Un gust amar ma incearca dupa ce, timp de cateva zile, am vazut mizeria umana ridicata la rang de arta. Moartea lui Sergiu Nicolaescu a devenit un film suprarealist prost, cu un buget nelimitat. Nu discut despre calitatea artistului, nici despre cea a omului. Este treaba altora mai competenti si mai indreptatiti sa o faca, mult mai bine decat mine.

Suntem o tara de barbari. Nu conteaza durerea familiei, faptul ca trece prin clipe cumplite. Nu conteaza dorinta Omului. Este importanta doar setea bolnavicioasa de a vedea mortul. Circul, nevoia de barfa nationala sunt mai presus de orice delicatete, de orice sentiment omenesc de compasiune.

Laturile – amanuntele “picante” din viata omului care a trecut, scoase cu forcepsul de la persoane care nu au avut decenta sa se abtina, infierarea sotiei – care pastreaza durerea in sufletul ei si nu face turul televiziunilor pentru a o expune, sprasolicitarea surorii – care nu si-a revenit din soc, obligata sa nege toate scenariile fanteziste menite sa incinga si mai tare subiectul, toate aceste lucruri sub aparenta unei piosenii relative in fata mortii vand bine.

Oare ce fel de oameni am devenit daca moartea a devenit principalul nostru mijloc de entertainment? Patriarhia se ofera sa plateasca o parte din cheltuielile de inmormantare si refuzata trimite prelati la crematoriu pentru a se asigura ca nu va avea loc o slujba religioasa. Familia acuza, Patriarhia dezminte. Un grup de fani huiduie si o acuza pe sotie. Paltonul alb, sicriul inchis, incinerarea vor fi subiecte suculente pentru multe zile de acum incolo. Deja s-a comentat diferenta de varsta dintre soti, existenta unor fii anonimi si despre cui ii revine averea. Totul trece in derizoriu, in micime, in nimic.

Nimeni nu s-a gandit ca poate omul si-a regizat propria inmormantare, ultimul rol. Dupa circul la care am asistat la trecerea in nefiinta a unor mari actori – Iurie Darie si Serban Ionescu, poate era nevoie de un act de normalitate. Ce este atat de greu de inteles ca o persoana – chiar publica fiind, isi doreste discretie si in moarte asa cum si-a trait si viata. Omul este trecator. Nu este un bun national. Isi apartine lui, familiei si lui Dumnezeu.

Lipsa de bunacuviinta in raport cu o familie care jeleste, bataia pentru pupatul si zaritul moastelor – exacerbate de presa incapabila de a contura un subiect profund dintr-o intamplare tragica sau mistica, toate acestea au darul de a arunca o lumina sumbra asupra noastra. Ne aruncam singuri zoaiele in cap, pozam in crestini si ridicam cruci inalte si ostentative. Cat de crestineasca e scandarea “Rusine sa va fie!” intre doua huiduieli? Normalitatea, discretia nu ne place. Spectacolul este mai bun cu cat este mai extrem.

Presa a ajuns o adunatura de ciocli, prea dornica de audienta in goana dupa senzational. Este mult prea scarbos si o rusine pentru secolul in care traim. Oameni buni, lasati-l sa se odihneasca in pace.

48 COMENTARII

  1. Hestia,
    Ai dreptate,atunci sa vezi ce se va intampla..probabil ca oamenii vor fi ingropati oriunde,numai nu in cimitir.

  2. @gabio_sverige
    „… administrare a cimitirelor de catre B.O.R.” ?!?
    Pai B.O.R. tocmai pentru asta se lupta mai nou, ca cimitirele din Romania sa iasa de sub „tutela” primariilor si sa intre in „ograda” ei !!!
    Nici nu vreau sa-mi imaginez ce jaf pe capul nostru (si morti, si vii) mai pun la cale onoratii „mijlocitori” !

