O vizită în extrasezon prin Neptun și Olimp, departe de agitația orașului, te poate face să te întrebi dacă nu cumva cineva a adunat aici toate hotelurile dărăpănate și insalubre, cu aspect de cămin studențesc, și toate restaurantele scorojite de tencuială, înecate în igrasie și rugină, rămase din vremea comunismului. O parte din relicvele stațiunilor aparțin chiar Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) sau sînt rezultatul privatizărilor dezastruoase ale fostului Minister al Turismului, făcute sub bagheta lui Dan Matei Aghaton.

În 2010, MDRT s-a interesat de soarta privatizărilor din Neptun-Olimp iar corpul de control al ministrului Elena Udrea a ajuns la o concluzie clară:  pînă la data efectuării controlului nu a fost inclus în circuitul turistic nici un obiectiv asumat prin angajamente și programe investiționale în urma privatizărilor. Concluzia a fost însoțită de propunerea de trimitere a raportului de control către DNA. Elena Udrea nu a dat curs sesizării și s-a mulțumit să constate neregulile operate de societățile care urmau să scoată la lumină turismul din Neptun-Olimp. Pentru că, parte din ele, aparțin unor apropiați ai PDL sau unor apropiați familiei Udrea-Cocoș ori unor afaceriști cu vechi ștate în afacerile cu statul.

Raportul de control al MDRT: privatizări dezastroase la Neptun Olimp

În 2002, SC Neptun Olimp SA, societatea care gestiona activele statului din stațiune, s-a asociat cu firme private în 25 de societăți mixte, cu scopul declarat de a reabilita o serie de hoteluri și restaurante, ba chiar cu scopul de a construi unele noi. În acest sens, SC Neptun Olimp SA și-a pus la bătaie activele, urmînd ca privații să facă investițiile necesare. Privatizările s-au făcut la mica înțelegere, fără concurență și fără vreo licitație. Cît privește societățile alese, ele fie aveau obiect de activitate total paralel turismului, fie înregistrau pierderi ori erau pe post de paravan, pentru că ulterior și-au cedat acțiunile altor parteneri. Mai mult, privații au devenit direct acționari majoritari în societățile mixte, asta în baza unor programe investiționale, adică în baza unor promisiuni și nu a unor investiții propriu-zise. De altfel, în contractele de privatizare nu au fost prinse dispoziții cu caracter obligatoriu privind investițiile, acestea putînd fi ocolite prin acte adiționale.

În baza rezultatelor dezastruoase înregistrare de societățile mixte, care n-au adus și nu aveau să aducă vreodată dividende, conducerea SC Neptun-Olimp SA a decis să-și cesioneze acțiunile. La data controlului, SC Nepun-Olimp mai era acționar în doar patru societăți. Conform raportului de control, cesionarea acțiunilor s-a făcut la jumătate din prețul stabilit de evaluator, iar valoarea terenurilor, care crescuse de 3-4 ori de la data constituirii societăților mixte și pînă la data cesionării lor, nu s-a reflectat în veniturile cuvenite SC Neptun-Olimp SA.

Conducerea SC Neptun-Olimp SA putea evita acestă situație folosindu-se de o clauză din contractele de privatizare, care stipula faptul că societățile mixte puteau fi desființate de drept, fără a mai fi nevoie de intervenția unei instanțe, sumele investite de privați urmînd a reveni SC Neptun-Olimp. Societatea nu a făcut însă uz de această prevedere, preferînd să cesioneze la prețuri mult subevaluate acțiunile. Ulterior cesionării, o parte a societăților mixte s-au și evaporat de la Registrul Comerțului, fie prin dizolvare, fie prin fuziune cu alte societăți.

Pe scurt, rezultatul acestor privatizări a fost atît diminuarea patrimoniului SC Neptun-Olimp cît și scoaterea din circuitul turistic a mai mutor active, care fie au devenit proprietăți private, fie au fost lăsate în paragină, pe post de sperietori de turiști.

