spionaj sriRaportul de activitate al SRI pe anul 2014 a scos la iveala faptul ca Romania a devenit un stat politienesc ce se indeparteaza de standardele democratice, iar primul exemplu este dat de faptul ca in Romania, cu o populatie de 16 ori mai mica ca Statele Unite, SRI asculta pe „securitate nationala” de 2 ori mai multe telefoane ca FBI, arată într-o analiză Coaliția Românilor din Statele Unite.

ANALIZA COALIȚIEI ROMÂNILOR

Concret, in 2014, SRI a facut 2.469 de interceptari pe securitate nationala la o populatie de 20 de milioane de locuitori (luam in calcul ca unii sunt plecati la lucru in strainatate), in timp ce FBI a facut 1.416 interceptari pe o lege similara la o populatie de 319 milioane. Evolutia comparata a numarului de interceptari se poate vedea in tabelul de mai jos.

Acest raport de activitate al SRI ar fi trebuit deja sa starneasca dezbateri publice aprinse in presa si audieri in comisiile parlamentare de specialitate, insa pana in prezent nu s-a intamplat nimic.

Marea majoritate a presei doar a copiat punctajele pe care le-a primit de la SRI (altfel e greu de explicat cum s-a scris pe subiect aproape copy-paste), iar in afara de cativa jurnalisti nimeni nu a analizat in profunzime acest raport.

Datele furnizate de rapoartele SRI arata ca in ultimii 10 ani totalul interceptarilor facut de SRI a crescut cu 700%. Aici includem atat interceptarile pe securitate nationala cat si cele cerute de DNA, parchete si alte institutii, astfel ca de de la 6.370 de interceptari, in 2005, s-a ajuns, in 2014, la 44.759 interceptari.

Cresterea cu 700% a interceptarilor pe o perioada de 10 ani ar trebui daca nu sa ingrijoreze, cel putin sa preocupe atat societatea civila cat si presa din Romania. Vorbim, totusi, despre o societate care a fost tinuta captiva timp de 45 de ani de un sistem opresiv ce s-a folosit din plin de tehnica „ochiul si timpanul”.

In analiza datelor ne-a atras atentia si numarul de interceptari facute de SRI pe „securitate nationala”. Aceste interceptari sunt facute in baza Legii 51/1991 si au ca obiect infractiuni ce intra in categoria spionaj, tradare, amenintari teroriste, etc (a se veda art. 3 din lege).

Pe perioada 2005-2013 numarul interceptarilor pe „securitate nationala” facut de SRI a crescut cu 265%.

Pentru a intelege evolutia acestor interceptari pe „securitate nationala” facute de SRI e binevenita o comparatie cu numarul de interceptari similare facut de FBI in SUA.

Interceptarile legate de spionaj si terorism sunt facute de FBI in baza legii Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), data in 1978. Aceasta lege descrie procedurile care trebuie urmate pentru a cere unei instante speciale (Foreign Intelligence Surveillance Court) autorizatie judecatoreasca pentru supravegherea electronica si perchezitia persoanelor implicate in spionaj sau acte de terorism indreptate impotriva Statelor Unite in numele unei puteri straine.

Aceeasi lege prevede ca Departamentul de Justitie al SUA trebuie sa dea anual un raport in fata Congresului unde sa relateze cate cereri de interceptare s-au facut in baza acestei legi. La adresa urmatoare http://fas.org/irp/agency/doj/fisa/index.html cei interesati pot gasi detalii mai ample despre aceasta lege, precum si toate rapoartele prezentate in fata Congresului din 1979 pana in prezent.

In tabelul de mai jos se poate vedea evolutia interceptatilor facute de FBI in ultimii 10 ani, comparat cu numarul de interceptari facut pe securitate nationala de SRI pe aceeasi perioada.

O simpla comparatie a numerelor arata ca SRI intercepteaza de doua ori mai mult decat FBI, in contextual in care Romania nu este nici pe departe expusa la risc de spionaj si atac terrorist cum este SUA. Daca la aceste numere adaugi faptul ca Romania are o populatia de 16 ori mai mica decat Statele Unite, este lesne sa ne intrebam cine sunt cei interceptati de SRI pe „securitate nationala” in contextul in care, matematic, nu pot fi mai multi spioni si potentiali teroristi in Romania ca in SUA.

In contextual in care si in SUA se vorbeste deschis despre activitatea serviciilor si despre un control mai riguros al acestora, lipsa unei dezbateri serioase in presa romaneasca pe acest raport este ingrijoratoare si nesanatoasa atat pentru societate in ansamblul ei, cat si pentru SRI in mod particular.

Este dreptul fiecarui roman sa stie de ce in Romania se asculta de doua ori mai mult pe securitate nationala ca in SUA, in contextual in care Romania are o populatie de 16 ori mai mica decat Statele Unite.

interceptari

 

Informatia continuta pe aceasta pagina poate fi utilizata de oricine doreste cu mentiunea sursei. Daca credeti ca informatia este relevanta, dati-i share pe Facebook sa o poata citi cat mai multi.

