Institutul pentru Politici Publice (IPP) critica maniera netransparenta practicata de Guvern menita sa alimenteze suspiciuni privind favorizarea unor interese de grup concomitent cu ascunderea unor informații de interes public rezultate din procedurile de achiziții derulate de regiile autonome și societațile comerciale cu capital majoritar de stat.
A 9-a runda de modificari asupra legislației privind achizițiile publice din acest an a fost recent adoptata de Parlament conținand prevederi care afecteaza serios credibilitatea procedurilor de achiziții publice: regiile autonome si companiile nationale sunt exceptate de la obligativitatea folosirii prevederilor Ordonanței privind achizițiile, acestea nemaifiind asimilate Autoritaților Contractante și urmand sa-și elaboreze proceduri interne proprii de contractare a serviciilor/lucarilor. Fața de textul adoptat și in contextul criticilor lansate de analiști și jurnaliști, Președintele ANRMAP ofera public cateva explicații care, in loc sa lamureasca publicul cum ca in Romania exista doua categorii de regii/companii naționale diferențiate astfel funcție de mai multe criterii inclusiv de natura sursei veniturilor, sporesc confuzia și alimenteaza suspiciunile legate de incercarea Guvernului de a ascunde modul in care se cheltuie banii la nivelul acestor structuri in general netransparente cu modul in care iși cheltuie fondurile. Cerem Președintelui ANRMAP sa ofere public lista efectiva a regiilor care se vor supune și a celor care nu se vor supune prevederilor comune efectuarii de achiziții publice urmand sa iși elaboreze norme interne pentru ca opinia publica sa ințeleaga exact care este miza.
Peste 4 miliarde de Euro anual au achiziționat electronic in fiecare din ultimii 3 ani regiile și companiile naționale din Romania de unde și interesul public incontestabil de care Guvernul trebuia sa țina cont in decizia de a excepta regiile/companiile cu capital de stat de la regulile stricte prevazute in Ordonanța de Urgenta nr. 34 privind achizițiile.
Prin exceptarea unora dintre regiile și companiile de stat sa publice electronic achiziții respectiv prin creșterea pragului pana la care se poate face achiziție directa, calitatea informațiilor din SEAP și relevanța lor la nivel național vor scadea considerabil, Statul cedand treptat din parghiile de supraveghere a corectitudinii in achiziții, respectiv a eficienței in cheltuirea banilor publici. Studiile IPP din 2011 și 2012 (disponibile pe site la www.ipp.ro) indica o piața a achizițiilor publice cu o valoare totala anuala in creștere, ajungand in 2012 peste 17 miliarde de Euro. Accesul la toate informațiile derivate din derularea achizițiilor publice ramane dificil (pentru acces la Contractul semnat in urma unei achiziții publice sunt necesare procese in instanța inițiate de societatea civila) mai ales la nivelul regiilor și in special la nivelul celor care, colectand o parte/in totalitate venituri din tarife aplicabile populației, considera ca nu au nicio datorie de a explica public ce fac cu banii gestionați.
Marirea in sine a pragului unei achiziții directe de la 15.000 la 30.000 Euro nu constituie neaparat o sursa de corupție decat in masura in care statul nu este capabil sa iși puna la punct un mecanism eficient de control asupra celor tentați sa ocoleasca legea prin lotizarea unui contract cu scopul folosirii unei proceduri simplificate de achiziții. In 2012 achizițiile directe au atins o valoare de aprox. 2 miliarde de Euro. Și in acest moment Autoritațile Contractante au obligația sa notifice in SEAP orice contract de achiziție, indiferent de suma și deci de procedura de achiziție aleasa, dar acest lucru se intampla dupa incheierea Contractului.
Problemele de fond ale nefuncționarii sistemului, cauzele cheltuirii ineficiente a fondurilor pentru produse și servicii de slaba calitate nu sunt in continuare abordate, iar credibilitatea procedurilor de achiziții se pierde de la un an la altul, de unde și tentația abuzarii acestora de catre grupuri de interese, interne și externe, care speculeaza slabiciunea Guvernului. Același Guvern inițiaza in continuu modificarile ale legislației pana cand cei carora li se aplica nu vor mai putea urmari coerent care sunt obligațiile menționate, acest lucru afectand indirect credibilitatea sistemului de achiziții.
ASA SAU DISTRUS FABRICILE SI UZINELE DIN TARA,URMEAZA HIDOCENTRALELE SI NUCLEAR ELECTRICA ASTIA SINT CEI CE AU DISTRUS ROMANIA ILICI SI TRUPA LUI FSNISTA.
Comentariile sunt închise.