Cabinetul de avocatură a lui Dan Şova a lucrat şi pentru Administraţia Parcurilor (ALPAB) din subordinea Primăriei Capitalei percepând un onorariu record : 100 de euro pe oră, în condiţiile în care această instituţie avea angajaţi opt jurişti. Culmea este că în perioada în care a fost consiliată de Şova, ALPAB a încheiat contracte foarte proaste pentru bugetul Capitalei.
Dan Şova a consiliat juridic primăria lui Sorin Oprescu să cumpere jardiniere şi bănci pentru parcurile din Bucureşti la preţuri de câteva ori mai mari. Mai exact, în ianuarie 2009, Sorin Oprescu a semnat un contract de consiliere juridică cu firma de avocatură Şova şi Asociaţii pentru ca ALPAB-ul, societate a Primăriei Bucureştiului, să fie consiliată juridic contra unei sume de o sută de euro pe oră. Radu Popa, cel care a fost numit director de Oprescu la ALPAB i-a achitat casei de avocatură mai sus menţionate, pe parcursul anului 2009, nu mai puţin de şase miliarde de lei vechi, aproape două sute de mii de euro. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2011, avocaţii lui Şova au consiliat pe cei de la Parcurile Bucureştene mai bine de zece ore pe zi pentru ca ALPAB-ul să facă cele mai ciudate achiziţii în respectivul an prin programul “Capitala creşte verde”.
Jardiniere de 3800 de euro bucata
După cum a dezvăluit România liberă în 2013, acest program a reprezentat o adevărată lovitură dată bugetului Capitalei. În baza acestuia, au fost achiziţionate jardiniere de 3.800 de euro bucata, bănci de 380 de euro şi chioşcuri de aproape 40.000 de euro. ALPAB, consiliată de avocatul Şova, a încheiat mai multe contracte dezavantajoase printre care cel cu firma SC Continent SRL, care îl are ca acţionar majoritar pe Cristian Ionescu, bun prieten cu şefii ALPAB. Relaţia dintre Ionescu şi directorul adjunct este atât de cunoscută încât apropiaţii au ajuns să le spună „naşul” şi „finul”. „Sunt într-adevăr prieten cu Virgil Atanasiu, directorul de atunci al ALPAB însă avem o relaţie corectă, civilizată. Nu este naşul meu, dar aşa au spus cei din jurul nostru când lucram pentru Primărie, de la afacerile astea. Oricum am primit banii greu, după câteva luni. Nu m-a avantajat cu nimic” , ne-a mărturisit atunci patronul Continent SRL.
Din contractele cu Primăria, firma „finului” Ionescu a obţinut câştiguri substanţiale. În 2005 avea o cifră de afaceri de butic, de 51.000 de RON, iar după preluarea contractelor cu chioşcurile de epocă, panourile foltovaice şi altele, în 2010 şi 2011 profitul şi cifra de afaceri au crescut cu peste 200 de procente, ajungând la un rulaj de milioane de euro anual.
Contractul cu « Şova şi Asociaţii » considerat suspect de Curtea de Conturi
Curtea de Conturi a cerut în 2009 rezilierea contractului ALPAB cu „Șova și asociații“, reclamånd nelegalitatea acestuia. Directorul Radu Popa nu a ţinut cont de recomandările Curţii de Conturi și a continuat colaborarea cu casa de avocatură. Potrivit raportului Curţii de Conturi, ALPAB a ales firma lui Dan Şova pentru consiliere juridică în 2009 prin încredinţare directă deşi sociatatea avea la acea oră nu mai puţin de opt jurişti care ar fi putut asigura serviciile. În acea perioadă director interimar la ALPAB era Sorin Oprescu .După plecarea acestuia director a fost numit Radu Popa. Acesta a plecat de la conducerea Bursei Române de Mărfuri în 2008 cu câteva plângeri penale de înșelăciune, delapidare și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prin care era acuzat că ar fi deturnat banii instituției.
În urma scandalurilor apărute după ce ALPAB-ul a achiziţionat timp de trei ani produse şi servicii la preţuri mult prea mari , Radu Popa a fost demis din funcţia de director însă a ajuns ministru secretar de stat în guvernul Ponta , şef la Administraţia Fondului pentru Mediu.
Sursa: romanialibera.ro
Comentariile sunt închise.