În ultima vreme tensiunile dintre SUA și Rusia s-au acutizat. Deși încolțită economic și izolată în confruntările din estul Ucrainei, Rusia lui Putin nu pare că vrea să se predea politicii SUA de extindere prin NATO în centrul și estul Europei. Escaladarea înarmării nu aduce liniște popoarelor central și est-europene. Aflăm dintr-o data că scutul de la Deveselu nu a fost ridicat împotriva rachetelor Iranului, lucru pe care românii nu l-au crezut niciodată, ci împotriva Rusiei lui Putin.
Polonia a devenit foarte belicoasă în ultima vreme sperând să rupă o halcă din Ucraina de vest în urma conflictului ruso-american. Cursa înarmărilor dintre Rusia și SUA îmi aduce aminte de prima jumătate a anului 1914, înaintea primului război mondial. Toată lumea se înarmează la frontiere și toată lumea face declarații belicoase așteptând un Gavrilo Princip să tragă glonțul fatal la Sarajevo și să înceapă măcelul mondial.
Deși presa mainstream plătită de fundații și organizații americane, iar mai nou aflu și de ziariști români plătiți direct de armata americană, exaltă politica de înarmare de către Pentagon a Europei centrale și de est. Știu din istorie că înarmarea și atitudinea belicoasă aduce războiul, deocamdată e adevărat doar cel psihologic și logistic care produce comenzi și bani celor interesați. Statele Unite intenţionează să sporească, în mod substanţial, desfăşurarea de armament greu, vehicule blindate şi alte echipamente militare pentru ţările NATO din Europa Centrală şi de Est, mişcare care are ca scop descurajarea unor potenţiale agresiuni viitoare ale Rusiei în regiune.
Potrivit The New York Times care citează surse oficiale, Casa Albă se pregăteşte să aloce în acest scop un buget 3,4 miliarde de dolari în 2017, sumă de patru ori mai mare decât cea alocată în momentul de faţă (789 milioane de dolari). Echipamentele militare şi armele vor fi folosite de trupele americane şi forţele NATO, asigurând astfel aliaţilor blindajul necesar în regiune. Din cei peste trei miliarde de dolari alocați de SUA înarmării, cât o să ajungă la jurnaliștii propagandiști sau la maeștrii manipulărilor Europei centrale și de est în favoarea unui conflict militar?
Citiți articolul integral pe napocanews.ro