Potrivit unui document secret al Ministerului Finanţelor şi intrat în posesia agenţiei de presă Mediafax, Guvernul va renunţa la cotă unică de 16% din 2016 şi va introduce COTE PROGRESIVE de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%. Un alt document descoperit de agenție arată intenția executivului de a majora impozitele pe case și terenuri cu câte 25% în 2015 și 2016, anunţă romanialibera.ro
În document, care conţine mai multe propuneri de măsuri fiscale, se precizează că una dintre acestea ar fi: „Introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% şi 35%)”.
Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
„Cota progresivă reprezintă una dintre soluţiile mai sigure în discuţiile cu FMI şi CE privind recuperarea golului de venituri de la bugetul statului anticipat pentru 20015, dar acum ANAF nu este pregătită tehnic pentru introducerea imediată. Programele pe care s-a operat impozitul pe venitul global, eliminat în 2005, sunt depăşite şi nu pot fi adaptate la noile sisteme. Înţeleg, totuşi, că există discuţii pentru eventuala introducere de la mijlocul anului viitor, mai ales în cazul în care în poziţia de premier va fi numit Florin Georgescu, un susţinător al cotei progresive„, au declarat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor, care au confirmat datele din documentul Ministerului Finanţelor.
Analiştii financiari afirmă că nu există obstacole de ordin tehnic pentru introducerea cotei progresive de impozitare chiar de la 1 ianuarie 2015, întrucât declararea venitului se face în 2016.
Vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu, a declarat la Realitatea TV că documnetul prezentat de Mediafax că nu este adevărat. „domnul Ponta a contrazis această știre falsă. Premierul va fi domnul Tăriceanu care este chiar cel care a introdus această cotă unică. Doar nu o să se dezică de ea, exclus! E o declarație de campanie de ultima oră, bombe care se aruncă și nu au nicio legătură cu realitatea„, a spus Andronescu. Antonescu a adăugat că a „vorbit cu Ministerul de Finanțe” și că se confirmă că este o minciună. „Tocmai am vorbit cu Minsterul de Finanțe și nu este adevărat. Inițial nu mi-au răspuns, după care am dat un mesaj. Răspunsul este că e o minciună, că nu este adevărat„.
Într-o reacţie la documentul Ministerului de Finanţe publicat de Mediafax, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, iar în instituţie nu s-a fãcut niciodată un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe
Cota unică a fost introdusă de la 1 ianuarie 2005, fiind pricipala temă de campanie a alianţei DA (PNL-PD) la alegerile din 2004. Cota unică a fost propusă iniţial de ministrul de Finanţe din perioada Guvernului Năstase, Mihai Tănăsescu, dar respinsă de PSD, inclusiv din cauza opoziţiei preşedintelui de atunci, Ion Iliescu.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, propus de actualul premier Victor Ponta să preia conducerea Guvernului în cazul în care PSD va câştiga alegerile prezidenţiale, a declarat recent că tema cotei unice de impozitare a fost „fetişizată” în ultimii ani şi ar trebui reconsiderată cel puţin din perspectiva nivelului, dacă societatea românească are pretenţii mari de la stat.