Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a precizat, pentru Mediafax, că nu există date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României, fiindcă nu există nicio obligaţie pentru companii sau instituţii să raporteze astfel de situaţii. Acesta recomandă actualizarea sistemului de operare.
“Nu avem date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României. Nu există nicio obligaţie pentru operatori să raporteze şi avem doar cifre parţiale. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu instituţiile statului. Sunt situaţii în care nici nu ştiu de astfel de atacuri. În cazul anumitor atacuri îţi dai seama fiindcă sunt criptate fişierele şi ţi se cere o sumă de bani ca să le decripteze. Dar foarte multe atacuri nu sunt vizibile şi lumea nu ştie de ele. Pot să stea sute de zile în sisteme şi deţinătorul sistemului să nu aibă nici cea mai vagă idee că e un atac în derulare”, a declarat, în exclusivitate pentru Mediafax, Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Acesta a transmis însă o recomandare către populaţie, companii şi instiuţiile statului: „Trebuie actualizat sistemul de operare acum, urgent! Trebuie actualizeze aplicaţiile software pe care acest sistem de operare le utilizează, folosit un sistem antivirus şi trebuie făcut backup la date, fie că vorbim despre companii, fie că vorbim despre persoane. Dacă sunt informaţii importante sau sensibile, să le pună pe un dispozitiv de stocare extern, tip memory stick, hard disk, CD etc. Aceste lucruri trebuiesc făcute acum!”, a subliniat Jianu.
Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Direcţia Comunicare Grup Renault România, o parte a activităţii de producţie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncţionalităţi ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi înapoi la domiciliu.
”Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncţionalităţilor care, la o primă vedere, sunt o consecinţă a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global. Pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei. Vom reveni cu detalii pe măsură ce vom avea noi informaţii”, se arată în comunicat.
Sistemul informatic din uzină a picat în noaptea de vineri spre sâmbătă, blocând total activitatea mai multor secţii robotizate. Astfel, mii de angajaţi care urmau să intre în tura de dimineaţă au fost trimişi acasă.
La rândul său, SRI anunţă: Nu avem vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel naţional.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a precizat, pentru Mediafax, că SRI nu are vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel naţional al atacului de timp ransomeware şi că acesta poate afecta orice sistem Windows ce nu are actualizarea de securitate MS17-010, prin urmare, o astfel de ameninţare, un atac cu acest tip de ransomware, nu vizează anumite entităţi.
Totodată, organizaţiile ar trebui să se asigure că au sistemele de operare Windows actualizate la zi, a mai precizat Ovidiu Marincea.
Kaspersky Labs afirmă însă că România este pe locul 9 în ceea ce priveşte statele cele mai afectate de valul de atacuri cibernetice cu virusul de tip malware WannaCry, care a vizat 99 de ţări, în Rusia fiind înregistrate cele mai multe atacuri informatice cu acest virus.
99 de ţări au fost afectate de cel mai mare atac cibernetic din istorie, care a vizat, în principal, sisteme informatice ale instituţiilor, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Germania, Italia, Vietnam sau Spania, conform BBC News online.
Firma de securitate a anunţat că au fost înregistrate zeci de mii de atacuri în peste 75 de ţări, între care şi România. Rusia se află pe primul loc în rândul ţărilor afectate de acest virus, aici fiind semnalate peste 70% dintre atacuri, în timp ce România se află pe locul 9, la mică distanţă de China, fiind a doua cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană, după Luxemburg.
Şi Jakub Kroustek, de la firma de securitate Avast, a declarat că până sâmbătă au fost detectate peste 100.000 de dispozitive infectate în 99 de ţări.
Hackerii au declanşat atacul „WannaCry”, folosindu-se de un virus din kitul de instrumente de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate americane.