Elena Udrea a îngropat raportul de control departe de ochii DNA

Corpul de control al ministrului Dezvoltării a propus ca raportul întocmit în cazul privatizărilor de la SC Neptun-Olimp să fie trimis la DNA, în vederea efectuării verificărilor necesare, pentru a se constata dacă sînt sau nu întrunite elementele constitutive ale unor infracțiuni. Elena Udrea nu a dat însă curs acestei solicitări. Nici măsurile dispuse de corpul de control pentru a fi luate la nivelul MDRT nu au avut mare succes în fața ministrului și nici a conducerii SC Neptun Olimp SA. În raport s-a propus dizolvarea celor patru societăți în care Neptun Olimp mai deține acțiuni, în vederea recuperării integrale a capitalului aportat. Este vorba de societățile: SC Flamingo Estival 2002, SC Crama Murfatlar Neptun, SC Holiday Club Neptun și SC Transter SA. Consiliul de Administrație al SC Neptun Olimp nu a ținut cont de acestă măsură, ba din contră, a decis să-și cesioneze acțiunile. Acest front comun împotriva raportului de control, format între consiliului de adminsitrație și Elena Udrea, are mai multe puncte comune: primul ar fi prezența în consiliul de administrație a Anei Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, o apropiată a Elenei Udrea, cu care a împărțit nenumărate scandaluri de presă, iar al doilea liant este un alt personaj de încredere al fostului ministru, secretarul general al MDRT, Gheorghe Nastasia, care reprezintă MDRT în adunarea generală a acționarilor.

Pe lîngă sarcina de a recupera activele din cele patru societăți, CA-ul de la Neptun Olimp avea și o serie de restanțe în fața corpului de control. Este vorba de lipsa unor procese verbale de constatare a realizării investițiilor în cazul unor societăți mixte și lipsa de interes în privința lucrărilor pe care foștii parteneri ar fi trebuit să le realizeze.

Anchetat în “dosarul Flota”, responsabil de naufragiul campingului din Olimp

Campingul din Olimp se află în proprietatea SC Holiday Club Olimp. În loc să reabiliteze campingul, societatea a demontat și vîndut căsuțele de lemn, neconstruind nimic în loc. De altfel, campingul a fost închis încă din 2004, nemaiavînd autorizație de funcționare. SC Holiday Club Olimp are acționar unic SRL-ul Vertuti CON T.T.V, deținut la rîndul său de omul de afaceri Gheorghe Veriotti. Acesta a fost coleg cu președintele Traian Băsescu în “dosarul Flota”, fiind anchetat din postura de administrator al SC Corona Shipping pentru achiziția a patru nave.

Starea deplorabilă a campingului a atras atenția Consiliului Local Mangalia. Anul trecut, consilierii au impus și fixat “taxa de paragină” pentru a convinge proprietarii de dărăpănături de pe litoral să ia măsuri. Primarul de atunci, Mihai Claudiu Tusac, decara presei că taxa de paragină pentru societatea Holiday Club Olimp se ridică la 550 000 RON pe an : “E un dezastru total (….) aici poate să te muște nu numai cîinele, ci și șarpele, crocodilul… eu știu ce mai au ăștia pe aici ?“. Conform presei locale, în ajutorul lui Veriotti și a altor posesori de paragini a sărit prefectul Claudiu Palaz, care a contestat în instanță hotărîrile Consiliului Local privind taxa de paragină, dat fiind faptul că Veriotti se numără printre oamenii de casă ai prefectului și ai deputatul PDL Zanfir Iorguș.

Liderii de la FC Dinamo au retrogradat Satul de Vacanță din Neptun în grupa ruine

Satul de vacanță din Neptun a rămas în aceeași paragină ca și campingul din Olimp. Responsabilă pentru rezultatele dezastruoase este societatea Holiday Club Neptun, în acționariatul căreia se regăsesc liderii de la FC Dinamo, Cristi Borcea și președintele clubului, Dragoș Săvulescu, dar și Geta Săvulescu, implicată în dosarul DNA privind retrocedările lui Radu Mazăre. În același dosar este implicat și Cristi Borcea. Amintim faptul că SC Holiday Club Neptun este una din cele patru societăți în care SC Neptun-Olimp SA încă deține acțiuni. În ciuda măsurilor dispuse de corpul de control al MDRT, care a cerut expres în raportul de control dizolvarea societăților, în vederea recuperării integrale a capitalului, consiliul de administrație al SC Neptun-Olimp a hotărît cesionarea acțiunilor pe care le deține în cazul SC Holiday Club Neptun.

Brigada Bittner-Cocoș, un serial infinit de afaceri cu statul

Restaurantul Marea Neagră din Neptun, care găzduia în vremurile sale bune filmările comediei “B.D. la munte și la mare” a ajuns o grămadă de moloz, cărămizi și gunoi, toate în proprietatea firmei Afrodita Estival. Societatea a fost fondată prin asocierea Neptun – Olimp cu SC Anfrance Impex, ce avea ca obiect de activitate producția în domeniul alimentar. SC Anfrance Impex este deținută de Alexandru Bittner, Serghei Bărbulescu și Ion Petre, apropiați și parteneri de afaceri cu o lungă serie de politicieni influenți, printre care și familia Udrea-Cocoș.