  3. Cand o sa vad o atitudine de acest fel,adica de organizare si administrare a cimitirelor de catre biserica ortodoxa romana,atunci am sa mai intru in biserica.pana atunci prefer sa ma rog la dumnezeu,fara intermediar care sunt clericii bisericii ortodoxe.

  4. Va dau un simplu exemplu de conduita bisericeasca,la suedezi
    daca esti departe de mormantul celor apropiati si dragi,ei se angajeaza sa-ti ingrijeasca mormantul,in schimbul unei sume de bani infime,desigur!
    iar daca esti aproape,ai toate uneltele de ingrijire a mormantului,de la grebla lopatica,stropitoare pentru flori,etc,fara sa platesti nimic,doar sa vii sa ingrijesti mormantul celor dragi
    Ori ceea ce am vazut asta toamna cand am fost in tara ma ingrozit.
    lumanarile iti sunt furate de indata ce ai iesit pe poarta cimitirului,apa curge sau nu
    nu ai loc de depozitare a florilor uscate si a diverselor mizerii aruncate de catre cei care mai vin sa curate mormantul
    si lista e lunga

  5. Cioran spunea:”daca turla bisericii ortodoxa ar fi fost conceputa mai mare decat cea catolica acum eram si noi in randul tarilor civilizate”.

  6. Da,multa mizerie pentru nimic!
    In toate tarile civilizate,incinerarea este un obicei normal.Patriarhia ar trebui sa vina in sprijinul enoriasilor,nu sa-i incite!
    Cu totii stim ca biserica manipuleaza,in special biserica ortodoxa romana!!!!
    Cu riscul ca voi fi criticat pentru ceea ce am scris,imi asum ceea ce scriu.
    Imi permit sa vorbesc despre patriarhia romana fiindca stiu foarte multe dedesubturi si ma doare ca,in loc sa ajute enoriasii,cu precadere pe cei de la tara cu sfaturi utile,organizare sociala la nivel de sat,comuna,pe ei ii preocupa doar banii si atat!!!!!!

  7. Cu ce am gresit ca popor, sa fim lasati 50 de ani pe mana comunistilor, sa se faca cu noi un experiment, si sa nu reusim sa scapam de fantomele lor nici acum? Mai avem vreo sansa sa ne respetam intre noi si sa ne rspectam mortii? DUMNEZEU SA NE AJUTE!

    • nici o sansa la cat de dezbinati suntem iar multi dintre romani materialisti pana in maduva oaselor.

  8. La modul general asistam,din pacate, la situatii mai mult decat jenante, intrucat nu mai este respectata viata privata. Principalii vinovati sunt presa si tv-urile, care in goana lor dupa senzational si sub lozinca „pe surse” intra cu bocancii in viata omului. Oricine poate sa zica orice si asta arata cat de jos pot sa se coboare jurnalistii. Chiar daca mai exista ziaristi de calitate acestia sunt la fel de vinovati prin tacere si neluare de atitudine.
    La randul lor romanii daca vad ca Romania e tara tuturor posibilitatilor ..de ce sa nu faca si ei la fel avand tonul dat de presa scrisa si vizuala.

  9. Haideti sa vorbim cinstit! Dl. Nicolaescu a fost o persoana publica, politician care si-a facut campanii, lui si partidului sau. Aceste campanii, stim bine ca sunt facute intr-un mod agresiv de catre toate partidele,deci ele sunt cele care se adreseaza cetateanului prin televiziune, afise, prin contact direct pe strazi sau piete, etc. Bun! Pana aici absolut democratic legal si cetatenesc. De bun simt? Pai atunci, am eu dreptul de a critica activitatea unui politician ales? Repet, nu familia, nici copii, doar activitatea sa. Mai spun odata, eu critic activitatea sa politica si rolul sau in formarea si civilizarea noastra, a poporului. Nu eu l-am bagat in politica, el singurel, atunci am tot dreptul sa am opinii fata de activitatea sa. Daca n-as avea acest drept, daca mi s-ar refuza. atunci ne intoarcem la perioada in care personajele filmelor domniei sale erau eroii noii oranduiri socialiste. Imi cer scuze daca am ofensat pe cineva!

