Adunarea Generala a Judecatorilor Curtii de Apel Constanta a aprobat, sambata, revocarea judecatorului Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii. Pina acum 9 din cele 16 curti de apel care functioneaza in Romania au votat pentru revocare. Decizia finala de revocare aparine insa plenului CSM.

Votul de la Curtea de Apel Constanta a fost urmatorul: 29 de voturi pentru revocare, un vot nul si o abtinere.

Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cererea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand, la randul lor, cu doua treimi din voturile judecatorilor in functie.

In total, in Romania functioneaza 16 curti de apel. Noua dintre acestea au votat pana acum pentru revocarea Alinei Ghica din CSM.

Intrucat s-a indeplinit numarul minim de noua curti de apel cerut de lege pentru revocare, in termen de 15 zile, plenul CSM va trebui sa ia act de decizia judecatorilor din adunarile generale ale curtilor de apel care au votat-o in 2010 pe Alina Ghica sa-i reprezinte in forul superior al magistraturii. CSM are insa ultimul cuvint in ce priveste revocarea din functie.

Este o premiera ca un membru al CSM sa fie revocat.

Alina Ghica, fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, in prezent candidat la functia de vicepresedinte al CSM, declara recent pentru ziare.com ca nu s-a invocat niciunul dintre cazurile prevazute de lege pentru revocarea sa din functia de membru al CSM, precizand ca va respecta deciziile luate de adunarile generale ale judecatorilor.

Magistratul a reamintit ca in 2012 a fost pentru prima data cand evolutia CSM a fost evidentiata pozitiv in rapoartele Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

4 COMENTARII

Comentariile sunt închise.