Criticat public după discursul de ieri din faţa CSM, preşedintele Klaus Iohannis a venit astăzi cu explicaţii suplimentare asupra temelor care au stârnit controverse. Dacă la CSM a vorbit despre „exotismul mediatic” care însoţeşte dosarele penale, astăzi şi-a tradus discursul ca împotrivire la „fenomenul telejustiţiei”.
În opinia lui Klaus Iohannis, magistraţii ar trebui să îşi stabilească un set de „criterii” legate de „când şi cum” pot oferi informaţii din dosare opiniei publice, pentru a evita „excesul”.
„Cu toţii ne dorim combaterea corupţiei, să se facă dreptate, să fie pedepsiţi cei răi. Pe de altă parte, trebuie să vedem că drepturi nu sunt numai aici, ci şi dincolo. În niciun caz nu trebuie să ajungem la fenomenul numit telejustiţie. Justiţia nu se face nici la televizor şi niciun ziar”, a spus Klaus Iohannis în interviul acordat astăzi la „Adevărul LIVE”, insistând că „Justiţia nu trebuie să se transforme într-un spectacol mediatic”.
Mai exact, preşedintele vede magistraţii stabilindu-şi un cod de informare. „În sistem trebuie stabilit câte informaţii trebuie furnizate opiniei publice. Printr-un exces de informaţii, se poate da impresia că un om este vinovat şi poate nu-i. Dacă se constată că nu există clar aceste criterii, ele trebuie create. Avem dreptul la informaţii, dar trebuie să aici să existe proceduri foarte clare: când, cum. Şi atunci vom avea şi informaţie suficientă, dar vor avea şi procurorii spaţiul lor să judece drept, cu sobrietate”, crede preşedintele.
Întrebat dacă nu cumva în felul acesta Justiţia se poate ermetiza în faţa presei, Iohannis a respins acest scenariu. „Jurnalistul este obligat să obţină toate informaţiile pe care le poate obţine şi să le dea publicului, doar că trebuie să evităm să facem un circ mediatic dintr-o urmărire penală”, a spus preşedintele.
sursa gandul.info
Comentariile sunt închise.