  10. Dupa parerea mea n-ar trebui sa fim atat de pesimisti. Ceea ce se intampla e doar o etapa normala in evolutia noastra, a tuturor celor ce traim aici.

    Toti invatam cate ceva din filmul acestor zile.
    Am remarcat ca cei care au huiduit si criticat au fost oameni in varsta care-si vor schimba greu convingerile, temerile si fricile.

    • Acei oameni n-o sa se schimbe, nu mai pot.Ar insemna sa-si renege propriile crezuri, propria existenta. Sunt expresia vie a „omului nou”, „stiutori” in toate, manati de „manie proletara”; acelasi tip de oameni huiduie atat la nunti, cat si la inmormantari…
      Bieti oameni…Cata nevoie avem de o educatie sanatoasa, curata, de „medici” buni pentru creiere si suflete…Educatia – aici e cheia. Educatie curata + justitie curata = o tara normala, inscrisa intr-o evolutie fireasca. Si aici, pe aceste paliere s-a distrus in 23 de ani, datorita lui ilici&co, mai mult decat s-a reusit in cei 45 de ani dinainte, exceptand, desigur, realizarile timide de pana acum, cele din ultimii 2 ani…
      Teveurile s-au aliniat si ele(cum altfel, din moment ce au fost create de oameni ai Sistemului, aproape in totalitate), au schimbat tactica lui Ceausescu, aceea de a ingradi accesul la tv(in acele vremuri macar se citea), cu o „invazie” de televiziuni, cantand, cu mici exceptii, aceeasi arie: ati vrut acces la teveuri, va dam NOI acum informatie, opinii, „realitati”, dar de care vrem noi, pentru scopurile noastre, doar nu era sa foloseasca teveurile in a se destepta oamenii! Teveurile au devenit cea mai buna arma de propaganda(stim doar, ce asi sunt comunistii in propaganda), de indobitocire, de tiganiada…Cine crede ca doar „comercialul” a primat, se insala!
      Dincolo de grotescul acestor zile, este atat de trist… tot ce se intampla cu poporul asta, ramas pe plaiurile mioritice…

      • Exact, mai sunt si teve-uri care nu se ocupa de manipulare si chiar ai cate ceva de invatat din emisiunile lor asa ca nu e chiar totul pierdut.

    • Nu si le vor schimba, sunt prea batrani pentru asta, sper doar sa nu le transmita celor tineri de langa ei.

  11. Dle Cartianu,
    Este oare adevarat ce scrie dl Aurel Rogojan cum ca Ion Ilici Marcel Iliescu a stat la căpătâiul muribundului să se asigure că, in delir, nu va scăpa vreun secret al afacerilor teroriste care au emanat troica nenorocirii României?

  12. am evitat televizorul si presa pentru a nu trai ceea ce ai scris. Nu stiu cand o sa scapam de stirile de tip ora 5 si ale vuvuzelelor

  13. A murit si acum fiecare comenteaza dupa cum i se pare de cuviinta .
    era o persoana publica si ca atare are” dreptul” la orice tip de comentariu
    -nu a fost un mare politician .era acolo sa acopere pur si simplu un loc ptr comunisti.trebuia sa ramina numai in lumea artistilor .
    -onoruri militare pe banii cui ?a avut garda nationala mihai viteazul .
    .–prin anii 95 inca se folosea de militarii in termen ptr filmari.
    -cosciugul flancat de 4 militari de a garda nationala.
    -deci eu cred ca fiecare roman poate sa comenteze cum vrea si cum i se pare viata si tot ce tine de sergiu nicol.circ sau nu circ cum el a avut atitea drepturi nu tre sa le piarda acum .
    -cita liniste a facut el pe la revolutie atita sa aiba si el pe mai departe

    • Va dau dreptate, domnule, cu singurul bemol ca judecata finala a omului Nicolaescu este in mainile Domnului. Dar avem, desigur, dreptul de a ne expune propriile opinii despre un personaj public. Face parte din chiar riscurile pe care acesta si le-a asumat odata cu statutul. Cred insa ca orice comentariu privindu-i familia si chiar optiunea pentru ceremonia finala nu-si au locul, mai ales ACUM.

