Zilele acestea, milioane de romani au revazut (sau multi au vazut pentru prima oara) masacrul din Piata Universitatii din 13-15 iunie 1990, precum si oroarea pe care actiunea cuplului Ion Iliescu – Miron Cozma a produs-o in Occident. Ca niciodata pana acum, majoritatea televiziunilor s-au inghesuit sa prezinte la ore de maxima audienta crimele savarsite de minerii chemati la Bucuresti de Iliescu.
Am ramas totusi cu un gust amar vazandu-i vorbind in numele “schilozilor si mortilor” de atunci tocmai pe unii din sustinatorii aprigi ai regimului care i-a schilodit si omorat pe bucuresteni in iunie 1990.
“Moralistii” de astazi – la loc de frunte – Cristian Tudor Popescu, cel ce in 1990 justifica “spirala violentei” – scriau cu sarg la ziare care in 13-15 iunie isi luau stirile de la armata, stateau alaturi de procurorii comunisti si militieni si se indignau proletar ca presa straina nu ar fi, vezi Doamne, obiectiva, nu si-ar lua si ea lumina de la Iliescu, singurul care vazuse steagul verde legionar pe Ministerul de Interne.
Presa internationala vedea ce nu aveau voie sa vada atunci milioane de romani, spunea adevaruri ascunse de ziarele statului mineresc – Adevarul, Azi, Dimineata -, adevaruri nemarturisite sau schilodite de cei ce aveau sa devina ulterior mari condeieri manipulatori de constiinte. Dincolo de impostura unor personaje, romanii au vazut acum, la 15 ani distanta, ce s-a intamplat cu adevarat. Filmul lui Stere Gulea a fost prezentat de mai toate televiziunile.
Dupa imaginile violentei dezlantuite, socheaza multumirile adresate de Iliescu minerilor:
“Va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu”.
Discursul lui Iliescu din 15 iunie e mult mai mult decat unul de multumire adresat minerilor. Este o schita de program politic al lui Iliescu. Citindu-l, este evident ca Iliescu dorea in acel moment sa guverneze socialist si prin teroare.
Obiectivele lui Iliescu
Comentatorul britanic Mark Percival scrie in aceasta pagina ca investigatia actuala trebuie sa urmareasca adevaratele scopuri ale mineriadei lui Ion Iliescu si Miron Cozma. Putem intui aceste obiective chiar in discursul rostit de Iliescu pe 15 iunie 1990.
Fragmentul din filmul lui Stere Gulea pe care-l stim pe dinafara ne poate poate induce in eroare, ne poate face sa credem ca a fost doar un discurs de multumire.
De altfel, Iliescu si ai lui au sugerat aceasta pista, ca trebuia intr-un fel sa le multumeasca si sa-i trimita acasa. Dar discursul respectiv e mult mai mult decat unul de multumire.
“Este un scenariu mai larg, pe plan european, a existat o actiune conjugata a fortelor de dreapta care au mers pe ideea ca in toate tarile din Europa de Est trebuie sa vina la putere fortele de dreapta”.
Este un discurs manipulator si mincinos, o schita de program politic al lui Iliescu. Citindu-l, este evident ca Iliescu dorea in acel moment sa guverneze socialist si prin teroare.
Se dadea victima a unui complot mondial de dreapta
Pe 15 iunie 1990 Iliescu le explica minerilor resorturile actiunilor protestatarilor din Piata Universitatii: un complot transnational care urma sa subjuge Europa de Est fortelor de dreapta. Citind azi aceste lucruri, te poate cuprinde rasul. Atunci insa era un act de credinta al statului mineresc instaurat de Iliescu si al jurnalistilor sai.
“Ne-am aflat in fata unei lovituri de stat date din partea elementelor de dreapta, extreme, o lovitura cu nuanta legionara, fascista”, spunea Iliescu.
El elabora apoi:
“Este un scenariu mai larg, pe plan european, a existat o actiune conjugata a fortelor de dreapta care au mers pe ideea ca in toate tarile din Europa de Est trebuie sa vina la putere fortele de dreapta”.
