În clubul proprietarilor din Centrul Vechi și-au făcut loc în ultimii ani politicieni, cetățeni moldoveni conectați la lumea interlopă, foști demnitari români și afaceriști cu probleme penale. RISE Project și cotidianul Adevărul au indexat interesele, dar și problemele cluburilor din principalul pol al distracției din Capitală.
11 noiembrie 2015, Centrul Vechi. Într-un restaurant turcesc cinci oameni discută relaxat despre afaceri la masă. Paharele de vin alb sunt transpirate. „Ia spune, știi cumva dacă un englez poate cumpăra un teren în România?”, întreabă unul dintre ei și aude scurt un „nu” răspicat. Răspunsul negativ l-a primit de la Sergiu Diacomatu, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Diacomatu a fost un afacerist discret până când procurorii anticorupție l-au acuzat anul trecut în dosarul retrocedărilor, alături de Alina Bica, fosta șefă a DIICOT.
Reporter: (…) Sunteți domnul Sergiu Diacomatu?
Sergiu Diacomatu: Da.
Reporter: Sunt jurnalist. Putem vorbi un minut?
Sergiu Diacomatu: De unde m-ați găsit așa?!
Reporter: Avem redacția aici, lângă, și eram la masă cu colegii.
Sergiu Diacomatu: (…) Am crezut că ești de la DNA.
Sergiu Diacomatu deține clubul The Tube din Centrul Vechi din Bucureși, împărțind afacerea cu Mugur Mihăescu, cunoscut publicului ca „Garcea” din serialul de comedie Vacanța Mare.
Clubul lor se află pe Lipscani, la subsolul unei clădiri moderne deținute de Alin Cocoș, fiul afaceristului Dorin Cocoș, ambii acuzați în dosarul retrocedărilor. Mihăescu și Diacomatu îi plătesc lui Cocoș jr. o chirie lunară de 7.500 de euro, dar susțin că habar nu au cine e proprietarul spațiului.
La câteva sute de metri, pe strada Smârdan, Mugur Mihăescu gestionează pub-ul St. Patrick. Acesta este în portofoliul Irish Pub Concept SRL, prin care actorul mai deține și o cotă din magazinul Muzica. De pe urma lor, firmele lui Mihăescu au încasat în ultimii cinci ani peste cinci milioane de euro.
O lume mică Critic constant al clasei politice, Mugur Mihăescu a cotizat75.000 lei la vistieria partidului lui Gabriel Oprea, UNPR, în 2012, un important an electoral.
Actorul este partener de afaceri și cu fiul lui Silviu Prigoană, candidat tot în 2012 la alegerile pentru Primăria Capitalei. Honorius Prigoană, asociatul direct al lui Mihăescu, a concurat și el din parteaPDL la un loc de deputat într-un colegiu din Capitală. Cei doi Prigoană au fost susținuți atunci de Elena Udrea, șefa PDL București, soția lui Dorin Cocoș la acel moment. Tot în 2012,Mugur Mihăescu a candidat ca independent la primăria sectorului 5, iar apoi s-a înscris în partidul lui Gabriel Oprea, fost partener de afaceri cu Dorin Cocoș.
Clauza împotriva incendiilor La capătul străzii Smârdan, mai precis la intersecția cu strada Șelari, funcționează un alt club – The Vintage – ai cărui proprietari au făcut afaceri cu Elena Udrea. Este vorba gruparea libanezului Jihad El-Khalil, filat de SRI și anchetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani pe piața cerealelor (Detalii, AICI). Gruparea mai deține și barul vecin Finnish, pe Șelari.
Fiscul susține că a început executarea silită a firmei care deține cele două localuri, dar și o o terasă și în curtea interioară a fostului hotel Concordia – clădirea istorică în care, acum 156 de ani, s-a hotărât alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești
Chiria pentru spațiul din hotelul Concordia este una mică, 1.000 de euro pe lună, dar proprietarii și-au luat măsuri de siguranță pentru că locul a ajuns o ruină: „(…) locatorul nu va fi responsabil pentru vătămarea nici unei persoane sau pentru pierderea sau prejudicierea vreunui bun (…) din orice cauză posibilă (cutremur, incendii, inundații, furt, întreruperea serviciilor publice de utilități)”.
Citiți investigația integrală pe riseproject.ro