      Un lucru ma socheaza insa, si nu e prima data : in astfel de momente presa e plina de comentarii apologetice care depasesc fireasca masura. Ca l-am apreciat sau nu pe regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu trebuiie sa recunoastem cu totii ca decesul domniei sale nu inseamna sfarsitul cinematografiei romanesti, ci doar o fila puternic controversata din istoria ei care se intoarce.
      In vremea gloriei filmelor de actiune ale lui Sergiu Nicolaescu, Mircea Danieliuc era interzis si urmarit, Lucian Pintilie si Liviu Ciulei au preferat sa se exileze. Istoria ii va judeca si le va acorda, fiecaruia locul care-i revine de drept.

      Cat despre omul si politicianul apropiat criminalului iliescu … despre morti numai bine !

      P.S. Si pe mine m-a interpelat faptul ca locul expunerii sicriului a fost Cercul Militar si ca trupul neinsufletit a fost flancat de soldati din garda nationala. A foast Segiu Nicolaescu militar de inalt grad ? Probabil ca nimeni nu va simti nevoia sa ne dea o explicatie …

        • Draga Luci,
          merci pentru indicatie. Si mie mi s-au lamurit multe. Pentru a-i scuti pe ceilalti colegi de efortul cautarii, dau in clar paragraful respectiv :

          „Legătura cu Securitatea

          Sergiu Nicolaescu a făcut în anul 1981 antecameră la dictatorul Nicolae Ceaușescu pentru a face o turnătorie prin care-i acuza pe Lucian Pintilie și Alexa Visarion, cum că aceștia ar face acte de anti-patriotism. Sergiu Nicolaescu a scris o notă scurtă dictatorului pe care a trimis-o Comitetului Central (CC) al PCR, care era de fapt o cerere de primire în audiență.[37] El ar fi dorit să-i prezinte lui Nicolae Ceaușescu „o serie de probleme de mare importanță pentru existența și dezvoltarea cinematografiei naționale”. Atașat cererii, exista și un rezumat al ideilor pe care domnia sa dorea să le expună[38].

          Prin filmul său „Reconstituirea”, Lucian Pintilie dăduse o lovitură de imagine regimului ceaușist și tocmai pregătise spre difuzare filmul „De ce trag clopotele Mitică?”. Alexa Visarion a declarat Evenimentului Zilei că ar fi o victimă colaterală deoarece ar apărea pe nota lui Nicolaescu din cauză că actorii pe care i-a folosit el în spectacolul „O noapte furtunoasă” au jucat în filmul lui Pintilie.

          Contactat de ziarul Evenimentul Zilei, Sergiu Nicolaescu și-a recunoscut inițial semnătura și a recunoscut cum că ar fi trimis două cereri similare dictatorului, una cu un subiect pe care nu și-l amintește și una legat despre o casă. Ulterior a declarat că nu ar fi putut să scrie niciodată așa ceva și că totul este un fals. La vârsta de 81 de ani, actorul Nicolaescu a început să-și amintească de fragmentul din notă sa pentru cererea de autofinanțare a cinematografiei dar nu că ar fi „turnat” pe cineva.[39]

          Fiind persoană publică în regimul ceaușist, Sergiu Nicolaescu a avut și un dosar la securitate, pe care l-a văzut în anii de după evenimentele din 1989. Așa cum menționează ziarul Gândul:
          „Sergiu Nicolaescu spune că și-a văzut dosarul de Securitate și că, printre cele 20 de nume întâlnite acolo, l-a găsit și pe cel al lui Szoby Cseh. Nicolaescu susține că, „în mod cert”, fostul cascador l-a turnat. „Pe mine mă suspecta, pentru că lucram cu străinii. Niciodată Szoby Cseh n-a fost un om deștept. Mai degrabă un prostănac”.[40][41]”
          —Gândul, 01.02.2011

