dragnea_tariceanu

După cele scrise pe cristoiublog.ro de joi, 11 august 2016, era de așteptat ca, deși aflat într-o altă realitate decît cea românească, să mă dau peste cap pentru a afla rezultatele întîlnirii dintre PSD și ALDE în chestiunea Moțiunii de cenzură.

Formula Să mă dau peste cap nu e o exagerare gazetărească.
Joi, m-am aventurat de la Ghent la Dunkerque, trecînd astfel din Belgia în Franța.
În paranteză fie spus, pe drum mă gîndeam cu groază la coada de la trecerea frontierei dintre Belgia și Franța, știut fiind că teroriștii de la Paris au venit bine mersi cu mașina de la Bruxelles.

Una dintre măsurile de care a făcut caz Guvernul francez se referea la întărirea controalelor la frontieră.
Nu m-a așteptat nici o coadă, ba chiar nu m-a așteptat nici un control.
Am trecut în viteză pe E 40 pe lîngă un panou pe care scria France fără a crede că intrasem în Franța după străvechea procedură Schengen, altfel zis fără nici un control care să-mi spună c-am trecut granița.
Atît de tare îmi intraseră în cap știrile cu măsurile de securitate din Franța că nici după ce-am ajuns la Dunkerque, la Muzeul Dunkerque 1940, dedicat Operațiunii Dinamo, dramatica îmbarcare a Corpului expediționar britanic pentru a scăpa de tăvălugul nemțesc, nu mi-a venit să cred în absența oricărui control.

De cum am sosit în Belgia, mi-am luat cartelă de internet pentru tabletă.

În Franța, cartela de Belgia nu funcționează, chiar dacă te afli ca mine, la o mică distanță de graniță.

Astfel că Orb prin Franța – vorba romanului- în ce privește Moțiunea de cenzură, de cum am trecut granița în Belgia m-am oprit la prima parcare ca să citesc știrile din țară.

Ca de obicei, cînd vine vorba de a afla ce a declarat un lider politic într-o chestiune importantă, presa română în variantă electronică nu mi-a fost de nici un folos.

Mai întîi pentru că știrea despre decizia celor două partide în chestiunea Moțiunii de cenzură n-a fost considerată importantă, cel puțin de importanța știrilor care dau seamă de ceea ce eu aș numi Paranoia Sky News.

Apoi, pentru că declarațiile lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu erau prezentate fără cap și coadă și mai ales cu fundu-n sus.

Mi-a fost de ajutor site-ul PSD.

Deși în privința variantei scrise, site-ul s-a mulțumit cu o știre Agerpres și aia aiurea compusă, redarea sub formă video a declarațiilor celor doi lideri s-a dovedit salutară.

Cel puțin pentru strădania mea de a înțelege ce-au decis cele două partide în chestiunea Moțiunii de cenzură.

Am pus filmul cu declarațiile celor doi de mai multe ori pentru a desluși ceva logic.

Sincer să fiu, din declarațiile lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu n-am înțeles nimic.
Și nu pentru că mă simțeam din nou în străinătate ( sătul de flamandă, cînd am ajuns la Dunkerque, auzind în jur vorbindu-se doar franceză, m-am simțit ca acasă), ci pentru că distinșii s-au învîrtit în jurul cozii fără să și-o poată prinde, drept pentru care au început să scheaune.

Liviu Dragnea a început prin a prezenta cele trei puncte ale întîlnirii.

Chiar dacă Moțiunea de cenzură a fost primul punct, totuși, faptul că au mai fost alte două lasă să se înțeleagă că Moțiunea a fost discutată printre altele.

Reamintesc că de vineri, 5 august 2016, Liviu Dragnea a invocat în mai multe intervenții posibilitatea de a depune o Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dacian Cioloș, denunțat ca producător nemijlocit de catastrofe, ultima fiind cea privind drepturile veteranilor.