“Ne gandim la instituirea unei garzi nationale, o sa vedem cum o s-o denumim, cu oameni bine instruiti, oameni hotarati, oameni decisi pentru interventii in momentele exceptionale ca cele care au avut loc pe 13 iunie. (Urale) Am retinut si dorinta unora dintre dumneavoastra, mineri din Valea Jiului, care s-au oferit sa se incadreze intr-o asemenea garda nationala, vom lua in considerare acest lucru.”
Se refera apoi la legionari, pe care ii gasea in toti opozantii sai:
“Tot ce au spus ei, toate lozincile pe care le-au spus, acuzandu-ma pe mine sau pe altii ca noi am fi confiscat Revolutia, ca si cum o revolutie se poate confisca! Dar adevarul este altul – ca fortele de dreapta au vrut sa deturneze revolutia romana spre dreapta si sa puna mana pe putere, asta e adevarul.”
Patru canale TV, toate ale statului
In acele zile, dupa cum subliniaza si Mark Percival alaturi, presa libera fusese interzisa.
Din discursul lui Iliescu, vedem ce planuri avea el pentru dezvoltarea televiziunilor. Pe la inceput le explica minerilor ce vroiau protestatarii: un canal de televiziune independent de stat.
Iliescu le spune minerilor:
“In Romania, tehnic vorbind, e posibila existenta a patru canale de televiziune (…). Ei vor (n. red.- protestatarii) ca, din cele patru canale, unul sa fie monopolul personal al cuiva sau monopolul unui grup anume – pai asta inseamna libertate de expresie? Toate cele patru canale consideram ca trebuie sa fie canale publice, cu acces liber, cu caracter national, cu acces liber al tuturor – asta inseamna libertate, asta inseamna democratie!”. (Aplauze puternice)
Gandea ca minerii
Astazi ne stupefiaza ignoranta minerilor care credeau ca au gasit droguri in diferite institutii sau erau revoltati ca la Universitate au gasit pusti de tir sportiv.
Pe 15 iunie 1990, Iliescu spunea aceleasi lucruri, gandea la unison cu minerii:
“Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: un depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament.(…) In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sunt arme periculoase in asemenea conditii, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada”.
Actele vitejesti ale minerilor i-au fost pe plac lui Iliescu. Si s-a gandit de atunci la reconversia profesionala a Vaii Jiului.
Vroia sa guverneze pazit de “Garda Nationala” minereasca
Actele vitejesti ale minerilor i-au fost pe plac lui Iliescu. Si s-a gandit de atunci la reconversia profesionala a Vaii Jiului.
Din schita de program politic pe care a expus-o pe 15 iunie in fata propriei armate, rezulta ca Ion Iliescu vroia sa oficializeze ceea ce media internationala numea atunci “teroarea bruna”:
“Ne gandim la instituirea unei garzi nationale, o sa vedem cum o s-o denumim, cu oameni bine instruiti, oameni hotarati, oameni decisi pentru interventii in momentele exceptionale ca cele care au avut loc pe 13 iunie. (Urale) Am retinut si dorinta unora dintre dumneavoastra, mineri din Valea Jiului, care s-au oferit sa se incadreze intr-o asemenea garda nationala, vom lua in considerare acest lucru.” (Urale)
“Sa intretinem un spirit de lupta”
Putin mai tarziu, pe la finalul discursului, dadea mai multe lamuriri despre militia sa privata:
“Trebuie sa ramanem cu vigilenta treaza si sa fim pregatiti pentru orice alte incercari de escaladare, de destabilizare a situatiei din tara si peste tot sa intretinem un spirit de mobilizare si de lupta a tuturor celor hotarati sa apere democratia romana. (…) Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie – vom apela!“, a spus Iliescu.
Si a mai apelat de cateva ori.
Articol publicat de Gelu Trandafir in Romania Libera, in iunie 2005