          Ca urmare a scandalului media care s-a declanșat în disputa Nicolaescu – Szoby Cseh, Cseh a declarat că Nicolaescu era un securist „că nu degeaba stăteau toți în poziție de drepți în fața lui” și că din informațiile pe care le deține de la unchiul său, acesta din urmă l-ar fi văzut pe Nicolaescu în uniformă de general de securitate.[42]

          Generalul de brigadă (rez) SRI Aurel Rogojan, fost șef de cabinet al ultimului șef al Securității, Iulian Vlad, susține că generalul Nicolae Budișteanu, fost anchetator al luptătorilor din munti și șef al Direcției a III-a a Securității Statului, ulterior comandant al Școlii Militare de Ofițeri Activi nr. 1 a Consiliului Securității Statului (Școala de la Băneasa a Securitatii) și comandant al Scolii DIE de la Branești, i-ar fi mărturisit că Sergiu Nicolaescu era integrat într-un progam ce viza „strategia comunicării publice a nou înființatului Consiliu al Securității Statului”. Acelasi general (rez) mai afirmă că în dimineața zilei de 22 decembrie 1989, la ora 06.30, șeful Direcției de Filaj și Investigații a DSS, colonelul Băjenaru, i-a cerut să-i raporteze generalului Iulian Vlad, că Sergiu Nicolaescu se afla, la acea oră, „într-un fel de cercetare a zonelor din piețele “Romană”, “Universității” și “Unirii””.

          • La capitolul „tinerete” scrie ca e( a fost) nepotul unui general(facut de Stalin) NKDV, prieten cu Pauker…

          • da si.. ne mai incalzeste cu ceva acum ? el a fost bine mersi in partid ca si Felix si nimeni n-a luat atitudine prin eliminarea lor. Singura care a picat fara a avea activitati de amploare la secu ca ei a fost Mona Musca.

  14. Este bine INTOTDEAUNA sa ne dam cu parerea(inseamna a emite un SENS INFORMATIONAL) in cunostinta de cauza. Studiind si traind de mic copil in mijlocul mai multor oameni, ceea ce un om normal nu are parte din cauza ca el traieste in SANUL FAMILIEI pana la maturitate,am putut observa ca in orice mediu traim amprenta CARACTERULUI este singura care lasa urmele si dupa care putem sa ne ghidam,fara a mai asculta orbeste PARERILE(sensurile informationale)opinacilor de „meserie”
    Cu alte cuvinte cel care are CARACTER indiferent de mediul in care traieste v-a fi intotdeauna UN CARACTER(MODEL de urmat).
    Toti care au condamnat FAMILIA fostului regizor de la cel maio mic pana la cel mai mare AU GRESIT fiindca au condamnat in necunostinta de cauza.
    Cine suntei voi cei care condamnati cum sa „parasim” lumea asta???….credeti ca detineti ADEVARUL de cum PLEACA omul din aceasta lume????…purtati-va VOUA grija cum veti putea sa PLECATI din aceasta lume, caci nu RITUALURILE ne deschid acea USA(CALE DE TRECERE) ci REZULTATUL GANDIRII rezidat din trairile noastre ne v-a deschide acea USA caci el este CHEIA acelei USI.
    Le pun o intrebare acelora care acuza DORINTA DEFUNCTULUI si anume,daca era ingropat „crestineste” ajungea in RAI????….daca este asa toti vor ajunge in RAI si astfel nu mai este asa de ravnit si nici nu mai conteaza daca pacatuim la greu. Deci nu veti avea raspuns la aceasta intrebare si implicit nu veti putea GARANTA acea TRECERE in lumea de dincolo.asa ca nu mai CONDITIONATI aceasta TRECERE cu parerile si acuzele voastre…..faceti-va griji de sufletul vostru care v-a trebui sa treaca si el pe acolo si nu are cum sa deschida acea USA si deci implicit nu veti putea TRECE mai departe in lumea de dincolo.

