Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, le-a cerut judecătorilor italieni – într-un interviu acordat marți dimineața televiziunii italiene – să se ocupe mai degrabă de mafie decât de fiul său, asigurând că o anchetă judiciară în curs pentru spălare de bani riscă să compromită relațiile între cele două țări, relatează AFP, citată de Agerpres, conform stiripesurse.ro
Premierul italian, Matteo Renzi, i-a replicat printr-un mesaj lapidar pe Twitter, postat în cursul după-amiezii: ‘În această țară, judecătorii se conformează legii și Constituției italiene, nu președintelui turc. Aceasta se numește „stat de drept”.
Bilal Erdogan, fiul mai mare al președintelui islamo-conservator, este obiectul unei anchete deschise în februarie de parchetul din Bologna, ca urmare a unei reclamații depuse de un antreprenor turc.
Acest antreprenor, un opozant aflat în exil, asigură că Bilal a fugit în Italia ‘cu o mare sumă de bani’ și o echipă de bodyguarzi înarmați care au utilizat pașapoarte diplomatice.
Bilal, care se dusese la Bolonia pentru a termina un doctorat, este unul dintre principalii suspecți într-un mare scandal de corupție declanșat în decembrie 2013, pentru care toate anchetele au fost clasate.
‘Fiul meu ar trebui să se întoarcă la Bologna pentru a-și termina doctoratul’, dar riscă să fie arestat, a mai declarat Erdogan televiziunii italiene. În acest oraș, ei mă numesc dictator și manifestează pentru PKK. De ce nu intervine nimeni ? Acesta este statul de drept? Dosarul lui ar putea compromite relațiile noastre cu Italia’, a adăugat el.
Președintele Erdogan este obiectul unor critici virulente pentru represiunile declanșate în toate categoriile sociale după puciul eșuat în urmă cu două săptămâni.
Nici Suedia nu îi va expulza ”pentru moment” pe solicitanţii turci de azil care au legături cu opoziţia politică a ţării, după tentativa de puci eşuată de luna trecută din Turcia, au indicat miercuri autorităţile, citate de agenţia DPA, informează agerpres.ro.
Decizia Agenţiei Suedeze pentru Migraţie se aplică în cazul unor persoane care au ”legături credibile” cu tentativa de puci eşuată din 15 iulie din Turcia, inclusiv adepţi ai clericului Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, şi membri ai opoziţiei politice.
Agenţia a înregistrat 11 cereri de azil din partea unor cetăţeni turci începând din 18 iulie, citând un bilanţ săptămânal.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, îl acuză pe Gulen pentru tentativa de puci şi a iniţiat o represiune împotriva presupuşilor pucişti şi a celor acuzaţi că-l susţin pe cleric. Zeci de mii de funcţionari au fost suspendaţi din funcţie şi peste 10.000 au fost arestaţi.
Deoarece tentativa de puci a avut loc atât de recent, ”nu este posibil să se spună dacă a avut loc o creştere a cererilor (de azil)”, a afirmat o purtătoare de cuvânt într-un email către DPA.
Decizia agenţiei suedeze se referă doar la ”grupurile de risc” şi nu se aplică pentru toate cererile din Turcia.
Începând din ianuarie, agenţia a înregistrat 172 de cereri de azil din Turcia.