Pe cristoiublog.ro de sîmbătă 10 octombrie 2015 dădeam în curs în scris emoției pricinuite de o Invitație:
Ambasadorul României la Moscova Vasile Soare mă invita, ca director al revistei Historia, dar și ca gazetar prin Istorie, să iau parte la Ceremonia oficială de inaugurare a Cimitirului de Onoare a Militarilor Români căzuți în luptele de la Stalingrad programată pentru 25 octombrie 2015, primul cimitir al militarilor români pe teritoriul Federației Ruse.
Emoția avea un dublu resort:
Morții noștri risipiți în cele 70 de cimitire din zona Bătăliei de la Stalingrad aveau să aibă, în fine, un Cimitir de onoare, în condițiile în care alte neamuri prezente la una dintre cele mai mari încleștări ale secolului XX- rușii, nemții, italienii- au deja astfel de cimitire. A fost posibil așa ceva prin Hotărîrea de Guvern nr. 421/2015 din 10 iunie 2015 prin care s-a alocat finanțării 689.000 lei.
Nu credeam că voi trăi să văd Stalingradul, locul care a schimbat nu doar soarta războiului, dar și soarta Europei. Apucasem să văd- de două ori chiar- plajele Marii Debarcări din Normandia. Fîșia de pămînt așternută de a lungul Volgăi – apă despre care Stalin le-a zis rușilor, în 1942, Gata, s-a terminat cu retragerea, dincolo de Volga se termină Rusia!- n-am văzut-o, deși despre ea am citit și am scris.
Mă mărturiseam cititorilor mei că „Aș vrea să merg numai că nu știu cui să mă adresez în vederea formalităților necesare.”
Primisem invitația de la ambasadorul nostru, îi răspunsesem că accept, dar nu primisem nici un răspuns. Joi, 15 octombrie 2015, lucrurile s-au lămurit. Domnul ambasador îmi trimisese răspunsul pe un e- mail greșit. Reușind să iau legătura cu el, am aflat că Delegația oficială din România e condusă de Codrin Dumitru Munteanu, secretar general MApN. Secretarul General al MApN, cu care am luat legătura , mi-a spus că din delegație, care e mult mai puțin numeroasă decît s-ar crede, va face parte și un veteran de 93 de ani, care a luptat la Stalingrad.
Se pleacă vineri, 23 octombrie 2015, cu Aeroflot pînă la Moscova, de la Moscova se pleacă la Volgograd, tot cu avionul. A doua zi, 24 octombrie 2015, grație unui Program făcut de ambasadorul nostru la Moscova, se vizitează locurile din Stalingrad legate de Marea Bătălie.
Ceremonia de inaugurare are loc duminică, 25 octombrie 2015, la 38 de km de Stalingrad, în Complexul Comemorativ Internațional de Rossoșka.
Se pleacă spre București, tot prin Moscova, luni dimineața.
Am oferit aceste amănunte, care conturează un drum obositor, pentru că ele ar putea explica una din marile bizarerii ale acestui moment:
Nici un ziar, nici o televiziune (cu excepția emisiunii de specialitate Pro Patria, de la TVR), nu trimite un redactor să imortalizeze acest moment de excepție din istoria patriei. Pentru unele publicații, evenimentul pare lipsit de importanță, mai ales că multe fătuce habar n-au ce-a fost la Stalingrad, unele fiind convinse că-i vorba de numele unei discoteci excentrice. Pentru alte publicații deplasarea înseamnă bani și mai ales efort cerut unor redactori care știu că la Volvograd nu poți face shopping.
Pe cristoiublog.ro din 10 octombrie 2015, notam mai spre final:
„Așadar, duminică, 25 octombrie 2015, după 73 de ani, românii căzuți la Stalingrad vor avea, în fine, un Cimitir de onoare.
Din invitația Ambasadei n-am înțeles pînă la ce nivel se va ridica prezența demnitarilor noștri.
Eu cred însă că, date fiind semnificațiile naționale ale momentului din 25 octombrie 2015, la Ceremonie ar trebui să fie prezent Președintele României.
