Gabriel Oprea, vicepremier si ministru de Interne, ar putea fi urmatoarea piesa detonata de Directia Nationala Anticoruptie in tabara candidatului Victor Ponta. Ziua Veche prezinta in exclusivitate detalii din dosarul 293/P/2014, deschis de DNA pe numele ministrului de Interne si care se afla intr-o faza extrem de avansata.
Cu alte cuvinte, Oprea ar putea fi chemat chiar si maine la sediul din Stirbei Voda, o mare parte din probatoriul cu pricina, inclusiv audieri de martori, fiind facuta deja.
Dosarul la care ne referim vizeaza activitatea lui Gabriel Oprea din mandatul sau la Ministerul Apararii Nationale, in perioada ianuarie 2010-mai 2012. In cele cateva sute de pagini stranse pana acum apar nu mai putin de 11 capete de acuzare pentru vicepremier. Majoritatea dintre acestea se refera la numiri abuzive, activari de ofiteri si numiri pe functii fara concurs sau cu incalcarea dispozitiilor legale. Apar si cateva cazuri flagrante de demiteri la ordin, precum inlaturarea generalului maior Ioan Constantin Sirbu de la conducerea Spitalului Militar din Bucuresti. Mazilirea acestuia s-a facut in doar cateva zile, dupa o intalnire de tip masonic, ce a avut loc intr-un subsol de la MapN. Pentru ca dosarul de care vorbim este unul extrem de stufos, astazi vom prezenta doar o parte din aspectele grave ajunse pe masa procurorilor anticoruptie si care ar putea sa schimbe radical cariera fulminanta a generalului Oprea.
O demitere prin santaj
Cazul generalului Ioan Sirbu, demis de Gabriel Oprea la scurt timp dupa ce a venit la Aparare, a fost practic inceputul acestui dosar. Sirbu ocupa functia de sef al Directiei Medicale din cadrul Ministerului Apararii. Pentru ca nu il putea inlatura fara motiv, ministrul a dat initial un ordin prin care l-a “promovat” consilier la cabinetul sau. O masura pe care nu o ceruse nimeni, cu atat mai putin cel vizat. Sirbu s-a trezit peste noapte consilierul personal al unui ministru cu care nu discutase niciodata acest aspect. De aici a urmat hartuirea.
La mai putin de doua luni de la mutare, ministrul a decis eliberarea din functie a noului sau consilier si punerea sa la dispozitia Statului Major General. Insa masura a luat-o prin interpusi, acestia din urma comunicandu-i generalului Sirbu ca ar fi bine pentru viitorul sau sa plece fara comentarii si procese. In plangerea facuta catre DNA, Sirbu povesteste cum personaje importante din Armata Romana (ale caror nume nu le vom divulga astazi) l-au inchis intr-un birou si au incercat sa-l convinga ca Gabriel Oprea este un om mult prea important pentru a risca un scandal public cu el. Iar la final i-au aratat ordinul ministrului prin care era inlaturat din functie si prin care i se retragea – caz unic in istoria medicala – si dreptul de libera practica a atributiilor medicale si didactice.
Manevra de la Spitalul Militar
Demiterea generalului Sirbu ascundea insa cu totul altceva. Prin postul sau initial, acesta facea parte si din Consiliul de Administratie al Spitalului Universitar Militar “Carol Davila”. Iar acolo, Gabriel Oprea intentiona sa numeasca un manager pe care sa-l controleze, in persoana colonelului Aurelian Ranetti.
Cu un CA favorabil, ministrul Oprea si-a realizat visul de a-l pune pe Ranetti in fruntea spitalului. Numai ca, se precizeaza in documentele de la DNA, operatiunea a fost complet ilegala.
Directia Medicala nu a avizat pana la urma participarea la concursul de titularizare a colonelului Aurelian Ranetti. Acesta se pare ca nu indeplinea conditiile de ocupare a postului, neavand nici macar calificative de Foarte Bine in ultimii ani de activitate. Insa numirea s-a facut chiar si asa, cu girul ministerial.
A urmat apoi un sir de achizitii si contracte facute de spitalul Militar, in mandatul Ranetti. Acestea sunt detaliate in documentele de la DNA, vorbindu-se de proceduri de negociere fara publicarea vreunui anunt, contracte fara licitatii si acte aditionale dubioase. Toate aceste valori insumeaza zeci de milioane de lei.
Activari si avansari peste noapte
O alta parte importanta a dosarului de care vorbim vizeaza angajarea sau reactivarea din rezerva a zeci de persoane, in sistemul medical militar. Aceste actiuni au fost facute la nivelul intregii tari.
O simpla enumerare a faptelor din dosar contine: – chemarea si reincadrarea unor cadre militare, fara ca institutiile respective sa solicite aceasta. – infiintarea de functii fara ca cineva sa le solicite – angajarea pe functii care nu existau in organigrama spitalelor – angajarea de persoane care nu mai indeplineau conditiile legale de varsta – neindeplinirea conditiilor legale referitoare la concursul pe post – nerespectarea conditiilor de studii detinute pentru un anume post.
Zeci de cazuri au fost identificate si trecute in dosarul 293/P/2014, iar persoane vizate au dat cu subsemnatul pentru functiile primite cadou direct din biroul ministerial. Surse din cadrul aliantei PSD-PC-UNPR ne-au informat cu privire la faptul ca dosarul lui Oprea de la DNA ar putea fi motivul pentru care acestuia sa-i fie refuzata solicitarea de a fi numit sef al SRI, dupa alegeri. Acest lucru, in eventualitatea scenariului ca Victor Ponta va castiga alegerile, iar George Maior va merge premier in noul guvern.
de ce nu se dizolva parlamentul pe motivul ca este plin de o gasca de penali care dau zilnic cu subsemnatul pe la DNA !….daca s-ar proceda asa ati scuti ROMANIA de a se face in totalitate de ras si bascalie in CE….sau chiar doriti cu totii sa ne alunge cu un sut in fund in bratele rusofililor ?….cei care mai au putina putere si minte ar trebui sa termine o data cu acest parlament de borfasi si hoti care zilnic se bat cu pumnii in piept cat sunt de corecti,..pardon… ,de HOTI !….nu vedeti domnilor ca pe fruntile lor scrie EXCROC si HOT ?
Comentariile sunt închise.