Luni, 22 august 2016, Viorel Barbu, președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat pentru Agerpres că din 3 august 2016 o comisie a CNATDCU, alcătuită din trei specialiști, verifică suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Petre Tobă. Potrivit lui Viorel Barbu, Comisia își va prezenta Raportul în jur de 3 septembrie 2016. Raportul Comisiei care va propune păstrarea sau retragerea titlului de doctor în cazul lui Petre Tobă, va fi supus aprobării Consiliului General al CNATDCU.
Cu aproape un an în urmă, în noiembrie 2015, sub semnătura Emiliei Jercan, site-ul Press Onea dezvăluit că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obținut titlul de doctor la Universitatea Națională de Apărare sunt copiate din alte lucrări de specialitate sau de pe Internet. Materialul de presă a arătat că la bibliografie Petre Tobă a trecut Apud pe post de autor. S-a făcut mare haz de chestia asta, unică în istoria producțiilor provenite de la ceea ce se cheamă inteligența omenească. Eu însă, la vremea respectivă am atras atenția că folosirea lui apud într-o lucrare de doctorat e o rară excepție. Ce înseamnă folosirea lui apud? Să zicem că eu fac o lucrare de doctorat despre Waterloo. Din jurnalul lui Napoleon de la Sfînta Elena eu dau un citat nu din original, ci dintr-o carte despre Napoleon apărută în România. O lucrare de doctorat se presupune că e rodul unei cercetări proprii. În aceste condiții, o lucrare de doctorat precum cea despre Waterloo nu poate apela la un citat citat de alții, ci la sursa originală, fie și pentru că un alt autor ar putea denatura textul inițial. Din acest punct de vedere ar fi fost normal ca Petre Tobă să citeze direct sursa și nu sursa citată de un alt autor.
Tot luni, 22 august 2016, presa a consemnat și Viorel Barbu a confirmat asta că de la Comisia de etică a Universității de Apărare s-a primit un punct de vedere potrivit căruia teza de doctorat a lui Petre Tobă nu e un plagiat.
Viorel Barbu s-a grăbit să susțină că acest punct de vedere e doar consultativ pentru Comisie.
Distinsul, mîncător de plagiatori, n-a răspuns însă la două întrebări legitime:
1. Cum se face că abia acum după un an, o comisie de specialiști analizează lucrarea lui Petre Tobă?
2. De ce dracu are nevoie de o lună o comisie de trei specialiști pentru a verifica dacă o lucrare e plagiată sau nu? Press one a indicat autorii din care a copiat masiv Petre Tobă. Ce fac ditamai trei specialiștii timp de o lună de zile? Dacă cele 250 de pagini sunt sau nu plagiate se verifică în cîteva zile, hai, cel mult o săptămînă, admițînd că specialiștii au nevoie de zile întregi de somn după efortul uriaș cerut de punerea față-n față a unor texte pentru a vedea dacă sunt sau nu identice.
Suspectînd în punctul de vedere al Universității de Apărare un prim pas către decizia potrivit căreia Petre Tobă n-a plagiat și, prin urmare, nu trebuie să demisioneze din Guvern, Traian Băsescu s-a grăbit să vadă în asta dovada că ministrul de Interne e protejat de Florian Coldea.
Habar n-am ce știe Traian Băsescu despre relația dintre Florian Coldea și Petre Tobă.
Nu-i exclus ca Petre Tobă să fie protejat de Florian Coldea.
Dar dacă se pregătește o albire a lui Petre Tobă prin intermediul CNATDCU, în nici un caz asta, albirea, nu poate fi rezultatul protecției din partea lui Florian Coldea. Prim adjunctul SRI e prea mic pentru a putea face asta. În realitate, alt cineva, mult mai important e protectorul lui Petre Tobă. Acest protector a reușit să amîne timp de un an o operațiune atît de simplă cum e verificarea suspiciunii de plagiat în cazul tezei lui Petre Tobă.
Acest protector va reuși, dacă suspiciunile se confirmă, să-l scoată basma curată pe Petre Tobă.
Ei se numește Klaus Iohannis!
Despre acest protector am scris anul trecut pe cristoiublog. ro trei texte:
Klaus Iohannis- Protectorul lui Petre Tobă?! postat în 29 noiembrie 2015, Cînd Klaus Iohannis denunță revoltat Plagiatul. Plagiatul lui Victor Ponta, desigur, nu al lui Petre Tobă! postat în 30 noiembrie 2015 și Din ciclul Un alt fel de politică, adică Un alt fel de banditism. Azi: Cum l-au salvat pe Petre Tobă Înalții săi protectori, postat în 4 decembrie 2015.
