iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a venit astăzi în Parlament, pentru a adresa un mesaj în faţa Camerelor reunite. Temele discursului său vizează modificarea Codurilor penale, proiectul privind graţierea colectivă şi referendumul cerut de şeful statului, conform digi24.ro

Principalele declarații ale președintelui:

M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja.

Vă mulțumesc că m-ați așteptat.

Vă doresc un mandat plin de realizări.

Aș fi vrut să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România, aș fi putut să vă vorbesc despre centenar, în 2018 vom sărbători 100 de ai de când există statul român modern, aș fi putut să vorbesc despre proiectul de țară. Cu toții ne dorim, în definitiv, o Românie prosperă.

Dar vremurile nu sunt obișnuite și suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Națiunea e în alertă, e vie, e atentă și e foarte nemulțumită.

O importană cercetare sociologică realizată în ultimele 3 zile arată că aproape 80% dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită. Cum s-a ajuns aici, la numai o lună după alegeri?

În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie. Dar după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze, a intrat într-o coiliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva.

Pohta ce-ați pohtit se pare că nu e ceea ce ați spus în campanie. Grija primă se pare că a fost să vă ocupați de dosarele penalilor. Și românii sunt indignați și revoltați.

Retragerea ordonanței 13 și demiterea chinuită a unui ministru e prea puțin.

PSD a creat problema, PSD să vină cu soluția.

Președinții celor două camere…

(Parlamentarii PSD părăsesc sala)

Ați obosit deja! Ghinion!

Președinții celor două camere încearcă să vehuculeze ideea că nu sunt mulțumit de rezultatul votului și că aș dori răsturnarea guvernului legitim.

Fals! Ați câștigat, acum guvernați și legiferați, dar nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea pe furiș.

Legiferați pentru România, dați legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme.

Conduceți responsabil, sunt mari așteptări din partea societății. Ce-ați promis – faceți! Sunt mari așteptări din partea mediului economic.

Nu vă bateți joc de România! Suntem într-o situație economică foarte bună. Păstrați trendul ascendent, păstrați creșterea economică.

România este o țară stabilă, puternică în regiune. Am legiferat, am guvernat în așa fel încât România să devină parte puternică din NATO, din UE. Să nu-i dezamăgim.

Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca consultări pentru a vedea care sunt soluțiile.

Merită România un sacrificiu pentru câțiva politicieni?

Asta e întrebarea., Ce fel de națiune vrem să fim? Si pentru a afla voința suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Imediat după primirea răspunsului Parlamentului, voi convoca referendumul.

Probabil ați urmărit imagini de la demonstrațiile care au avut loc în ultimele zile, cea mai mare în Piața Victoriei, dar și în multe alte localități din România și în străinătate. Imaginea aceea splendidă din Piața Victoriei cu telefoanele iluminate cred că o știți cu toții.

Când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoarele întunecare, românii au ieșit în stradă și au readus lumina democrației.

Democrația trebuie apărată zi de zi. Democrația nu este nicoiodată de la sine înțeleasă și pentru multă democrație este nevoie de multă educație.

Îi felicit pe părinții care  și-au dus copiii în Piața Victoriei.

Să păstrăm democrația vie și țara curată, la propriu și la figurat, pentru generatiile care vin după noi, pentru viitorul României.

Vă mulțumesc!

ACTUALIZARE. Începe ședința de plen, deschisă de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

ACTUALIZARE. Klaus Iohannis a ajuns la Parlament. Președinții celor două camere nu l-au întâmpinat la intrarea în clădire, așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente, ci l-au așteptat în sala de plen. Iohannis a fost a fost condus în sala de plen de parlamentarii Mihai Goțiu și Cătălin Predoiu.

Președintele Klaus Iohannis a fost aplaudat în sala de plen, în principal de către parlamentarii opoziției.

ACTUALIZAREPremierul Sorin Grindeanu nu va merge în Parlament pentru a asista la discursul preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că nu ar fi primit invitaţie de la conducerea Legislativului.

Luni seară, Biroul de presă al Guvernului a anunţat că premierul Sorin Grindeanu va participa, marţi, în Parlament, la şedinţa de la ora 12:00 în care preşedintele Klaus Iohannis va rosti un mesaj.

Marţi dimineaţă, Biroul de presă de la Executivului a dat publicităţii din nou agenda premierului, care include doar o întâlnire cu reprezentanţi ai Ambasadei SUA şi cu reprezentanţi ai companiei Bell Helicopter, la ora 10:30, la Palatul Victoria. Şi pe site-ul Guvernului pe agenda premierului nu a mai apărut decât această întâlnire.

În schimb, pe pagina de Facebook a Guvernului, în jurul orei 10:00, a fost postată agenda premierului, care cuprindea ambele evenimente. Ulterior, postarea a fost ştearsă şi a fost din nou anunţată agenda lui Grindeanu doar cu întâlnirea de la ora 10:30.

Surse politice au declarat pentru News.ro că premierul intenţiona să meargă la şedinţa Parlamentului de la ora 12.00, însă nu a primit invitaţie de la conducerea Legislativului.

Este pentru prima dată de la instalarea noului Executiv când președintele Klaus Iohannis cere să vorbească în faţa Senatului şi Camerei Deputaţilor. Șeful statului a trimis, vineri, o scrisoare președinților celor două Camere prin care le-a adus la cunoștință intenția de a se adresa parlamentarilor. 

„Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii”, se arată în scrisoare.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat curs solicitării președintelui, iar luni s-a decis că şedinţa de plen reunit care va începe la ora 10.00 pentru a dezbate bugetul va fi întreruptă pentru ca deputaţii şi senatorii să asculte mesajul prezidenţial. După mesajul acestui dezbaterile pe buget vor fi reluate.

Chiar dacă Guvernul a abrogat mult contestata OUG 13/2017, preşedintele va aborda acelaşi subiect pe care l-a anunţat iniţial.

„Mâine, la ora 12:00, mă voi adresa Parlamentului României. Modificările legislaţiei penale iniţiate de Guvern, care au generat o puternică reacţie civică, trebuie aduse în atenţie şi de la tribuna Legislativului. Vă invit să mă urmăriţi!”, a scris preşedintele, luni, pe Facebook.

La mesajul preşedintelui va asista şi premierul Sorin Grindeanu. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa luni, că președintele va avea un mesaj echilibrat. 

„Mâine (marţi – n.r.) sper ca preşedintele să aibă un mesaj echilibrat şi un apel la calm şi la stabilitate pe care îl avem şi noi. Dar o să vedem mâine ce mesaj”, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat despre mesajul pe care Klaus Iohannis îl va transmite, marţi, Parlamentului.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu i-a adresat preşedintelui Iohannis, luni, o scrisoare deschisă în care îi cere să uzeze de influenţa sa asupra protestatarilor pentru a-i determina pe aceştia să pună capăt manifestaţiilor.

„Ieri, am făcut un apel public la toţi liderii politici, printre care v-am inclus, să facă uz de influenţa pe care o au asupra susţinătorilor şi simpatizanţilor, pentru ca demonstraţiile de stradă să înceteze. S-a ajuns în apropierea unui punct de inflexiune, iar continuarea protestelor sub această formă este impredictibilă, poate degenera, poate deveni periculoasă şi poate scăpa de sub control, iar efectele sunt imprevizibile”, i-a transmis Tăriceanu preşedintelui Iohannis prin intermediul unei scrisori deschise.

Președintele Senatului spune că ordonanţa 13 a fost abrogată, cabinetul Grindeanu a făcut pasul înapoi, ceea ce poate fi interpretat ca o recunoaştere implicită a greşelii comise în această speţă.