Amenzile acordate pentru comercializarea de alimente expirate este infimă dacă o comparăm cu rezultatele financiare din 2015 ale marilor reţele de comerţ modern, în care cel mai mic retailer a avut vânzări totale de 300 milioane de euro, iar cel mai mare a avut o cifră de afaceri de 2 miliarde de euro. O sancţiune de 10.000 de euro reprezintă 0,003% din cifra de afaceri a celui mai mic jucător din comerţul modern, respectiv 0,0005% din cifra de afaceri a celei mai mari reţele de hipermarketuri.
În urma controalelor efectuate, ANSVA a stabilit o „sancţiune în valoare de 45.000 de lei aplicată la un supermarket/hipermarket pentru valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat şi a celor retrase din consum de către autorităţile competente în acest sens“, arată un document al ANSVA, solicitat de ZF, privind cele mai mari amenzi aplicate de instituţie anul acesta în industria alimentară, cea mai mare sancţiune fiind de 50.000 de lei, aplicată unui depozit frigorific care a manipulat produsele nerespectând regulile de siguranţă alimentară.
Un exemplu de bună practică este Consiliul Concurenţei, care nu numai că aplică amenzi de ordinul milioanelor de euro, ci şi face publice numele companiilor pe care le sancţionează. La începutul anului 2015, instituţia a amendat patru dintre cei mai importanţi jucători din comerţul local – Metro Cash & Carry, Selgros, Mega Image şi Real – pentru înţelegeri cu furnizorii asupra preţurilor.
Citiți articolul integral pe zf.ro.