Preşedintele Klaus Iohannis a cerut luni, la debutul unui nou an şcolar, o altă strategie pentru învăţământul românesc dar a avut şi o veste bună din educaţie: avem cei mai fericiţi elevi.
„Este prima zi de scoala si vreau sa spun tuturor elevilor, cadrelor didactice si evident parintilor ca le doresc un an scolar cat se poate de bun, cu rezultate frumoase si cu multe reusite”, și-a început președintele discursul.
Klaus Iohannis a prezentat și situaţia tristă în care se află şcolile la debut de an şcolar: una din cinci clădiri unităţi şcolare nu are autorizaţie de funcţionare, sanitară.
„Se intampla de multi ani un lucru ciudat. Ne uitam la stiri, observam ca in fiecare an apare un soi de stiri care sunt de fapt neplacute. Si in acest an scolar un numar mare de unitati nu are conditii bune pentru a primi elevii, multe scoli nu au autorizatii de functionare, autorizatii sanitare”, a declarat Iohannis.
„Am aflat ca 4.000 de cladiri din Romania, din unitatile scolare, nu au autorizatie de functionare, in principal sanitara. Inseamna una din cinci cladiri. Este o rușine națională”, a mai spus acesta.
Președintele a lansat o provocare Guvernului, cerând rezolvarea problemei în următorii trei ani.
„Lansez Guvernului o provocare: cred ca este posibil sa avem un plan pe 3 ani care sa duca la rezolvarea acestei chestiuni. Cred ca pana in toamna anului 2018, cand vom serba un centenar de Romanie moderna, sa avem o Romanie moderna si in scoli. In asa fel incat acest tip de stiri sa nu mai existe”, a declarat Iohannis.
Președintele a menționat și faptul că jumătate din cei care au terminat liceul nu au luat Bac-ul şi nici piaţa muncii nu le oferă mai nimic și a venit cu o propunere fermă.
“Eu astăzi vreau să propun un alt demers, astăzi propun să începem printr-o largă consultare publică o nouă reformă în învăţământ. Invit pe toţi cei interesaţi şi implicaţi să participe la această consultare şi societatea civilă şi sindicatele, asociaţiile profesionale şi instituţiile centrale şi judeţene care se ocupă de şcoli, universităţile, invit pe toţi cei care au informaţii, o gândire despre cum trebuie să arate şcoala. Sper ca prin această largă consultare publică, care va dura cel puţin 2 ani, să reuşim împreună să creăm bazele unei reforme a învăţământului, care aduce învăţământul în secolul XXI, transformă profund şcoala.” a precizat Iohannis luni, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele a venit şi cu veşti bune: avem cei mai fericiţi elevi din UE.
„Avem si vesti bune, am citit rezultatele unui studiu facut in Frankfurt, despre cat de fericiti sunt elevii cu viata lor, surpriza – Romania e pe primul loc. Avem cei mai fericiti elevi. Oricat de frumos ar fi, noi le datoram mult mai mult, le datoram o scoala performanta, care le da o sansa reala in viata, in cariera”, a mai spus Iohannis.