s1.ziareromania.roUn spion al rusilor din serviciul secret al Portugaliei a fost arestat zilele trecute la Roma.

Frederico Carvalhao Gil, ofiter in cadrul serviciilor secrete din Portugalia, a fost arestat de politia italiana impreuna cu legatura sa din serviciile rusesti in timpul unei intalniri clandestine.

 Scandalul vine pe fondul bataliei dintre serviciile secrete care se duce intre Kremlin si Occident, se arata intr-un articol publicat de Observer sub semnatura lui John Schindler, expert in probleme de securitate, fost analist la NSA (National Security Agency) si fost ofiter de contraspionaj, specialist in probleme de spionaj si terorism, profesor la War College, scrie ziare.com.

Desi Portugalia nu este un mare jucator in spionajul global, nu trebuie uitat ca tara iberica este membra a NATO inca de la fondare, in 1949, iar serviciile secrete de la Lisabona fac parte din reteaua serviciilor occidentale, de aceea identificarea unei „cartite” ca Frederico Carvalhao Gil in interiorul NATO este o problema grava pentru intreaga alianta, comenteaza autorul articolului citat.

Ofiter de informatii de cariera, Carvalhao (57 de ani) a intrat in bransa in anii ’80, fiind ridicat in grad de curand in cadrul Serviciului de Informatii Secrete (SIS), unde a ajuns sef de divizie, conform presei portugheze. Ultimele insarcinari primite s-au referit la operatii de contraspionaj si contraterorism.

Absolvent de filosofie, ofiterul suspectat de tradare este descris ca un intelectual extrem de inteligent. Este evident ca el a avut acces la o arie larga de subiecte secrete vehiculate in NATO datorita pozitiei sale oficiale, comenteaza sursa citata.

Serviciile secrete portugheze au suspectat ca au o cartita de mai mult timp, iar vanatoarea a inceput in 2014. Cu ajutorul partenerilor, inclusiv al CIA, Lisabona a intocmit o lista de suspecti, iar Carvalhao se afla destul de sus in top, si pentru „afectiunea” pe care o arata subiectelor legate de Europa de Est, inclusiv femeilor din aceeasi zona, despre care scria pe pagina sa de Facebook.

„Problema fermoarului”, cum este cunoscuta in lumea spionilor, si relatia cu o femeie din Georgia cu care ofiterul portughez a avut o relatie l-au facut sa cada in capcana. In urma investigatiilor s-a constatat ca avea mai multe legaturi cu femei din fosta Uniune Sovietica.

Si lacomia pare sa fi jucat un rol. Carvalhao este suspectat ca ar fi primit de la SVR, serviciul secret rus, circa 10.000 de euro pentru fiecare document clasificat vandut, o suma mare pe piata serviciilor secrete, in conditiile in care rusii sunt interesati in special de secrete privind NATO si Uniunea Europeana.

Pretul mare platit dovedeste ca informatiile erau importante. Kremlinul n-ar fi dat atatia bani pe nimicuri, subliniaza John Schindler

Indata ce SIS a inteles ca Frederico Carvalhao Gil a devenit un escroc, l-a mutat intr-o pozitie mai retrasa, din care avea acces la mai putine secrete, si l-a pus sub supraveghere. Din toamna trecuta, a fost urmarit si interceptat, iar sefii sai au cautat dovezi de tradare. In scurt timp au descoperit ca barbatul calatorea des prin Europa, asa ca au inteles ca in locurile respective aveau loc intalniri clandestine la care le preda rusilor documente. Era mai putin riscant pentru el sa faca asta in strainatate decat acasa.

Totul a culminat cu operatiunea top secret desfasurata weekendul trecut la Roma, in timpul careia Carvalhao a fost ridicat. In colaborare cu partenerii italieni, SIS i-a urmarit acestuia miscarile inca din momentul in care a luat avionul, vineri, catre Roma, unde urma sa se intalneasca cu legatura sa din spionajul rusesc.

Politistii i-au saltat pe cei doi de la o cafenea de pe malul Tibrului si i-au dus in arest. Carvalhao nu a opus rezistenta, nici rusul cu care se intalnise. Acesta a fost catalogat de SVR ca „ilegal” – cu alte cuvinte, actiona in nume propriu, neavand protectie oficiala.

Din acest motiv a putut fi si el arestat, desi in alte conditii ar fi invocat imunitatea diplomatica. Identitatea lui nu a fost data publicitatii.

„Ilegalii” formeaza elita de cadre a cercurilor de informatii rusesti, fiind mai putin intalniti decat spionii care pozeaza in diplomati. Ei sunt mult mai greu de prins, pentru ca nu lucreaza la ambasade sau consulate. FBI a arestat anul trecut un „ilegal” rus in New York.

Inca nu se stie cat de multe secrete a turnat cartita portugheza si care sunt pagubele de securitate produse NATO. Alianta nord-atlantica a fost de mai multe ori infiltrata de rusi, cel mai recent caz fiind al estonianului Herman Simm, arestat in 2008 dupa ce spionase ani de zile pentru Moscova, avand acces la nenumarate secrete NATO.

Pe de alta parte, Edward Snowden, agentul NSA care a fugit la Moscova in urma cu trei ani, a produs un dezastru in lumea serviciilor americane si din intregul Occident. Ca raspuns, NATO a inceput sa trateze cu foarte mare seriozitate amenintarile spionajului rusesc.

Tensiunile au crescut, atingand si chiar depasind uneori nivelul de intensitate din timpul Razboiului Rece. Anul trecut, NATO a obligat Rusia sa isi reduca misiunile oficiale la cartierul general al aliantei de la Bruxelles, avand convingerea ca multi dintre membrii lor sunt in realitate spioni care incearca sa fure secrete, scrie autorul articolului citat.

John Schindler mai subliniaza ca SVR, serviciul de spionaj rusesc, este la fel de pus pe treaba ca si fostul KGB. Razboiul Rece dintre Est si Vest nu s-a incheiat niciodata, iar sub Vladimir Putin, fost ofiter KGB care aprecia foarte tare spionajul, el a ajuns sa fie o componenta a politicii externe si de securitate, sustine Schindler.