    • Da, de fiecare data cand judecam pe cineva, gresim
      si vom ajunge sa fim si noi la randul nostru judecati de catre altii.

      Si cand se intampla asta n-ar trebui sa ne suparam ci chiar sa ne bucuram ca ni se plateste cu aceeasi moneda. 🙂

      • Dora,singurul lucru pe care l-am EVIDENTIAT este despre faptul ca foarte multa lume condamna FAMILIA lui vizavi de hotararea lui de ai fi incinerat trupul dupa ce va muri, in loc sa fie „ingropat crestineste”.
        Poate oricine sa-si dea cu parerea despre actiunile sau faptele lui cat a trait dar nimeni nu poate hotari cum sa „plecam” din aceasta lume dupa ce trupul moare prin iesirea sufletului din el.

        • Am inteles Claudiu, tocmai despre aceasta CONDAMNARE vorbeam si eu, oamenii judeca foarte usor deciziile familiei dar nu se gandesc ca nu e bine sa critici pentru a nu fi la randul tau criticat.

  15. Da atat de mult trambitata decenta este pierduta de doar o parte a acestui popor, un popor care este in continuare alimentat de Tv-reurile care se napustesc asupra celor in cauza adica familia decedatului, ca niste haite de lupi gata sa-i sfasie si pe cei indurerati care au mai ramas in viata , dragilor, dar mai suntem si noi cei care nu ne alimentam cu veninul televiziunilor si mai avem vericalitate , nu stiu si habar nu am cat va mai rabda bunul D-zeu atata mojicie josnicie la noi in tara, rusine sa le fie Tabloidelor care se ocupa cu asa ceva .

  16. Orice ati face pana la ujrma unii ajung la concluzia ca „romanii” vor circ etc….
    Romanilor li s-a indus dorinta, li s-au prezentat anumite sabloane din care nu au voie sa iasa ca se fac de rusine, nu mai sunt in randul lumii.
    Concluzie: formatorii de opinie sunt principalii vinovati – ziaristii, televiziunile care evident exploateaza si prostia umana existenta in orice societate.

    • Iar printre cei care au indus aceasta dorinta romanilor, printre acei formatori de opinie se numara si Sergiu Nicolaescu. Tot respectul pentru cariera domnului Nicolaescu, dar eu nu pot uita regia REVOLUTIEI ROMANE. SFASIETOARE REGIE pentru un popor mult prea iertator (A NU SE INTELEG PROST).

      • Salut! Ai dreptate, un personaj controversat, un artist, DAR SI POLITICIAN!!! Crede cineva ca parintii acelor tineri ucisi la Revolutie ar fi fost miscati de decesul unui om care si-a inchinat cariera artistica si viata calailor? Spun unii ca n-aveai de ales, si ca artistii trebuiau sa faca anumite concesii. Sa le spuna asta celor ce-au murit in munti, celor ce-au murit la canal, in inchisorile comuniste sau celor ce-au fost nevoiti sa ia calea exilului. „Ajunge! Lasati-i in pace”! Nu doamna, datorita unor oameni ca el, sistemul atat de blamat acum a reusit sa schimbe viata si mentalitatea oamenilor care acum strigau „rusine”. Sunt defapt produsul culturii la care a contribuit si Nicolaescu, care nu-i asa, s-a bucurat totusi de onoruri militare. „Ajunge! Lasati-i in pace”! Nu doamna, ei nu ne lasa pe noi, ei, cei care ne-au modificat pana si structura constiintei de neam, facandu-ne sa ne uram unii pe altii, sa nu vrem sa indraznim macar la o Romanie Mare. Un film despre Reintregirea Neamului, despre unirea cu Moldova, de condamnare a regimului criminal comunist, asta ar fi facut un mare artist. „Ajunge. Lasati-i in pace”! Nu doamna! Daca Regele ar muri maine (Doamne fereste!), si ar fi fost ininerat, ar demonstra ce nu face parte din neamul pe care la pastorit si la indragit. Nicolaescu a aratat ca nu-si respecta neamul, neurmandu-i traditiile. Macar atata lucru merita poiporul sau, cel care i-a dat totul. Altii si-au pierdut tineretile sau si-au sacrificat viata, macar atata putea sa faca tov. Nicolaescu, sa respecte traditiile stramosesti. Romanii meritau asta!

