Presedintele ales, Klaus Iohannis, a depus juramantul duminica, in sedinta solemna a Senatului si Camerei Deputatilor, ulterior, la Palatul Cotroceni, urmand sa aiba loc ceremonia de predare-primire a functiei intre Traian Basescu si Klaus Iohannis.
Ora 12:41 Klaus Iohannis si-a terminat discursul in aplauzele salii. Valeriu Zgonea a oferit asigurari in numele colegilor sai ca va colabora cu presedintia si anunta ca sedinta solemna s-a incheiat.
Ora 12:16 Klaus Iohannis sustine primul discurs in calitate de presedinte al Romaniei:
Stau aici in fata dvs constient de miza acestei alegeri.
Voi fi presedintele tuturor romanilor.
Va multumesc voua, tuturor concetatenilor mei, pentru ca ati aratat lumii intregi adevarata fata a Romaniei.
Eu vreau sa daramam si aceasta indoiala precum am daramat si altele
Le spun clar romanilor, asteptarile mari pot duce si la rezultate mari.
Momentul la care clasa politica trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor nu poate intarzia mult.
Romania lucrului bine facut este angajamentul pe care mi l-am luat si cu care pornesc pe acest drum.
Imi propun ca la finalul mandatului meu Romania sa fie la o alta stare de spirit.
Exista optiuni. Romania trebuie sa devina spatiul in care exsita increderea ca fiecare isi poate face treaba.
Romania nu poate sa ramana tara proiectelor incepute si niociodata terminate.
Romania nu poate sa ramana tara asteptarilor mari sia rezultatelor mici.
Vreau ca la finalul mandatului meu sa avem satisfactia de a fi valorificat fiecare taxa.
Lucrurile nu se vor intampla nici peste noapte nici de la sine.
Primul pas in acest proces este reconstructia institutiilor politice.
Marea capcana in reformarea institutiilor politice este sa nu o gandim pe termen lung.
Inteleg mecanismele din interiorul partidelor, dar intelegeti in egala masura ca nu mai putem lua decizii conjuncturale.
Reconstructia institutiilor politice nu mai poate porni de la interese personale si de partid.
In doemniul statului de drept, luptei anticoruptie si a reformei justitiei, pasii facuti pana acum trebuie aparati si continuati.
Nu exista alta cale pentru Romania decat aceea a unei tari eliberate de coruptie.
Mi-as dori ca la sfarsitul mandatului meu coruptia sa nu mai figureze in agenda publica, institutiile sa functioneze pentru oameni.
Un al doilea capitol esential este acela al marilor sisteme publice.
Desi le stabilim ca prioritati educatia si sanatatea sunt primele care sufera urmarile crizelor economice.
Cum construim un sistem de educatie competitiv, cum arata un sistem de sanatate utile, cum raspundem la problema demografica, cum rezolvam problema pensiilor. Acestea sunt temele pe care trebuie sa le rezolvam.
In scurt timp voi chema partidele la negocieri pentru a decide ce obiective de tara ne asumam la aceste capitole, un sistem de lucru comun si un calendar pentru ducerea la indeplinire.
Romania va fi o tara in care politicienii respecta cetatenii, iar atunci oamenii nu vor mai dori sa plece din romania, iar cei care au plecat vor dori sa se intoarca.
Clasa politica are multe defecte dar are un merit, acela de a-si fi asumat o optiune clara in ceea ce priveste politica exernta. Cei trei piloni: apartenenta la NATO, apartenenta la UE si parteneriatul cu SUA. Cuvintele cheie sunt continuitate si predictibilitate.
Doresc sa aprofundam parteneriatul strategic cu SUA nu doar in zona militara ci si in cel al schimburilor economice si culturale.
Nu putem fi doar beneficiari ci trebuie sa fim si furnizori de securitate. Trebuie sa sustinem cresterea bugetului pentru armata. Daca este nevoie, voi merge si voi discuta cu partenerii europeni aceasta crestere a bugetului, mai ales in acest context international.
In primele 6 luni de mandat voi prezenta o strategie a Romaniei in domeniul apararii.
Salutam cu totii alegerile din R. Moldova, un rezultat care insa ne obliga ca in urmatorii ani sa fim cei mai buni sustinatori ai fratelor nostri din R. Moldova pentru ca obiectivele lor occidentale sa se implineasca.
Cu totii ne dorim o transformare profunda a societatii in care traim. Schimbarule de legislatie sunt doar un pas, trebuie insotite de o schimbare de mentalitati, practici si mod de lucru.
Imi doresc o Romanie scoasa din sfera senzationalului.
Lucrul bine facut inseamna ca vom construi consens nu doar in declaratie ci si in actiune.
Mai presus de toate imi dorec o natiune puternica. Natiunea romana este mai mare decat suma intereselor, succeselor si actiunilor individuale.
Suntem o singura natiune cu valori, obiective, o natiune de cetateni care stie ce vrea in Europa, in lume si mai ales care stie ce vrea pentru sine.
Este o onoare pentru mine sa fiu presedintele acestei natiuni.
Vreau ca peste 5 ani sa se poata spune ca Romania este tara care a uimitr lumea prin transformarea ei.
Va multumesc!
Ora 12:13 Patriarhul Daniel este invitat sa crestineze investitura lui KLaus Iohannis.
Ora 12:11 Valeriu Zgonea citeste declaratia Parlamentului Romaniei cu privire la depunerea juramantului presedintelui ales, Parlamentul ia act de inceperea mandatului presedintelui ales Klaus Iohannis.
Ora 12:09 Klaus Iohannis este invitat la tribuna sa depuna juramantul.
Ora 12:06 Presedintele CCR Augustin Zegrean citeste Hotararea privind validarea alegerii presedintelui Romaniei, in conformitate cu prevederile Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Ora 12:00 Klaus Iohannis a fost primit in aplauze de parlamentari si invitatii prezenti in plenul Parlamentului. Ceremonia incepe cu intonarea imnului national. Sedinta solemna este prezidata de presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea.
Ora 11:45 Presedintele ales Klaus Iohannis a ajuns la Parlament, insotit de sotia sa Carmen, indreptandu-se catre sala de plen.
Sedinta solemna a Senatului si Camerei Deputatilor dedicata ceremonialului depunerii juramantului de catre presedintele ales urmeaza sa inceapa la ora 12:00.
Deschiderea sedintei va fi marcata de intonarea imnului national al Romaniei, transmite Mediafax.
Dupa intonarea imnului, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, va prezenta Hotararea privind validarea alegerii presedintelui Romaniei, in conformitate cu prevederile Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.
In continuare, Klaus Iohannis va depune juramantul, conform prevederilor stipulate de Constitutia Romaniei, urmand sa semneze textul acestui document si sa il inmaneze presedintelui de sedinta.
Declaratia Parlamentului Romaniei cu privire la depunerea juramantului de catre Presedintele Romaniei va fi citita de presedintele de sedinta, dupa care presedintele Klaus Iohannis va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.
Sedinta solemna va fi condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.
Surse parlamentare au precizat, pentru Mediafax, ca presedintele ales, Klaus Iohannis, va respecta protocolul de depunere a juramantului utilizat in situatiile similare de pana in prezent, el neavand solicitari suplimentare legate de ceremonial.
In timpul sedintei solemne, Klaus Iohannis va lua loc separat, pe un scaun situat imediat in stanga tribunei unde se tin discursurile.
Familia lui Klaus Iohannis si cativa apropiati ar urma sa asiste la ceremonie in sala de plen.
sura: hotnews.ro
Comentariile sunt închise.