Retailul farmaceutic, în care funcţionează peste 8.000 de farmacii, este din nou în ceaţă după ce legea farmaciei, care ajunsese la preşedinte pentru a fi promulgată a fost retrimisă Parlamentului la reexaminare. 

Dacă noua lege nu va fi aprobată în forma propusă, din sectorul farmaciilor va dispărea o valoare de minimum 800 mil. euro, cât reprezintă în prezent valorile licenţelor farmaciilor, informează zf.ro

Potrivit sursei citate, miza este uriaşă deoarece această lege prevede modul în care farmaciile vor funcţiona de anul viitor, respectiv modul în care acestea se vor putea extinde.

Noua lege, susţinută de industrie, ar fi trebuit să menţină criteriul demografic care stabileşte numărul maxim de farmacii dintr-un oraş în funcţie de numărul de locuitori. Potrivit acestuia poate exista o farmacie la minimum 3.000 de locuitori în Bucureşti, una la minimum 3.500 de locuitori în oraşele reşedinţă de judeţ şi una la minumum 4.000 de locuitori în celelalte oraşe. Nu exista criteriu demografic în mediul rural.

În condiţiile existenţei acestui criteriu, retailerii farma care vor să se extindă trebuie să cumpere licenţe de la farmaciile deja existente. Cum valoarea medie a unei licenţe este de 75-100 de mii de euro, la un număr de peste 8.000 de farmacii rezultă că o valoare de aproximativ 800 mil. euro care va dispărea din bilanţurile companiilor care operează farmacii, potrivit unui calcul al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR).

Preşedintele vrea criteriu demografic doar până la 30 septembrie 2015

Preşedintele Traian Băsescu spune în cererea de reexaminare înaintată Senatului că menţinerea criteriului demografic poate „constitui o piedică asupra competitivităţii pieţei“, făcând referire la un punct de vedere al Consiliului Concurenţei. Preşedintele propune menţinerea criteriului demografic până la 30 septembrie 2015.

„Cunoscând regulile concurenţiale, menţinerea criteriului demografic pentru înfiinţarea farmaciilor din mediul urban poate constitui o piedică asupra competitivităţii pieţei, accesul agenţilor economici fiind, astfel, limitat. Drept urmare, o asemenea reglementare a accesului pe piaţă poate avea consecinţe asupra mediului concurenţial, implicit şi asupra consumatorilor. De aceea, consider oportun ca menţinerea acestui criteriu demografic să fie prevăzută pentru o perioadă de 6 – 9 luni, respectiv până cel mult la data de 30 septembrie 2015”, anunţa Administraţia Pezidenţială.

Cifra de afaceri cumulată a companiilor din retailul de medicamente a fost de 3,3 mld. euro în 2013, arată datele de la Registrul Comerţului, iar în acest sector lucrează aproape 38.000 de angajaţi. Retailul farma funcţionează în baza legii farmaciei (Legea 266/2008). Modificările la această lege care au fost respinse de preşedinte vor fi rediscutate mai întâi în Senat şi apoi în Camera Deputaţilor, relatează zf.ro