Chris Terhes
Romanian Community Coalition

 

Prima pagina a raportului trimis Congresului cu numarul de interceptari in 2014:

sri

 

Raportul SRI 2014, pagina 31:

sri 1

sursa: flux24.ro

6 COMENTARII

  1. m’am saturat de paralela fbi si sri. fbi nu e serviciu secret, nici de info interne, ci politia federala americana. mai precis, politia criminala, judiciara, penala, cum vreti s’o luati. este civila si tine de ministerul justitiei / us department of justice. departamentul justitiei este condus de procurorul general. procurorii/district attorneys nu sunt magistrati.
    sri este militarizat, este serviciu secret si are ca principala si ratiune pt. care a fost infiintat, llupta impotriva terorizmului si contraspionajul. tzine de parlament.
    in sua, fbi de ocupa de combaterea criminalitatii mari, organizate si de delictele federale.
    de cele locale se ocupa politiile locale, statale, ale comitatelor sau oraselor.
    de contraspionaj si terorizm se ocupa departamentul securitatii de acasa(interna)/home security dept. normal, fbi colaboreaza cu toate serviciile de informatii ale sua.
    cia este singurul serciciu secret, si ala civil, ce tine de congresul sua/parlament.
    nu are voie sa activeze/actioneze pe teritoriu american, nu are drept de arrest.
    celelelte servicii, cum e nsa/ministerul apararii, atf(alcohol tobacco and fire arms agency)/ministerul comertului, parca, serviciul secret, fost la finante, cred ca a fost trecut la home security dept. toate sunt civile si departamentale.
    singurul serviciu militarizat este nsa, dintre cele de info, avand comanda mixta, civila si militara. mai sunt serviciile militare de info, pe branse.
    deci, sri nu prea are de’aface, nu prea seamana cu niciunul.
    e normal ca fbi sa asculte mai putine telefoane, rezumandu’se la cele ale crimei organizate/mafia si alte organizatii, criminali vinovati de crime federale.
    grosul ascultarii telefoanelor este la nsa, cam ca sts la noi. deasmenea, diferitele branse ale home security dpt.
    deci, mai draga, sunt ei, americanii, bine ascultati, nu va faceti griji !:))
    ce face sri in domeniul criminalitatii fiscale, financiare, coruptiei, ar trebui facut de politia judicaiara, daca ar exista, bine organizata, sub jurisdictia ministerului justitiei sau a procurorului general.

  2. Daca nu ai nimic de ascuns te pot asculta pana surzesc.Daca ai, si sunt multi hoti de toate felurile la noi care au, atunci dati pe ei pana la desfiintare.

  3. sa fie stat politienesc ,numai asa putem scapa de hotii si mafiotii din politica ,altfel nu …nu vedeti cum fura si tin cu dintii de scaunul politic? ….foarte bine !…cine credeti ca se vaita prostimea care-i saraca sau tot ei nababii , baronii si bogatasii tari ….ei sunt hotii, cei care sa vaita ca sa nu ramana saraci dupa confiscarea averilor uriase pe care le detin !…….da sa fie ascultati toti parlamentarii ,senatorii si guvernantii ,ei au distrus tara si au furat-o …iar acum baron dragnea vrea sa ne mai puna si pumnul in gura ,ba se vaita ca sunt ascultati ,ba sa sunt bolnavi cu toate bolile pamantului ….dragi domni puliticieni nu vreti ca poporul asta nenorocit pe care l-ati furat sa va faca si CLISMA ?…..ma intreb daca in curând veti veni cu o asemenea propunere la cat ba bese mintea !….

  4. Un stat politienesc este un stat de infractori! Faptul ca se aloca atatea resurse pentru monitorizarea populatiei denota incompetenta institutiilor asa zise „de forta”, care nu pot preveni si combate altfel infractionalitatea decât prin ascultare, filare etc. A cui? Pai a oamenilor obisnuiti, pentru ca infractorii sunt bine merci. Fiecare raport sri arata cresterea coruptiei. Asta înseamnă ca dna si justitia nu isi fac treaba, in ciuda circului de la tv!

  5. Mai politienesc este USA! cu „democratia” lor sionisto-iudaica…veti vedea ca mai aproape sunt americanii sunt de legea martala pentru toate statele din America decit noi! La prima revolta americana serioasa contra sionismului si a guvernului lor mondial, o vor aplica….noi mimam mai mult, deoarece NU se stie daca nu vom sari in barca lui Putin.

  6. Extra lucru la domiciliu, acum! Avem urgent nevoie de colaboratori pentru activitate usoara la domiciliu! Se lucreaza in timpul liber, part-time, circa 2 sau 3 ore pe zi. Cerem cunostinte minime de navigare pe internet, de lucru cu fisiere pdf si word si cel putin studii medii. Cereti acum detalii mai multe la adresa de email: [email protected]

Comentariile sunt închise.