Pe 29 noiembrie 2015 scriam:
„La interviul de la Realitatea tv a avut loc următorul dialog între Rareș Bogdan și Dacian Cioloș:
«Realizator: Domnul ministru Tobă, ministrul de interne, un ministru foarte important al cabinetului dumneavoastră, a fost acuzat astăzi de plagiat. Aţi vorbit cu dânsul pe această temă? E vorba doar de acea prefaţă scrisă de un coleg de-al domniei sale? Ştiţi detalii despre acest lucru? Aţi luat legătura cu dânsul?
Dacian Cioloş: Nu ştiu detalii. Ştiu ce mi-a spus dânsul, deci ştiu opinia şi poziţia dânsului. Am cerut şi ministrului educaţiei, Adrian Curaj, să vină cu o analiză cât mai repede în urma consultării comisiei de etică, care are această responsabilitate, şi vreau să am o claritate cât mai obiectivă, nu să mă bazez pe ce îmi spun doar unul sau altul înainte de a-mi exprima un punct de vedere în calitate de prim-ministru. Însă un lucru este foarte clar: criteriul de integritate rămâne un criteriu esenţial şi prioritar, peste care nu o să treacă nici primul ministru, de la prim-ministru în jos. Deci ne-am asumat integritatea şi va rămâne acest obiectiv un obiectiv prioritar. Dar nu pot să judec un om, până când nu am elementele obiective. Cum aţi spus, domnul Tobă are versiunea dânsului şi vreau să văd în ce măsură aceste lucruri se confirmă sau se infirmă.»Cum adică, Dacian Cioloș așteaptă să aibă „elementele obiective”?
Cine să i le ofere? Și cine să-i confirme sau să-i infirme acuzațiile aduse lui Petre Tobă?Aceste acuzații nu vizează o realitate ascunsă, complicată, care solicită o anchetă aprofundată.
Cele două lucrări puse față-n față și subliniate cu roșu sunt „elementele obiective” pe care le au toți cei care știu să citească.Se presupune că și Dacian Cioloș știe să citească.
Deci le are deja.
Prin urmare, chiar dacă faimoasa Comisie dependentă de Guvern va concluziona că Petre Tobă n-a plagiat, pentru opinia publică plagiatul ministrului e indiscutabil.De ce n-a acționat Dacian Cioloș în cazul Petre Tobă așa cum i-a cerut-o criteriul integrității?
De ce la fel ca în cazul lui Raed Arafat, riscă să plece la drum cu un Guvern despre care românii vor spune că e la fel cu toate Guvernele politice de pînă acum?
Răspunsul ni-l dă acest dialog incredibil dintre Ramona Avramescu și Klaus Iohannis în cadrul interviului de la TVR din seara de 16 noiembrie 2015:
«Realizator: Aţi menţionat Ministerul de Interne, un minister esenţial în organizarea alegerilor de anul viitor. Nominalizarea domnului Cioloş aici este domnul Petre Tobă, un alt nume care e discutat public, pentru că e un om din sistem, perceput de multă lume drept un apropiat al domnului Oprea, care l-a promovat în minister, în condiţiile în care opinia publică a cerut ume noi, domnule preşedinte. Credeţi că domnul Petre Tobă este o nominalizare..
Klaus Iohannis: Da, cred că este o alegere bună. Aceleaşi argumente pe care le-am adus şi la întrebarea dumneavoastră anterioară: este un specialist, este din sistem, este în sistem şi prezintă toate garanţiile care se pot cere de la cineva care vine din sistem, că este echidistant politic. Ori chiar la Interne această chestiune, acum, cu un guvern de tehnocraţi, este evident foarte importantă,
Realizator: Din sistem nu înseamnă şi că a fost acolo, la vârful Ministerului de Interne, într-o perioadă care a fost marcată de nişte scandaluri publice, cel privind escortele Poliţiei Rutiere, sunt mai mulţi poliţişti acuzaţi de corupţie…
Klaus Iohannis: Nu mi s-a părut şi nu cunosc niciun caz unde domnul Tobă a fost implicat sau acuzat de un fel de implicare, altminteri probabil nu ar fi fost propus.
Realizator: Numele său apare în dosarul de corupţie al lui Adrian Duicu.
