Un fenomen straniu se petrece la DNA. Atunci când vine vorba despre numele Victor Ponta! Iar acest fenomen straniu nu face altceva decât să alimenteze scenariile conform cărora unii beneficiază de o ultra-imunitate care transcende mersului firesc al justiţiei. Departe de a fi susţinătorii unor asemenea scenarii, scrie comisarul.ro, am extras două exemple care îl privesc direct pe Victor Ponta.
1. Extrem de mediatizat la vremea respectivă, cazul baronului Adrian Duicu a adus cu sine primele semne de întrebare. Iată de ce:
27 Iunie 2014. Propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive în cazul baronului Adrian Duicu, confirmată de judecători și semnată de procurorul DNA.
Locație susținută de DNA: cabinetul prim-ministrului
Acțiune susținută de DNA: de la cabinetul primului-ministru l-a sunat pe Ștefan Ponea
Acțiune susținută de DNA: la solicitarea prim-ministrului, numitul Petre Tobă s-a prezentat la Guvern.
Sursa: DNA, propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive
28 Iulie 2014, peste doar o lună. Rechizitoriul de trimitere în judecată a baronului Adrian Duicu, semnat de procurorul DNA.
Locație susținută de DNA: sediul Guvernului. (a dispărut localizarea exactă- cabinetul premierului)
Acțiune susținută de DNA: aflat în sediul Guvernului l-a sunat pe Ștefan Ponea (a dispărut localizarea exactă- cabinetul premierului)
Acțiune susținută de DNA: a fost convocat Petre Tobă de către Vlad Stoica, șeful Cancelariei (a dispărut solicitarea prim-ministrului).
DNA: date nu mai există. Se folosesc circumstanțe generalizante- „în sediul Guvernului” baronul Duicu a purtat o discuție, chiar o întrevedere, cu Petre Tobă.
Sursa: DNA, rechizitoriul de trimitere în judecată a baronului Adrian Duicu.
Procurorul DNA care a instrumentat tot dosarul și care a semnat ambele documente DNA se numește Ioan Amariei
2. Cazul Dan Şova Rovinari-Turceni este şi mai straniu.
Una dintre anchetele care îl vizează pe Victor Ponta a fost deschisă în 2012 de DNA Biroul Teritorial Târgu-Jiu, pentru infracţiuni de abuz în serviciu în dauna Complexului Energetic Rovinari.
O altă anchetă a fost deschisă, prin autosesizare de Serviciul Teritorial Craiova, iar în dosar sunt vizaţi Victor Ponta şi persoane din conducerea Complexului Energetic Turceni. Faptele ar fi fost comise între anii 2007 şi 2011.
Ambele dosare au fost preluate de structura Centrală a DNA, în aprilie 2012. În urma conexării acestora a rezultat dosarul în care este urmărit penal doar Dan Şova. Pentru aceeaşi anchetă, procurorii DNA cer aviz pentru reţinerea şi arestarea senatorului. Procurorii anticorupţie pun la îndoială legalitatea a trei contracte de asistenţă juridică încheiate în anii 2007 şi 2008, între firma de avocatură a lui Dan Şova şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari. În total, 3,45 milioane de lei au ajuns astfel în conturile casei de avocatură „Şova şi Asociaţii” cu care colabora şi Victor Ponta.
Premierul României a devenit unul dintre cei patru parteneri seniori ai casei de avocatură Şova şi Asociaţii în septembrie 2007. Victor Ponta a obţinut de la firma de avocatură, între septembrie 2007 şi decembrie 2008, 181 de mii de lei. Suma se regăseşte în declaraţiei de avere dată de acesta la acea vreme.
Conform unei adrese oficiale a DNA, ca răspuns la o solicitare a HotNews.ro, Victor Ponta nu apare în Dosarul Dan Şova Turceni-Rovinari.
ÎNTREBĂRI
Să dăm crezare acelor scenarii care circulă pe piaţă, conform cărora Ponta şi-a cumpărat imunitatea odată cu punerea capacului peste Afacerea Bechtel? Contractul a fost reziliat şi firma americană a mai primit şi o sumă consistentă la final. Cel care s-a ocupat direct de această operaţiune a fost, nu întâmplător se pare, Dan Şova. Să amintim că, după ce s-a făcut vâlvă o săptămână că a dispărut contractul original din posesia statului român, nu s-a mai auzit nimic? Şi, spun aceleaşi surse din piaţă, nici nu va mai fi găsit vreodată…
Să îi credem şi pe cei care spun că acelaşi Ponta a închis şi afacerea cu kazahii de la KazMunaiGaz în cadrul unei operaţiuni care are în spate serviciile secrete?
Comentariile sunt închise.