dragnea-radeLegea defăimării sociale reduce din libertatea de exprimare a presei şi îngrădeşte mediul online. Pentru a promova o asemenea lege, Liviu Dragnea a scornit un organism european, care, de fapt, este un ONG. În plus, legea are un puternic potenţial de neconstituţionalitate pentru că dublează, practic, legislaţia aflată deja în vigoare.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea nu vrea să renunţe cu niciun chip la legea defăimării sociale, programată să fie adoptată, săptămâna viitoare, în Parlament, în ciuda unui potop de critici la adresa sa. Prin legea „demnităţii umane şi a toleranţei“, aşa cum a fost denumită pompos de iniţiator, Liviu Dragnea spune că vrea să pedepsească manifestările de ură şi intoleranţă faţă de anumite categorii sociale. Societatea civilă spune că Dragnea urmăreşte, de fapt, să mai taie din elanul pe care l-au luat tinerii pe reţelele sociale

„Defăimarea socială“, infracţiunea moşită de Dragnea, este definită ca „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social“. Prin „grup social“ se înţelege „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, orientare etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA“.

„Vrea să pună sub control internetul“
Societatea civilă a interpretat iniţiativa lui Dragnea drept o tentativă de a cenzura libera exprimare, mai ales pe reţele de socializare, care nu pot fi controlate în niciun fel. Generaţia Facebook şi-a dovedit puterea în noiembrie 2014, când s-a mobilizat în turul II al alegerilor prezidenţiale şi a răsturnat rezultatul alegerilor în defavoarea candidatului PSD. „Dragnea ştie că poate să cumpere cu bani şi favoruri unele televiziuni, radiouri, ziare naţionale sau locale la pachet cu destui «deontologi». Internetul este o alternativă care face campaniile electorale mult mai greu de controlat mediatic, iar electoratul mult mai bine informat şi mai puţin manipulabil. De aceea, prin legea defăimării, în preajma alegerilor, Dragnea vrea să pună sub control internetul. Oare vrea Dragnea să fim alături de China, Rusia, Iran, Siria, Turcia etc din punct de vedere al libertăţii de exprimare?“, consideră fostul preşedinte Traian Băsescu.
Totodată, criticii spun că libertatea presei ar putea avea de suferit de pe urma acestei legi, pentru că, spre exemplu, jurnaliştii vor trebui să scrie cu mănuşi când vine vorba de politicieni. „Nu este în nici un caz vorba despre o formă de a apăra politicieni sau grupuri de interese, ci un cadru care asigură unor grupuri sociale garanţia că vor fi protejate împotriva discriminării. Nu se are nicidecum în vedere cenzurarea presei. Presa e liberă să critice politicienii, să atace grupurile de interese nelegitime, să demaşte corupţia – nimic din această lege nu o împiedică s-o facă. Societatea în ansamblul ei, însă, trebuie să fie mai atentă cu discriminarea grupurilor sociale“, se apără Liviu Dragnea, singutul iniţiator al legii.

Citiți articolul integral pe adevarul.ro.