Victor Ponta se laudă pe pagina de facebook cu rezultate economice deosebite. Astfel, Ponta anunţă că România a înregistrat cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III faţă de trimestrul II.
Iată ce postează prezidenţiabilul Victor Ponta pe contul său de facebook:
Haideţi să vedem ce spun potenţialii investitori!
Şeful Michelin Group: Economia României nu este acolo unde am vrea să fie!
România este printre ţările din Europa Centrală şi de Est cu potenţial de creştere pentru Michelin, a declarat pentru Mediafax Jean-Dominique Senard, directorul executiv al grupului francez, care însă s-a arătat nemulţumit de evoluţia economiei româneşti.
„România, Serbia şi Ungaria au încă potenţial, chiar semnificativ, nu neapărat în această ordine, dar am un sentiment foarte puternic vizavi de potenţialul acestei zone. România ne place, nu suntem din întâmplare pe această piaţă. Ne place pentru că oamenii sunt foarte loiali, conştiincioşi şi lucrează foarte bine. Economia nu este acolo unde am vrea să fie, dar nici în Franţa nu este, dar potenţialul este acolo (pe piaţa românească, n.r.)”, a spus Senard, directorul executiv al grupului francez Michelin, la summitul global Michelin Challenge Bibendum, organizat în oraşul Chengdu din China.
Michelin Group este prezent în România din anul 2001, unde deţine trei fabrici, două la Zalău, judeţul Bihor (una produce cord melatic, utilizat la producerea anvelopelor, iar alta anvelope auto) şi una la Floreşti (judeţul Prahova), tot de anvelope, investiţiile pe piaţa locală – modernizare fabrici şi training şi dezvoltarea angajaţilor – ridicându-se la 300 milioane de euro. Michelin România are 3.000 de angajaţi.
Dacă Economia e „roz”, de ce fug investitorii şi se retrag băncile?
Victor Ponta se lăuda cu rezultatele economice încă din primul trimestru al acestui an.
Unul dintre consilierii premierului Victor Ponta atrăgea atenţia într-o opinie publicată pe site-ul ZF că prim-ministrul ar trebui recompensat cu peste 6 milioane de euro de Ziarul Financiar pentru performanţele economice obţinute, menţionând creşterea economică din primul trimestru, creşterea fondului de salarii şi chiar finalizarea autostrăzii Comarnic – Braşov, obiectiv care “va fi îndeplinit până în 2016”. (Între timp, noul ministru al transporturilor ne-a anunţat că în toamnă va stabili dacă acest proiect va merge înainte sau înapoi, astfel că pentru a fi deschisă până în 2016 autostrada Comarnic – Braşov ar trebui realizată în photoshop sau cel mult din piese Lego), relata zf.ro
La câteva zile, premierul Victor Ponta a prezentat într-un pdf cu 29 de pagini performanţele obţinute în cei doi ani de guvernare, document care nu cuprindea însă niciun cuvânt despre zecile de companii străine de calibru care s-au retras în ultimii doi ani sau sunt pe cale să se retragă din România, o piaţă care nu este chiar atât de roz pe cât pare din graficele frumos colorate în prezentare.
Trebuie spus din start că unele plecări se datorează şi deciziilor greşite luate la nivel de companie, local sau global, dar ţinând cont de potenţialul trâmbiţat şi de direcţia ascendantă pe care se află economia României, piaţa locală ar fi trebuit să rămână una dintre principalele surse de creştere în următorii ani pentru fiecare din aceste grupuri străine strategice.
Spre exemplu, principalele pieţe financiare – băncile şi asigurările – sunt văzute ca extrem de slab dezvoltate în România, cu un grad de intermediere financiară pe care Polonia îl atinsese în urmă cu şapte ani, dar acest lucru nu opreşte băncile Millennium, RBS, Credit Agricole, Volksbank sau MKB, alături de companiile de asigurări AXA şi Eureko, să plece din România. Iar la mezat mai sunt şi alte bănci cu renume internaţional, care aşteaptă doar o ofertă rezonabilă să îşi încheie socotelile pe piaţa locală.
În retail, sector pe care Statistica ni-l prezintă “pe val”, cu o creştere de 8,6% la semestru, nemţii de la Real au cedat 20 din cele 24 de hipermarketuri pe care le aveau în România, proprietarii reţelelor de bricolaj BauMax şi Bricostore au vândut şi ei operaţiunile locale, OBI a pus pur şi simplu lacătul pe cele şapte magazine, iar pe segmentul de supermarketuri şi alte reţele caută cumpărători. Şi nici francezii de la Cora nu sunt tocmai în cea mai bună formă.
În comerţul cu carburanţi, sector în care România se bate la preţuri cu marile puteri din Europa, italienii de la Eni, care deţin benzinăriile Agip, au decis şi ei să plece, iar un alt grup italian din domeniul energetic, Enel, şi-a anunţat recent planurile de exit ce includ şi operaţiunile din România.
Din imobiliare, cu excepţia a doi-trei investitori speculativi, doar cine nu a putut nu a plecat, în timp ce în industria de medicamente britanicii de la GlaxoSmithKline vor închide până la finalul anului viitor a doua mare fabrică din ţară, situată la Braşov.
Economia României se bazează în prezent pe trei sectoare care aduc creştere – producţia de maşini şi componente auto, industria IT şi centre de servicii externalizate şi agricultura – piloni care se pot dovedi de lut, fiind îngrădiţi de o forţă de muncă ieftină şi specializată limitată (ţinând cont de exodul populaţiei către pieţele vestice), în primele două cazuri, şi de capriciile meteorologice determinate de încălzirea globală, în ceea ce priveşte sectorul agricol.
sursa: zf.ro