Programată mai întîi pentru luni, amînată pentru joi, întîlnirea celor două partide, la inițiativa PSD, se anunța drept un moment crucial

Cel în care PSD anunța decizia în privința Moțiunii de cenzură.

Despre acest subiect, Liviu Dragnea a declarat:
„În legătură cu primul subiect, am luat act, împreună, de declarația premierului Dacian Cioloș în legătură cu o temă de dezbatere destul de prezentă în ultimele zile și anume tăierea drepturilor pentru unele categorii sociale — veteranii de război, văduvele veteranilor de război, persoanele cu dizabilități. Din declarația de azi am înțeles că premierul intenționează să întreprindă modificările necesare, să opereze modificările necesare în actele normative aferente. E vorba de Codul fiscal și de hotărârea de guvern, în așa fel încât, în final, veteranii de război, văduvele acestora și persoanele cu dizabilități să aibă aceste drepturi câștigate garantate și nimeni nici un funcționar din Ministerul de Finanțe, sau alt ministru să nu mai inițieze vreun act normativ care să pună sub semnul întrebării aceste treburi. Obiectivul nostru principal a fost acesta, am reacționat la această nedreptate inadmisibilă din punctul nostru de vedere, așteptăm în continuare ca vorbele de azi ale prim-ministrului să se transforme în fapte și să vedem care sunt modificările pe care o să le facă și bănuiesc că să ni le trimită și nouă sau o să le pună în dezbatere publică. În funcție de asta, vom relua discuția.
În același timp, avertizăm Guvernul că celelalte motive de nemulțumire din păcate au rămas în picioare. Și anume absorbția zero a fondurilor europene, situația din Agricultură, situația din Sănătate, situația din Educație.
Și, în funcție de ceea ce se va întâmpla în continuare, vom relua această discuție pe care vreau să o clarific. Nu s-a luat astăzi o decizie că nu depunem moțiune de cenzură, numai am luat act de această declarație și așteptăm cu interes să vedem care sînt urmările. Nu avem în intenție să preluăm guvernarea decât după alegerile parlamentare, dar, în același timp, ne uităm cu atenție și, dacă Guvernul va întreprinde acțiuni care să restrângă anumite drepturi, care să producă deservicii unor categorii de români, vom reacționa”.

Să ne lămurim.

Convins de campania angajată de liderii PSD împotriva Guvernului Dacian Cioloș, electoratul PSD a așteptat cu sufletul la gură să vadă dacă se depune sau nu Moțiune de cenzură.

Nu cred că vreun PSD-ist va fi înțeles ceva din Declarația lui Liviu Dragnea potrivit căreia Nu s-a luat astăzi o decizie că nu depunem moțiune de cenzură.

De vineri, Liviu Dragnea amenință cu o Moțiune de cenzură acum și nu în vecii vecilor, amin. Prin urmare, joi, 11 august s-a decis să nu se depună o Moțiune de cenzură.

De ce?
Liviu Dragnea era dator față de electoratul PSD cu explicație a acestei decizii. Mai ales că, așa cum el însuși o spune, PSD are motive de nemulțumire față de felul în care Guvernul administrează importante domenii ale României de azi.
Declarația sa e din acest punct de vedere o bătaie de joc la adresa electoratului PSD.

N.B. Am vorbit mai sus de Paranoia Sky News.
E vorba de transformarea unui reportaj fals despre România într-o tragedie națională de proporțiile Diktatului de la Viena.
Țară de babuini cum suntem, suferim de paranoia cînd vine vorba de ceea ce se scrie despre România în presa internațională.
Paranoia i-a lovit mai ales pe politicienii români, în frunte cu premierul Dacian Cioloș, care a văzut într-un reportaj despre o realitate de la noi, unul dintre sutele de reportaje pe care le difuzează Sky News, discreditarea României.
De parcă o țară, fie ea și România, poate fi discreditată de un reportaj de presă!

 

Sursa: cristoiublog.ro