53 de morți și peste 100 de răniți în stare gravă. Acesta este bilanțul la zi al tragediei din clubul „Colectiv” din seara de 30 octombrie când la concertul trupei „Goodbye to Gravity” a izbucnit un incendiu.
Public, personajul considerat direct responsabil de lipsa măsurilor de prevenire a dezastrului este primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. O responsabilitate la fel de mare o are însă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) care avea dreptul legal de a închide clubul „Colectiv” și astfel preveni tragedia.
Iată mai jos care a fost traseul legislativ prin care IGSU a dobândit acest drept și care au fost semnalele de alarmă ale legiuitorului, ignorate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
OUG 89/2014 reorganizează sistemul de apărare împotriva incendiilor
23 decembrie 2014: Guvernul adoptă Ordonanța de Urgență cu numărul 89 „pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor”. OUG 89/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial 962, partea I, din 30 decembrie 2014. Ordonanța de urgență modifica mai multe acte normative care se refereau la măsurile antiincendiu și la gestionarea situațiilor de urgență, însă nu modifica regimul răspunderii juridice din legea 307 din 2006 „privind apărarea împotriva incendiilor”, lege care nu prevedea decât sancțiuni cu amendă pentru administratorii incintelor care nu respectau normele antiincendiu. (vezi aici OUG 89/2014: http://www.senat.ro/legis/PDF/2015/15L024OG.pdf)
OUG 89/2014 se transformă în proiect de lege
29 decembrie 2014: proiectul de lege pentru aprobarea OUG 89/2014 ajunge în Senatul României. Conform procedurilor legislative obișnuite, o ordonanță de urgență intră în vigoare imediat ce este publicată în Monitorul Oficial, dar trebuie ulterior să facă obiectul unei legi de aprobare sau de respingere. Tot conform procedurilor parlamentare de legiferare, un proiect de lege este discutat și aprobat sau respins în plenul unei camere parlamentare numai după discutarea și aprobarea sau respingerea în câteva comisii de specialitate ale primei camere parlamentare sesizate (în cazul acestui proiect de lege, prima cameră sesizată a fost Senatul).
Comisia de Apărare din Senat amendează proiectul de lege
3 martie 2015: proiectul de lege pentru aprobarea OUG 89/2014 ajunge la Comisia de Apărare a Senatului. Anterior (pe 18, respectiv 19 februarie a.c.), proiectul de lege fusese aprobat favorabil de către Comisia pentru Buget a Senatului, respectiv de către Comisia pentru Transporturi și energie a Senatului. Ambele comisii menționate au păstrat textul primit de la Guvern prin ordonanță de urgență.
Pe 3 martie a.c., însă, când au primit spre dezbatere proiectul de lege de aprobare a OUG 89/2014, senatorii din Comisia de Apărare au produs și amendamente la textul ordonanței de urgență. Amendamentul, extrem de important care putea preveni tragedia din clubul „Colectiv”, modifica un articol din legea 307 din 2006, cea referitoare la apărarea împotriva incendiilor.
Atribuție esențială: nerespectarea normelor antiincendiu duce la închiderea incintei
Astfel, acest amendament a devenit articolul 11 din legea pentru aprobarea OUG 89/2014. Iar articolul 11 spune următoarele: „La articolul 44 (din legea 307 din 2006 – n.r.), după punctul V se introduce un nou punct, punctul VI, cu următorul cuprins:
VI. (se sancționează – n.r.) cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei și oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, ca sancțiune contravențională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului.”
Pasajul cheie, deci, se referă la apariția în legislație a unei „sancțiuni contravenționale complementare” constând în „oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor” în cazul în care s-ar constata „încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți” (vezi aici raportul integral al Comisiei de Apărare din Senat:http://www.senat.ro/legis/PDF/2015/15L024CR.pdf).
IGSU, obligat prin lege să închidă incintele neprotejate de incendiu
1 iulie 2015: legea pentru aprobarea OUG 89/2014 este publicată în Monitorul Oficial 481, partea I, cu numărul 170, după ce anterior fusese adoptată în plenul Senatului (pe 4 martie a.c.), de Camera Deputaților (pe 3 iunie a.c.) și promulgată de președintele României (pe 29 iunie a.c.). Legea 170 conține neschimbat amendamentul Comisiei de Apărare din Senat menționat mai sus, care permitea nu doar (ca în legea 307 din 2006) sancționarea cu amendă a persoanelor juridice care nu respectau regulile de protecție și stingere a incendiilor, ci impunea chiar măsura opririi activității în acele incinte în care regulile antiincediu nu erau respectate.
De oprirea activității în acele incinte în care regulile antiincediu nu sunt respectate au obligativitatea legală să se ocupe inspectorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. De altfel, IGSU este și instituția care emite avize și autorizații de securitate la incendiu, acte fără care nici un club de capacitatea „Colectiv” nu ar trebui să funcționeze (vezi aici legea 170/2015 publicată în Monitorul Oficial: http://www.senat.ro/legis/PDF/2015/15L024FP.pdf).
Vicepremierul Gabriel Oprea a ratat aplicarea prevederii legale referitoare la închiderea incintelor neprotejate de incendiu
Ordonanța de Urgență 89/2014 este semnată de premierul Victor Ponta și contrasemnată de cinci miniștri, printre care și ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea. Acesta nu doar că avea responsabilitatea să urmărească traseul legislativ al OUG 89/2014 și să fie la curent cu prevederile legii 170 de aprobare a OUG 89/2014, dar mai are în subordonare și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Așadar, pe 1 iulie a.c., când legea 170 a fost publicată în Monitorul Oficial, ministrul de Interne și vicepremierul Gabriel Oprea era obligat să anunțe IGSU că are o atribuție nouă: poate opri funcționarea incintelor care nu respectă normele antiincendiu. Desigur, și juriștii IGSU aveau obligația să cunoască legea 170 și mai ales să o aplice. Incendiul din seara de 30 octombrie arată însă că IGSU nu a respectat această lege.
Sursa: linx.crji.org
N. Red.: Ţinând cont de faptul că numărul persoanelor decedate și cel al răniților se modifică în fiecare zi ne-am permis să modificăm bilanţul victimelor din clubul „Colectiv” publicat iniţial de autor.