Eu am terminat un liceu considerat bun din București, deci am experimentat la prima mână ce înseamnă sistemul educațional: subiecte greșite la BAC, copiat la infinit, profi obsedați să treacă pe toată lumea ca să dea bine la evaluarea anuală și multă frecare de mentă. După care rămâi cu impresia că Eminescu e cel mai bun poet din lume, pentru că e singurul pe care l-ai citit, iar în rest uiți totul, că oricum doar ai tocit. Dar îi sunt cumva recunoscător sistemului ăluia corupt de profi securiști și sinecuriști, pentru că m-a blazat destul cât să fiu pregătit pentru mizeria cotidiană din România. Că doar la școală înveți cum să faci prima fraudă, când îți motivezi absențele cu un bilet fals și să comiți primul furt, chit că e doar unul intelectual, când copiezi de la cineva.
Ei bine, acum trăim într-o epocă nouă, în care sistemul educațional, atât cel preuniversitar, cât și cel universitar, n-o să te mai învețe nici măcar cum să fii un român șmecheraș descurcăreț. Guvernul a dat o ordonanță de urgență la începutul lunii, care face școala atât de ușoară, încât trebuie să-ți curgă scuipat din gură ca să nu te alegi cu un doctorat. De-asta mi-am imaginat cum ar fi viața unui om, să-i zicem Costel, în circuitul educațional și de ce lecții de viață îl privează modificarea legii.
PROFII O SĂ FIE ȘI MAI PROST PREGĂTIȚI CA ÎNAINTE
Ce spune legea: Nu mai trebuie să termini un master pedagogic ca să te faci prof, ci doar să ai un curs de pedagogie din facultate. În caz că nu știai, cursul de Pedagogie în facultate e cum era Religia sau Muzica în școala generală, toată lumea ia nota zece fără să vină. Și să zici că cineva e profesor doar pentru c-a terminat un rahat de curs de pedagogie e ca și cum ai zice că Elena Băsescu a absolvit James Madison University, deși ea n-a făcut decât câteva cursuri acolo.
Ce face Costel: Costel abia a intrat în clasa a noua și se tot gândește cum să facă ce-a văzut pe Pornhub cu colegele lui în timpul orei de Română. Profa ar trebui să-l oprească, să-l atenționeze, să-l scoată la tablă c-o freacă aiurea, dar n-o face, pentru că ea nu prea știe decât cum să spună poezia din programă. Nu știe cum să țină elevii în frâu, pentru că nu mai avea chef să stea pe banii părinților să facă doi ani de master pedagogic, pentru o slujbă care e oricum prost plătită.
Ce lecție de viață NU învață Costel: Acum Costel n-o să învețe niciodată că, uneori trebuie să știi să taci din gură în fața unora mai în vărstă ca tine, ca să le dai impresia că-i respecți, deși n-au făcut nimic s-o merite.
PRIMARUL E MAI TARE ÎN ȘCOALĂ CA DIRECTORUL
Ce spune legea: Primarul localității de care aparține școala face parte din consiliul ei de administrație și inspectorii școlari erau numiți demult politic. Deci partidele din Consilul local se suprapun cu cele din Inspectorat, primarul poate să facă ce-l taie capul cu acea școală.
Ce face Costel: Spre finele anului, Costel se trezește c-are media cinci la Română, pe care i-a pus-o profa-n silă, ca să nu stea după fundul lui la corigență. Dar lu’ Costel nu-i convine și urlă la profă: „Fă, tu mie să-mi dai media opt, că e tata consilier local de la Partidul Seral-Despuiat și te spintecă din noadă-n creștet.“ În trecut, profa ar fi putut să-l taxeze pentru asta, dar acum n-are de ales și-i trece zece la purtare, pentru că primarul localității de care aparține școala e tot un seral-despuiat și directorii nu mai au niciun cuvânt de spus.
Ce lecție de viață NU învață Costel: El nu învață că lucrurile se rezolvă și fără să faci scandal și uneori e periculos să te lauzi cu pilele, că nu știi cine te înregistrează.
ORICE CLĂDIRE DE PE TERENUL ȘCOLII RĂMÂNE LA MÂNA PRIMARULUI
Ce spune legea: Toate terenurile și clădirile dedicate cluburilor elevilor, care aparțineau de domeniul public al statului, au trecut sub administrarea primăriei și a consiliului local. Deci primarul ăla care e oricum în consiliul de administrație al școlii, poate să facă ce-l taie capul cu ele.
Ce face Costel: Costel iese de la ore, fericit c-a rezolvat-o și pe sărmana de profă, și se duce în cârciuma deschisă în fosta sală de sport a școlii, unde e patron taică-su, consilierul local, ca să vadă meciul. Cu o lună înainte Consiliul a votat în unanimitate transformarea sălii de sport într-un cămin cultural. Primarul a propus și el transformarea, în consiliul de administrare al școlii. Și, ca orice cămin cultural făcut din bani publici, s-a transformat într-o cârciumă de sat care are vad și la elevi, după ce primarul i l-a dat în chirie tatălui lui Costel.