Restaurantul a ajuns în proprietatea SC Afrotida Estival în urma unui schimb de active cu o altă societate mixtă a SC Neptun Olimp, SC Marea Neagră Estival. Aceasta din urmă a fost lichidată, ca o consecință a incapacității financiare a partenerului de privatizare, SC Olimp Comex, firmă care deținea acțiuni în cadrul SC Marea Neagră Estival.

SC Olimp Comex este deținută de Mircea Apostol și Radu Daniel Apostol, personaje din anturajul lui Bittner și Adrian Năstase. De altfel, Mircea și Radu Apostol au fost acționari și în Afrodita Estival. După ce a reușit renovarea activului Bufet Gloria, care a servit drept punct de lucru pentru una din firmele lui Nuredin Beinur, SC Olimp Comex s-a retras din societate, obligînd SC Neptun Olimp SA să-i restituie suma de 2.425.000 RON.

Frații Micula au făcut piscină din centrale termice

SC Transter este una din societățile la care SC Neptun Olimp încă deține acțiuni, mai exact un procent de 20%. Restul acțiunilor este împărțit între două societăți ale fraților Micula, SC European Drinks și SC Contexin. Investițiile pe care le viza contractul de asociere în SC Transter au fost centralele termice “Miorița” și “Covasna”, avînd ca obiect de activitate producerea și distribuirea apei calde și a energiei termice. Conform raportului de control, obiectul investițiilor a fost schimbat prin act adițional, devenind peste noapte investiții într-o piscină și două autocamioane Volvo. Cele două autocamioane au fost aduse ca aport la patrimoniul societății mixte Transter de către European Drinks, fiind achiziționate de la SC Transilvania General Import Export, acționar la rîndul său în cadrul SC European Drinks. Plecînd de la o valoare contabilă de 25.000 RON/ bucata, acestea au fost evaluate ca aport în societate la 92.300 RON/ bucata.

Familia Paul Vass în clica de dăunători care au lovit Neptun-Olimp

SC Dorna Estival, firmă ce deține Clubul Alcatraz din Neptun, aflat într-o stare deloc îmbietoare pentru turiști, este deținută de SC Romned Port Operator, societate ce-i are ca acționari pe Dan Viorel Paul, Sorin Greavu și Victor Băldescu, adică fratele, respectiv partenerii de afaceri ai lui Cristian Paul, soțul fostului consilier al lui Emil Boc, Andreea Paul Vass.

Conform raportului de control, cazul Dorna Estival este unul tipic pentru situațiile în care privații au intrat în societățile mixte nu pentru a desfășura activități în domeniul turismului, ci pentru a scoate un profit ca intermediari în afacere. Mai exact, în cazul SC Dorna Estival activele puse la bătaie de SC Neptun Olimp au fost pierdute în instanță în favoarea SIF Transilvania, situație prevăzută de la început în contractul de privatizare, ce stipula că în cazul în care activele se pierd, privatul primește de la SC Neptun Olimp SA contravaloarea acțiunilor.

Neptun-Olimp SA și-a vîndut activele către privați, la prețuri mult subevaluate

SC Neptun Olimp SA a avut ca aport în societatea mixtă Locrinda Estival un teren limitrof sălii de Bowling din Olimp. SC Locrinda Estival urma să realizeze un hotel de S+P+7 etaje. Lucrările au început în 2006 avînd termen de finalizare în octombrie 2008, însă au fost sistate, lăsînd în urmă un schelet de beton. La momentul cesionării acțiunilor deținute de SC Neptun Olimp, a fost plătit 54% din prețul stabilit de evaluator, respectiv 59 euro/mp în loc de 107 euro/mp iar cesiunea a fost făcută în absența unei obligații de realizare a investițiilor prevăzute în actul constitutiv al societății. SC Locrinda Construct aparține acum grupului de firme Alcor, grup deținut de omul de afaceri Cristian Bîrcă, dezvoltator imobiliar în Constanța.

Tot sub cupola SC Alcor se află și societatea Relax Time, care la rîndul său a fondat, în asociere cu SC Neptun Olimp, societatea Relax Estival. Și acest caz s-a finalizat cu cesiunea acțiunilor dețiunte de SC Neptun Olimp, subevaluînd valoarea terenurilor de la 78,7 euro/mp la 47 euro/mp. SC Relax Time a demarat construcția pentru un complex de alimentație publică și divertisment de P + 2 , însă și aceasta a fost sistată. Prin acte adiționale, privatul a devenit din investitor cumpărător.