        • Stimate domn, nu cred ca o sa va placa rspunsul meu. Sunteti prea vindicativ in raport cu decenta pe care o invoc eu in articol. Sa fii crestin inseamna in iubire si iertare. Nu stiu daca ati stat vreodata de vorba cu o persoana care a fost si a suferit la Canal sau prin alte puscarii. Ei, toti au iertat. Ti se ridica parul in cap cand auzi cat de frumos au stiut si stiu sa ierte, cat de frumos vorbesc despre calaii lor. Asta inseamna pana la urma crestinism. Si, mai mult decat atat, fiecare are dreptul de a decide propriile sale funeralii. Ca le doreste precum faceau dacii – ars pe rug, ca le vrea ingropat cu sobor de preoti este treaba omului si doar a lui. Cine suntem noi sa-i judecam decizia, sa-i judecam familia? Cine nu are vina sa ridice primul piatra. Este vorba doar despre decenta minima, pe care acest popor se pare ca a pierdut-o

          • „Totul trece in derizoriu, in micime, in nimic!”
            In NIMICNICIE si NEMERNICIE stimata doamna!
            Numai daca ar fi lasat in urma lui filmul Mihai Viteazu’ (cumparat printre altii si de americani) tot ar fi fost destul! Tot ar fi ramas un urias in cinematografia romaneasca!
            Latraii care NU au inteles comunismul si NU inteleg ce li se intimpla chiar in zilele noastre, NU merita sa fie bagati in seama!
            Daca majoritatii romanilor ii place sa fie mincata (bleah!) de viermi dupa ce mor, e dreptul lor sa aleaga….
            Daca romanii au „ales” – in locul lui Zamolxis, respectat de toti marii scriitori si istorici ai lumii antice – un „mesia” primitiv si abominal total strain de traditiile noastre milenare, este tot dreptul lor! Lasati-i Doamna sa-i manince mai intii popii (mincinosi, amorali si imorali) si apoi VIERMII!
            „…a slujit regimul comunist!” Peste 275.000 de activisti de partid! peste 12.000 de securisti! peste 5.000 de militieni! peste…au slujit regimul comunist, iar acum sint inregimentati in USL (Uniunea Sarlatanilor Liberii)! Daca „menek” ar imparte 300.000 la 40 de judete, ar afla citi „asistati social” (infractori de regula) sint in fiecare judet! CARE NU AU IMIGRAT SI NICI NU O VOR FACE VREODATA! AICI ESTE PROBLEMA ROMANIEI SI A ROMANILOR!
            L-as intreba pe infocatul „menek”:
            Daca TU nea caisa, lucrezi la patron, faci ce vrei TU sau ce ti se cere? Afla – daca nu ai stiut pina acum – ca cel putin pina in 1989 patronul in Romania a fost PCR-ul!

          • Dar de ce sa-l iertam , avem oare noi cei care nu avem victime din decembrie 89 in familie sau de la mineriada.
            Ca doar dl Nicolaescu despre care toate televiziunile inlacrimate ne confirma azi, era un om foarte curajos .
            A strigat cu curaj :dupa 22 cine a tras in noi si-n aceasta calitate de curajos a condus sau a activat in comisii parlamentare care sa lumineze adevarul, stie mai bine dl Cartianu, desi unii rai si nerecunoscatori spun ca de fapt a incurcat si mai mult lucrurile.
            La fel si dupa 13-14 iunie 1990 a protestat contra actiunilor minerilor si tot asa nu e cazul sa mai spun si despre alte fapte la fel de frumoase. 🙂

          • Erata: Dar de ce sa-l iertam , avem oare motive si avem ce ierta, noi cei care nu avem victime din decembrie 89 in familie sau de la mineriada?