Dvs ce credeți, va merge Klaus Iohannis la Stalingrad?”
În naivitatea mea, eram convins că la București va fi o adevărată bătălie între demnitari pentru a merge la Stalingrad.
Ei bine, dintre cei care alcătuiesc delegația din România demnitarul cu rangul cel mai înalt e secretarul general al MApN. Nici un parlamentar, nici un ministru, nici un consilier al premierului. Nu se ostenește să meargă nici măcar ministrul Apărării, deși e vorba de memoria soldaților români și de Ziua Armatei.
Nici vorbă de Klaus Iohannis.
Dar nu numai atît.
Președinția României nu catadicsește să trimită nici măcar un consilier.
Vă amintiți?
Președinția României a trimis un consilier, în numele lui Klaus Iohannis, la Festivalul Vinului și al Viei de la Focșani, manifestare organizată de Marian Oprișan.
La ceremonia de inaugurare a Cimitirului de onoare de la Stalingrad, moment de excepție pentru memoria celor 158.854 de militari români morți, răniți și dispăruți, dar și pentru felul în care noi ne cinstim trecutul, nu merge nici un consilier!
Asta e!
Ghinion! vorba candidatului la președinție, Klaus Iohannis.
Stalingradul nu-i condus de un baron PSD!
Sursa: cristoiublog.ro
„Președinția a trimis un consilier la Festivalul Viei și Vinului din Republica Marian Oprișan. La Ceremonia de inaugurare a Cimitirului de Onoare al Militarilor Români de la Stalingrad nu trimite pe nimeni!”
Pai cum sa trimita mai Ardei Umplut? Militarii romani au luptat si pentru DISTRUGEREA comunismului!; creatie sionista! or comunismul albastru este tot creatia lor….sau nu te-ai prins inca?
……de acolo ce sa aduca, coliva ?……s-au dus la festivalul vinului ca acolo se lasa cu cateva damigene cu vin pentru crama presedentiei !…doamne fereste sa piarda neamtul vre-o ocazie sa nu intre ceva in proprietate personala !
Doua zile s-au invartit elicopterele sri/spp deasupra Focsaniului, cand au venit ciracii de la Bucuresti, cu o armata de spp-isti dupa ei… Intalnirea de taina dintre Oprisan si cine o fi fost de la Bucuresti s-a desfasurat intr-un cort militar, in centrul manifestatiilor, aproape de scena cu muzica urlatoare – nu cred ca oamenii aia discutau afaceri in vacarmul ala de placere ci de nevoie, interceptarea din partea unor servicii fiind imposibila… Ce nenorociri or mai fi pus la cale, numai ei si Dumnezeu stiu… Iohan n-are nicio treaba cu Romania. A dovedit-o cand au venit tinerii basarabeni la Bucuresti si el s-a ascuns, precum Iliescu in anii ’90, cand au venit unionistii dupa podul de flori…
Asa este! Mutu’ the First s-a desconspirat cu ocazia venirii tinerilor basarabeni la Cotroceni!….lumea uita usor! daca chiar intelege!
Cred ca nu si-a inchipuit nimeni ca in fruntea tarii stau patriotii.Acestia apar numai in situatii de criza majora dupa care ii impuscam,le blamam memoria si cu timpul ii uitam.
E oribil numai sa te gandesti la Rusia si la Stalingrad si la ce-a urmat dupa terminarea razboiului! Cred ca nu e vorba de rea vointa ci de o chestiune psihologica, de subconstient. Pare trecerea spre infern cu luntrea lui Charon (avioanele care te duc pe un drum atat de lung si ,probabil, obositor). E insuportabil sa te gandesti ca romanii nostri, populatie pasnica,obisnuita cu pacea si linistea naturii, a ajuns pe acele cercuri ale infernului demn de pana lui Dante. Cred ca e mai bine sa lasam timpul sa-si spuna cuvantul si sa ne obisnuim cu ideea desi e greu. In ceea ce priveste sarbatoarea vinului, e o alta poveste! E spiritul de gasca politica , de cartier, mafiota!
Comentariile sunt închise.