Un alt caz de subevaluare a activelor SC Neptun Olimp a avut loc și în cazul SC Global Estival SA, deținută de SC Global Port’s Services. Cesiunea s-a făcut în 2007, la 57% din prețul stabilit de evaluator, respectiv 58 euro/mp în loc de 102 euro/mp. La momentul respectiv, SC Global Port’s Serivces aparținea fostului director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime, Mircea Marcu, un apropiat a lui Corneliu Iacubov. SC Global Estival a apucat să sape o groapă pentru fundația unei construcții, dar acesta a fost însă astupată în anul 2008.

O altă societate mixtă care vîna activele SC Neptun-Olimp este SC Construct Estival, care a reușit o subevaluare acțiunilor de 2,5 ori la momentul cesionării, devenind din investitor cumpărător. SC Construct Estival este deținută în prezent de SC Private Equity Group SA, societate înregistrată în Luxemburg și administrată de Gabriela Crăiniceanu, fosta șefă de cabinet a lui Viorel Hrebenciuc și apropiată a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Gabriela Crăiniceanu și-a cedat în 2010 acțiunele către SC Private Equity Group, rămînîd doar pe poziția de administrator.

Pînă la ora publicării acestui material, doamna Elena Udrea nu a putut fi contactată pentru obține o poziție oficială in legatura cu raportul corpului de control.

P.S. Mai multe imagini și filmări cu jaful din Neptun – Olimp, în curînd, pe sticlă, numai la Nașul TV.

 

17 COMENTARII

  1. D.NA-ul are o sarcina grea sa ne spuna daca este vre-un parlamentar,sau mai precis vre-un politician cinstit ca hiti am vazut cu toti citi sint.ps psd-ul deja e in campanie in buzau a impartit la toate blocurile fluturi electorali.

  2. De ce oare orice potlogarie de rasunet e legata de PSD?Si cand ii vezi pe toate posturile infierand hotiile celor de la putere,uitand sa aminteasca jafurile din propria ograda.Deocamdata dul.Traian Basescu este singurul presdinte care incearca sa faca curatenie in tara asta,de aceea este blamat de misei.Oamenii cinstiti sunt alaturi de dumnealui

  3. mda, interesant! debut promitator. astept cu interes si alte dezvaluiri, din orice zona!

  4. Bravo pe cind o emisiune TV legata si de raportul II MDRT Greenfield ingropat de Lenuta dupa ce si-a tras o casa in Class!
    Se fac ca nu stiu de el insa sunt cetateni seriosi angajati MDRT care recunosc existenta lui.

  5. Miroase a MAZARE ?

    OLANDA a solicitat INCREDERE TOTALA in SCHIMBUL SPRIJINULUI TOTAL !!!

  6. Elena Udrea a ingropat si raportul Greenfield Baneasa.Daca doamna are casa de la impact la fel ca si Boldea

  7. lipseste prazul si servieta cu dolarii lui nea marin miliardar. comica tara mai avem! :)zbenguielile astea cu imobiliare de carton umfla conturile in Monaco

  8. Aceste dezvaluiri trebuie spuse, cu persuasiune, cu voce tare, sa se auda mai bine, daca nu s-a auzit pana acum. Eu cred ca se stia, cum se stiu multe astfel de lucruri, dar in 22 de ani itele faradelegilor s-au incurcat atat de mult, incat nu mai stii de unde sa pornesti si unde ajungi cu investigatia.

  9. Alexandru Bittner este cel care a finantat-0 pe mătusa Tamara cu 400.000 de dolari USD.SIF Transilvania are numeroase locatii la mare ,unele din ele supraevaluate la achizitionare,fiind de fapt ruine.
    Corneliu Iacubov ,un nume greu pe care il regăsim si in afacerea Vatra Dornei CFR cu partenerul Nicolae Popa.Desigur aplicatie PSD.
    M-a impresionat apelativul ”coleg” al lui Gheorghe Veriotti in dosarul Flota,pentru achizitia a 4 nave?Parcă Traian Băsescu le vinduse?

  10. Bravo Roxana,eu cred ca tot litoralul romanesc este un jaf care a inceput imediat dupa 1990 si acum se vad roadele….deci luat pe nimic totul si acum tovarasii cer sume astronomice…ca deh!! suntem in RO. 😆

  11. Astept replica doamnei Udrea pe care o simpatizez indiferent daca e sau nu vinovata de ceva, ca doar nu o iau de nevasta.

  12. D-na Udrea ar trebui sa raspunda ptr ca deunazi la B1 spunea ca nu este implicata in nici o afacere cu statul , nici ea si nici familia ei, insa acest lucru se poate face si prin interpusi deci faptul ca nu trimte catre DNA memoriul corpului de control mi se pare incorect si lasa mari umbre de indoiala asupra d-sii !!!

Comentariile sunt închise.