pentru pensii, asigurări medicale, alte taxe datorate statului nu au nicio legătura cu indemnizația de creștere a copilului”, a scris ministrul duminică.

Într-o replică trimisă redacţiei stiripesurse.ro, Liciniu Lupu îi demontează argumentul Liei Vasilescu şi o acuză pe aceasta de lipsă de profesionalism.

„Observ că încă o dată d-na ministru Olguța Vasilescu vorbește în necunoștință de cauză, și nu cunoaște diferența între concediul de maternitate si indemnizația de creștere a copilului. Procentul de 0,85% din salar la care face referire d-na ministru se referă la contribuția pentru concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, din care face parte și concediul de maternitate. Concediul de maternitate reglementat de Ordonanța de urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate este un concediu medical care se acorda femeii însărcinate sau lăuzei de către medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supraveghează sarcina sau de medicul de familie. Mai este cunoscut și sub denumirile de concediu medical de sarcina/lăuzie, concediu prenatal sau concediu postnatal.

Concediul de maternitate totalizează 126 de zile calendaristice, și este format din:

– concediu de sarcină (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere;

– concediu de lăuzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naștere.

Concediul de maternitate este destinat exclusiv mamei.

Indemnizația de creștere a copilului este reglementată de Legea nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010. Legea aceasta condiționează obținerea indemnizației pentru creștere a copilului de realizarea veniturilor impozabile, și nu de plata contribuțiilor.

Art. 23 din OUG 111/2010 are următorul conținut:

(1) Fondurile necesare plății drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protecției Sociale.

Impozitul de 16% aferent veniturilor din activități independente se varsă tot la bugetul de stat.

Astfel nu mi se pare “cam mare tupeul” modul prin care eu am calculat ipotetic perioada (în ani) în care se recuperează de către stat indemnizația pe care ar trebui să o primesc conform legii în vigoare, ci dimpotrivă calculul matematic este foarte exact și conform realității.

Personal aș putea spune că ”tupeu mare”, lipsă de profesionalism și lipsă de deontologie are d-na ministru de vreme ce preia, postează și își asumă pe pagina oficială de Facebook un articol în care o persoana neavizată, în necunoștință de cauză îmi aduce jigniri și insulte nejustificate, nedovedite și defăimătoare.

PS: De asemenea țin să ii aduc la cunoștință d-nei ministru că în anul 2017 1 miliard lei= aprox. 220 milioane de euro…”, precizează Liciniu Lupu, sibianul care încasează cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului din ţară.