Klaus Iohannis a declarat, luni, imediat după ce BEC-ul a dat noi rezultate parţiale, că le mulţumeşte românilor că au ieşit la vot şi că de acum trebuie să se apuce de treabă.

„Dragi romani, cu peste 6,2 milioane de voturi, m-aţi ales preşedinte al Romaniei. Vă mulţumesc! Mulţumesc celor care au ieşit ieri la vot. o prezenţă fenomenală, peste 64% este cea mai plăcută surprirză a acestor alegeri. Este clar că acum campania a trecut şi ce a fost de ale s-a ales. Acum trebuie sa ne apucăm de treabă. Eu sunt dispus să mă apuc foarte serios şi foarte hotărât de treabă”, a declarat Iohannis.

Iohannis a mai spus că votul de duminică este un semnal extrem de puternic pentru clasa politică şi trebuie să ţină cont de el.

„Pe 16 noiembrie, cetatenii Romaniei au dat semnalul schimbării profunde în Romania. Acest semnal este unul extrem de puternic .Este un semnal atat pentru mine cat si pentru clasa politica. Eu am inteles acest semnal dat de cetatenii romani. Îi indemn pe politicieni sa ia seama, sa ia in considerare acest semnal dat printr-un vot covârsitor. Îi indemn pe politicieni sa judece bine ce au de facut in zielele urmatoare”, a afirmat Iohannis.

Iohannis cere repingerea Legii amnistiei şi graţierii

Totodată, viitorul preşedinte al României a spus că cere parlamentului să se reunească pentru respingerea Legii amnistiei şi graţierii.

„Solicit Parlamentului sa se tina de cuvant si maine sa puna pe ordinea de zi legea amnistiei si gratieriii si sa o pice. Tot mane, rog Parlamentul sa ia in discutie toate solicitarile venite din partea justitiei si sa le incuviinteze pe toate”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a cerut şi urgentarea procedurilor pentru introducerea votului prin corespondenţă, cosiderând că este inadmisibil ce s-a întâmplat la aceste alegeri cu votul din Diaspora.

„Rog partidele politice sa inceapa urgent discutiile pe legea votului electronic si a votului prin corespondenta. Nu vreau sa se mai intample vreodata ce  s-a intamplat la votul din diaspora. Mii de romani nu au putut sa-si exercite dreptul la vot. Este inadmisibil. Asa ceva trebuie prevenit urgent. Vreau in acest moment sa-mi exprim inca o data respectul pentru romanii din  Diaspora care au avut nevoie de multe ore ca sa voteze. Care au inteles importanta votului lor. Au calatorit cateva ore pana la sectia de vot, acolo au stat, multi, in ploaie, in frig ca sa voteze. Cineva trebuie sa suporte consecntele votului catastrofal orgganizat in Diapsora. Guvernul va trebui sa analizeze aceasta chestiune si sa-i traga la raspundere. Sa-i demita pe cei vinovati de organizarea defectuoasă a votului din Diaspora. Este foarte imbucurator ca aproape 400.000 au votat in Diaspora, dar extrem de ingrijorator ca mii de romani nu au putut vota. Cei vinovati sa raspunda cu  functia!”, a spus Klaus Iohannis în conferinţa de presă susţinută de la sediul ACL.

Întrebat dacă îi cere demisia lui Victor Ponta, Iohannis a răspuns că trebuie să se facă o analiză şi cei vinovaţi să plece.

„Sa se analizeze si cei vinovati sa plece. Punct!”, a afirmat Iohannis.

Iohannis îi cere lui Băsescu să recheme de la post diplomaţii care nu şi-au făcut treaba aşa cum trebuia la votul din Diaspora

În acelaşi timp, Iohannis a spus că îi cere lui Traian Băsescu să cheme de la post toţi ambasadorii şi consulii care se fac vinovaţi de situaţia creată în Diaspora.

„Îi rog pe presedintele inca in functie sa analizeze aceasta situatie si sa recheme de pe post pe toti diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din sectiile de vot. Consider ca este un gest minimal sa fie retrasi amabasdorii si consulii acolo unde romanii au fost umiliti. Nu pot sa accept sa existe situatii unde concetateni de-ai mei sa fie tratai cu gaze lacrimogene fiindca vor sa voteze”, a conchis Iohannis.

Iohannis garantează continuarea parteneriatului strategic cu SUA, mai ales ca partener NATO, dar şi consolidarea relaţiilor cu UE

Totodată, Iohannis a dat asigurări ca va continua să menţină legăturile cu partenerii externi şi va pune accent pe parteneriatul strategic România-SUA, ţinând cont şi de importanţa misiunilor noastre în cadrul NATO, ca partener de încredere al Alianţei.

„Un gand bun pentru partenerii nostri externi. Voi continua parteneriatele care sunt pilonii politici externe a Romaniei, parteneriatul strategic cu SUA, rolul si locul nostru in NATO, rolul si locul nostru in UE.  Voi dovedi ca Romania este un partener serios, credibil si de cursa lunga. In fine, tot legat de semnalul dat de romani, invit Guvernul sa pofteasca la Parlament cu bugetul  pe 2015. Cu cat mai repede cu atat mai bine. Dragi romani, in deschidere  am spus ca va multumesc pentru ca m-ati ales presedinte al României. Vreau sa stiti ca eu voi fi un presedinte al romanilor. Eu voi fi un presedinte liber. Va voi reprezenta pe voi!”, a mai spus Klaus Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a mai afirmat că după rezultatul exit-poll-urilor a fost sunat de Victor Ponta, dar nu a avut o discuţie telefonica şi cu Traian Băsescu.

„Voi schimba felul in care se face politica in Romania. Fuziunea intre PNL si PDL a fost decisa la sfârşitul lui iulie in Congres si a fost inregsitrată saptamana trecuta. Este finalizată in integralitatea ei si nu mai exista cale de intoarcere (…) Începand de maine, noul Partid National Liberal isi va face optiunea ni ceea ce priveste parcusul viitor”, a mai declarat Iohannis.