Ce lecție de viață NU învață Costel: Aici nu-mi vine în minte nicio analogie pentru ce a învățat sau n-a învățat Costel, poate doar că în România fotbalul se joacă în cârciumă sau la pariuri și nu pe teren. Sau că numai în România ajungi să ai foști membri ai partidului comunist care fac privatizări.
BACUL E ȘI MAI INUTIL CA ÎNAINTE
Ce spune legea: De acum încolo inspectoratul poate organiza chiar și o sesiune specială de bac, dacă e cazul. Dar cum la noi nu prea e nimic urgent, nici în ordonanțele de urgență, sesiunea specială va ajunge, mai mult ca sigur, o constantă. Ministerul vrea să facă și niște noi modificări la lege, ca să intri la facultate fără bac, ceea ce-ar anula complet acest examen, dacă mai era ceva de invalidat la el.
Ce face Costel: A venit vremea să dea Costel bacul, dar evident și-a băgat picioarele și nu s-a dus, că s-a prăjit cu băieții în club pe spice și n-a mai avut chef nici să îngrașe porcul în ajun. Nasol e că asta era sesiunea din toamnă, la aia din vară picase după ce l-a confundat pe Slavici cu Sadoveanu. „Morții ei de profă proastă de Română“. Din fericire pentru Costel și pentru celelalte beizadele ale partidului care au picat ambele sesiuni, sigur se face și a treia. Poate de data asta o să le spună supraveghetorilor cine e ta-su, ca să-l lase să copieze. Sau poate-și bagă picioarele cu totul și intră la facultate fără bac.
Ce lecție de viață NU învață Costel: N-o să învețe lecția pe care au simțit-o toți parveniții care n-au apucat să dea șpagă la bac și se trezesc că-l dau pe bune, adică aia că oricât de șmecher ai fi, tot poți să ți-o iei în freză. Bacul nu îți verifică niște cunoștințe, cât îți măsoara capacitatea de a fi în stare să înveți alea o sută de variante de subiecte înainte de examen. Dacă am reușit eu să învăț doi ani de Biologie într-o săptămână, cât să iau 9,50, nu cred că era inuman s-o facă și Costel.
NICI ADMITEREA LA FACULTĂȚILE DE STAT NU MAI E AȘA MARE CĂCAT
Ce spune legea: Universitățile pot să suplimenteze locurile la facultăți cu 10%, dacă simt că e nevoie. Adică degeaba te-ai zbătut la admitere, că oricum o să intre toate jegurile pe locurile alea suplimentate. Că la noi facultățile de stat vor să scoată bani, nu puștani educați.
Ce face Costel: După ce-a rezolvat-o cu bacul, Costel s-a cam speriat că dădeau din gură analiștii la TV c-o să facă admiterea mai dificilă la facultate, ca să compenseze faptul că bacul e o nulitate. Dar s-a calmat după ce și-a amintit că sigur are ta-su o pilă să-l bage pe unul din locurile alea suplimentare.
Ce lecție de viață NU învață Costel: N-o să afle niciodată că examenele de la facultate sunt un pic mai grele ca alea din liceu, dar nu cu mult, că-s tot aceiași securiști. Da, chiar și dacă e facultate de uman. N-o să aibă niciodată sentimentul c-a depășit o etapă în viață.
E MAI UȘOR SĂ IEI DOCTORATUL DECÂT SĂ IEI BACUL
Ce spune legea: Poți să urmezi studii doctorale la frecvență redusă, adică diploma doctorală va deveni și ea cur papier cum au făcut-o licența și masterul înaintea ei.
Ce face Costel: De bine, de rău, Costel a trecut și licența și masterul, dar acum îl bate ta-su la cap să lase școala și să treacă la treabă, că tocmai s-a eliberat un loc la Consiliul Județean și i-ar fi plătit deja intrarea acolo. Lui Costel îi convine, dar i s-a impus condiția să ia doctoratul, că prea multă lume își bate joc că-s numai handicapați cu patru clase în Partidul Seral-Despuiat și îi e cam târșă s-o facă. Asta pentru c-a auzit că față de master și licență, unde poți să treci fără să fi venit deloc la ore, la doctorat e cu articole publicate în reviste științifice, cu rapoarte date în fața comisiei doctorale, adică chiar trebuie să minți convingător. Dar așa, dă ta-su banul și-i cumpără o lucrare de doctorat de pe unul din zecile de siteuri care se oferă să ți le facă contra-cost. Și după ce se face doctor, Costel își schimbă numele în Victor Viorel.
Ce lecție de viață NU învață Costel: Nu a învățat nici măcar că nu e atât de ușor să plagiezi un doctorat și că nu ajunge să fii doar un pui de seral-despuiat ca să te pună premier.
Pe scurt, trăim într-o lume nouă și bravă în care îmi imaginez c-o să ajung să zic și eu truismul ăla mizerabil cu „nu se mai face școală ca pe vremea mea.“ Dar eu n-o zic pentru că m-aș minți singur că se făcea școală serioasă pe vremea mea, cum o fac ipocriții care au terminat școala-n comunism, ci pentru că de acum încolo n-o să mai învețe puștanii nici măcar lecțiile alea de școala vieții care sunt indispensabile, dacă vrei să supraviețuiești în România.
Sursa: vice.com
Comentariile sunt închise.