Klaus Iohannis: Acum, sigur, se pot face legături, dacă se doreşte, cu tot felul de lucruri, însă nu am avut niciun semnal că ar fi implicat în vreun fel de demers, hai să zicem, discutabil, cum nici primul ministru nu mi-a sesizat vreo problemă atunci când l-a propus pe domnul Tobă».Din cîte se vede, Klaus Iohannis se remarcă aici, în acest dialog, drept un avocat desăvîrșit al lui Petre Tobă.
Ramona Avramescu aduce în discuție toate faptele publice știute despre Petre Tobă și care-l fac incompatibil cu funcția de ministru de Interne într-un Guvern considerat ca întruchiparea Integrității exemplare.
Klaus Iohannis nu se îndoiește o clipă că Petre Tobă este o alegere bună.
Nu de alta, dar Petre Tobă a fost alegerea sa!”
Reluînd tema, în ediția următoare a cristoiublog.ro, veneam cu noi argumente:
„Presa care nu-l simpatizează pe Klaus Iohannis a făcut mare caz de pompa cu care a fost primit Președintele Iohannis la ceremonia de instalare a lui Petre Tobă la Interne.
S-a vorbit mai puțin, dacă nu chiar de loc despre discursul ținut de Klaus Iohannis la instalare:
«Klaus Iohannis:E o bucurie să fiu aici împreună cu dvs în această seară, pentru a introduce pe noul ministru al afacerilor interne, domnul Petre Tobă. Este un minister, cum se spune, “cu greutate”, prin asta înţelegând, cel puţin eu, că este un minister greu de condus şi cu foarte multe responsabilităţi. Domnule ministru Tobă, faptul că proveniţi din interiorul structurilor Ministerului de Interne îmi garantează că ştiţi foarte bine care sunt provocările, care sunt oportunităţile, dar şi ce se aşteaptă de la conducerea ministerului. Lucrurile, în esenţă, în cazul dvs, se pot descrie în relativ puţine cuvinte: cetăţenii aşteaptă de la dvs să le asiguraţi siguranţa, se aşteaptă de la dvs, şi eu aştept, acest lucru de la dvs, domnule ministru, de la dvs din conducerea ministerului şi de la dvs din judeţe: să impuneţi legea. La noi se vorbeşte foarte mult despre cum facem legea, cum interpretăm legea. Eu vă cer să impuneţi legea! În acest fel vom crea cadrul în care cetăţeanul se simte luat în serios şi se simte sigur, dar responsabilităţile dvs merg mult mai departe. Securitatea naţională este un domeniu care fără Ministerul de Interne şi fără structurile Ministerului de Interne nu poate fi imaginat. Se aşteaptă mult de la dvs şi în acest domeniu şi sunt convins că veţi face faţă cu brio. Iar pentru anul 2016, aveţi sarcini mai complicate decât în alţi ani. 2016 este an electoral, două rânduri de alegeri, alegeri locale, alegeri parlamentare. În foarte bună măsură ţine de dvs, domnule ministru, de dvs din conducerea structurilor ministerului şi de dvs din judeţe ca aceste alegeri să fie organizate foarte bine, să fie corecte, cu proceduri transparente, în aşa fel încât să nu apară niciun fel de dubiu că rezultatul alegerilor reflectă voinţa alegătorului. Pentru toate acestea, vă doresc mult succes, domnule ministru, pentru activitatea dvs! Vă doresc mult succes şi, chiar dacă va fi un mandat doar de un an de zile, sunt convins că veţi ghida ministerul în aşa fel încât lucrurile intră pe un făgaş care poate fi dus mai departe de ori cine va veni după dvs!».Dincolo de noile elogii aduse lui Petre Tobă, discursul lui Klaus Iohannis ne explică într-un fel de ce Dacian Cioloș n-a îndrăznit să taie în carne vie în cazul noului Scandal de plagiat.
Petre Tobă va fi în 2016 organizatorul alegerilor locale și parlamentare.
Alegeri de rezultatul cărora depinde chiar soarta politică a lui Klaus Iohannis.
Ne imaginăm clar coșmarul lui Klaus Iohannis dacă alegerile din 2016 ar fi cîștigate de PSD.
Pentru ca fi sigur că acest coșmar nu se va petrece, la Interne trebuie să fie un personaj vulnerabil, aflat la mîna Președintelui, precum Petre Tobă.”
Sursa: cristoiublog.ro