          • Salut! Pana la urma Nicolaescu a fost o persoana publica, un actor, regizor dar si politician. Ceausescu n-a fost? Ce-ati avut sau ce mai aveti cu el? Il iertam? Ii uitam faradelegile? Of, asa este, parerile sunt impartite. N-am spus in niciun moment ca cei care au strigat „rusine” au dat dovada de civism. AM SPUS DOAR CA SUNT CREATIE A NIVELULUI CULTURAL LA CARE A CONTRIBUIT DIN PLIN ACEST ARTIST. Si nu numai ei, foarte multi, majoritatea, poate si eu si dumneavoastra. Politicienii de azi si de ieri, printre care s-a numarat si regizorul disparut, sunt parte a poporului, nici mai buni dar nici mai rai. CUM SA CERI DECENTA UNUI POPOR CARE A FOST EDUCAT SA NU O AIBA? Acest popor, oameni de rand, televiziuni, media in general, politicieni, sunt parte a creatiei acestor „repere” morale. Iertam? Sigur, dar NU TREBUIE SA UITAM, altfel viitoarea generatie o sa procedeze la fel. Dumnezeu sa-l odihneasca!

        • Pai eu cred ca regizorul s-o fi gandit ca a dat destule filme poporului sau asa ca nu-i mai datora nimic.

          Si de-acum stim cu totii ca nu vroia sa fie mancat de viermi asa ca incinerarea a fost solutia.

        • Mai „menek”,

          …mai bine gindeste-te daca va mai sti cineva de tine la trei zile dupa ce vei trece in lumea dreptilor!

        • Din cate am citit eu, dacii practicau arderea mortilor. Ei nu fac parte din istoria noastra? Existam ca popor doar dupa ce am fost crestinati? Sa nu mai vorbim de afacerile bisericilor, ca deja intram in scandal.

  17. Bietul roman nu are o viata personala ci dimpotriva are obiceiul sa traiasca prin altii. Un muribund este preocupat de decesul unei persoane publice mai degraba decat de organizarea propriului deces si de gustarea ultimelor zile din viata. Frustratii pluseaza in cazurile similare cu cel al lui SN. Colegii care considera ca au drepturi mai mari decat familia, jurnalistii de duzina care sparg topul cu stiri bomba, puxxmea de pe strada pentru care o defilare la sicriu si o critica sunt mai ceva ca un Vanghelion gratuit. Amuzanta remarca ca Sergiu Nicolaescu ne apartine la toti. A devenit astfel un simbol al personalitatilor publice, care nu au nevoie sa aiba viata personala, orice imbucatura, pas, dejectie, impreunare, operatie, concediu si deces fiind obligatoriu de impartit cu vulgul. Asa e viata in Romanica.

  18. Nimic nou sub soare. Romanilor le plac pomenile, statul la cozi, circ, barfa si mahala. Presa si tv-urile le dau apa la moara pentru rating. Asta ne este natia si imposibil de revenit la normal.

  19. aveti dreptate, Cristina Panzaru „Presa a ajuns o adunatura de ciocli, prea dornica de audienta in goana dupa senzational”! cine sunt oamenii din spatele sticlei…cine isi pune girul pe un subiect de emisiune, pe un titlu intr-o emisiune?!…”fetita din grota, violonista cu conservator”…sau „Kelemen Hunor: Dan Voiculescu este tumoarea canceroasa a politicii romanesti”….sau …goana dupa MACABRU, nu?!

  20. Asa este. Conteza dorinta omului. Si daca omul a dorit sa scoata Biserica din ecuatie considerand ca dupa 22 decembrie 1989 relatia sa cu divinitatea si iertarea si miluirea sa (vezi rugaciunea inimii) nu ar mai putea fi obtinuta intermediat cu ajutorul ritualului ortodox ci direct fata in fata?

Comentariile sunt închise.