kovesi-si-hellvig

Guvernul a confirmat rezultatele anchetei desfășurate de Cătălin Tolontan. Potrivit unei declarații de presă făcute miercuri, 11 mai 2016, de Victor Strâmbu, secretar de stat în ministerul Sănătăţii, venit la Guvern direct de la ICECHIM, unde au fost verificate probele de dezinfectanți livrați de Hexi Pharma spitalelelor din România, probele efectuate pe 14 produse de la Hexi Pharma, la Institutul ICECHIM, au fost neconforme.

Ele au fost diluate și de zece ori, ceea ce înseamnă aproape apă chioară pe post de dezinfectant plătit de spitale de la Bugetul asigurărilor de Sănătate și folosit inutil împotriva infecțiilor.
Cu acest prilej s-a anunțat retragerea imediată a produselor Hexi Pharma din spitale.
Firma, la rîndu-i, a anunțat c-a intrat în insolvență.
Și cu asta basta!

La Parchetul General Dosarul – mai mult decît comic, deschis după două săptămîni de scandal n-a depășit faza in rem.
Pentru că SRI n-a desecretizat nici pînă la ora asta (22, miercuri, 11 mai 2016) fie și o singură informare dintre cele 100 invocate a fi fost trimise beneficiarilor timp de cinci ani, nu știm cine e responsabil de moartea cu zile a unor oameni prin spitale:
SRI care n-a informat sau beneficiarii care n-au luat în seamă informările?.

Cît despre DNA, nu s-a deschis nici pînă acum dosar in rem pentru această Afacere de corupție, una dintre cele mai mari din postdecembrism.
De ce nu s-a deschis?
Răspunsul ni-l dau strădaniile Codruței Kovesi de a ne lua drept proști.
În cadrul unui interviu acordat miercuri, 11 mai 2016 site-ului ziare.com are loc următoarea discuție dintre autoarea interviului și șefa DNA:
Spuneţi că investigaţiile în domeniul sanitar sînt o prioritate. Sîntem în plin scandalal dezinfectanţilor diluaţi. Activitatea, licitaţiile firmei Hexi Pharm sînt în acest moment investigate de DNA?
Noi nu investigăm o anumita firmă. Avem în investigaţie dosare care vizează achiziţii publice în domeniul sanitar, nu pot confirma nici numele firmelor, nici produsele, pentru că sînt dosare în lucru. Pot să vă spun că anumite achiziţii din domeniul sănătăţii sînt în verificări la DNA. Cînd vom putea face publice nume de persoane sau de firme, o vom face.
Dacă discutăm de corupţia în sistemul de sănătate, în ultimii doi ani ea a constituit o prioritate. Avem foarte mulţi manageri de spitale, funcţionari din Ministerul Sănătăţii, inclusiv un fost secretar de stat şi un fost consilier al ministrului, implicaţi în infracţiuni de corupţie privind achiziţii publice de aparatură medicală, produse uilizate în activitatea spitalelor, medicamente.
Noi am observat că în aceste dosare se repetă anumite tipologii de comitere a faptelor penale, motiv pentru care am şi tras semnale de alarmă în privinţa importanţei prevenirii. Atunci cînd o firmă de medicamente oferă mită pentru a obţine aprobările în vederea punerii pe piaţa a unui produs, cetăţeanul este cel care suportă preţul mitei. Degeaba luăm 100 de procurori care fac anchete pentru modul în care spitalele achiziţionează produse, dacă metodele şi procedurile nu se schimbă.
Anchetarea, condamnarea funcţionarului care a luat mită nu rezolvă nici dezinfectarea spitalului, nici reducerea preţului medicamentelor şi nici nu oferă garanţia că fapta de corupţie nu se va repeta.

Citiți și recitiți răspunsul!
E o mostră de cum se bate apa-n piuă pentru a ocoli un răspuns precis: da sau nu.
Se vorbește de investigații în Sănătate în general, în domeniul achizițiilor publice, de ce a făcut și ce a dres DNA în ultimii doi ani în domeniul corupției din sistemul de Sănătate, despre activitatea DNA de prevenire a corupției din Sănătate (ca să vezi, nu știam că DNA se ocupă și de asta), se vorbește despre cetățeanul care plătește mită bla, bla, bla.
Nici un cuvînt nu numai deschiderea unui dosar fie și în rem în acest caz, dar nici despre un firicel de posibilă corupție în cazul Hexi Pharma.

Ori de cîte ori a venit vorba pînă acum despre corupție, Codruța Kovesi a pledat pentru anchetarea și condamnarea vinovaților.
În cazul Dezinfectanților ea se referă la activitatea DNA de prevenire a corupției, la o datorie care e a politicienilor și nu a DNA.
Acestui bătut de cîmpii, firește, autoarea interviului nu-i pune capăt, atrăgîndu-i politicos atenția că i s-a cerut să spună dacă DNA investighează sau nu licitațiile firmei Hexi Pharma și nu ce trebuie făcut pentru prevenirea corupției în Sănătate.

Profitînd de asta, șefa DNA trece la alt subiect, mai convenabil.
Interviurile Codruței Kovesi de pînă acum s-au remarcat prin jubilația de a anunța un nou dosar de corupție.
De data asta, Codruța Kovesi nu numai că nu anunță un nou dosar de corupție – cel al licitațiilor în cazul Hexi Pharma, dar mai mult ne lasă să înțelegem că DNA nu va deschide în veci un dosar de corupție în cazul respectiv.

Am mai scris că în ultimele zile se desfășoară o manipulare de proporții menită a îngropa aspectul de Corupție al Afacerii dezinfectanților.
Răspunsul aiuritor dat de Codruța Kovesi mă convinge că manipularea e o încercare ieșită din comun a unei forțe mai puternice decît DNA de a nu se deschide o anchetă pentru corupție în cazul Dezinfectanților.
De ce?
Ancheta de la Parchet are pentru această forță avantajul că se limitează la infracțiunea comisă de patronul firmei. Acesta poate fi condamnat (poate, asta nu înseamnă că așa se va și întîmpla), pentru că în lăcomia de a obține un profit fabulos a diluat dezinfectanții. O infracțiune asemănătoare celei a crîșmarului care pune apă-n vin. În nici un moment, această anchetă nu va trece de patronul firmei și eventual cîțiva angajați care au diluat dezinfectanții, pentru a vedea cine a favorizat monoplul acestei firme. Ancheta DNA, în schimb, ar fi obligată să treacă dincolo de fapta patronului pentru a vedea cine și de ce a impus monopolul acestei firme.
De aceea face pe dracu-n patru Codruța Kovesi de a evita să vorbească despre corupția din cazul licitațiilor de care a beneficiat firma.

Vor reuși păpușarii din spatele Afacerii Hexi Pharma, aceeași și din spatele Codruței Kovesi, să îngroape Scandalul?
Firește că vor reuși.
În cazul Teroriștilor din decembrie 1989 un slogan folosit de demonstranții anti- FSN în 1990 suna cam așa:
16- 22/ Noi am tras în noi!
Tare mă tem că în curînd vom spune și noi că în cazul Dezinfectanților noi sîntem vinovați.
Ce dracu’ căutăm prin spitale?

 

Sursa: cristoiublog.ro